Sam Bennett zegeviert in heuvelachtige rit Parijs-Nice

vrijdag 15 maart 2019 om 16:25
Sam Bennett zegeviert in heuvelachtige rit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. In Brignoles kwam hij als eerste over de finish na de sprint met een uitgedund peloton. Arnaud Démare eindigde op de tweede plaats, Matteo Trentin werd derde. Michał Kwiatkowski behoudt de leiderstrui.

De zesde etappe leidde de renners vandaag van Peynier naar Brignoles, een heuvelachtige rit over 176,5 kilometer. Na half koers kregen zij enkele kuitenbijters voor de wielen, namelijk de Côte de la Sainte-Baume, de Côte de Mazaugues en de Côte de Sainte-Philomène. Vanaf dan was het nog zeventien en een halve kilometer tot aan de finish. Een rit met mogelijkheden voor aanvallers, zo was de verwachting vooraf.

Zo moest Lilian Calmejane er ook over hebben gedacht. De Fransman ging er al vroeg in de etappe vandoor en zag Ivan Garcia, Alex Kirsch, Laurent Pichon en Mauro Finetto aansluiten. Garcia en ook Calmejane lieten zich echter al spoedig weer terugzakken in de buik van het peloton, de andere drie besloten de handen ineen te slaan en door te rijden. In het eerste koersuur was het tijdsverschil al opgelopen tot een kleine drie minuten.

Peloton krijgt vluchters in vizier
De drie vluchters vormden geen gevaar voor klassementsleider Michał Kwiatkowski, want Kirsch was de best geklasseerde op ruim een kwartier. Na half koers versnelde het peloton waardoor de voorsprong werd teruggebracht tot twee minuten. Al op de eerste van drie beklimmingen kreeg het tijdsverschil een flinke knauw. Op de top bedroeg de marge nog amper een halve minuut op het peloton, waarin Thomas De Gendt zijn spieren spande om enkele bergpunten op te strijken.

foto: Cor Vos

Niet veel later werden de vluchters ingerekend. Een compleet peloton begon dan aan de laatste vijftig kilometer. Opnieuw vertolkte de harde wind een belangrijke rol; nadat al vroeg in de etappe het peloton korte tijd aan stukken werd geslagen, spleet het pak nog voor de voet van de tweede klim opnieuw. Onder anderen De Gendt zat op de verkeerde plek en ook Dylan Groenewegen en Simon Yates (gisteren nog winnaar van de tijdrit) kwamen in de problemen.

Koers opgeschrikt door valpartijen
De ploegmaats van Matteo Trentin bij Mitchelton-Scott leidden het peloton op de Côte de Sainte-Philomène, de laatste klim van de dag. Daar bleef alles echter samen, waardoor deze etappe leek uit te draaien op een sprint met een omvangrijke groep. Op vijftien kilometer werd de koers dan opgeschrikt door een valpartij voor in het peloton, waarbij Jan Bakelants en Rafael Valls tegen de vlakte gingen. Romain Bardet werd opgehouden door die val, maar kon terugkeren.

De orde in het peloton werd even door elkaar geschud, maar kon snel worden hersteld. Op vier kilometer van de streep reden Kwiatkowski en Luis León Sánchez weg uit het peloton voor een geplande tussensprint. De Pool snoepte er de drie bonificatieseconden weg voor zijn Spaanse collega, waarna zij zich weer lieten terugzakken. En weer werd er gevallen in het peloton en gingen Christophe Laporte, Tao Geoghegan Hart en Caleb Ewan tegen de vlakte.

Weer moest het peloton zich organiseren. Een sprint moest dan de winnaar bepalen van deze zesde etappe. Sam Bennett toonde zich de beste in de sprint, die daarmee zijn tweede ritzege in deze editie van Parijs-Nice boekte. Eerder was hij namelijk al de beste in de derde rit naar Moulins-Yzeure.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

30 Reacties

Wheely 15 maart 2019 om 16:26

Fenomeen aan het worden deze man.

Secondant 15 maart 2019 om 16:32

Overdrijven is ook een vak. Leuke sprinter die aardig een heuvel overkomt. Een fenomeen zou ik hem niet noemen.

wilbertdh 15 maart 2019 om 16:29

Haha Sporza is in de war: “met enkele indrukwekkende lenderukken gaat Bennett er nog over. Voor de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma is het zijn tweede ritzege.”

Romāns Vainšteins 15 maart 2019 om 16:30

Meest complete massaspurter naar mijn mening en bij de absolute topfavorieten MSR.

Laat Sagan dat anders even zelf zeggen ook, met deze man er bij heb je een alternatief.

dumoman 15 maart 2019 om 16:33

Saaie bedoeling; wordt onderhand eens tijd voor een Nederlandse overwinning ;-)

Sagan=hulk 15 maart 2019 om 16:39

Deze Sam Bennett is voor mij op dit moment misschien wel de snelste van alle sprinters op Groenewegen na. Maar hij heeft wel meer volume dan Groenewegen. Hopelijk laat Bora hem rijden in Sanremo en de Tour. Zou hem ook graag eens in Vlaanderen voor eigen kans willen zien gaan.

borg 15 maart 2019 om 19:05

Hem niet selecteren zou een schande zijn. Niks mis mee om MSR met 2 kopmannen aan te vatten.

vlek 15 maart 2019 om 16:42

Craddock de enige uit de top twintig die niet mee was, dus voor het klassement is er niets noemenswaardig veranderd.

Qua verspeelde energie; volgens mij zag ik bij de start van de uitzending Senechal stevig kopwerk doen. Voor wie of voor wat?

Random wielerliefhebber. 15 maart 2019 om 16:48

Voor senechal z’n sprint natuurlijk, waarom is Jakobsen dnf eigenlijk?

vlek 15 maart 2019 om 16:49

De vraag is dan waarom hij zelf zoveel kopwerk deed.

Kpenty 15 maart 2019 om 18:59

Gilbert had je ook nog wie je kon uitspelen als de koers te hard was voor Jakobsen en andere sprinters

freire93 15 maart 2019 om 16:47

Bennett, die moeten wij in de gaten houden in MSR.

xistnc 15 maart 2019 om 16:52

Jakobsen DNF. Ik kan me voorstellen dat er meer sprinters en loodsen afstappen, met een weekend vol hoogtemeters voor de boeg.

Sunweb weer een mannetje kwijt, Vervaeke DNF.

kelderfan 15 maart 2019 om 17:03

Groenewegen is zijn groene trui kwijt.

Retro Lex 15 maart 2019 om 18:55

Dus nu Dylan Wegen

Baik-Baik 15 maart 2019 om 17:05

Sunweb zit wel in de hoek waar de klappen vallen. Vervaeke dnf terwijl hij op training iedereen er bergop af fietste en Bakelants die op zijn kokosnoot valt.

moa 15 maart 2019 om 18:17

Bernal vliegt in de waaiers mee met de zwaargewichten.

Yates wint een tijdrit als lichtgewicht van 58KG een minuut sneller dan Vervaeke. Die laatste trapte gemiddeld 377w.

Het wielrennen is zieker dan ooit in deze PN. Wat we zien tart alle logica.

Romāns Vainšteins 15 maart 2019 om 18:35

Wel even de disclaimers erbij dat Bernal alles in het wiel van zijn uitmuntende ploeggenoten deed en dat Yates zijn TT-winst mede boekte vanwege een weeromslag.

Opvallend ja, ziekste ooit , neuh.

Baukema Tomoulin 15 maart 2019 om 18:56

Wat Romans zegt. Daarnaast is het spiegelen aan Vervaeke niet echt een sterk argument. Hij is de afgelopen jaren nou niet het toonbeeld van continuïteit geweest. Beter vergelijken met bijv. Soler (zelfde weersomstandigheden en prima tijdrijder) of Jungels (gevestigde naam in het tijdrijden).

Samlambeej 15 maart 2019 om 19:01

@moa
De winst van Yates had alles te maken met de wisselende weersomstandigheden. En ik moet zeggen dat Yates, (Simon althans) sinds een klimtijdrit in Romandië 2 jaar geleden, me eigenlijk niet meer is tegengevallen in de discipline. Om jouw argument kracht bij te zetten vergelijk je hem beter met een echte specialist want 20 minuten 377watt trappen … dat kan nagenoeg elke renner in het peloton. Desondanks, leuk dat je de power data deelt. Postte Louis dat op zijn instagram?

moa 16 maart 2019 om 08:51

@samlambeej

Elke renner kan dat trappen? Er is wel een immens verschil, gewicht is de allesbepalende factor.

Voor Vervaeke is dat iets boven de 5w/kg. Voor Yates is dat boven de 6.

tvm 15 maart 2019 om 18:47

Als Caleb Ewan 5 km voor de finish niet viel had ik het nog moeten zien wie na zo’n rit het snelst zou zijn.

Romāns Vainšteins 15 maart 2019 om 19:21

Maar hij viel wel en was het dus in ieder geval niet Caleb Ewan.

Straks in de finale van MSR gaat er ook 1 favoriet reeds af op de Cipressa vanwege slechte dag, een tweede vliegt uit de bocht Poggio-af vanwege niet opletten en de 3e smakt op de plaat op de Via Roma vanwege domme manoeuvre van nummer 4. ‘Nog zien wie het snelst zou zijn aan de meet’ bestaat niet.

Kelder is de Man 15 maart 2019 om 19:18

Werd Bakelants z’n achterwiel aangetikt bij die val? En door een ploeggenoot?

Romāns Vainšteins 15 maart 2019 om 19:22

Volgens mij val je als aantikker en niet als aangetikte.

Kelder is de Man 15 maart 2019 om 19:24

Wel sneller inderdaad. Maar het leek zo. Beetje een rare val.

rahimns 15 maart 2019 om 19:30

Hij viel over een steen die op de grond lag.

Kelder is de Man 15 maart 2019 om 19:34

Ah.. ok. Dank je.

sooike 15 maart 2019 om 23:58

Was geen steen. Uit de Jumbo volgauto werden wat Jumbo-cashewnoten van twee weken oud gegooid en dat zijn net stenen !

Samlambeej 15 maart 2019 om 19:30

Het is zó dubbel voor Bennett. Aan de ene kant leef ik mee met zijn frustratie mbt. de niet-selectie. Aan de andere kant heeft hij voor dit werk steeds een uitstekende ploeg ter beschikking.

Headlines

Materiaalzone

Populair