Sagan sprint naar tweede plaats: “Vorm is goed richting de klassiekers”

woensdag 11 maart 2020 om 10:48
Sagan sprint naar tweede plaats: “Vorm is goed richting de klassiekers”

foto: Cor Vos (archief)

Peter Sagan moest in de derde etappe van Parijs-Nice zijn meerdere erkennen in Iván García, maar de Slowaak finishte tot tevredenheid van BORA-hansgrohe-ploegleider Christian Pömer wel als tweede in finishplaats La Châtre. “Peter heeft laten zien dat de vorm goed is richting de klassiekers”, zo concludeert de oud-renner.

De drievoudig wereldkampioen is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen, maar maakte de voorbije dagen wel indruk in dienst van klassementsleider Maximilian Schachmann en Pascal Ackermann. Zo was Sagan bij de les op de momenten dat het peloton in waaiers uiteenspatte. Gisteren kreeg hij de vrijheid om te sprinten voor de zege.

“In de eerste koershelft werd er vrij relaxed gekoerst, maar in de finale was er veel nervositeit. Het was in de laatste honderden meters een gevecht tussen individuen, aangezien de meeste sprinters redelijk geïsoleerd zaten. Ik zat al vrij vroeg vooraan, maar ik slaagde er niet in om mijn snelheid vast te houden tot aan de finish”, aldus Sagan, die spreekt van een ‘strong second place.’

Ploegleider Pömer kijkt net als Sagan terug op een bewogen etappe. “We wilden een goede sprint rijden met Peter of Pascal (Ackermann), maar die laatste reed net voor de finale lek en kon niet meer meedoen om de overwinning. Peter liet in de sprint zien over goede benen te beschikken. We hopen vandaag de gele leiderstrui te verdedigen in de tijdrit.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Wheely 11 maart 2020 om 11:01

Sagan staat er inderdaad goed voor, peddelt zeer makkelijk mee, mist nog de punch maar voor de rest perfect op schema. Normaal gesproken zou ik hem weer opschrijven voor dit voorjaar.

Michelangelo 11 maart 2020 om 11:10

Ik heb ook het idee dat zijn sprint / punch wat afgebot is. Als hij die niet aan weet te scherpen, dan denk ik dat hij vaak mee zal spelen in de klassiekers (als ze doorgaan), maar dat het wel lastig wordt om dan de overwinning te pakken. Want ik denk dat er een aantal renners zijn die qua eindschot niet voor hem onder doen.

Maar verder maakt hij op mij een sterke en attente indruk.

LucasR 11 maart 2020 om 11:40

Hoe hij in de twee etappe voor Schachmann werkte vond ik indrukwekkend. Eerst al die lange leadout voor die tussensprint op dat heuveltje en daarna in die waaier. En geen sprint/punch? Hij sprint hier toch maar mooi naar een tweede plek! Nee, die staat er wel dit voorjaar.

Michelangelo 11 maart 2020 om 11:47

Het waaierwerk is wel aan Sagan besteed. Hij kan goed wringen en positioneren, en als het nodig is even een klein gaatje dicht sprinten. Zag je ook bij Nizzolo, kon zich ook prima handhaven. Benieuwd wat die gaat doen in de aankomende klassiekers.

Sprint van gisteren leek op een of andere manier niet echt op een reguliere sprint. Ik weet niet of dat kwam door het licht oplopende parcours, of door de valpartij in de laatste tweehonderd meter. Niemand die echt gelanceerd werd, geen functionerende treintjes of goede lead-outs. Beetje rommelig allemaal.

LucasR 11 maart 2020 om 11:58

Dat is waar, liep inderdaad een beetje op en was rommelig. Maar toch finishen er allemaal sprinterstypes in de top 10, dus dan vind ik dat je niet van een afgebotte sprint van Sagan kan spreken. Bovendien richt hij zijn pijlen op wedstrijden die doorgaans niet in een massasprint eindigen, maar waar hij het in de eindsprint op moet nemen tegen figuren als GvA of Trentin, met wie hij zich zeker kan meten. Natuurlijk, dan vergeet ik MvdP gemakshalve even – da’s natuurlijk een ander paar mouwen. ;-)

Michelangelo 11 maart 2020 om 12:46

Ik heb het idee dat hij langzaam transformeert van “een sprinter die outstanding is na een zware koers of licht hellende aankomst” naar een “klassieke renner met een scherp eindschot”. Dat hij langzaam maar zeker meer het type Van Avermaet wordt, en baat heeft bij een zware koers en slechts een select gezelschap om tegen te sprinten.

Mooie van Sagan vind ik dat hij ook zelf de koers durft te maken. Getuige ook zijn aanpak in Parijs Roubaix die hij won.

Tegen de Sagan van 4-5 jaar terug waren types GvA en Trentin bij voorbaat kansloos in de sprint (10 tegen 1 dat Sagan dat zou winnen); daar denk ik momenteel toch wat anders over.

Maar wie weet gaat hij me met zijn benen tegenspreken (en aangenaam verrassen); vind Peter altijd een hele mooie winnaar!

LucasR 11 maart 2020 om 14:08

Ja ik ben het eens met je analyse over zijn ontwikkeling, hoor. Een beetje à la Boonen. Massasprints zal hij niet snel meer winnen, maar hij beschikt nog altijd over een degelijk eindschot!

jappe666 11 maart 2020 om 12:05

Bora rijdt gewoon als collectief ontzettend sterk rond…

Eerste etappe gewonnen
Tweede etappe 4 man in de top-11
Derde etappe voor de tweede dag op rij 2de

En zowel voor groen als geel 3 man in de top-10.

lauran 11 maart 2020 om 22:48

Sagan heeft de klassiekers echt moeten leren rijden. Toen hij in het begin van zijn carrière nog meer puncher/sprinter was kwam hij in het 200+km werk vaak tekort. De laatste jaren heeft hij dit echt wel onder de knie, echter lijkt hem dit wel wat absolute snelheid te hebben gekost. Wellicht dat hij daarom de overwinningen niet meer aaneen rijgt zoals voorheen. De ploeg lijkt ook minder om Sagan heen gebouwd te zijn wat voor hem ook prettig moet zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair