Sagan is de beste in Gent-Wevelgem, Vanmarcke tweede

Sagan is de beste in Gent-Wevelgem, Vanmarcke tweede

foto: Sirotti

zondag 27 maart 2016 om 17:35

Gent-Wevelgem 2016 is ten prooi gevallen aan wereldkampioen Peter Sagan. De Slowaak is eindelijk af van de Vloek van de Regenboogtrui door Sep Vanmarcke, Viacheslav Kuznetsov en Fabian Cancellara na 243 kilometer te verslaan in Wevelgem.

Westra waait mee met vroege vlucht
Een viertal pakte al gauw een voorsprong, met daarbij Lieuwe Westra namens Astana. Pavel Brutt (Tinkoff), Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice) waren met de Fries mee. Simon Pellaud (IAM Cycling) maakte even later de overstap vanuit het peloton. Op dat moment was de voorgift van het vijftal zes minuten. Op het hoogtepunt bedroeg de voorsprong elf  minuten.

Vanmarcke en Boom op achterstand
In het peloton ging de wind een rol spelen, aangezien het pak in tweeën brak. Onder andere Sep Vanmarcke, Lars Boom en Zdenek Stybar misten de slag en zaten op een halve minuut in het open land. Het gat groeide naar meer dan een minuut. Mede door de rugwind werden de vroege vluchters met nog 114 kilometer voor de boeg al ingerekend door het voorste peloton. Grote inspanningen van onder anderen Vanmarcke zelf brachten zijn groep steeds dichter bij het voorste peloton, waarna na negentig kilometer een samensmelting volgde. Een zware val schakelde een favoriet uit, Jens Debusschere werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Kuznetsov gaat solo
Op de eerste Kemmelberg-beklimming gebeurde vervolgens niets, daarna wel. Matteo Trentin, Daniel Oss, Tiesj Benoot, Giacomo Nizzolo en Pavel Brutt sloegen een gat. Dimension Data en LottoNL-Jumbo leidden de achtervolging en haalden het kwintet terug. Viacheslav Kuznetsov (Katusha) kreeg vervolgens wel de ruimte om solo te gaan. Op de Baneberg nam Vanmarcke zelf het initiatief, maar ver geraakte Sep niet.

Sterk kwartet maakt zich los
Op de steile ‘afdaalkant’ van de Kemmelberg namen Sagan, Cancellara en Vanmarcke de leiding en haalden Kuznetsov terug. Stybar, Rowe en Van Avermaet konden niet volgen en lieten zich terugzakken in het uitgedunde peloton, waar alle druk (opnieuw) op de schouders van Etixx-Quick-Step kwam te liggen. Het viel helemaal stil in de achtergrond toen de ploeg-Boonen, die ook Gaviria nog achter de hand had, van kop wegging. Bij het passeren van de Menenpoort in Ieper bedroeg de voorsprong ruim een halve minuut.

Kopgroep pokert in de finale
De achtervolgers wisten het gat niet te dichten. Op veertien kilometer van de streep was het nog steeds veertig tellen die de twee groepen van elkaar scheidden. Sterker nog, het leidende viertal liep uit, terwijl Kuznetsov geen trap teveel deed. Uit wanhoop waagde Boonen de sprong, maar hij werd gecounterd. Op dat moment was wel duidelijk dat de winnaar bij de voorste vier zat.

In het licht van de koplampen van de volgmotoren probeerde een ieder de kracht in de benen nog één keer op te hervinden. Het pokeren was ook begonnen op twee kilometer van de meet. Cancellara legde het tempo helemaal stil. Sagan gokte op zijn sprint. De eerste die de sprint aanging, was Kuznetsov. Sagan pareerde en boekte zijn eerste zege in de regenboogtrui.

27-03-2016 Gent - Wevelgem; 2016, Tinkoff; 2016, Lotto Nl - Jumbo; 2016, Katusha; Sagan, Peter; Vanmarcke, Sep; Kuznetsov, Vyacheslav; Wevelgem;

Het podium van Gent-Wevelgem 2016 – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

122 Reacties

assen 27 maart 2016 om 20:20

Zoon van de smid verdiend derde hoor. Man, wat heeft ie lang alleen gereden! Goede uitgekookte sprint ook. Cancellara viel tegen in de sprint. Paar jaar terug sprintte hij Sep en Van Aevermaet nog uit aan de finish van de hoogmis

vanuit de kantlijn 27 maart 2016 om 20:22

Ik vind het opvallend dat onze Russische vrind gelijk de aanval zoekt op de dag dat zijn kopman afhaakt met griep… Maar goed dat zou wel weer een vooroordeel zijn.

TeamNL 27 maart 2016 om 20:22

Heerlijke koers! Wel jammer dat er in de laatste 30 km geen pukkel zit want met 30 laatste relatief vlakke kilometers is het vragen om een sprint maar gelukkig heb je dan nog smaakmakers zoals Cancellara en Sagan.

Kuznetsov erg slim gereden. Zonder aanval had hij niet eens top 10 gereden. Genoten van de strijdlust van Vanmarcke en het teamwork van de ploeg. Op het juiste moment nog mannen over.

vanuit de kantlijn 27 maart 2016 om 20:28

Cancellara deed wel aardige bangelijke beurten op kop. Ik vond die schijnbeweging net voor de sprint wel mooi, net zo’n paard dat dreigt op hol te gaan. Sagan en Cancellara weten nu dondersgoed wat ze waard zijn tov elkaar, het is aan de anderen om daarvan te profiteren.

LyndaLid 27 maart 2016 om 20:31
Quote:
goat0547 – 27 maart 2016 om 19:13

@Lynda
Je verhaal klopt echt van geen kant eh en ik geef 1 keer een antwoord en dan geef ik het niet meer al reageer je nog 500 keer.

Ik heb gezegd dat Kuznetsov het maximale eruit heeft gehaald. Ik heb gezegd dat ik dit laf vind omdat hij de laatste 30 km niet op kop is gekomen. Ik heb ook gezegd dat ik zijn solo heb gewaardeerd. (Ik heb helemaal niet gezegd dat ik het niet slim vind, als je dat ergens kan vinden dan moet je dat zo reageren, dat kun je nergens vinden) Vervolgens neem je mij de maat dat ik het wielrennen niet snap.

Jij bent een grap.

Haha mij verwijten dat er niks van mijn verhaal klopt…

Ik verwijt je helemaal niks met het woord "slim", ik verwijt je dat het nergens op slaat dat je hem laf vindt. Vervolgens kom je terug met dat je helemaal nergens het woord slim of dom gebruikt hebt. Nou en? Daar heb ik het toch ook niet over gehad?

Nou, het is in ieder geval onnavolgbaar wat je schrijft. Helaas slaat het nergens op en is het een diskwalificatie van Kuznetsov, die hier de koers van zijn leven rijdt.

Hulde voor die Rus! Oh, en trouwens… Het is ook feitelijk onjuist wat je schrijft. Hij heeft nota bene een paar een beurten gedaan, hoe kort ook, waar ik echt versteld van stond. Hij had zelfs naar Guarnieri kunnen wijzen achter die vier, ook dat deed ie niet. Nogmaals, hulde voor de Rus die door te anticiperen in pole position kwam waarna ie ook nog eens de drie beste klassiekerrenners kon bijhouden!

Covadonga 27 maart 2016 om 20:53

Mooie winnaar. Eindelijk bingo.
Etix is nog niet sterk genoeg. Dat kan beter!
Kuznetsov heeft goed gereden. Ik had niet gedacht dat hij er aan zou blijven hangen en nog mee zou kunnen sprinten.

@vanuitdekantlijn
Beetje rare reactie. Het is toch juist logisch dat knechten hun eigen kans gaan als de kopman niet meedoet? Wat moet hij dan doen? Op kop sleuren voor een sprinter uit een ander team of zoiets dergelijks?

Lennimator 27 maart 2016 om 20:58

Terpstra krijgt de volledige steun in RVV, na dat is nu duidelijk. Hulde!

jessevdalen 27 maart 2016 om 21:06

@lennimator omdat hij lange beurten deed? Vindt stybar al weken de sterkste vd ploeg.

vanuit de kantlijn 27 maart 2016 om 21:08

@ Covadonga . Het was een beetje plagend bedoeld. Het is niet zo logisch dat een Rus zijn vrije weg gaat als de leider wegvalt….. Al hoe wel…

sven241 27 maart 2016 om 21:11

Breaking: Demoite overleden in het ziekenhuis!
Aangereden door een motor nadat hij keihard was gevallen. Vreselijk nieuws.

vanuit de kantlijn 27 maart 2016 om 21:15

Dit is echt verschrikkelijk!!! RIP!!! Wat een drama….

Wheely 27 maart 2016 om 21:20

Wat een rotnieuws. :( rip

edit: hopen dat niet waar is.

Orakel 27 maart 2016 om 21:43

Er lijkt nog hoop te zijn, de ploeg ontkracht het slechts denkbare nieuws.

elander 27 maart 2016 om 21:48

Opvallend: Van Avermaet verliest het wiel van Vanmarcke in de afdaling (!!!) van de Kemmelberg, waardoor noch hijzelf, noch Stybar erin slagen mee te glippen met Sagan, Cancellara en Vanmarcke. Vanmarcke was de enige die het kleine gaatje nog dicht kreeg. Ik heb al vaker de indruk gehad dat Greg te weinig left / durft toont in afdalingen.

Spartacus 27 maart 2016 om 21:53

Jammer dat Cancellara het podium mist doordat hij last had van krampen de laatste kilometers. Anders had hij zeker beter gesprint! En hulde voor de Rus; erg knap om zo te anticiperen als je kopman uitvalt door ziekte.

vlek 27 maart 2016 om 21:55

Zijn er al reacties van Boom, Langeveld en Van Baarle? Boom blijkbaar gevallen? Langeveld aan de sukkel? Veel vraagtekens rond de betere Nederlandse renners in deze koersen en ontzettend weinig informatie vanuit de renners, ploegen en media.

TeamNL 27 maart 2016 om 22:02

Niemand van de Cannondale ploeg heeft trouwens de koers uitgereden. Ook wel pijnlijk voor een ploeg met volgens mij een behoorlijk budget.

wakkie 27 maart 2016 om 22:03

@fietsvriend … -_________- Stop er toch over, het is zo f*cking afgezaagd.

wakkie 27 maart 2016 om 22:08

Van Avermaet heeft naar eigen zeggen 3 repen en 3 bidonnen op in de hele koers. Lijkt me normaal dat je dan niet super presteert.

kasseifretter 27 maart 2016 om 22:40

Greg, stybar en alle anderen op waarde geklopt. De enige reden dat kusnetsov hier bij zit is dat hij al in de aanval was. Dat je dan nog vindt dat hij dan nog moet meewerken ook met deze 3 krachtpatsers dan hou je er speciale redeneringen op na…

Prachtige overwinning voor sagan die al een heel seizoen bewijst dat die vloek hem gestolen kan worden…

sooike 28 maart 2016 om 00:28

Prima winnaar van een heerlijke wedstrijd. En, u leest het goed, ook een prima wedstrijd van de TLJ-ploeg. Inzet net niet beloond, maar er gloort hoop, want Vanmarcke lijkt op het juiste moment in bloedvorm .

simplex 28 maart 2016 om 01:15

Inderdaad prima optreden van TLJ. Sep Vanmarcke eerder vrijdag nog in keurslijf liet zien hoe je wielrennen moet bedrijven. De klasse vanuit een wielerhart en koersinstinct verloochent zich niet. Met wat geluk en koersverloop zal deze sympathieke kerel echt wel zijn grote prijzen gaan pakken.

PS. De Baneberg ligt hem wellicht toch nog beter dan mij ;)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair