Sagan is de beste in Gent-Wevelgem, Vanmarcke tweede

Sagan is de beste in Gent-Wevelgem, Vanmarcke tweede

foto: Sirotti

zondag 27 maart 2016 om 17:35

Gent-Wevelgem 2016 is ten prooi gevallen aan wereldkampioen Peter Sagan. De Slowaak is eindelijk af van de Vloek van de Regenboogtrui door Sep Vanmarcke, Viacheslav Kuznetsov en Fabian Cancellara na 243 kilometer te verslaan in Wevelgem.

Westra waait mee met vroege vlucht
Een viertal pakte al gauw een voorsprong, met daarbij Lieuwe Westra namens Astana. Pavel Brutt (Tinkoff), Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice) waren met de Fries mee. Simon Pellaud (IAM Cycling) maakte even later de overstap vanuit het peloton. Op dat moment was de voorgift van het vijftal zes minuten. Op het hoogtepunt bedroeg de voorsprong elf  minuten.

Vanmarcke en Boom op achterstand
In het peloton ging de wind een rol spelen, aangezien het pak in tweeën brak. Onder andere Sep Vanmarcke, Lars Boom en Zdenek Stybar misten de slag en zaten op een halve minuut in het open land. Het gat groeide naar meer dan een minuut. Mede door de rugwind werden de vroege vluchters met nog 114 kilometer voor de boeg al ingerekend door het voorste peloton. Grote inspanningen van onder anderen Vanmarcke zelf brachten zijn groep steeds dichter bij het voorste peloton, waarna na negentig kilometer een samensmelting volgde. Een zware val schakelde een favoriet uit, Jens Debusschere werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Kuznetsov gaat solo
Op de eerste Kemmelberg-beklimming gebeurde vervolgens niets, daarna wel. Matteo Trentin, Daniel Oss, Tiesj Benoot, Giacomo Nizzolo en Pavel Brutt sloegen een gat. Dimension Data en LottoNL-Jumbo leidden de achtervolging en haalden het kwintet terug. Viacheslav Kuznetsov (Katusha) kreeg vervolgens wel de ruimte om solo te gaan. Op de Baneberg nam Vanmarcke zelf het initiatief, maar ver geraakte Sep niet.

Sterk kwartet maakt zich los
Op de steile ‘afdaalkant’ van de Kemmelberg namen Sagan, Cancellara en Vanmarcke de leiding en haalden Kuznetsov terug. Stybar, Rowe en Van Avermaet konden niet volgen en lieten zich terugzakken in het uitgedunde peloton, waar alle druk (opnieuw) op de schouders van Etixx-Quick-Step kwam te liggen. Het viel helemaal stil in de achtergrond toen de ploeg-Boonen, die ook Gaviria nog achter de hand had, van kop wegging. Bij het passeren van de Menenpoort in Ieper bedroeg de voorsprong ruim een halve minuut.

Kopgroep pokert in de finale
De achtervolgers wisten het gat niet te dichten. Op veertien kilometer van de streep was het nog steeds veertig tellen die de twee groepen van elkaar scheidden. Sterker nog, het leidende viertal liep uit, terwijl Kuznetsov geen trap teveel deed. Uit wanhoop waagde Boonen de sprong, maar hij werd gecounterd. Op dat moment was wel duidelijk dat de winnaar bij de voorste vier zat.

In het licht van de koplampen van de volgmotoren probeerde een ieder de kracht in de benen nog één keer op te hervinden. Het pokeren was ook begonnen op twee kilometer van de meet. Cancellara legde het tempo helemaal stil. Sagan gokte op zijn sprint. De eerste die de sprint aanging, was Kuznetsov. Sagan pareerde en boekte zijn eerste zege in de regenboogtrui.

27-03-2016 Gent - Wevelgem; 2016, Tinkoff; 2016, Lotto Nl - Jumbo; 2016, Katusha; Sagan, Peter; Vanmarcke, Sep; Kuznetsov, Vyacheslav; Wevelgem;

Het podium van Gent-Wevelgem 2016 – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

122 Reacties

HF2013 27 maart 2016 om 17:51

Prachtige koers. Vanaf het moment van inschakelen genoten. Sagan die eindelijk wint, Vanmarcke die na zijn vroege inspanning net weet aan te haken op de Kemmelberg en zo zijn podium pakt (toch goed dat TLJ Groenewegen en Hofland thuis heeft gelaten ;-)).
Cancellara die weer mee zit en Kuznetsov die zich geweldig laat zien en tussen deze 3 kanonnen nog een mooie ereplaats rijdt. Verder niks op zijn manier van koersen aan te merken. Hij kan meedraaien en 4e worden of zo 3e worden. Hij had ook al de nodige kilometers in z’n uppie in de benen.

klootje kriekeljon 27 maart 2016 om 17:52

Ik moet tegenwoordig altijd lachen als ik Sagan hoor spreken, wat een figuur. Laat hem maar rap nog wat koersen winnen, dit is de man die als ambassadeur van het wielrennen het stokje van Fabian over neemt. Wat een persoonlijkheid, wat een renner.
En Sep, ben erg benieuwd.. zou de keuze het openingsweekend links te laten liggen dan tóch verstandig zijn? TLJ volledig naar behoren gekoerst, zelfs nog beter.

Iets anders, waarom zijn er toch altijd mensen die een reactie plaatsen die letterlijk een quote van sporza 2 minuten er voor is. :D

Wheely 27 maart 2016 om 17:52

Katusha zonder Kristoff zeer sterk gereden, met drie man in de top 10!

martini151 27 maart 2016 om 17:55

Ik vind dat je Kwiatkowski en Boom ook wel op mag schrijven voor volgende week. Beiden sterk vrijdag, dus waarom volgende week niet?

goat0547 27 maart 2016 om 17:55

@Elrick
Hadden Cancellara, Vanmarcke ook moet sparen dan? Zij namen wel hun verantwoordelijkheid. Die Kuznetsov had niet de ballen omdat te doen.

Petros 27 maart 2016 om 17:56

Tweede worden achter Sagan, een gerenommeerde finisher, is niet heel slecht. Misschien zelfs het maximaal haalbare.

Ik snap ook wel dat die Kuznetsov niet meewerkt. Die mannen gaan wel rijden en als je meedraait is de kans groter dat je moet lossen. Ik vraag mij af of hij wel had kunnen blijven volgen als Vanmarcke, Sagan of Cancellara had gedemarreerd.

Al met al wel een leuke winnaar, eigenlijk gewoon een heel leuk podium. Nu hopen dat Vanmarcke ergens nog een klassieker zal gaan winnen.

sven241 27 maart 2016 om 17:58

@Wheely Inderdaad. Als Kristoff deze week kan herstellen, is het nog steeds een gevaarlijke klant hoor. Ik vergeet niet hoe hij vorig jaar reed in Vlaanderen.

Janjanssen98765 27 maart 2016 om 18:00

Waarom geven ze die rondemissen zo’n kansloze, vormloze jute zak aan?

Elrick 27 maart 2016 om 18:01

@goat0547
DIe Kuznetsov is toch duidelijk niet zo’n grote naam als de andere drie? Tuurlijk ga je dan niet vol meerijden, dan vergooi je sowieso al je kansen. DIe andere drie rijden toch wel, dan kun je jezelf beter sparen voor een eventueel podium. Zo werkt dat gewoon. Ik weet niet of je dit weet, maar wielrennen en sport in het algemeen draait om uitslagen en niet om het wel of niet krijgen van respect van een of ander wielerflitslid

moa 27 maart 2016 om 18:03

Als Kristoff herstelt lijkt me dat heel vreemd. Staat al weken nergens.

SEP beste man in koers. Eerst gat toegereden, dan demarrage en tenslotte aanpikken bij mannen die nog fris zaten op de Kemmel.

GVA nog wat ziek of over de piek?

Chaba 27 maart 2016 om 18:04

Fantastische Gent-Wevelgem!! Fantastische winnaar! Woooohooo Sagan! Vanmarcke super sterk. Dat biedt perspectief voor de Ronde.

wulu 27 maart 2016 om 18:05

Mooi en eindelijk die overwinning voor Sagan!

Dit kon zomaar het podium voor volgende in de Ronde zijn, op Kuznetsov na dan…

Van Avermaet lijkt me te vroeg gepiekt te hebben, Ettix is naarstig opzoek naar de man in vorm die het kan afmaken. Nu al zin in de RVV en P-R!!!

martini151 27 maart 2016 om 18:09

Lefevre moet toch weer even zeuren. Manmanman. Wat een nare man is dat toch.

martini151 27 maart 2016 om 18:10

Nogmaals.. Ik zet Kwiatkowski bij de favorieten voor de ronde

vlek 27 maart 2016 om 18:12

Lefevre gewoon met een hele normale reactie, de realiteit lijkt door te dringen.

Coquard nog gelost of geen sprint meer in de benen? Heeft me verder tot nu toe wel positief verbaasd in deze koersen.

goat0547 27 maart 2016 om 18:15

@Elrick
Al was het de paus die zo reed. Hij vertikte het gewoon om mee te werken en dan verdien je niet om 3de te worden als de nummer 4(Cancellara) verreweg het meeste werk heeft gedaan. Dat ben je hopelijk nog wel met mij eens.

En als je met die mentaliteit fiets van: "die andere rijden toch wel". Dan heb je het helemaal niet goed zitten.

ASB 27 maart 2016 om 18:16

Vlek: Coquard was er nog uitgewaaierd, iets nadat Stybar en Trentin ook afhaakten.

rput 27 maart 2016 om 18:16

@JanJanssen
Waarom hebben ze uberhaupt nog rondemissen?

AKG 27 maart 2016 om 18:19

@sooike Eerst kilometers achterin hangen en geen kopwerk doen en dan hopen op meesprinten? Laffe tactiek Nico…waar was trouwens de rest van je ploeg om Sep een beetje te ondersteunen misschien ? Wen er maar aan…de komende weken zal Vanmarcke je enige renner voorin blijven. Is dat niet een beetje mager en frustrerend voor hem, denk je Nico

@Sooike : Gent-Wevelgem gezien vandaag.

jansen8888 27 maart 2016 om 18:21

Wat een geweldige koers wederom gezien. Gelukkig helpt het weer de laatste jaren mee want anders zou het toch wel saaier zijn.

Ben ik de enige die de extra versnelling van Sagan na 3/4 Kemmel indrukwekkend vond? Alleen daardoor is hij voor mij favoriet zondag

Gelei 27 maart 2016 om 18:24

Van Avermaet blijkbaar nog niet 100% hersteld van ziekte. Dan toch knap gereden.

Elrick 27 maart 2016 om 18:26

@goat0547
Waarom denk jij dat degene die het meeste werk levert automatisch verdient te winnen? Als die Kuznetsov 30 km lang op kop had gereden, had hij het dan ook verdiend? Of is hij dan ineens dom? Hij deed wat hij moest doen om het maximale resultaat te halen. Hij profiteerde van het feit dat hij de andere drie toch geen rekening met hem hielden. So what als CAncellara het meeste werk heeft verricht. Dat is gewoon dom. Dat zie je ook, want hij wordt 4e. Het resultaat telt.

Max01 27 maart 2016 om 18:28

Toch mooi 60 WT punten erbij voor TLJ

etixstep 27 maart 2016 om 18:35

n

ghostwriter 27 maart 2016 om 18:36

Vanmarcke lijkt goed in vorm en ik hoop enorm dat hij dit jaar de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix wint. Hij verdient het echt om een monument te winnen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair