Peter Sagan is tot nader order de best betaalde wielrenner. Tenminste, als we L’Equipe mogen geloven. De Franse krant publiceerde gisteren hun lijst met grootverdieners. Sagan gaat daarin het Ineos-trio Froome-Thomas-Bernal vooraf.
Drievoudig wereldkampioen Sagan verdient volgens L’Equipe vijf miljoen euro per jaar. Dat is een half miljoen euro meer dan viervoudig Tourwinnaar Chris Froome. Ook de klassementsrenners Geraint Thomas, Egan Bernal en Fabio Aru staan in de top vijf. Tom Dumoulin (1,8 miljoen) is de best verdienende Nederlander, terwijl Greg Van Avermaet (1,6 miljoen) de Belgische koploper in het lijstje is.
Peter Sagan – 5 miljoen euro
Chris Froome – 4,5 miljoen euro
Geraint Thomas – 3,5 miljoen euro
Egan Bernal – 2,7 miljoen euro
Fabio Aru – 2,6 miljoen euro
Michal Kwiatkowski – 2,5 miljoen euro
Julian Alaphilippe – 2,3 miljoen euro
Alejandro Valverde – 2,2 miljoen euro
Vincenzo Nibali – 2,1 miljoen euro
Richard Carapaz – 2,1 miljoen euro
Thibaut Pinot – 2 miljoen euro
Primoz Roglic – 2 miljoen euro
Nairo Quintana – 1,9 miljoen euro
Elia Viviani – 1,9 miljoen euro
Tom Dumoulin – 1,8 miljoen euro
65 Reacties
Ik had Kristoff hier eigenlijk ook tussen verwacht.
Aru O_O
Als hij zoveel verdient bij UAE dan mis ik Kristoff in dit lijstje. Verder is Ineos wel heel dominant aanwezig in dit lijstje natuurlijk.
Fuglsang had ik wellicht met een nieuw contract bij Astana ook verwacht.
Dit gaat alleen over de verdiensten op de weg neem ik aan? Anders had ik hier Wout van Aert en MVDP ook tussen verwacht, gezien de flinke verdiensten in het veld.
Dit gaat alleen om het salaris van de ploeg neem ik aan. Sponsorgelden van persoonlijke sponsors, startgelden in het veld, premies bij winst in belangrijke etappes of klassiekers zullen er nog wel bij komen. Dan wordt het rijtje wellicht wel iets anders.
Nu snap ik wel waarom Kwiat gewoon lekker knecht
Idd, denk wel de minst presenterende renner om dit moment in de top 15
En waar Valverde de motivatie weghaalt.
Heb je weer wat te zeuren?
Fabio Aru wordt nog steeds betaalt voor zijn verdiensten 5 jaar geleden zo lijkt het.
5 man Ineos bij de eerste tien. Jumbo met 1. En dan toch de grote uitdager in de Tour zijn. Doet Jumbo het relatief gezien extreem goed.
Welke Jumbo renner staat er dan bij de eerste 10? Zie er wel 2 bij de eerste 15.
Excuus zie inderdaad dat de top 15 is afgebeeld en zag Roglic even over het hoofd.
Aru?! Wat?
15 miljoen aan kopmannen op de loonlijst bij INEOS. Indrukwekkend.
Ik dacht eigenlijk dat Vincenzo Nibali hoger zou staan. Waarschijnlijk wat gedaald in salaris denk ik.
Zijn persoonlijke salaris wss niet, je moet bij hem ook het hele entourage van salaris voorzien.
Staan sowieso best veel lieden op die weinig hebben gespresteerd het afgelopen jaar. De meerderheid misschien wel!
Het volgende contract dat Aru tekent zal wat lager zijn… Nulletje eraf ofzo.
Aru???
Niet te geloven.
Best betaalde van de minst presterende.
toch nog 2 proconti renners in de top 15.
Eigenlijk bizar dat die het budget hebben
Eentje dus want Cofidis is World Tour geworden.
Zou graag de complete lijst zien van alle renners, zeker de Belgische en Nederlandse renners.!!?
Ik vraag me toch af hoe ze dit zouden kunnen weten.
Gaan ze dit zo maar even vragen aan de renners..
En hoeveel krijgt de beste van de wereld: Primoz Roglic? Maar 2mil
Je betaalt ook voor het palmares natuurlijk, niet enkel voor de fysieke kwaliteiten. Hoe groter het palmares, hoe groter de renner, hoe meer publiciteit. Froome 4x Tour, 2x Vuelta, 1x Giro. Daar steekt het palmares van Roglic voorlopig nog bleekjes tegen af.
@Domestique, Ah, vandaar dat Aru dik meer verdient dan Alaphilippe, Valverde en Nibali –
Aru heeft gewoon gekozen voor een megacontract bij de sjeiks. Beetje zoals voetballers ook doen in het Midden-Oosten of China, met als enig verschil dat UAE ondertussen een volwaardig, competitief team geworden is. Een absoluut topteam zelfs, ook qua omkadering.
Maar vroeger was het voor dat soort teams (zoals ook Bahrein) de enige manier om (sub)toppers aan te trekken: met enorm veel geld over de brug komen.
In het geval van Aru hebben ze geen waar voor hun geld gekregen, maar ik denk niet dat ze daar 's nachts echt wakker van liggen. Gaviria (die in dit lijstje naast Dumoulin staat): idem. En zonder een waanzinnig financieel voorstel had die Quick-Step destijds ook niet verlaten.
Uiteraard speelt daarnaast ook de leeftijd mee en de duur van het contract: Gilbert is nog steeds een grote naam, maar die gaat op dit moment in zijn carrière ook geen meerjarig contract meer voorgeschoteld krijgen van 3 mil/jaar zoals destijds bij BMC. Kan me voorstellen dat Froome bij zijn volgend contract ook al flink zal mogen inbinden.
Wat is het verdienmodel binnen het wielrennen slecht he?
denk nog even goed na wat je schrijft …
Gedaan Jan. Nu jij weer (en dan graag to-the-point).
Als ik dan na ga dat een beetje honkballer minstens 20 miljoen per jaar verdient, dan is dit behoorlijk karig ja…en dan zijn dat niet eens de topverdieners
Oké Botte de Bouilloire. Jij gunt de renners meer, dat is nobel. Maar iemand moet de beurs trekken en dat budget kunnen verantwoorden (tenzij de persoon filantroop is). Bij honkbal kan dat schijnbaar, bij wielrennen niet. Enig idee waarom sponsoren daar 10x grotere bedragen willen spenderen? Je antwoord geeft misschien ook iets prijs over het terecht of onterecht gebruikmaken van het woord ‘karig’.
Wat er niet bijstaat is hoe ze dit verdienen. Is dit puur salaris? Inclusief of exclusief premies? (bv. Gilbert) Incl. of excl. persoonlijke sponsorcontracten?
Natte vingerwerk voor en door de lijsjesfetisjisten.
Aru wordt wel erg overbetaald, zelfs in z'n beste dagen was hij dat niet waard.
Wat iemand waard is kan jij niet beoordelen. De waarde die voortvloeit uit een contract is automatisch de juiste waarde, het is voortgevloeid uit een eerlijke vraag-aanbod vrije markt situatie en daarmee economisch juist.
@Panache, Jij stelt dat wat iets/iemand waard is per definitie gelijk is aan de prijs die je ervoor betaalt, maar het begrip waarde heeft vele definities, betekenissen en interpretaties. In de sportwereld draait het met name om prestaties en exposure. Op dat gebied levert Aru veel minder waarde dan heel wat renners die onder hem staan in dat lijstje. Dat hij een dikker salaris ontvangt, verandert daar niks aan.
Objectieve waarde bestaat niet Josi. Je geeft duidelijk aan “zelfs in z’n beste dagen was hij dat niet waard”. Het feit dat Aru het bedrag ontvangt is het overtuigende bewijs dat hij dat bedrag wél waard is. Dat Aru voor jou een lagere waarde vertegenwoordigd is iets anders. Hopelijk snap je het verschil. Men zegt in Nederland ook: wat de gek er voor geeft. Als er maar één gek is die heel veel geeft, dan bepaalt dát de waarde. Al vinden alle 7.593.999 mensen op aarde het nog geen euro waard.
@Panache, Ik snap uiteraard best wat je bedoelt, maar ongetwijfeld snap jij ook wel dat mijn oorspronkelijke opmerking over iets heel anders ging.
Om eerlijk te zijn snap ik dat niet. Waarschijnlijk zijn we het er over eens dat de 'waarde' van Aru na 1-2 slechte seizoenen flink geslonken is, maar je schreef "zelfs in z'n beste dagen was hij dat niet waard".
Oké, ik bedoelde dat ik hem dat zelfs in z'n beste dagen niet waard vond, gebaseerd op zijn prestaties en exposure, vergeleken met wat andere renners verdienen. Ik dacht dat het duidelijk was dat ik mijn mening verkondigde.
Aru is gewoon een miskoop geweest. Dat bestaat ook.
As je ’t berekent naar de loon per gereden kilometer steken Dumo en Aru der toch flink boveuit!
Goed gedaan door Aru, kan niet anders zeggen! Viviani ook goed onderhandeld trouwens, amai.
Relatief weinig als je kijkt naar andere grote sporten. Dat bijvoorbeeld Niki Terpstra dus blijkbaar minder verdient dan 1.8 miljoen per jaar als P-R en RVV -winnaar…… Huntelaar pakte vorig jaar bijvoorbeeld het dubbele als bankzitter bij Ajax
Terpstra ok.
Maar als jij nu ploegmanager bent, wie zou je het liefst hebben: Terpstra of Vanderpoel?
Van der Poel, vind ik een goede renner met een grote toekomst
Hoe kom je erbij dat Huntelaar bij Ajax meer dan 3.5 miljoen euro per seizoen verdiend?
De rest van de top 20:
– Fernando Gaviria: 1,8 miljoen euro
17. Romain Bardet: 1,7 miljoen euro
18. Greg Van Avermaet: 1,6 miljoen euro
19. Miguel Angel Lopez: 1,5 miljoen euro