Sagan alleen voorstander van schijfremmen als iedereen ze gebruikt

zaterdag 4 maart 2017 om 09:25
Sagan alleen voorstander van schijfremmen als iedereen ze gebruikt

foto: Marcel Koch

Peter Sagan heeft schijfremmen al een paar keer getest in trainingen, maar hij koerste er nog nooit mee. Dat gaat ook vandaag niet gebeuren, in Strade Bianche. De wereldkampioen begrijpt weliswaar de voordelen van schijfremmen, maar hij wil ze alleen gebruiken als heel het peloton dat doet. Dat zegt Sagan tegenover Cyclingnews.

“Ik ben voor het gebruik van schijfremmen, maar dan moet wel heel het peloton ze gebruiken”, stelt hij. “Niet slechts een paar renners.” Dat laatste was bijvoorbeeld het geval in de Abu Dhabi Tour, waar Marcel Kittel als enige schijfremmen had. Daar ontstond toen veel commotie over, nadat Owain Doull werd geraakt door de schijfrem van Kittel. De Duitser besloot later uit respect voor zijn collega’s om weer voor velgremmen te kiezen.

Voor Sagan is veiligheid echter niet het belangrijkste argument voor zijn stelling. “Nee, veilig is wielrennen allang niet meer.” Het risico van tijdverlies bij een langzame wiel of – fietswissel is zijn grootste zorg. Daarmee zou je volgens hem een wedstrijd kunnen verliezen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Romāns Vainšteins 4 maart 2017 om 09:49

Sowieso zie je dat men tegenwoordig al helemaal geen wiel maar de hele fiets wisselt bij kopmannen.

Wheely 4 maart 2017 om 09:59

Ja maar een complete fietswissel is vaak een lastig verhaal op een parcours zoals je dat vandaag gaat tegenkomen. Daar zul je het vaak echt van de neutrale wielenwagen moeten hebben.

TykkeThor 4 maart 2017 om 10:41

Slim politiek antwoord van onze Peter. Hij keurt de schijfremmen zelf, waarmee persoonlijke sponsor Specialized toch voorop loopt, niet af, en tegelijkertijd creëert hij goodwill bij z’n collega’s.

Jowinho 4 maart 2017 om 11:11

Is ook logisch, want de combinatie schijfremmen en gewone remmen, maakt het gewoon gevaarlijk in het peloton.

mel 4 maart 2017 om 11:16

De mogelijkheid om simpel en snel van wiel te wisselen levert profs denk ik ook meer voordeel dan de superieure remeigenschappen.

nickdt 4 maart 2017 om 11:17

Sagan heeft wel een punt. Het is een vorm van competitievervalsing als Sagan zoals hij zelf zegt de enige in een koers is met schijfremmen, hij lek rijdt en het daardoor langer duurt om een wiel te wisselen en dus terug te keren in het peloton dan een collega die geen schijfremmen gebruikt.

girardengo 4 maart 2017 om 12:40

“veilig is wielrennen al lang niet meer”……

Sephiroth 4 maart 2017 om 13:39

Kan de redactie de tekst aanpassen? er is nergens aangetoond dat Douell daadwerkelijk verwond is door de schijfrem van kittel. Dus het is enkel zijn bewering.

leegloper 4 maart 2017 om 16:43

@Sephiroth,
En zo blijven de verhaaltjes rondzweven.

polke 4 maart 2017 om 17:13

Is het wielrennen wel eens veilig geweest ?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair