Ryan Kamp klopt Vandeputte en Nys op beloften-EK veldrijden

zaterdag 6 november 2021 om 14:08
Ryan Kamp klopt Vandeputte en Nys op beloften-EK veldrijden

foto: Cor Vos

Ryan Kamp is opnieuw Europees kampioen veldrijden geworden. Op de laatste oplopende strook op de VAM-berg versloeg de Nederlander met een indrukwekkende sprint de Belgen Niels Vandeputte en Thibau Nys.

In de beloftenwedstrijd mocht Ryan Kamp proberen zijn titel van vorig jaar te verdedigen. Pim Ronhaar leek echter de topfavoriet op het klimparcours van de VAM-berg en de wereldkampioen liet zich al vroeg in de wedstrijd al van voren zien. De 20-jarige Nederlander pakte in de eerste ronde met Loris Rouiller een gaatje, dat in de tweede ronde werd gedicht door Niels Vandeputte met een hele rits renners in het wiel van de 21-jarige Belg.

Een grote eerste groep, met daarin bijna de voltallige Belgische ploeg, begon vervolgens aan de derde ronde. Namens Nederland zaten Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Pim Ronhaar en Tibor del Grosso aanvankelijk van voren, tot Hendrikx door materiaalpech werd teruggeslagen. Ook de Brit Cameron Mason was mee. In de vierde ronde zette Emiel Verstrynge de anderen onder druk en in eerste instantie konden alleen Ronhaar, Mason en Jente Michels volgen.

Toch schoof alles rond halfkoers weer in elkaar. In de vijfde ronde moest wereldkampioen Ronhaar een gaatje laten, terwijl titelverdediger Kamp van voren doortrok. De 20-jarige Nederlander zag Thibau Nys, hersteld van de sleutelbeenbreuk die hij vier weken geleden opliep in Waterloo, mee op zijn wiel springen en net voor het ingaan van de zesde ronde konden ook de anderen weer hun wagonnetje aansluiten. Ook Ronhaar kon terugkeren.

foto: Cor Vos

De Belgische renners probeerden hun overtalsituatie uit te buiten, maar Mason zat altijd van voren om op elke beweging te kunnen reageren. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde liet Ronhaar in zijn kaarten kijken, maar de wereldkampioen kreeg weinig ruimte. Zijn aanval werd overgenomen door Mason, alleen kreeg de Brit meteen drie Belgen mee in zijn achterwiel. Mason bleef echter de rest onder druk zetten.

Doordat Mason met zijn krachten bleef smijten, viel de kopgroep uiteen. Op de laatste keien voor het ingaan van de laatste ronde versnelde Kamp en Vandeputte schoof mee. Ook Verstrynge keerde van voren terug en trok meteen door. De 19-jarige renner ging vervolgens in de fout en werd teruggeworpen. Kamp bleef gas geven, terwijl Vandeputte en Nys de Belgische hoop hoog hielden.

Door een versnelling van Vandeputte werd Kamp op een gaatje gereden, maar de Nederlander kon terugkeren. Sterker, hij ging erop en erover en sleepte met een indrukwekkende sprint zijn tweede Europese kampioenschap op rij binnen.

EK veldrijden 2021 op de VAM-berg
Uitslag belofte-mannen
flag-nr1 flag-nl Ryan Kamp – in 50m03s
flag-nr2 flag-be Niels Vandeputte – op 1s
flag-nr3 flag-be Thibau Nys – op 1s
4. flag-be Joran Wyseure – op 8s
5. flag-be Emiel Verstrynge – op 15s
6. flag-gb Cameron Mason – op 19s
7. flag-be Witse Meeussen – op 26s
8. flag-be Jente Michels – op 29s
9. flag-it Filippo Fontana – op 35s
10. flag-nl Pim Ronhaar – op 42s

Dit artikel delen:

35 Reacties

S'mon 6 november 2021 om 14:10

Zeer sterke Belgen, ze bezetten dan ook zo goed als heel de top 10. Maar er is maar één plek die telt, de eerste! En die was voor de sterkste: Ryan Kamp!

0
ChefSpijker 6 november 2021 om 14:13

Ik weet niet of Kamp de sterkste was. Wel de slimste door vroeg aan te gaan, terwijl Vandeputte en Nys niet opletten. Denk dat wie van de drie als eerste aan het bochtige kasseienstuk begonnen was, ook had gewonnen.

0
Wheely 6 november 2021 om 14:42

Vandeputte leek me een beetje uitgeput.

0
Murcia 6 november 2021 om 14:12

Het rondje is niet zo heel spectaculair maar de manier waarop Kamp de overwinning hier pakt door op het juiste moment zijn aanval te kiezen was knap. Vandeputte en Nys jr goed maar Kamp had de meeste inhoud op het steilste stuk, ook slim om als eerste de binnenbocht te nemen bij het ultieme stukje. Mooie prolongatie.

0
Oblomov 6 november 2021 om 14:35

Keurig hoor, in een seizoen waar hij nog op zoek is naar de grote vorm. Was echt een overwinning op karakter.

0
the student 6 november 2021 om 14:44

Er missen typische veldritelementen zoals balkjes en een trap. Echt kort draai en keerwerk zit er ook niet in. Weinig loopwerk nodig afgezien van het uitgereden modderstuk net na de wisselzone.

0
Merlinappa 6 november 2021 om 14:13

Kamp de beste en de slimste vandaag, mooie overwinning. De Belgen zijn geen teamplayers en gunden elkaar de overwinning niet, duidelijk zichtbaar bij Nys de laatste halve ronde. Geen schande, maar Kamp had dat goed gezien. :)

0
S'mon 6 november 2021 om 14:14

Bij de beloften valt dat te begrijpen, vind ik. Die moeten zich nog meer bewijzen.

0
Murcia 6 november 2021 om 14:14

@Merlinappa
Dit is bij Nys jr al wat langer zichtbaar. Ik heb daar overigens geen moeite mee want Team Juichcape kon profiteren. Ronhaar voor mij vandaag tegenvallend.

0
thorsen 6 november 2021 om 14:15

Ja, als de Belgen met elkaar hadden gereden ipv tegen elkaar dan had een Belg zeker gewonnen. Maar goed, ik heb nooit anders gezien in het veld.

0
ChefSpijker 6 november 2021 om 14:15

Bij de oranje dames zal het straks echt niet anders zijn. Veldrijden is toch sowieso geen teamsport. Alleen bij de merkenteams zie je het soms bij een overwicht van Bingoal bij de heren.

0
thorsen 6 november 2021 om 14:18

@ChefSpijker: Klopt, maar tegelijkertijd kan het in het veld veel makkelijker zijn om een ploegmaat te laten winnen. Als je 1e en 2e rijdt met een concurrent als 3e dan kan de nummer 2 telkens een gaatje laten. Dit kun je de hele race doen en dan mat dat de cpncurrentie af. Maar 1x in de laatste ronde op een cruciale plek kan al genoeg zijn.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 14:18

@Murcia: Ronhaar lijkt mij typisch een geval van te snel van start gaan. Even dacht ik nog: die zien ze niet meer terug…

0
Murcia 6 november 2021 om 14:29

@Franco
Lijkt mij een plausibele verklaring, misschien zichzelf inderdaad overschat.

0
josi 6 november 2021 om 14:15

Petje af voor de finish van Kamp, maar ik denk wel dat de Belgen het spel wat beter hadden kunnen spelen.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 14:19

In alle individuele sporten geldt de basisregel dat het vervelendste wat je kan overkomen is tweede worden achter een landgenoot. Zeker in sporttakken waar een sport een rijke traditie van successen heeft. Voor NL geldt dat bijvoorbeeld in het langebaan schaatsen heel sterk.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 14:24

@Arie: veldrijden is natuurlijk niet 100% een individuele sport. Als je met zes Belgen en één Nederlander in de kopgroep zit zijn er best wel wat mogelijkheden om dat overtal uit te buiten.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 14:29

Daarom komt het daarin juist veel voor dat landgenoten tegen elkaar rijden. Wat hebben de andere Belgen er aan als een van hun de titel behaalt? De eer van het land? Dat vinden alleen de journalisten en de fans belangrijk maar de renners niet. Door mediatraining doen ze het vaak anders uitschijnen maar dat is vaak toneelspel. Een oud beroepsrenners die persoonlijk goed ken zei me eens dat mediatraining vooral een cursus met een stalen gezicht liegen is.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 14:16

Les voor de volgende categorieën: het is sneller om door de materiaalpost te gaan, mits niet te druk natuurlijk.

0
ChefSpijker 6 november 2021 om 14:17

Inderdaad, en die strook ernaast zal enkel modderiger liggen morgen met dat beetje regen dat komende nacht komt.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 14:21

Ik denk dat die modder daar vooral veroorzaakt is door de hoge druk reinigers en dat zal morgen alleen maar toenemen.

0
Limal 6 november 2021 om 14:22

De materiaalpost kwam er ook wel zwaarder en zwaarder bijliggen naarmate de wedstrijd vorderde, dus tegen morgennamiddag is er misschien geen verschil meer.

0
Limal 6 november 2021 om 14:26

Leuke finale! Kamp duidelijk de sterkste in de sprint en die kaart perfect uitgespeeld. Verstrynge leek me op weg naar winst, tot hij zich plots vastreed, maar dat is misschien een teken op zich dat hij te vroeg te diep in het rood aan het gaan was. En ja, als veldrijden een teamsport was dan had Vandeputte gewonnen als Nys het gat had laten vallen. Maar dat is het dus niet, en dat hoeft ook niet wat mij betreft.

0
notriple 6 november 2021 om 14:27

Tsjonge wat lieten die belgen zich in de luren leggen.

0
De Cabybara van de Conradkade 6 november 2021 om 14:29

Mooie strijd wel gezien en een goeie kop heeft die Kamp.

Belgen hebben inderdaad vooral van zichzelf verloren. Of Vandeputte zet alles op de sprint van kleine Nys, of Nys laat een onoverbrugbaar gat vallen achter Vandeputte. Nu deden ze geen van beide. Wel goed gegokt van Kamp dat dat zou gebeuren. Ik vond het tactisch niet erg slim dat hij na de laatste keer materiaalpost in derde wiel ging zitten…

Welke Belg reed daar Hendrikx aan? Als het Verstrynge was, was het wel een stukje karma.

0
notriple 6 november 2021 om 14:30

Ja was een lompe actie van die belg.

0
Erik33 7 november 2021 om 12:48

Zonder die anderhalve minuut verlies in één ronde had Mees gewoon top 5 gereden, zonde.

0
D.Koch 6 november 2021 om 14:53

Korfbal uitslag. Oh nee wacht een Brit en 1 Italiaan.

0
armstrong 6 november 2021 om 15:33

Heel simpel de beste en de sterkste wint super Ryan

0
Michelangelo 6 november 2021 om 17:08

Als Belgie als blok gereden had, dan hadden ze met de trui naar huis gekund. Gewoon een gaatje laten vallen was prima mogelijk.

Maar ik vind het ergens wel mooi dat ze dat niet doen, zeker in de beloften categorie, en zeker op een EK. Want dat is toch niet de allerbelangrijkste wedstrijd van het jaar, en de trui is foeilelijk. Gewoon lekker met open vizier koersen, er komen nog jaren genoeg dat ze bij de profs in het stramien moeten fietsen.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 17:51

Foeilelijke trui, dus prima passend bij het monsterlijke idee van één Europa…

0
Emergo 6 november 2021 om 19:28

Ik zie niet wat er foeilelijk aan die trui is en zonder Europa stonden we in ons hemd.

0
DeGroteMolen 7 november 2021 om 00:35

Franco, ik heb mij laten vertellen dat vanaf volgend jaar de kop van Schrans Timmerfrans op het shirt prijkt, speciaal voor alle fans.

0
meqadon 6 november 2021 om 17:38

Mooi van kamp. Heeft nog ergens in zn kleine teen krachten gevonden om erop en erover te gaan.
Wel dom van de belgen. Hadden hier makkelijk 1en 2 kunnen worden als ze doorreden. Kamp was uitgeteld maar ze hebben hem laten terugkomen.

0
Dikke Vrouw 6 november 2021 om 17:46

Vandeputte baalde als een stekker , boos op Thibaut. En terechte eigelijk…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone