Ryan Kamp en Pauwels Sauzen-Bingoal eind december uit elkaar: “Keuze voor de beloftekern”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 9 december 2023 om 18:30

Ryan Kamp en Pauwels Sauzen-Bingoal eind december uit elkaar: “Keuze voor de beloftekern”

Ryan Kamp zal vanaf januari niet meer de kleuren van Pauwels Sauzen-Bingoal verdedigen. Het contract van de 23-jarige Nederlander loopt eind december af en zal niet verlengd worden, zo bevestigen beide partijen in gesprek met WielerFlits.

Kamp kwam in 2019 over van het bescheiden ZZPR.nl – Hanclean naar de troepen van Jurgen Mettepenningen. Daar doorliep hij zijn hele belofteperiode, die werd bekroond met een wereldtitel bij de U23-renners in het Zwitserse Dübendorf in 2020 en een Europese titel op de VAM-berg in 2021.

Keuze voor jonge beloften
Sinds vorig seizoen is Kamp fulltime profrenner bij Pauwels Sauzen-Bingoal, maar aan die samenwerking komt binnen enkele weken dus een einde. Kamp ontpopte zich bij de ploeg (nog) niet tot een renner die regelmatig op het podium staat. “Ryan is altijd een beloftevol renner geweest, die ik een paar jaar geleden heb beloond met een mooi contract”, zegt ploegmanager Jurgen Mettepenningen.

“We moeten echter keuzes maken. Met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout hebben we al twee toppers in de profwedstrijden. Daarnaast hebben we deze winter de keuze gemaakt om extra budget te investeren in onze uitgebreide beloftekern. We willen volop die kaarten trekken. Je kan nu eenmaal niet iedereen behouden.”

Moeilijke zoektocht
Kamp zelf is intussen volop op zoek naar een nieuwe werkgever. “Het is lastig om ergens binnen te geraken. Er zijn zo veel jongens die dit seizoen de stap naar de top hebben gezet, dat je meer dan je best moet doen om elk weekend op te vallen. Sinds de coronaperiode zijn de budgetten van de ploegen een extra moeilijke factor.”

Al lijkt de toekomst van de jonge Nederlander – die overigens wordt getraind door Cyclocross Reds-ploegleider Camiel van den Bergh – intussen wel verzekerd te zijn. “Het is heel pril, er is ook nog niets getekend helaas. Maar in principe komt het wel in orde. Ik ben klaar om de volgende stap te maken naar een ploeg met een iets groter en uitgebreider wegprogramma.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
9 december 2023 08:40
Onverwacht. Kamp zet elk jaar een stapje, zo ook dit seizoen. Hij rijdt een stabiel seizoen en is vaste klant voor de top tien. Blijkbaar moet Mettepenningen erg op zijn centjes letten, dat lijkt me de enige reden voor het wegsturen. Hopelijk lukt het hem een nieuw contract te krijgen. Jammer dat er geen Nederlandse crossploeg is.
9 december 2023 08:52
Richting de Gebroeders Roodhooft dus, mooie stap, daar wordt iedereen beter…
  9 december 2023 16:55
  Ik zie hem liever naar Trek Lions gaan. Nederlanders komen daar goed uit de verf de laatste tijd en dan kan hij met Ronhaar mee de weg op als hij bij Trek welkom is.
  9 december 2023 19:09
  Hij heeft het over "een ploeg met een iets groter en uitgebreider wegprogramma". Alpecin is World Tour.

  Ben best benieuwd over welke ploeg het gaat, maar het lijkt toch eerder om een continentaal team te gaan dat meer rijdt dan de 9 wegwedstrijden waaraan Pauwels Sausen vorig jaar deel nam.
9 december 2023 09:56
Je ziet dat een veldrijder meer dan gemiddeld goed is in de Belgische wegwedstrijden en kasseien ritten. Want qua behendigheid zijn ze boven gemiddeld t.o.v. een weg wielrenner. Als je dan daar een ploeg bij zoekt dan kom je al op alpecin uit. Qua doelstellingen komt die ploeg het best overeen. De andere ploegen willen bijna allemaal klassement rijden in de grote rondes. Maar wou arkea ook niet actiever worden in het veldrijden. Dan zou dar ook een optie zijn.
9 december 2023 11:31
Deze had ik niet helemaal zien aankomen. Hij blijft nu een beetje hangen bij top tien plaatsen, waar Ronhaar dit jaar wel de stap maakt naar overwinningen. Toch denk ik dat er nog meer in zit, ze kunnen niet allemaal voor hun 20e wereldkampioen worden. Wyseure, Verstrynge, Mees Hendrikx worstelen ook bij de elite's.

Iets voor Nys? Een niet al te dure groeibriljant erbij? Of als vervanger voor Corné van Kessel?
9 december 2023 08:48
Ja klopt, of presteert nog niet genoeg. En hoe zit het met Betsema, heeft die nog een contract? Presteert ook een stuk minder, zou mij niet verbazen mocht die moeten wijken voor de jonkies.
9 december 2023 09:38
Visma-Lease a Bike kunnen wel iemand naast Van Aert gebruiken en kan een mooie opstap naar de weg zijn
9 december 2023 13:36
Even terug naar hier: https://wielerrevue.nl/artikel/560822/mettepenningen-neemt-geen-blad-voor-mond-ik-heb-nog-maar-weinig-jongeren-gezien-die-bij-sven-zijn-verbeterd/
  9 december 2023 14:37
  Niet iedereen weet potentie van jeugdige renners goed in te schatten.
10 december 2023 08:50
Ze kiezen voor de jeugd? ik zie enkel een corsus mogelijks beter worden dan kamp. Het zal dan wel met budgetten te maken hebben. Betsema zie ik ook niet blijven wanneer haar contract afloopt.
9 december 2023 12:10
Jammer voor Kamp, maar ik snap Mettepenningen wel. Tot op heden heeft Ryan niks speciaals laten zien. Degelijk, maar niks speciaals. Terwijl hij kansen genoeg gehad heeft.

Nauwelijks in beeld, en daarmee voor de sponsor ook niet interessant genoeg. Dus vanuit dat perspecief is het logisch.

Wel hoop ik dat Kamp ergens een nieuw contract kan versieren, want hij is zeker goed genoeg om in het wereldje mee te draaien.
  9 december 2023 17:57
  Het is geen veel winnaar. Denk wel dat er meer rek in zit. Als je het vergelijkt met op welke leeftijd vd poel en van aert goed werden in het veld dan is kamp redelijk laat. Maar dan zou iedereen zijn.
9 december 2023 13:19
Citaat van Kamp: Sinds de coronaperiode zijn de budgetten van de ploegen een extra moeilijke factor.” Daarvoor is niet de eerste oorzaak de Corona crisis maar de invoering van het huidige gedrocht van de WB.

Reacties zijn gesloten.