Molard sterkste in zesde rit Parijs-Nice, Sánchez houdt geel

vrijdag 9 maart 2018 om 16:13
Molard sterkste in zesde rit Parijs-Nice, Sánchez houdt geel

foto: ASO

Rudy Molard heeft de zesde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman van Groupama-FDJ reed in de laatste kilometers weg uit een kleine groep met favorieten en bleef Tim Wellens en Julian Alaphilippe nipt voor. Luis Léon Sánchez behield de gele leidertrui; Wout Poels viel door een valpartij weg uit de top van het klassement.

Nog voor het startsein voor de zesde rit van de Koers naar de zon werd gegeven, moest een aantal renners al de strijd staken. Een griepgolf had namelijk toegeslagen in het peloton, waardoor liefst zeven mannen niet aan de start verschenen in Sisteron. Onder hen waren de Nederlanders Maurits Lammertink, Tom Leezer en Tom-Jelte Slagter. De renners kregen vandaag een lastige etappe voor de wielen geschoven met vier beklimmingen van de tweede categorie en één van de eerste.

Het regende aanvallen in de beginfase van de koers en uiteindelijk wisten zes renners zich los te wrikken van het peloton. Lars Bak, Fabien Grellier, Cyril Lemoine, Paul Martens, Amaël Moinard en Tom Scully pakten een voorsprong en zagen enige tijd later nog eens zeven renners aansluiten: Carlos Barbero, Thomas De Gendt, groenetruidrager Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Nils Politt, Dylan Teuns en Bert van Lerberghe.

Bergpunten De Gendt
Teuns was vooraan het best geklasseerd op de veertiende plaats, op een minuut van leider Luis Léon Sánchez. Door zijn aanwezigheid kreeg de kopgroep niet veel ruimte en de Belg liet zich dan ook weer terugzakken in het peloton. De voorsprong van de overgebleven twaalf vluchters groeide naar zo’n drie minuten. Intussen pakte De Gendt op de Col de Luens, de eerste beklimming van de dag, de volle punten, niet veel later was hij ook als eerste op de Col Bas.

Barbero, De Gendt, Grellier, Moinard en Scully bleken over de beste benen te beschikken vooraan en scheidden zich op de derde klim af van hun medevluchters. Op de top pakte De Gendt opnieuw zeven bergpunten. De voorsprong van de vijf renners vooraan op het peloton bedroeg aan de voet van de vierde klim nog maar anderhalve minuut, terwijl de Sky-renners het tempo bepaalden in de grote groep.

De Gendt pakte ook de meeste punten pakte op de Côte de Gourdon, maar het peloton zat de vluchters op de hielen. Op 25 kilometer van de finish werden zij ingerekend, met nog één beklimming voor de wielen. De ploeggenoten van Simon Yates van Mitchelton-Scott leidden het peloton naar de Côte de la Colle sur Loup.

Poels valt
Door het hoge tempo van de Australische ploeg en Quick-Step Floors (Julian Alaphilippe) stond de poort op deze laatste klim wijd open; meerdere renners moesten achter in het peloton passen. De Côte de la Colle sur Loop was met 1,9 kilometer niet heel lang, maar het gemiddelde stijgingspercentage van tien procent deed flink pijn in de benen. Wout Poels deed goed mee vooraan, terwijl klassementsleider Sánchez maar moeilijk het tempo kon volgen.

Yates zag zijn kans schoon op de top van de laatste klim en stortte zich vol overgave in de afdaling. Poels verloor in de achtervolging op de Brit de macht over het stuur en ging tegen het asfalt. Yates werd in de laatste vijf kilometer bijgehaald door Sergio Henao en Tim Wellens, maar Henao moest zich al snel weer laten terugzakken in de groep met favorieten waar Sánchez zich kon handhaven.

De Brit en de Belg pakten zo’n vijftien tellen voorsprong en begonnen samen aan de laatste drie vlakke kilometers. Daar werden zij echter weer teruggepakt, waarna slag om slinger werd gedemarreerd. De uitval van Rudy Molard bleek het meest succesvol. Wellens eindigde op twee seconden op de tweede plek, Alaphilippe was derde.

Dit artikel delen:

25 Reacties

JosebaBeloki 9 maart 2018 om 16:13

Ontzettend jammer dat Wellens niet wegbleef omdat een van de boertjes niet over nam. Hoop dat Wellens nog wat kan dit weekend, er is regen voorspeld dus dan komt de beste Wellens wel boven en rijdt hij iedereen naar de gedver.

0
AZH 9 maart 2018 om 16:14

Jammer van Poels:(

Oomen lijkt ook nog niet een extra stapje te hebben gemaakt deze winter. Weet niet wat z’n doelen zijn dit jaar.

0
hartstikkebedankt 9 maart 2018 om 16:16

Vandaag weer een Fransman die de slimste was alleen deze verdiende het iets meer dan die van gisteren. Alaphilippe zal wel wat zuur aan het diner zitten, hij leek de enige die Molard nog wilde terughalen. Poels exit dat zag er niet goed uit, Mollema weer matig.

0
r525 9 maart 2018 om 16:16

Das dan toch nog een domper voor Direct Energie. Calmejane had gewoon in de eerste groep moeten zitten.
Wat een stijl heeft die Molard trouwens haha. Mooi bezig.

0
Javier 9 maart 2018 om 16:16

@AZH

Prima resultaat van Oomen. Voelde zich deze ronde niet goed (bron: website Team Sunweb) maar is er gisteren en vandaag toch beter doorheen gekomen.

0
AZH 9 maart 2018 om 16:18

Het resultaat vandaag was goed, maar hij zat niet bij de beste 20 bergop vandaag.

0
Lalsacien 9 maart 2018 om 16:20

Leuk dat Molard eindelijk eens een overwinning pakt na een etappe in de Tour du Limousin. Ik heb naverteld, hij heeft zich zeven keer omgedraaid in de laatste kilometer. Gelukkig dat er niemand naast hem reed, anders had hij die aangereden met zijn slingeracties.
Poels gleed weg met zijn voorwiel in de bocht naar een grote weg toe!

0
ditisdavid 9 maart 2018 om 16:21

Oomen heel veel beter dan Mollema vandaag, sterk gereden.

Het wegvallen van Poels zal het klassement spannender maken, maar bij zo’n val is dat echt bijzaak. Zeker omdat de Giro, waar hij echt iets klaar had kunnen spelen, hij nu of net na deze blessure start, of gewoon niet start nadat vorig jaar ook al half weggegooid is geweest…

0
tetedelacourse 9 maart 2018 om 16:21

Leuke PN voor de Fransen zo.

0
123poetertjes 9 maart 2018 om 16:22

Schitterende finale en erg vet voor Molard. Die is eigenlijk altijd goed en vooral heel erg constant, maar winnen doet ie niet vaak. Eén van mijn stille lievelingetjes.

0
Jacco van Stierop 9 maart 2018 om 16:30

Mooi afgeschoten cartouche; Wellens ook lekker bezig.

0
Arry1337 9 maart 2018 om 16:31

Rudy Molard, een van de helpers op het vlakke voor Démare volgens Wuyts. Het contrast tussen de ploeg Groupama – FDJ, welke puur gericht was op Démare, en de andere ploegen met een duidelijke mix tussen sprinter + helpers en kopmannen + helpers. Ik dacht al.. wat zegt hij nou, hopelijk zal hij het zich in de toekomst herinneren dat deze Molard absoluut geen helper voor het vlakke of de sprinttrein is… Achja, we missen allemaal wel eens wat

0
TotSinas 9 maart 2018 om 16:35

Ploeg van Sinkeldam gaat lekker! Groene trui daarnaast ook nog in het vizier.

0
Jean Dumas 9 maart 2018 om 16:35

Oomen goed en rustig, niet wild achter ontsnapte renners aan zitten rijden.

0
SoloSlim 9 maart 2018 om 16:37

Mollema niet in de eerste groep.. Niet lekker bezig

0
Gebruikersnaam 9 maart 2018 om 16:48

@Arry1337

Wuyts zei dat bij Groupama iedereen in dienst reed voor Demare, behalve Molard.

0
Sephiroth 9 maart 2018 om 16:48

Balen voor Poels zeg. Die zag er eigenlijk goed uit. Mollema duidelijk nog niet top. Oomen ben ik vooral nieuwsgierig wanneer hij gaat durven/kunnen aanvallen. Dat is toch wel de volgende stap in zijn ontwikkeling

0
Joachim 9 maart 2018 om 17:22

“Molard sterkste” vind ik geen goede titel want in feite was hij dat niet. Maar mooie en verdiende zege voor een onbekende maar goede renner!

0
Front-runner 9 maart 2018 om 17:28

Weer heerlijk gereden door Wellens! Zo lekker om te zien hoe die er iedere koers invliegt.

Erg zonde van Poels, net nu hij een goede vorm te pakken had en in pole position leek om PN te winnen. Oomen klaagde in de Algarve over zijn knie, denk dat zijn knie hem nog steeds parten speelt. Hoop dat dit niet iets chronisch is.

Goede timing van Molard. De broertjes hadden het net allebei een keer geprobeerd en Alaphilippe had ook al twee keer een gat moeten dichten.

0
Lalsacien 9 maart 2018 om 17:42

@Frontrunner je hebt gelijk beide broertjes hadden het geprobeerd maar de ene hier in Parijs-Nice en de andere in de Tirenno. Ze lijken ook zo op elkaar!

0
Jacco van Stierop 9 maart 2018 om 17:45

@redactie
“… nam de Belgische winnaar van het bergklassement van Parijs-Nice 2015 de bolletjestrui over van Jérôme Cousin.”
Na vandaag voert niet De Gendt maar Grellier het bergklassement aan.

Edit: ah, aangepast zie ik. Graag gedaan.

0
Arry1337 9 maart 2018 om 18:49

@gebruikersnaam
Nee dat is niet wat hij zei

0
Manuel Beltran 9 maart 2018 om 19:17

@Lalsacien

Nee hoor, beide broers rijden hier (Ion en Gorka, geen Yates)

0
Silent Hill 9 maart 2018 om 19:30

Hoe De Gendt plots vooraan zat.

0
ambie 10 maart 2018 om 00:04

Molard niet onterecht tot kopman gebombardeerd geweest, respect voor deze man.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone