Route du Sud verandert naam naar Route d’Occitanie

Route du Sud verandert naam naar Route d’Occitanie

foto: Sirotti (archief)

woensdag 25 april 2018 om 12:09

De Route du Sud (2.1) gaat vanaf dit jaar door het leven als de Route d’Occitanie. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt op social media. Daarnaast zijn het rittenschema van de Franse vierdaagse en het deelnemersveld gepresenteerd. Vijf WorldTour-ploegen staan aan de start.

Occitanië is een regio in het zuiden van Frankrijk, waarvan Toulouse de hoofdstad is. In totaal wonen meer dan 5,5 miljoen mensen in dit gebied van Frankrijk, dat grenst aan de Middellandse zee, Andorra, Catalonië en Aragón. De Route du Sud wordt traditioneel in juni verreden en is voor een deel van het peloton een laatste voorbereiding op de Tour de France. Dit omdat de ronde veel klimkilometers door de Pyreneeën kent.

Dit jaar vindt de Route d’Occitanie plaats van 14 tot en met 17 juni plaats. Silvan Dillier komt zijn titel van vorig jaar verdedigen.

Rittenschema Route d’Occitanie 2018 (2.1)
14 juni – Etappe 1: Cap Découverte – Carmaux (168 km)
15 juni – Etappe 2: Saint-Gaudens – Masseube Val de Gers (178 km)
16 juni – Etappe 3: Prat-Bonrepaux – Les Monts d’Olmes (198, 4 km)
17 juni – Etappe 4: Mireoix-Cazouls-les-Béziers (192, 7 km)

Deelnemende ploegen Route d’Occitanie 2018
flag-fr AG2R La Mondiale
flag-fr Groupama-FDJ
flag-kz Astana
flag-es Movistar
flag-gb Sky

flag-fr Cofidis
flag-fr Delko Marseille Provence KTM
flag-fr Direct Energie
flag-fr Fortuneo-Samsic
flag-fr Vital Concept
flag-es Caja Rural-Seguros RGA
flag-es Euskadi Basque Country-Murias
flag-co Manzana Postobón

flag-fr Roubaix-Lille Métropole
flag-fr St-Michel Auber 93
flag-de Bike Aid
flag-fr Project Nice Côte d’Azur

Dit artikel delen:

9 Reacties

AWestie 25 april 2018 om 12:18

Bekt BinckBank tour toch beter ;)

Pédaleur de charme 25 april 2018 om 12:25

De regio Occitanie is een nieuw, bureaucratisch samenraapsel van de regio's Midi-Pyrenées en Languedoc-Roussillon, die op hun beurt weer bureaucratische samenraapsels waren van regio's als de Lot, de Gers, de Tarn en de Cevennen. Betwijfel of de naam Occitanie ooit echt gaat leven, maar zo'n wielerkoers kan een beetje helpen. En Tour d'Occitanie klinkt idd minder lelijk dan BinckBank Tour.

Arry1337 25 april 2018 om 12:35

@Pédaleur
Volgens mij ben je het juist niet eens met AWestie :o

Jean Dumas 25 april 2018 om 13:14

En wat een parkoers. Volgens mij is er nog niet eerder op de Mont d’Olmes gefinisht; de Pic de Nore wordt geoefend voor de tourrit naar Carcassonne (zij het vanuit een andere richting), en ook de rit naar Carmaux belooft aanvallen.

Pédaleur de charme 25 april 2018 om 14:12

@arry
Ik ging ervan uit dat zijn opmerking ironisch bedoeld was, maar als je van alliteratie houdt en niet kriegel wordt van een een wielerkoers met een bedrijfsnaam, klinkt BickBank Tour mss heel mooi.

Justin Case 25 april 2018 om 14:34

@PdC Voor een regio die aan te duiden is als “nieuw, bureaucratisch samenraapsel” is het toch knap dat ze al een eigen taal ontwikkeld hebben.

Pédaleur de charme 25 april 2018 om 15:17

@JC
Die oude taal en die nieuwe regio zijn twee totaal verschillende zaken.
Natuurlijk is het Occitaans een oude taal die ten dele overeenkomt met deze nieuwbakken regio. In praktijk is er slechts een enkeling in de regio die die taal nog spreekt. De regio zelf is wel degelijk een bureaucratisch verzinsel voor administratieve doeleinden. De naam Occitanie is pas 2 jaar geleden gekozen. Een naam die refereert aan een mythisch verleden om te verhullen dat die administratieve herindeling de inwoners koud laat.

Ik ken de regio vrij goed en geen van de mensen die ik er ken ziet zichzelf als Occitaniër.

bartje 25 april 2018 om 19:03

@PdC &JC,
Heb er gewoond, mijn vrouw kwam uit de streek. Haar hele familie zag zich als Occitan, Papi Vieux zelfs op het militante af. En occitan wordt nog wel degelijk gesproken, in de bergen en de kleine oude dorpjes rondom Carcasonne ook als voertaal, met stugge trots. Sterker, de taal wordt op vele scholen zelfs wat nieuw leven ingeblazen, en publieke borden zijn veelal tweetalig. En dat even los van het Catalaans, vaak als Occitaans bestempeld. (Of omgekeerd natuurlijk, afhankelijk van de diverse aanhankelijkheden :-) )

Dat gezegd hebbende heeft PDC gelijk. De nieuwe administratieve regio heeft maar weinig te maken met de oude taal, dan wel het hier en daar levende separatistische gedachtengoed, of zelfs het oude occitanie dat een veel en veel groter gebied bestreek. Van de andere kant gaat dit rondje wel door het hart van occitanie, een waanzinnig mooie zij het wat verarmde streek, met middeleeuwse juweeltjes als Mirepoix, Fanjaux, Minerve en natuurlijk Carcassonne, kastelen als arendsnesten, en met veruit de lekkerste wijnen (Minervois) van Frankrijk. Kortom ik moet er maar weer eens naar toe :-)

De koninginnenrit naar Mont d’Olmes komt langs wellicht het beroemdste arendsnest, Montségur, op zich al een etter van een klim. En dan komt de slotklim nog. En dat na Port de Lers en Col du Chioula. Eigenlijk een veel te zware etappe voor een voorbereidingskoers..

Jacco van Stierop 25 april 2018 om 21:54

Ben over het algemeen niet zo voor het peuteren aan namen, logo’s e.d. maar met deze wijziging heb ik weinig moeite. De verandering zal inderdaad te maken hebben met het promoten van de naam van de nieuwe administratieve regio.
Ik ken deze landstreek eigenlijk niet anders dan Le Midi.

Headlines

Materiaalzone

Populair