Ronde-organisator Wouter Vandenhaute: “Wielrennen zuiverste sport ter wereld”
maandag 19 maart 2018 om 13:40

Ronde-organisator Wouter Vandenhaute: “Wielrennen zuiverste sport ter wereld”

Ronde van Vlaanderen-organisator Wouter Vandenhaute heeft in talkshow De Zevende Dag een opvallende uitspraak gedaan. Volgens de Belg is wielrennen ‘de gezondste en zuiverste sport ter wereld’. “We hebben een voorbeeldfunctie tegenover andere sporten”, aldus Vandenhaute.

Het onderwerp van doping kwam ter sprake toen opnieuw naar de omstreden uitnodiging van Lance Armstrong werd gevraagd. Vandenhaute staat echter nog steeds volledig achter zijn beslissing om de Amerikaan uit te nodigen. “Door Armstrong uit te nodigen, neem ik geen stelling in voor of tegen doping. Ik geef hem gewoon de kans om jaren later zijn verhaal te vertellen”, verdedigt Vandenhaute zijn invitatie.

Binnen het wielrennen wordt er te conservatief omgegaan met ex-dopeurs volgens de organisator van Vlaanderens Mooiste. “Als je iedereen uit de wielersport verbant die ooit in contact kwam met doping, dan hebben we een probleem”, aldus Vandenhaute. “Maar we slagen er niet in om op een goeie manier naar het verleden te kijken. Soms moet je dingen kunnen afsluiten en er met een frisse blik naar kijken. Dat doen we te weinig.”

In het wielrennen wordt het dopinggebruik te groot uitgemeten vindt Vandenhaute. “Ik ben er wel van overtuigd dat de wielersport veruit de gezondste sport ter wereld is”, stelt de Belg. Later gaat hij nog verder met zijn uitspraken. “We zijn de zuiverste sport ter wereld, maar willen nog meer uitblinken in zuiverheid. We hebben een voorbeeldfunctie tegenover de andere sporten. Maar die andere sporten pakken dat beter aan.”

 
25 Reacties
Sorteer op:
19 maart 2018
Ik vind het de mooiste sport ter wereld, maar de gezondste? Dat lijkt me toch niet.
19 maart 2018
1. Geen enkele op topniveau bedreven sport is gezond, daarom is het ook topsport en niet gewoon sport. 2. Lance A. heeft al meer dan genoeg mogelijkheden gehad om zijn verhaal te vertellen en geen van die mogelijkheden heeft ertoe geleid dat hij zich vrij heeft kunnen pleiten van de maffia-praktijken waaraan hij zich schuldig heeft gemaakt. Waarom dit soort van patjepeeërs (vandehaute) zich toch altijd zo graag wil afficheren met criminelen blijft voor mij een eeuwig vraagteken. Volgende editie een 'inspirerend' verhaal van Badr Hari of Willem Holleeder ofzo?
19 maart 2018
Die zit wel heel diep met zijn kop in het zand. Zuiverder dan vroeger is het enige dat je voorzichtig kunt stellen. Aanfluiting dat die koersdirecteur is.
19 maart 2018
Toch denk ik als bijvoorbeeld de atletiek wereld een even strenge doping controle zou hebben er daar veel meer mensen tegen de lamp zouden lopen.
19 maart 2018
Bij Armstrong is doping natuurlijk maar een deel van het verhaal. En doping is nooit uit te bannen, maar een voortdurend spelletje van het vinden en uitbannen van bepaalde 'marginal gains'. Met regels die het gebruik van medicijnen tot aan een bepaalde grens toestaan, zoals een maximale hematocrietwaarde of salbutamolwaarde, creëer je een grijs gebied en bevorder je misbruik. Dat wordt mijns inziens terecht breed uitgemeten vanuit een wens naar meer effectieve regels.
19 maart 2018
Ga even lekker vanuit je ivoren toren, terwijl je 1 dag in het jaar marginaal met de sporters te doen hebt, als een soort Trump-onnozelaar zitten verkondigen hoe het er bij wc-eend allemaal fantastisch aan toe gaat.
19 maart 2018
Ik denk dat jullie de tekst nog eens moeten lezen, en je dan bedenken dat hij met gezond misschien wel een meer Vlaamse versie van gezond bedoelen. Zoals een goed lopend bedrijf gezond is bijvoorbeeld. Als hij werkelijk gezond bedoelt dan ben ik het met meeste voorgaande reacties eens.
19 maart 2018
Kijk alleen al naar het gevalletje gemiste dopingcontrole van Stefan de Vrij (NL'se voetballer spelend in Italie), slechts 4 of 5 regels in een stukje tekst van 5 bij 6 cm. Zou dit Dumoulin of Gesink overkomen staat het overal op de voorpagina op de volledige oppervlakte van het papier
19 maart 2018
Zuiverste zou best kunnen, puur doordat het vergrootglas qua doping meer dan bij iedere andere sport op wielrennen ligt. Bij atletiek, maar ook sporten als tennis, voetbal en autosport zijn er af en toe aanwijzingen dat e.e.a. niet in de haak is, maar wordt niet (zichtbaar) doorgepakt. Verder qua "gezondste" mogelijk een spraakverwarring doordat teksten uit een Vlaamse bron 1 op 1 worden geplaatst (wel vaker een dingetje).
19 maart 2018
wellicht ook een ongelukkige uitdrukking in het Vlaams? Zuiver/eerlijk etc.
19 maart 2018
Eerst de traditie van deze sport verneuken en dan nog deze raaskalderij erbovenop man, man, man...
19 maart 2018
Ik geloof wel dat het de zuiverste sport is ter wereld. De vraag is echter of dat misschien niet meer zegt over de controle bij andere sporten...?
19 maart 2018
Lol, blinde vlek etc
19 maart 2018
Ik had er graag een onderbouwing bij gelezen. Het lijkt mij namelijk heel stug dat je in een paar jaar tijd van een bijna 100% gebruik naar de zuiverste sport zou kunnen gaan, zonder de daarbij behorende noodzakelijk grote schoonmaak van dubieuze figuren die jarenlang het wielrennen aan het infuus hebben gelegd.
19 maart 2018
Het probleem met deze uitspraak is denk ik niet het welles/nietes verhaal of wielrennen de zuiverste sport is. Maar dat de uitspraak wordt gedaan door iemand in een publieke functie die, commercieel belang heeft deze discussie (uitnodiging Armstrong) en tegelijkertijd effectief niet meer inzicht heeft in de zuiverheid van wielrennen en andere sporten heeft dan de gemiddelde sportvolger.
19 maart 2018
Deze beste man moet maar beter zelf eens naar de dopingcontrole
VDH doelt uiteraard op het gebrek aan effectieve controles in de andere sporten. Soit iedere sprot zijn stigma, in het voetballen schijnt omkopen dan weer not done te zijn..
19 maart 2018
En zo is het maar net!!!
19 maart 2018
http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=325375 , dit zegt genoeg toch... Beste man heeft aardig in de gaten hoe het zit
19 maart 2018
Wielrennen is in ieder geval een van de best gecontroleerde sporten. Ik denk dat ht beter met wielrennen gaat omdat ze criminelen als la eruit gedonderd hebben. La heeft laten zien dat hij weinig schuldbesef heeft. Na 1x bij Oprah leek hij te denken dat hij genoeg sorry had gezegd. Hij mist de point helemaal dat het bij hem zoveel meer was dan doping. Corruptie bij uci rondom hem, intimidatie van ploeggenoten en journalisten, tot in de koers zelf terug halen van onbekende renners die wat over hem gezegd hadden. Hij is de grootste tokkie die je zelfs overdag niet wil tegenkomen. En dan werd hij dus ook nog beschermd door uci. En dit figuur dat niet begrijpt dat het niet aan hem is om zijn daden te relativeren, zou iets zinnigs te zeggen hebben in dat debat? Puur voor de aandacht. Gênant want het straalt negatief af op de ronde.
19 maart 2018
De vergelijking met voetbal gaat sowieso mank omdat de invloed van doping veel kleiner is. Vergelijkbaar met het wielrennen tot de jaren 90.
19 maart 2018
Mooi al die ongefundeerde meningen. Als je iets over doping in het wielrennen tov andere sporten wilt zeggen, kom ten miste met argumentatie en ga niet in het wilde weg wat roepen.
19 maart 2018
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
19 maart 2018
Nickdt, waarom schop je "een Belg" na vanwege slechts zijn nationaliteit? Dat is treurig, en hoort niet op een forum als deze. Zoek daarvoor maar een PVV forum op.
20 maart 2018
Ik vind het wel heel interessant @greeny om te lezen hoe anders de meeste voetbalfans tegen Messi en doping aankijken dan dat ik dat doe. Gebaseerd op de reacties, de kop volledig in het zand steken: "Messi een gemaakte voetballer? Hoe durf je! Groeihormonen hebben alleen de natuurlijke groei eer aan gedaan." Dat gaat er bij mij dus absoluut niet in hè. Messi, ik gun hem echt het allerbeste, maar hij had in mijn sportwereld nooit de nummer 1 geweest.

Reacties zijn gesloten.