Roglic reageert op kenmerkende wijze: “De Tour? Nee, misschien, ik weet het niet”
foto: Cor Vos
dinsdag 30 mei 2023 om 17:57

Roglic reageert op kenmerkende wijze: “De Tour? Nee, misschien, ik weet het niet”

Jumbo-Visma laat de eindzege in de Giro d’Italia van Primož Roglič niet zomaar voorbijgaan. De Sloveen is dinsdag namelijk gehuldigd in Amsterdam, voor mensen van de ploeg en voor sponsoren. Roglič kreeg tussen alle festiviteiten door ook nog een vraag over de Tour de France. Is er nog een kans dat de renner in juli aan de start zal verschijnen van de Franse ronde?

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In gesprek met de NOS geeft Roglič geen uitsluitsel, maar reageert hij op kenmerkende wijze. “Dat zou dan etappe nummer 55 worden”, grapt de kersverse winnaar van de Ronde van Italië. “Ik wil nu graag naar huis, om alles wat er is gebeurd te laten bezinken. En om tijd door te brengen met mijn familie.”

“Of het een optie is? Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet. Ik zeg altijd: je weet nooit wat er gebeurt in het leven, welke uitdagingen en kansen je krijgt… Maar over dat soort vragen wil ik nu niet nadenken. First things first.”

Zeeman: “Ik gun hem nu vooral rust en herstel”
Ook sportief manager Merijn Zeeman wil er niet te veel over kwijt, al lijkt het niet meteen een realistisch scenario. “Primož gaat straks naar Slovenië en daar zal ook heel veel op hem afkomen. Hij is net ook weer vader geworden en heeft zijn baby weinig gezien, want hij is vanaf december bijna non-stop op pad geweest met het team om zich voor te bereiden op dit grote doel.”

“Ik gun hem nu vooral rust en herstel”, vervolgt Zeeman. “Maar hij moet daar zelf ook iets over vinden. Ik ben vandaag de hele dag op pad met hem, ik ga het hem zelf ook vragen.” Jumbo-Visma hoopt in juli met Jonas Vingegaard weer een gooi te doen naar de eindzege in de Ronde van Frankrijk.

 
50 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2023 20:29
Hij heeft niet veel kansen meer om de tour te winnen. Dus met een niet-fitte Pogi zou ik als ik hem was de Tour rijden
  30 mei 2023 22:39
  Dat niet fitte kan je wel weglaten hoor. Reken maar dat Pogacar sterker als ooit aan de start staat. Maar ik begrijp je insteek wel. Bij het zien van beide rondes (Giro en Tour) afgelopen December vond ik al dat Vingegaard de dubbel Giro-Vuelta zou moeten doen en dat ze Roglic naar de Tour hadden moeten sturen. Maar ik snap natuurlijk ook wel dat Jonas als uittredend kampioen z'n titel wilde verdedigen dit seizoen. Het is natuurlijk wel degelijk mogelijk om de dubbel Giro-Tour te doen. Froome en Dumoulin toonde dit enkele seizoenen geleden nog aan. Het zou toch wat zijn mocht Primoz Roglic de fakkel van Stephen Roche overnemen. De Giro met Stephen Roche heb ik persoonlijk nog meegemaakt in Italië, dat was de eerste keer dat we met de karavaan zijn meegereisd. :)
30 mei 2023 18:11
Ik kan me niet voorstellen dat Roglic er zin in heeft om als knecht naar de Tour te gaan en daar zal het wel op neerkomen.
  31 mei 2023 05:15
  Denk het ook niet. Ik les zijn antwoord dan ook als “nee tenzij er heel gekke dingen gebeuren”. Zoals Vingegaard die toch niet mee kan
30 mei 2023 20:40
Ja Roglic ziet natuurlijk ook dat dit jaar wellicht nog de enig echte kans is. Evenepoel doet niet mee en wellicht Pogi niet op volle kracht. Daarnaast een parcours dat hem moet liggen. Alleen nog de vraag hoe zwaar de Giro er heeft in gehakt. Is natuurlijk een relatief rustige Giro geweest waarbij er heel veel etappes zijn geweest waarbij er tussen de favorieten niets of pas heel laat iets gebeurde. Wellicht dat dit nog in zijn voordeel spreekt, maar lijkt me zeer onrealistisch dat Roglic de Tour kan winnen. Als knecht zal hij niet meegaan lijkt me.
  30 mei 2023 20:45
  Hij zag er best fris uit bij de tijdrit. Of zien winnaars er altijd fris uit? Thomas was echt aan het eind van zijn latijn, Roglic duidelijk niet.
  30 mei 2023 21:39
  Volledig eens. ALS hij nog zin heeft en Jumbo denkt dat ze hem middels een aangepast programma fit aan de start krijgen, moet hij zeker starten. Hij zal niet als favoriet starten, maar op dit parkoers is Roglic in vorm zeker niet kansloos.
  Volgens mij is het juist een zware en uitputtende giro geweest, vooral door de weersomstandigheden. Dat hij over 4 a 5 weken goed voorbereid aan de start van de tour kan staan lijkt mij wishfull thinking.
30 mei 2023 21:35
Wat Roglic ook doet Tour of niet bij beide grote rondes zou hij 1 van de topkandidaten ook bij de Tour de France..wat een blok zou dat zijn zeg met Vingegaard, van Aert, Roglic met dit parcours zou zelfs Wout nog kans maken...Marijn Zeeman is een meester tacticus dus wie weet
  3 juni 2023 14:06
  Je hebt wel door dat de afgelopen 2 jaren ook Vingegaard, Roglic en van Aert in het tourteam zaten toch? En het is Merijn Zeeman.
30 mei 2023 18:50
Als ik hem was zou ik de Tour rijden. De Vuelta heeft hij al meerdere keren gewonnen en de kans dat de grootste favorieten (Pogacar en Vingegaard) de ronde niet uitrijden of veel tijd verliezen door een valpartij (ofzo) is tijdens de Tour altijd redelijk groot.
  30 mei 2023 19:04
  Helemaal eens. Na 't uitrusten kan hij weer met Kuss het verschil maken.
  30 mei 2023 19:57
  Niet eens. Laatste keer dat de twee grootste favorieten uitvielen was 2014. En toen won iemand die niet de Giro reed.
  30 mei 2023 20:52
  Er zijn veel belangrijkere zaken dan fietsen. Lekker uitrusten en genieten van je gezin en als hij zover is weer op de fiets stappen. De kunst van het echt genieten van je behaalde successen is niet iedereen gegeven.
  30 mei 2023 22:40
  Primoz krijgt voorlopig geen kans om uit te rusten. Zo werd hij vandaag als trofee door Jumbo naar Amsterdam vervoerd om daarna vanavond laat na driekwartier gebabbel van de andere gasten bij Op1 zeer laat in de avond gevierd te moeten worden zodat Plugge en Zeeman ook weer eens goed in beeld komen.
  31 mei 2023 12:52
  als er in de tour een grote favoriet wegvalt én roglic zit in dat peloton, dan blijft het waarschijnlijker dat roglic degene is die verdwijnt anderen droegen zwaardere gevolgen, maar in de giro lag hij er ook gewoon weer een paar keer bij, met wat meer pech valt hij 3 grote rondes na elkaar uit terwijl hij meedoet voor winst
31 mei 2023 08:55
Iedereen die zegt dat hij nu moet starten in de tour (voor een klassement) beseft denk ik de impact niet van een voorbereiding op een grote ronde (en de grote ronde zelf). Zelfs voor een Roglic. Vingegaard, pogacar etc zijn al volop (en tijdje bezig) met deze voorbereiding en gaan nu algauw richting de laaste hoogtestages. Roglic heeft deze voorbereiding al gedaan voor de Giro, is net gedaan met deze (zware) Giro en zou eigenlijk met weinig rust weeral volop in die stages richting tour gegooid worden. Tevens moet het toch gezegd worden dat hij met optimale voorbereiding maar net wint tegen een Thomas en Almeida (ook in topvorm). Dan wordt het zeer moeilijk om met een halve voorbereiding tegen een Mas, Hindley, Carapaz en vooral Pogacar op te nemen. Tevens denk ik ook dat Roglic niet happig is op een pure knechtenrol als hij pakweg 5e ofzo zou staan in het klassement. Laat ze bij Jumbo maar het plan volgen en een Kuss, Kruiswijk en Kelderman sturen (ik zou zeggen de KKK, maar miss heeft dit negatieve context)
30 mei 2023 20:37
Je zou eens de Giro winnen zonder binnen een week 15 vragen over de Tour te krijgen. Ik denk dat het voor Roglic veel meer zin heeft om te proberen de Vuelta te winnen dan hopen dat Vingegaard en Pogacar ongelukken krijgen in de Tour.
Dit jaar op louweren rusten en na even een tijdje niets de laatste doelen stellen voor het laatste deel van je carriere. Giro en vuelta hoeven niet meer. Wellicht volgend jaar terug naar de ardennen en de tour vanuit een duo-kopmanschap aanvangen. In de luwte van vingo kan hij verrassen en alsnog die ene mooie prijs mee naar huis nemen.
30 mei 2023 22:09
Roglic is een verstandig mens. First things first: genieten van de overwinning, samen met de familie. En dan verder kijken. Seizoen is nu al geslaagd, na een fantastische comeback uit de Vuelta, met een valpartij die zowel fysiek als mentaal hard is aangekomen. Misschien heeft ie wel "unfinished business" in Spanje....
30 mei 2023 22:38
De enige reden die ik kan bedenken om hem toch naar de Tour te sturen, is dat Vingegaard geblesseerd raakt. Want Jumbo kan niet de Tour aanvangen zonder kandidaat eindwinnaar, daarvoor is de ploeg voortaan te groot. Want naast Vingegaard en Roglic heb je geen podiumkandidaat want Kruijswijk is te oud en Kelderman te breekbaar.
  30 mei 2023 22:45
  Ik vermoed dat van Aert voor een klassement gaat dit jaar. Denk dat dat de truc wordt dit jaar.
  30 mei 2023 23:33
  Waarom rijdt Van Aert dan niet met de tourploeg de voorbereiding? Wout wil graag wereldkampioen worden.
31 mei 2023 07:56
Op voorhand had ik hem altijd de Tour laten rijden. Parcours ligt hem en meer tijd om fit te worden na blessures. Had je ook in de ardennen wat meer gehad. Achteraf mooie overwinning en dus goede keuze. Wel of niet starten in de Tour is uiteraard aan hem. Wil hij en kan hij zou ik het zeker doen. Alleen zijn aanwezigheid is al een boost voor de ploeg!
31 mei 2023 13:57
Doet die man dan nooit eens iets anders dannietszeggende, raadselachtige, onzinnige antwoorden geven? Heeft hij überhaupt wel een mening, of wordt hij iedere morgen 10 min in een usb-poort gestopt om die onzin te downloaden? Qua prestaties een grote Mijnheer, qua persoonlijkheid een klein, grijs, bang vogeltje.
  31 mei 2023 16:12
  "Qua prestaties een grote Mijnheer, qua persoonlijkheid een klein, grijs, bang vogeltje." Eerlijk gezegd denk ik het tegenovergestelde. Volgens mij heeft hij juist een grote persoonlijkheid, maar is hij geen schreeuwlelijk zoals men vandaagdedag moet zijn om bij de online-reageerders op te vallen. Dus ik vermoed dat je een grote mond verwart met persoonlijkheid en "reverence" met grijs en bang.
  31 mei 2023 17:24
  @Don. Neen toch niet hoor. Maar je kan naast de fiets toch moeilijk begeesterd raken van iemand die nooit zijn mening durft/wil of kan geven, iemand die steeds in raadsels spreekt, iemand die nooit écht emotie toont, enz. Je hoeft natuurlijk geen grote bek te hebben om persoonlijkheid uit te stralen, mss zelfs integendeel, maar nooit niks uitstralen...tja. Op de fiets kan ik vol bewondering genieten van Primoz, naast de fiets krijg ik het nooit warm noch koud van die jongen. Vandaar dat ik zeg: op zijn fiets en qua palmares, een heel grote Mijnheer, naast zijn fiets, een grijze muis. Dat is natuurlijk mijn mening voor wat ze waard is, dat is geen evangelie uiteraard.
30 mei 2023 19:59
Tuurlijk gaat hij die niet rijden. Lekker uitrusten en genieten van de Giro winst. Daarna opmaken voor de Vuelta om het record aantal zeges te pakken.
  30 mei 2023 20:17
  Gedeeld record, en hoop dat Primoz alles op alles zet de uiterst schimmige Heras periode naar de vergetelheid te fietsen. Nog twee Vuelta zeges te gaan dus.
  30 mei 2023 20:43
  Roberto Heras! Ik kom hem wel eens tegen hier als hij een beetje aan het hardlopen is. Dat is altijd op een stuk waar veel gesport wordt, en je ziet dan echt dat daar een atleet uit een ander universum loopt. Zeg maar alsof er een Formule 1 auto door een 30km zone rijdt. Niet perse qua snelheid maar de uitstraling, het natuurlijke gemak waarmee hij loopt. Een beetje vereerd ben ik altijd wel als hij mij teruggroet, want al zit ik op een MTB beeld ik me in dat hij toch ziet dat ik ook een "renner" ben :)
  30 mei 2023 21:44
  @DonQuijote Mooi verhaal maar denk dat de Vuelta organisatie de naam Heras toch liever iets meer naar de achtergrond ziet verdwijnen. Zijn record kan niet zonder de bekende farmaceutica en het beschamende juridische getouwtrek ter sprake worden gebracht. Met Roglic als eventueel gedeeld recordhouder zullen ze waarschijnlijk erg content zijn.
  31 mei 2023 10:02
  Telt de Vuelta 2004 bij Heras? Alleen maar Spanjaarden in de top 10! Garzelli op 11 de beste van de buitenlanders.
30 mei 2023 21:47
Het is gewoon fantastisch dat hij de Giro gewonnen heeft, prachtige koers, de grootste op zijn erelijst. Gewoon van genieten en rustig opbouwen naar de Vuelta om (mede)recordhouder te worden. Dit gezegd zijnde denk ik eerlijk gezegd ook wel dat Pogacar en Vingegaard wel een niveau hoger zijn dan 14 seconden winnen op een 37-jarige Thomas. Alsook Tre Cime di Lavaredo en andere aankomsten boven weggeven uit angst om nog geklopt te worden door diezelfde Thomas. Roglic kan nog een pak mooie koersen winnen zoals de Vuelta om recordhouder te worden of Zwitserland om zijn rijtje rittenkoersen te vervolmaken. Misschien wel de beste ronderenner ooit dan, ... die nooit de Tour won. Maar de Tour zelf lijkt mij voorbij, volgend jaar ten tijde van de Tour ook al richting 35 jaar.
  30 mei 2023 22:36
  Wat de statistieken ook zeggen, de beste renner die nooit de Tour won is en blijft Poulidor
  31 mei 2023 12:46
  beste ronderenner die nooit de tour won dan beste renner die nooit de tour won, blijft gewoon kelly
30 mei 2023 23:28
Ik heb ook het idee dat Wout van Aert dit jaar voor het Tour-klassement gaat en als tweede/schaduw kopman wordt uitgespeeld. Als Roglic en Kuss ook nog meegaan wordt TJV een superploeg.
  31 mei 2023 09:56
  Het zou een idee kunnen zijn als ze Kuss een keer een klassement laten rijden. Kan handig zijn om Pogacar onder druk te zetten. In Van Aert als kopman geloof ik niet.
30 mei 2023 21:13
Ik zou naar een andere ploeg gaan als ik Roglic was en nog 4 jaar proberen om als absolute kopman de tour te winnen.
  30 mei 2023 21:52
  Roglic gaat niet zomaar weg. Hij heeft eigenlijk zijn hele carrière te danken aan de mensen bij het team. Hij kwam bij jumbo visma als een kleine renner en heeft eigenlijk het hele pad van kwakkelploeg naar toonaangevende ploeg meegemaakt.
  30 mei 2023 22:42
  Roglic heeft ook aangetoond dat hij nog niet versleten is dus Jumbo zal hem toch ook heel graag willen houden
  31 mei 2023 09:01
  Welke andere ploeg zou dat moeten zijn , welke ploeg heeft geen grote kopman en wel goede "knechten" - vervelend woord trouwens, knechten.
  31 mei 2023 12:38
  INEOS, Bahrain, Lidl-Trek, Movistar, EF, Bora,...
  31 mei 2023 20:53
  Tsja, “knechten” vervelend woord? Maar “tot-knecht-gemaakten” bekt ook niet lekker genoeg om als alternatoef te kunnen dienen…
30 mei 2023 18:25
Tja, niet voor dit jaar. Maar volgend jaar zou ik zeker naar de Tour gaan met Vingegaard en Roglic - de enige twee renners van JV die je serieus kort kunt houden met uitzicht op de overwinning. En wie weet wat er gebeurt als Roglic vanuit de luwte/een vroege aanval in het geel komt - zou fantastisch zijn. En voor dit jaar, denk dat ze met de 1 tegen 1 op een lelijke counter gaan lopen. Maar goed, ik dacht ook dat 26s teveel zou zijn.
  30 mei 2023 18:42
  Jonas werd naar huis gereden in parijs-nice door pogi in het voorjaar ,maar goed misschien is het wel een renner die zich volledig op 1 grote wedstrijd kan richten en daar wel voor de hoofdprijs mee kan doen, zelfs 1 tegen 1 zonder roglic. hoop het wel voor de spanning anders wordt die denk ik weer 2dezoals 2 jaar geleden , al is dat ook niet slecht natuurlijk.
  30 mei 2023 19:25
  @rogier vorig jaar werd Vingegaard in de Tirreno op grotere afstand gereden dus dat zegt niets.
30 mei 2023 18:28
Le Tour: 'You won't admit you love me And so how am I ever to know? You always tell me Perhaps, perhaps, perhaps'
30 mei 2023 19:01
Wanneer Pogi vissticks van Vingy maakt in de tour zullen er alvast schreeuwen gaan van : 'Hij had de tour moeten rijden, hij is de énige die hem aankon op dat parcours!'. Zou hoewel verdedigbaar wel crû zijn want deze giro lijkt me zijn mooiste overwinning ooit, eigenlijk. En het zou sowieso niet kloppen. Ik denk dat een REVKET op dat parcours ook mee had kunnen doen vd winst. Pfôh, met 9 dagen giro in de poten denk ik dat nog steeds eigenlijk.
  30 mei 2023 20:15
  Afwachten. Vorig jaar was Jonas op twee aankomsten bergop duidelijk de beste.
  30 mei 2023 20:46
  Het is remco Maar ok primoz en remco aan de start van de tour zou wat zijn !!

Reacties zijn gesloten.