Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde
Foto: Sirotti
zaterdag 8 april 2017 om 17:22

Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde

Primož Roglič heeft na een spannende tijdrit zijn tweede dagsucces behaald in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van LottoNL-Jumbo hield negen seconden over op Alejandro Valverde (Movistar), die op zijn beurt de eindzege pakte. Dat was verrassend, aangezien Alberto Contador (Trek-Segafredo) onderweg de beste tussentijd had. Matthews maakt indruk
Vasil Kiryienka zorgde vandaag voor de eerste richttijd. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours en dook daarmee 42 seconden onder de tot dan toe beste tijd van Michael Valgren (Astana). Kiryienka haalde zijn winst in het tweede en tevens vlakkere deel. Gorka Izagirre (Movistar), die één minuut na hem startte, was op het tussenpunt nog zes seconden sneller, maar de Spanjaard moest aan de meet 39 tellen toegeven.

Een verrassende naam wist vervolgens Kiryienka van de eerste plaats te stoten. Michael Matthews (Sunweb) bewees nog maar eens meer te kunnen dan alleen sprinten en dook elf seconden onder de beste tijd. De Australiër gaat dus met een uitstekende vorm naar de klassiekers. Zijn ploegmaat Sam Oomen deed het evenmin onaardig. De pas 21-jarige Nederlander eindigde als achttiende.

Roglic verpulvert beste tijd
De tijd van Matthews viel even later in het niet bij die van Primož Roglič. De renner van LottoNL-Jumbo was op het tussenpunt al 19 seconden sneller en verdubbelde zijn voorsprong aan de meet. Uiteindelijk dook Roglič 41 tellen onder de beste tijd.

Het was echter allerminst zeker of die tijd genoeg zou zijn voor de overwinning. Vier renners zorgden onderweg namelijk voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Spanning in klassement
Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. Hij strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook Izagirre en De la Cruz bleken langzamer dan de Sloveen. Alejandro Valverde kwam nog het dichtst in de buurt. De Movistar-renner moest slechts negen seconden toegeven op Roglič, maar zijn tweede plaats bleek wel voldoende voor de eindwinst.

Contador kwam uiteindelijk zeventien seconden tekort voor de eindwinst. Hij strandde al voor de vierde keer dit seizoen op een tweede plaats in het eindklassement van een meerdaagse wedstrijd. Roglič heeft op zijn beurt een reuzensprong gemaakt. De renner van LottoNL-Jumbo begon de dag als twintigste, maar eindigt de ronde op een verdienstelijke vijfde plaats.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
8 april 2017 17:23
Valverde beste renner dit jaar zonder concurrentie tot nu toe. Wow, wat hij op zijn leeftijd nog doet. Diep respect.
8 april 2017 17:24
Wat een klasse! Ook Bennett prima in orde. Weer een goede etappekoers van tlj.
8 april 2017 17:24
Goede uitslag voor TLJ! Roglic wint en Bennett ook op een puike plek! Ik zou eigenlijk wel wat statistiekjes willen zien van hoe ze dit jaar presteren in rondes tov andere jaren. Hopelijk veegt dat het wat mindere klassiekervoorjaar weg.
8 april 2017 17:24
Heel sterk gedaan door Roglic. Ik verwachtte wel wat van Valverde in deze tijdrit, maar hij verbaast me iedere keer wee.
8 april 2017 17:24
Wat moet LottoNL-Jumbo toch zonder Primoz! Mooie tijdrit verder.
8 april 2017 17:24
Tjonge, dan is Contador in het tweede deel toch aardig stukgegaan. Als je ziet hoeveel hij verliest op Roglic....
8 april 2017 17:25
Roglic eigenlijk nog steeds minder geklommen dan hij liet zien in T-A.. Of zou hij het volledig op het 2e deel gegooid hebben?

Klasse 2e deel, veruit de snelste daar.
Jammer van gisteren maar top 5 is zeer goed en had ik niet meteen verwacht.

Valverde.. tja deze had hij nog niet gewonnen. Net als de Amstel trouwens, ben benieuwd al zal de verlegging van de finish niet in zijn voordeel zijn.
8 april 2017 17:25
En de winnaars van Gold race (Matthews) en de WP (Valverde) zijn ook al bekend.
8 april 2017 17:27
Mr vreemde vogel Roglic gaat snel richting een niveau dat hem bij een HC-team zal doen onderkomen, gewoon een kwestie van talent. Valverde top-topfavoriet voor FW en LBL, die zal de last van de koers moeten gaan dragen ben ik bang voor hem.
8 april 2017 17:27
Spannende tijdrit zeg. Valverde is toch een taaie rakker om de achterstand op Contador bij het tussenpunt toch nog om te buigen in voorsprong en eindwinst. Roglic zeer knap tweede deel gereden en zo nog 5e in het AK. Bennett zeker ook niet gek met een 10e plek. Uran wel heel bleekjes, ingehaald doorValverde.
8 april 2017 17:28
Kelderman wordt door roglic toch wel snel vergeten bij tlj hoor
8 april 2017 17:28
Wat @Turtlehead zegt ja. Die mannen zijn in topvorm.
8 april 2017 17:28
@turtlehead: ik vind dat je wel heel simpel aan gilbert, alaphilippe en kwiatkowski voorbij gaat. Daarnaast geloof ik niet dat matthews sterk genoeg is om de amstel te winnen.

ontopic: Geweldige tijdrit van roglic en valverde is en blijft een klasbak. Wel sneu voor contador, twee keer op zo'n klein verschil tweede worden.
8 april 2017 17:29
Roglic pakt gewoon 56 seconden in 15 km op Contador. Indrukwekkend hoor.
8 april 2017 17:29
Die Roglic heeft toch wel de ballen uit zn broek gereden in het tweede deel. Waar bij de tussentijd hij nog op een halve minuut stond, tipte niemand meer aan zn eindtijd.
Valverde ook weer ongelofelijk. Nu ook Baskenland gewonnen, een van de weinige dingen die hij nog niet op zn palmares had. Hij gaat volgende week ook gewoon AGR winnen, en daarna WP en LBL.
8 april 2017 17:30
@RV,

Nouja 'last'.. hij heeft een bijzonder sterk team om zich heen.
8 april 2017 17:30
Volgens mijn berekeningen moet Valverde door tot zijn 42e. Tegen die tijd zal hij namelijk alle koersen winnen waaraan hij meedoet (alles behalve de kasseien), met deze groeicurve.

Dan kan hij stoppen op z'n hoogtepunt.
8 april 2017 17:31
Bennett ook top 10, goede tijdrit van TLJ, Valverde vreselijk goed, Contador ook goed en mogelijk nog wat last van die valpartij.
8 april 2017 17:32
@samuello, Matthews rijdt de hele week toch behoorlijk goed, is zeker mijn favoriet voor de Amstel

Roglic is een baas! Wat een talent!
Jammer voor Contador om weer zo nipt te verliezen
8 april 2017 17:33
Roglic toch heel sterk dit jaar, hoor. Niemand bij TLJ had volgens mij ook verwacht dat Roglic zich zo zou ontwikkelen. Met een beetje geluk wordt het een soort Spilak die dit soort etappekoersen kan winnen. Maar wie weet kan het ook een renner worden die in de grote rondes top 10 kan rijden. Zeker met zo een tijdrit, dan kan je ver komen.
8 april 2017 17:33
Dus, wie dichtte Uran gister nog kansen toe?
8 april 2017 17:35
Jammer dat Bennet op 11 net buiten de top-10 valt, desalniettemin goed gereden!
8 april 2017 17:35
Best een goede ploeg is dat LJ: na Catalonië al weer twee man in de top tien van een WT-rondje.
Enige minpuntje: ze moeten het vooralsnog vooral van de 'buitenlanders' hebben.
8 april 2017 17:39
Dan zat Been er gisteren 17 sec. naast.
Bertje net niet.
8 april 2017 17:39
Valve heeft nu 3 rondjes gereden: Ruta del Sol, Catalonië en Baskenland. Dat zijn in totaal 18 ritten. 5 ritzeges, 3 keer 2e, 2 keer 3e. Daarnaast haalt hij drie keer het eindklassement binnen, twee keer de puntentrui (omdat er simpelweg geen is en Catalonië), en één keer het bergklassement. Slechtste resultaat in een rit: 16e. Onmenselijke cijfers, deze vorm heb ik nog maar zelden gezien de afgelopen jaren, bij wie dan ook.

Reacties zijn gesloten.