Robert Gesink twijfelt over de Tour: “Is het wel verstandig?”

maandag 30 maart 2020 om 10:01
Robert Gesink twijfelt over de Tour: “Is het wel verstandig?”

foto: Cor Vos

Robert Gesink traint voorlopig noodgedwongen binnenshuis door alle coronamaatregelen. De Nederlander, woonachtig in Andorra, staat normaal gesproken op het rooster voor de Tour de France, maar vraagt zich af of het wel verstandig is om daar van start te gaan.

Gesink is momenteel aan huis gebonden door de maatregelen in Andorra. Daardoor blijven zijn trainingen voorlopig beperkt tot hooguit zijn balkon, waar hij uitkijkt over skigebied Grandvalira. “Hier, dicht bij Spanje en Frankrijk, waar het probleem een stuk verder lijkt, zijn ze wat strenger dan in Nederland”, vertelt de Jumbo-Visma-renner aan de NOS.

Zo mogen inwoners niet naar buiten voor extreme activiteiten, waaronder sport, waarbij de kans groot is dat men in het ziekenhuis belandt als er iets gebeurt. “Ze willen de medische zorg zoveel mogelijk ontlasten en alle risico’s wegnemen. Topsporters worden gezien als voorbeeld daarin en ze raden ons af om naar buiten te gaan.”

Binnenstebuiten
Zijn trainingen moeten nu vooral worden gezien als bezig blijven, zegt Gesink. “Wij wachten ook op verder nieuws, over de Tour de France en andere wedstrijden. En dan is het nog de vraag of het verstandig is om daar te gaan koersen. Je trekt jezelf drie weken lang binnenstebuiten en bouwt je afweersysteem helemaal af.”

Normaal gesproken maakt hij deze zomer voor de negende keer zijn opwachting in de ronde. Bij de perspresentatie medio december werd hij bij de namen gerekend, die leiders Tom Dumoulin, Primož Roglič en Steven Kruijswijk moeten omringen. Tot op heden reed de ervaren Achterhoeker, die in mei 34 wordt, de Tour de La Provence, waar hij vijftiende werd in het klassement.

Of we hem de komende weken toch in actie zien in virtuele alternatieven als The Digital Swiss 5, liet hij nog in het midden. “Ik ben benieuwd en heb wel wat getest. Maar ik heb wel een probleem, want ik woon hier op 1800 meter hoogte en er zit heel wat minder zuurstof in de lucht. Dus als ik virtueel tegen jongens op zeeniveau moet gaan fietsen, ben ik natuurlijk mooi de sjaak!”

Dit artikel delen:

21 Reacties

thorsen 30 maart 2020 om 10:30

“Je trekt jezelf drie weken lang binnenstebuiten en bouwt je afweersysteem helemaal af.”

Een argument waar ik nog niet veel over heb gehoord, wel interessant inderdaad.

Boomie1 30 maart 2020 om 10:44

Daarom moeten we vooral NIET gaan koersen in Juni door Frankrijk.

Scott Sunderland 30 maart 2020 om 11:39

Gewoon Giro én Tour annuleren. In 2021 nieuwe kansen. Vuelta afwachten maar ook niet koste wat kost rijden. Dit seizoen in feite gewoon verloren. Balen uiteraard. Maar het is wat het is.

vincenzo 30 maart 2020 om 12:43

Yep

Steven_E 30 maart 2020 om 13:29

Komaan gasten, we zijn eind MAART, de 3e maand van het jaar …
Als het in je eerste kwart van je leven even tegen zit stap je der toch ook niet zomaar ineens uit?
Wacht nou gewoon eens een maand af, zonder overal meningen uit te spuwen of te gaan vragen aan mensen met weinig kennis van zaken (sorry Robert), en zie waar we staan eind april. Dan kan je weer een nieuwe (tijdelijke) conclusie trekken.

Arie den Blanken 30 maart 2020 om 14:16

Eens , sport en de zeker ook de Tour zijn enorme bijzaken.

Jan Blokland 30 maart 2020 om 15:26

@Steven_E. Je hebt gelijk dat het nog maar maart is. Maar met de signalen die nu naar buiten komen weet je ook dat koersen er voorlopig niet in zit voor juni/juli. En Gesink heeft dan toch gelijk dat je dan met zo’n beperkte voorbereiding geen normale Tour kunt rijden.

Jean Dumas 30 maart 2020 om 12:34

De vraag stellen is hem beantwoorden.

koos verrek 30 maart 2020 om 12:43

ik denk wel dat ze’m kunnen rije, maar dan eerder in augustus nu de os weg zijn moet dat kunnen, laat ons hopen!

Samlambeej 30 maart 2020 om 12:45

In de laatste zin geeftie nog één van de vele redenen aan waarom virtueel koersen voor de knikkers langs geen kanten werkt.

Derierre de la course 30 maart 2020 om 13:51

Klopt, zelfs na een regenbui zit er meer zuurstof in de lucht en zou je bijvoorbeeld voordeel hebben.

Als je echt serieus vals wil spelen ga je met een zuurstofmasker op rijden.

Ik zou wel je ventilator uit zetten, anders rij je steeds wind tegen ;)

VerstandOpNul 30 maart 2020 om 13:59

Wijze woorden, maar hoe verstandig was het om met hartritmestoornissen en alles jarenlang door te fietsen..

LB108 30 maart 2020 om 14:23

Blijf dan gewoon in Andorra, als je volgens jou daar beter is

Romāns Vainšteins 30 maart 2020 om 15:55

Ik wordt moe van die lui die hier komen uitleggen dat koers bijzaak is, ga lekker op andere fora daar over babbelen tot jullie naar eigen inzien weer verantwoord over wielrennen kunnen meepraten.

Spake Breekerd 30 maart 2020 om 16:28

Het hebben van een mening over je favoriete hobby, en die spiegelen aan wat anderen vinden is nu eenmaal onderdeel van een site als deze. Er is mijn ogen niets onverantwoords aan het praten over veiligheid.
Andere gebruikers worden weleens moe van het zoveelste stukje over bepaalde renners. Die mogen dat toch ook gewoon uiten?

klootje kriekeljon 30 maart 2020 om 16:42

Movistar-dingetje op Flix al gezien RV?

skylimit 30 maart 2020 om 19:42

Dikke faal voor al die overheden en verantwoordelijken die niet in staat zijn een virus onder controle te krijgen binnen afzienbare tijd. Je kan onmogelijk mensen voor maanden opsluiten en de economie en alles volledig lamleggen. Op een gegeven moment moet het leven weer door gaan.

debarreman 30 maart 2020 om 20:58

@skylimit, the sky is the limit op de IC, sterkte als je daar ligt knul.
Begin mei praten we verder, als je nog creatieve ideeen hebt hoe je de samenleving weer aan de gang kunt krijgen én tegelijkertijd het aantal besmettingen onder controle, laat het even weten.

S. Morgenstern 30 maart 2020 om 22:15

Mede mogelijk gemaakt door alle mensen die deze situatie niet serieus hebben genomen…

skylimit 30 maart 2020 om 21:23

@debarreman in principe als iedereen in quarantaine is, zou de besmetting zich niet verder moeten kunnen verspreiden of hooguit mondjesmaat. Dit moet volgende week toch al zichtbaar zijn. Gezonde mensen in niet risco zones zouden dan weer over kunnen gaan op normale activiteiten met in het achterhoofd nog wel 1 a 2 weken de nodigde maatregelen in acht nemen.
Als er geen serieuze afvlakking te zien is, hebben de maatregelen dus niet het gewenste effect of heeft de controle op de maatregelen tekort geschoten.

debarreman 30 maart 2020 om 21:38

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat 30/40% van degenen die besmet zijn geen enkel ziekte kenmerk vertonen. Die zijn nu in quarantaine. En volgens jou kunnen die zich weer straks vrij bewegen. Wat denk je dat daar het gevolg van zal zijn?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair