Robert Gesink: “Als je blijft knokken, valt het een keer goed”
foto: Sirotti
maandag 28 mei 2018 om 12:25

Robert Gesink: “Als je blijft knokken, valt het een keer goed”

Robert Gesink ging naar de Giro d’Italia als rittenkaper en slaagde in de twintigste rit bijna in deze opzet. Hij moest zichzelf troosten met een tweede plaats. “Er waren niet veel kansen in deze Giro om weg te blijven in een ontsnapping, gelukkig zat ik in deze mee”, zei Gesink na afloop van de Giro tegen De Telegraaf.

Gesink slaagde niet in zijn opzet, maar LottoNL-Jumbo reed wel een sterke Giro d’Italia. Zo won Enrico Battaglin de vijfde etappe naar Santa Ninfa en werd George Bennett achtste in het algemeen klassement. Ook de Condor van Varsseveld onderschrijft dit gevoel. “Als ploeg hebben we een goede Giro gereden.”

De volgende grote afspraak voor Gesink is de Tour de France, waar hij dezelfde ambitie najaagt als in de Giro d’Italia. “We rijden daar met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic die voor het klassement gaan en Dylan Groenewegen voor de sprints. Voor hen wil je ook je steentje bijdragen”, maakt hij duidelijk dat hij mogelijk zijn eigen ambitie opzij moet zetten. “Wellicht dat ik daar toch een kansje kan pakken. Als je blijft knokken, valt het een keer goed. Ik ben nu bijna 32 jaar, ze zijn nog niet van me af”, zegt Gesink strijdvaardig.

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2018 23:40
@koffiemolen grappig dat je zoveel vertrouwen in de ploeg hebt om meteen daarna het beleid in twijfel te trekken
29 mei 2018 00:02
Die Schachmann-etappe was een uitgelezen kans voor hem maar die heeft hij aan zich voorbij laten gaan. Als je weet dat zaterdag zich een laatste kans voordoet waarom verspeel je dan zoveel krachten op vrijdag om 20e te worden in de daguitslag?
Heb hem vaker onnodig met zijn krachten zien smijten de afgelopen 3 weken. Hij wil te graag, het ziet er zo onrustig uit met die opgetrokken schouders en dat lange lijf.
Het kwam op mij allemaal wat warrig over.
29 mei 2018 00:15
@jacco ik vermoed dat de klassement mentaliteit van liever middelmatig elfde in het klassement, bij gesink en lotto teveel erin gegroeid is
29 mei 2018 00:17
@Jacco van Stierop
In opdracht van de ploeg.
29 mei 2018 08:28
Uiteindelijk krijgt hij salaris van Lotto-Jumbo en bepalen die hoe hij zijn werk uit moet voeren. Dat hij een gewaardeerde kracht is met een representatief verleden is niet van belang wanneer er iets met Kruijswijk, Roglic of Groenewegen mocht zijn.
29 mei 2018 09:30
@sooike
Wil je nu echt beweren dat Gesink geen goede Giro heeft gereden? Hij werd als knecht en rittenkaper ingezet. Als knecht heeft hij GEWELDIG werk gedaan voor zowel Bennett en Van Poppel en als rittenkaper is hij net niet geslaagd in zijn doelstelling door een etappe tweede te worden. Dat nadat hij een aantal maanden geleden nog met een korset op bed lag. We weten dat je een irrationele hekel aan Gesink hebt maar je kritiek op hem begint steeds lachwekkender te worden.
29 mei 2018 10:26
Zo is het Roberto.. jij gaat nog wat mooie dingen laten zien!

Gesink heeft een top Giro gereden, is een top vent met een veel betere mentaliteit dan vroeger (zie docu bau en lau) waar hij duidelijk bevestiging zoekt na 5 minuutjes op kopsleuren voor Mollema... Top kerel!
29 mei 2018 10:27
Quote:
Ik geef het op, zeker nu Gesink zelfs in de bollentrui wordt gehesen…En het zal “goed met hem komen, als hem niets ernstigs overkomt”.. Het optimisme rond Gesink kent weer eens geen grenzen. “Meesterknecht”, “rittenkaper” , “uitstekende Giro”….soms geloof ik mijn ogen niet .


Geinige poging weer van je, Sooike. Iets positiefs betreffende Gesink staat je niet aan en er zijn weer "geen grenzen aan het optimisme". Natuurlijk zijn die grenzen er wel, daarom wordt er over de bollentrui gesproken (niet dat ik dat realistisch vind overigens), en niet over bijvoorbeeld de gele trui. Of top 10. Of podium. Klassiek stukje eigen invulling dat (wederom) klinkt als een behoorlijke obsessie. Je zegt vast weer van niet, maar stukje feedback: het komt wel zo over.

En dan nog wel een kaarsje op willen steken... dat is om een hele andere reden nutteloos dan je suggereert.
29 mei 2018 11:41
De "Condor" heeft zeker wel wat veren verloren de laatste tijd, maar het siert hem dat hij nu naar vermogen koerst. Daarom is rittenkaper nu voor hem de beste rol denk ik.
29 mei 2018 12:03
Denk dat Gesink elke discussie over zijn prestaties kan stoppen door een keer duidelijk te vertellen hoe hij er fysiek voorstaat na alle stevige valpartijen van de laatste jaren. Zit het nog in zijn lijf om een keer vijfde te worden of bij een uitschieter iets te presteren als Kruijswijk twee jaar geleden in de Giro? Als dat niet zo is, kan dat extreme verwachtingspatroon worden opgeborgen en is hij af van het gezeur van mij en anderen dat hij ondermaats presteert. Als hij nog fit is, mag hij zelf met zijn capaciteiten geen genoegen nemen met 10e in de Tour Down Under en een keer 2e in een Giro-étappe. Dat is gewoon slecht. En dan is de terechte conclusie dat de mentale wil ontbreekt om het maximale uit zijn talent te halen. Kortom, er zou een keer een duidelijk interview moeten komen waarin hij openheid van zaken geeft. Ik vind het verder in alle opzichten een enorm sympathieke topgozer!
29 mei 2018 12:10
Quote:
Denk dat Gesink elke discussie over zijn prestaties kan stoppen door een keer duidelijk te vertellen hoe hij er fysiek voorstaat na alle stevige valpartijen van de laatste jaren.

Dat heeft hij de laatste jaren vaak genoeg gedaan. Mensen die hun verwachtingspatroon na o.a een beenbreuk, een hartoperatie en een wervelbreuk nog steeds niet bij hebben gesteld, zullen bij weer een interview echt niet opeens wel reëel oordelen over de prestaties van Gesink.
29 mei 2018 13:08
Vreemd, @vlek, dat ik alles van hem lees, maar dat nog nooit heb gelezen... dat ie zegt welke wattages die nog kan trappen, hoeveel inhoud hij nog heeft in vergelijking met vroeger, hoe hij herstelt na inspanning... met welke pijn hij eventueel fietst en dergelijke... Iedereen kan zich dan schikken in bijvoorbeeld een rol als wegkapitein. Maar hierboven proef je ook bij veel fans de verwachting en de teleurstelling, dus ook zij zitten kennelijk met verkeerde verwachtingen naar hem te kijken. Hij zou zichzelf er voordeel mee doen, denk ik.
29 mei 2018 13:15
Quote:
Iedereen kan zich dan schikken in bijvoorbeeld een rol als wegkapitein. (..) Hij zou zichzelf er voordeel mee doen, denk ik.

Dat verwachtingspatroon met de bijbehorende teleurstelling is een probleem die fans, niet van de renner zelf, die duidelijk wel reëel naar zijn huidige prestaties kan kijken.
29 mei 2018 14:14
@Geurt: Gesink hoeft hier toch geen verantwoording af te leggen? We weten collectief wat hij aan blessureleed heeft gehad. Dat hij daar last van heeft gehad is een feit. Dat hij daar nog altijd last van heeft (edit: zou hebben) is logisch. Dat hij andere doelstellingen heeft is duidelijk. Ik snap niet zo goed waarom je de drang hebt om vraagtekens bij Gesink te zetten, als het zoveel makkelijker is gewoon naar hem te luisteren en te beoordelen op de doelen die hij nu stelt.

Ik zou het overigens best interessant vinden om dergelijke dingen te horen. Maar het is voor mij niet zo dat pas op dat moment duidelijk is dat Gesink er "toch echt wel alles aan heeft gedaan".
30 mei 2018 08:36
Waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat de toptijd van Gesink er op zit? Ik heb al enkele seizoenen geen enkel verwachtingspatroon meer van hem. Leeftijd, blessures, privé-malheur...een combinatie van factoren. Maar laten we niet de fout maken door Gesink af te schilderen als de grote pechvogel van het peloton. Wout Poels was er minstens zo erg aan toe, hem werd zelfs na zijn gruwelijke val geadviseerd om te stoppen met wielrennen. Je ziet toch aan Gesink , zelfs bij een ontsnapping bijna tegen beter weten in, dat de jus er af zit. Dat is nogmaals geen schande, maar de ploegleiding van TLJ maakt dezelfde fout als velen hier: men blijft hopen op een uitschieter. Ze houden hem voorlopig bij de ploeg, omdat hij altijd wel goed is voor de publiciteit. Maar niet dankzij recente grote prestaties. Dat is geen obsessie van mij, zoals enkelen hier suggereren. Dat is een mening, die is gebaseerd op o.a. de uitslagenlijsten van de laatste drie seizoenen. Het is toch geen schande om te erkennen dat je tijd erop zit?
30 mei 2018 09:13
@sooike: Kijk, we komen ergens. Toon een beetje aangepast, en voor het eerst in tijden een verhaal in alle redelijkheid over Gesink.

Vraag: wie denk jij dan dat hier niet accepteert dat de toptijd van Gesink erop zit? Laat mij maar zien wie hier denkt dat zijn beste tijd nog moet komen. En waarom mag je Gesink niet afschilderen als "de grote pechvogel?" Omdat er ook anderen zijn die weleens pech hebben gehad? Enfin, o.a. daar verschillen we dus gewoon van mening. Ik vind wél dat Gesink bovengemiddeld veel pech heeft gehad, we kennen allemaal de hele riedel. Je haalt Poels aan, die was er met zijn nier in de Tour (zelfde valpartij toch?) destijds inderdaad (veel) zwaarder aan toe. Echter, diezelfde Poels is volgens mij meer dan hersteld en later alleen nog op een sleutelbeen gestuiterd. Was wellicht nog beter geworden zonder, dat zou kunnen ja. De kwantiteit van (redelijk) zware blessures bij Gesink is gewoon hoger, dat valt niet te ontkennen. Er zijn er inderdaad die sterker zijn teruggekomen na één serieuze break dan Gesink (Valverde, Poels o.a.). Dat neemt niet weg dat Gesink óók iedere keer is teruggekomen. En ook behoorlijk sterk. 6e in de Tour nog, na de meeste van zijn blessures, dat is toch geen matige prestatie? Geen Nederlander beter de afgelopen 19 jaar.

In zijn laatste 3 grote rondes heeft Gesink achtereenvolgens: Vuelta: ritwinst, Tour: tweede plek, Giro: tweede plek. Dat is de uitslagenlijst waar je het over hebt, kan zelfs jij niet ontkennen. Gecombineerd met prestaties uit verleden lijkt mij dat voldoende om als combinatie van knecht/rittenkaper bij zowat iedere ploeg opgesteld te worden. Van bijvoorbeeld een Rui Costa vinden we het logisch , maar denk je dat die nog wat fatsoenlijks heeft gewonnen de afgelopen 3 seizoenen dan? Ik kan me je "slechts kritische volgerschap" bij dergelijke renners niet herinneren.

Beste tijd gehad: ja, vind ik ook. Nodig om structureel af te fikken: nee, vind ik niet. Kan hij nog eens een rit winnen in een grote ronde: Er zijn slechtere renners die ritten winnen.
30 mei 2018 09:43
@tetedelacourse
Nooit en nergens heb ik Gesink "afgefikt". Wel zet ik al jaren vraagtekens achter zijn loopbaan, die al seizoenen lang niet echt opvallend. Met tweede plaatsen in etappes kun je niet blijven pronken, met een zesde plaats in de Tour behoor je eenmalig niet tot de wereldtop. Ik praat over al die andere wedstrijden waarin hij aan de start kwam en dan kun je toch niet anders concluderen dat hij voortaan tot de subtop van de subtop is gaan behoren. Nogmaals, geen schande, maar zo gauw je hier suggereert dat het misschien beter is om in een kleinere ploeg rustig af te bouwen of helemaal te stoppen, vloek je in de kerk. Ja, en ik erger me aan het grote krediet dat hij hier krijgt. Dumoulin, Poels en zelfs Oomen krijgen hier al kritiek vanwege hun manier van koersen in de recente Giro. Maar over Gesink geen kwaad woord, net zo min als over de ploegleiding van TLJ, die bijna respectloos met hem omspringt. En zo imponerend was hij als rittenkaper toch niet in de Giro, met uitzondering van 1 etappe ? Ik hoop nog een keer op een aansprekende overwinning voor hem. Of ik daar ook in geloof, is een ander verhaal.
30 mei 2018 10:24
@sooike, ik geloof best dat jij dat zelf vindt, maar je snapt van de reacties op je posts toch ook wel dat je zo niet overkomt?

Met een 6e plaats in de Tour eenmalig hoor je inderdaad niet tot de wereldtop. Met meer dan 25 keer top-10 WT heb je daar zeker toe behoord. Met het aangeven dat je niet meer voor die klassementjes rijdt, veranderen de criteria van beoordeling toch gewoon? Jij bent zowat het enige forumlid dat in Gesinks verleden blijft hangen. Lekker blijven beoordelen op de verwachtingen van toen hij een 21 jarig broekie was en iedereen op een hoop reed. Dat is niet meer "kritisch volgen", dat is zoeken en affikken. Zeker, dat is perceptie, maar daar ben je zelf bij he. Imponerend was hij niet in de Giro nee, maar om nou te zeggen dat hij kansloos was voor ritwinst als je een keer tweede wordt gaat mij te ver. Ik ga hier ook zeker geen ritwinst garanderen in de komende jaren, maar dat het kan is niet zo ver gezocht op basis van dat rijtje. Je kan ook zeggen: "laatste 3 rondes 100% een keer op podium in een rit gestaan." In combinatie met "als je blijft knokken, valt het een keer goed", moet daar dan zo op geageerd worden?

Andere vraag: Wat is er precies zo respectloos van de ploeg? Gesink geeft aan dat hij niet meer voor klassementen gaat, maar voor ritten. Krijgt daarvoor de kans van de ploeg... en jij ziet daarin iets respectloos?

Er is niet uitgekomen wat verwacht werd dat erin zat. That's it wat mij betreft? Ondanks dat heeft Gesink meer gewonnen en gepresteerd dan menig andere wielrenner. En hij is nog niet klaar, ook al denk jij dan van wel.
30 mei 2018 11:30
Sooike geeft mijns inziens een realistische kijk op de zaak. Mensen die denken dat Gesink serieus mee kan dingen voor bolletjestrui in de Tour doen dat niet.

Gesink heeft al zijn explositiviteit verloren, en is verworden tot een goede diesel. En inderdaad, grote uitslagen hoeven we van hem niet meer te verwachten. Op dit moment zijn er minstens tien Nederlandse renners beter op het terrein waar Gesink uitblinkt, dan Gesink zelf.

Kortom, laten we Gesink behandelen als elke andere renner van zijn kwaliteiten; met respect, maar ook met realisme.
30 mei 2018 13:55
Punt is dat op basis van in het verleden behaalde resultaten Gesink bovenmatig in de picture staat, terwijl zijn prestatieniveau die aandacht niet meer rechtvaardigt. Die aandacht maakt Gesink groter dan hij als wielrenner op dit moment is en maakt dus dat de verwachtingen ook hoger blijven dan gerechtvaardigd is. We nemen daardoor geen afscheid van hem als klassementsrenner, ook al omdat hij dat zelf in interviews ook suggereert, dat hij tijdelijk voor ritzeges wil gaan. Nou ja, verwachtingen aanpassen; geen nummer 1 meer geven, als media andere renners meer in het zonnetje gaan zetten.
30 mei 2018 15:32
@geurt harm
Ben jij dezelfde persoon die zei dat Gesink z'n beste klassement ooit kon rijden, of dr bolletjestrui kon winnen? Ben je soms in conversatie met jezelf?

Geen renner waar trollen zo op aanslaan als Gesink, met sooike voorop natuurlijk. Persoonlijk kan ik alleen maar bewondering hebben voor die gozer. Zijn critici waren vermoedelijk al gestopt bij een tiende van de tegenslag die hij te verwerken heeft gekregen. En wat een bagger is er over hem uitgestort door zgn. 'journalisten', waaronder z'n huidige baas Richard Plugge. Nee, hij is nu geen topper meer, maar je zou voor minder.
30 mei 2018 17:15
@assen: minstens 10 NL renners beter op het gebied waar Gesink uitblinkt. Ik ben benieuwd
30 mei 2018 20:41
Ik vond Gesink een prima Giro rijden. Het is en blijft een goede renner. Natuurlijk hangt er altijd wat tragisch om 'm heen. Hij had en heeft vaak nog steeds het geluk niet mee. En ja, dat is wel waar, ook niet echt het karakter om daar mee om te gaan.
Maar laten we ook realistisch zijn. Nu zijn we als Nederlanders verwend met een tiental talenten. Toen Gesink zijn eerste aansprekende resultaten reed, was hij bijkans de enige hoop in bange dagen. Misschien hebben we met z'n allen hem wel afgebrand met de hoge verwachtingen die we van hem hadden.
31 mei 2018 16:45
@tendam... ik deed in deze timeline twee duiten in het zakje. De ene is mijn overtuiging dat hij met deze Giro als basis zijn beste Tour in jaren moet kunnen gaan rijden en dat het dan zonde zou zijn om achteraf genoegen te nemen met een keertje tweede in een étappe. Dan zie ik hem liever voor de bollentrui gaan. De tweede is dat ik probeer te verklaren waarom er rondom Gesink zo veel verwachtingen en zo veel teleurstellingen te vinden zijn in de reacties. Dus, geen conflict met mezelf... :-)
31 mei 2018 18:26
@Geurt Harm
Een goede verklaring voor dat tweede ligt besloten in jouw eigen overtuiging over zijn mogelijkheden in de Tour na deze Giro. Er is de hardnekkige gedachte of hoop dat Gesink zijn topniveau weer kan benaderen als hij maar een tijdje blessurevrij weet te blijven en extra koershardheid kan opdoen.
Daar zijn wat mij betreft helemaal geen aanwijzingen voor.

Gesink brak door als iemand met een relatief laag gewicht voor iemand van zijn lengte en een relatief hoog trapvermogen. Zijn gewicht was in dat begin rond de 68 kilo. In de Tour van 2015 was het ongeveer 70 kilo. Sindsdien heb ik hem getallen zien noemen van 72 en hoger.
Dat lijkt de directe reden waarom zijn klimvermogen is afgebot. Waarom de gewichtstoename en is dat niet terug te draaien? Ja, daar zou ik hem ook nog wel eens over willen horen. Hij heeft wel eens gezegd zich er beter bij te voelen minder bezig te zijn met op het juiste gewicht blijven.

Reacties zijn gesloten.