Rio 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd mannen
foto: Sirotti
zaterdag 6 augustus 2016 om 08:00

Rio 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd mannen

Minder dan een dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, is het voor de wielerliefhebbers al tijd om op het puntje van hun stoel te gaan zitten. Op een zeer selectief parcours strijden de mannen zaterdag al om goud, zilver en brons in de wegwedstrijd. Met landenploegen van maximaal vijf renners (en een sterke Nederlandse delegatie) mogen we ons op gaan maken voor een zware, enerverende en bijna niet te controleren koers. WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
Waar de olympische tijdrit pas in 1996 werd geïntroduceerd, was de wegwedstrijd op de Spelen al in 1896 een van de onderdelen. Blijkbaar was het niet zo’n succes, want de edities daarna werd er niet op de weg gekoerst. Dat gebeurde dat pas weer in 1912, waarna de wegwedstrijd nooit meer van de olympische kalender zou verdwijnen.

Eén keer was na afloop van de wegrace het Wilhelmus te horen. Hennie Kuiper pakte in 1972 goud op de Zomerspelen van München. Erik Dekker trad exact twintig jaar later bijna in zijn voetsporen. De Drent moest alleen zijn meerdere erkennen in Fabio Casartelli. Met de overwinning van de betreurde Italiaan, die drie jaar later zou verongelukken in de Touretappe over de Portet d’Aspet, kwam een einde aan een tijdperk. Sinds 1996 zijn namelijk ook de profs welkom. De Zwitser Pascal Richard was met een gouden plak in Atlanta de eerste die daarvan profiteerde.

Hoewel in eerste instantie nog lang niet alle profs stonden te springen om naar de Spelen te gaan, kreeg de olympische koorts in de loop der jaren steeds meer vat op het peloton. Aleksandr Vinokourov had er vier jaar geleden in Londen zelfs een klein fortuin voor over om Rigoberto Urán in de slotkilometer ‘per ongeluk’ de verkeerde kant op te laten kijken, beweren althans boze tongen. Ook Jan Ullrich (Sydney, 2000), Paolo Bettini (Athene, 2004) en Samuel Sánchez (Peking, 2008) waren maar wat blij met de eeuwige roem.

Parcours
Alle voorbeschouwingen op de olympische wegrit leiden tot dezelfde conclusie: de gouden plak zal zaterdag in Rio om de schouders van een steengoede renner hangen. Het parcours in de Braziliaanse stad kent ongebruikelijk veel klimwerk voor een belangrijke eendagskoers. “In Rio gaat een pure klimmer winnen”, dacht Koen Bouwman vorig jaar, nadat hij het Olympische testevenement had gereden. Het brengt de gedachten terug naar het WK van 1995 in Colombia, waar Abraham Olano won bij de profs en Danny Nelissen bij de amateurs.

Men's road race course profile

De wegwedstrijd is 241,5 kilometer lang en voert over twee verschillende circuits. Om 14.30 uur Nederlandse tijd vertrekken de renners bij het bekende strand van de Copacabana om vervolgens koers te zetten naar het Grumani National Park. Daar is een parcours uitgetekend dat het peloton vier keer moet afleggen en dat naast beklimmingen ook een kasseistrook bevat. Deze strook is iets meer dan twee kilometer lang en gaat na de vierde passage ongetwijfeld in de benen zitten. “Die strook ligt er echt heel slecht bij, spektakel gegarandeerd”, concludeerde Bouwman vorig jaar.

De Grumari en de Grota Funda zijn de scherprechters in de eerste serie plaatselijke rondjes. De Grumari is 1,2 kilometer lang met een stijgingspercentage van gemiddeld 7% en maximaal 13%. “De afdaling is eveneens heel steil en daardoor ook heel gevaarlijk”, zegt Bouwman daarover. De Grota Funda is wat langer, maar minder steil: 2,1 km aan 4,5%. De beklimmingen kenmerken zich door smalle weggetjes, terwijl de afdaling van de Grote Funda volgens Bouwman over brede wegen trekt.

Na ruim 130 kilometer rijdt het ongetwijfeld al ietwat uitgedunde peloton terug richting de stad, om daar bij het nationaal park Serra da Tijuca het tweede circuit aan te vatten. Deze ronde is beduidend zwaarder, onder andere door een tweetrapsbeklimming: de Canoas en de Vista Chinesa. De klim is in totaal 8,5 kilometer lang met een gemiddeld percentage van 5,7%. Dat geeft echter een vertekend beeld, omdat er tussen beide klimmetjes een kleine afdaling zit. De stroken van maximaal 18% zijn zeker zwaar genoeg om veel concurrenten af te schudden. “De eerste twee en een halve kilometer zijn echt, echt heel steil”, vindt Bouwman. Bovendien kenmerkt de afdaling zich door aflopende bochten, waardoor de renners nog schuiner op hun fiets moeten zitten dan normaal. Bij regen kan dit tot penibele situaties leiden.

Bureau Sport verkende de steile klim in de slotronde van het olympische parcours

Deze ronde, met als afsluiting telkens een technische afdaling, moeten de renners in totaal drie keer overleven. De laatste keer dat zij de top van de Vista Chinesa bereiken, zijn 224,2 van de in totaal 241,5 kilometer afgelegd. Terug naar de Copacabana gaat het vervolgens eerst in dalende lijn richting finish, de laatste twaalf kilometer zijn vlak. “Door het parcours moet het hele veld daar uit elkaar liggen. Mijn gevoel zegt dat tijdens die laatste twaalf kilometer geen groep van vijftien man meer bij elkaar is”, voorspelt Bouwman.

Favorieten
De olympische wegwedstrijd is zoals gebruikelijk gekleurd door een gemêleerd gezelschap. In totaal staan 144 renners uit 63 verschillende landen in Rio aan de start. In tegenstelling tot een WK rijden de landenteams met veel kleinere ploegen, wat de koers heel lastig te controleren maakt. Alleen België, Colombia, Groot-Brittannië, Italië en Spanje hebben op basis van de UCI-ranking vijf plaatsen toegewezen gekregen. Nederland moet het doen met een mannetje minder.

De prestaties die het Nederlandse kwartet dit seizoen kon overleggen, geven genoeg reden tot optimisme. Steven Kruijswijk rook dit voorjaar zelfs aan de eindzege in de Giro d’Italia, al heeft hij in het eendagswerk nog weinig bewezen. Dat kan men niet zeggen van Bauke Mollema en Wout Poels. Die eerste beleefde vorige week de best denkbare generale, door op fraaie wijze de Clásica San Sebastián te winnen. Poels maakte indruk in de Tour de France als eerste luitenant van zijn kopman Chris Froome. Ook de manier waarop hij Luik-Bastenaken-Luik dit voorjaar naar zich toe wist te trekken, maakt van de Limburger een van de kanshebbers.

Voor Tom Dumoulin ligt de focus vooral op de tijdrit van woensdag. Het is met name de vraag hoe zijn pols het houdt na de lelijke val in de slotfase van de Tour.

Alejandro Valverde - Foto: Sirotti

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Hoewel Nederland zeker een woordje mee zal spreken, zijn er nog meer ijzersterke blokken. Bij Spanje is het vooral de vraag of kemphanen Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez elkaar niet in de wielen gaan rijden. Beide renners kwamen goed uit de Tour en kleurden mede de finale in San Sebastián. Valverde was in het verleden vaak dicht bij een hoofdprijs in het shirt van Spanje, maar telkens lukte het net niet. Twee zilveren en vieren bronzen WK-medailles spreken wat dat betreft boekdelen. Zaterdag in Rio krijgt de 36-jarige de uitgelezen kans om dat voor eens en voor altijd recht te zetten.

De Italiaanse kopman luistert naar de naam Vincenzo Nibali. De topaankoop van het nieuwe wielerteam uit Bahrein reed de Tour nadrukkelijk met Rio in het achterhoofd. Hij werd beter naarmate de Tour vorderde (met een derde plaats in de voorlaatste bergrit als bewijs) en dat is een goed voorteken. De kans is groot dat Nibali zich zaterdag laat zien in de finale. Schaduwkopmannen zijn Fabio Aru, die op het einde van de Tour juist door het ijs zakte, en Diego Rosa.

Voor Chris Froome biedt het parcours ook een uitgelezen kans om een gooi te doen naar olympisch goud. Sterker nog, de winnaar van de Tour geldt ook als een van de topfavorieten in de tijdrit van woensdag en mikt dus op de dubbel. Gaat het wedden op twee paarden niet tegen hem werken? En wat kan Froome überhaupt in een eendagskoers? Feit blijft dat hij in topvorm is en er op de klimmetjes moeilijk af te rijden zal zijn. Adam Yates en Geraint Thomas zijn sterke metgezellen bij de Britse ploeg.

Bij Colombia is door het afzeggen van Nairo Quintana de beoogde kopman weggevallen, maar dat hoeft niet zo erg te zijn als het lijkt. Met Johan Esteban Chaves, Sergio Luis Henao, Miguel Ángel López, Jarlinson Pantano en Rigoberto Urán bulkt de selectie namelijk van het talent. Urán bezorgde zijn land een verrassende zilveren medaille in Londen, op een parcours dat hem eigenlijk helemaal niet lag. In Rio is dat wel anders, al heeft hij bij Cannondale-Drapac nog geen potten kunnen breken. Pantano, een van de smaakmakers in de afgelopen Tour, en López (winnaar van de Ronde van Zwitserland) zijn wellicht beter in vorm. En wat kan Chaves na zijn tweede plaats in de Giro?

Romain Bardet - Foto: Sirotti

Romain Bardet – foto: Sirotti

België is het vijfde land dat het maximale aantal renners mag afvaardigen, maar qua pure klimmers is het bij onze zuiderburen nogal dun gezaaid. Daarom besloot bondscoach Kevin De Weert met Greg van Avermaet en Philippe Gilbert voor twee klassieke types in de selectie te kiezen. Met hun aanvalslust kunnen Serge Pauwels en Tim Wellens voor een verrassing zorgen, maar een topfavoriet heeft België niet in huis. Laurens De Plus is hun vijfde man.

De selectie van Frankrijk lijkt beter uitgerust voor dit parcours. Romain Bardet komt na zijn tweede plaats in het eindklassement van de Tour in topvorm naar Rio. Julian Alaphilippe, die als 24-jarige toch al een goede staat van dienst heeft in het eendagswerk, zal ook niet stil blijven zitten. Bovendien heeft hij een goed eindschot in de benen en dat kan cruciaal zijn in de laatste, vlakke slotkilometers. Thibaut Pinot moet de Spelen aan zich voorbij laten gaan en is vervangen door Alexis Vuillermoz, die vorig jaar het testevenement op zijn naam schreef. En kan Warren Barguil zich revancheren voor een mindere Tour?

Daniel Martin - Foto: Sirotti

Daniel Martin – foto: Sirotti

Een andere renner die goed kan klimmen en bovendien een sterk sprintje heeft, is Daniel Martin. De Ier heeft Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije al op zijn erelijst staan en bewees in de Tour dat het met zijn vorm wel snor zit. Door de kleine landenploegen op het WK is het niet zo’n groot nadeel dat hij maar één ploeggenoot (Nicolas Roche) tot zijn beschikking heeft.

Michał Kwiatkowski had normaal ook bij het rijtje kanshebbers gestaan, maar de vorm van de wereldkampioen van 2014 laat dit seizoen te wensen over. Rafał Majka lijkt dan ook de aangewezen kopman bij de Poolse ploeg. Een andere oud-wereldkampioen, de Portugees Rui Costa, werd in de Tour niet beloond voor zijn aanvalslust, maar mag men wel zien als een outsider. Zuid-Afrika heeft een gevaarlijke klant in huis met Louis Meintjes.

Rui Costa - Foto; Sirotti

Rui Costa – foto; Sirotti

Cadel Evans bezorgde Australië in 2009 de eerste wereldtitel op de weg, maar olympisch goud op deze discipline ontbreekt nog voor de Aussies. Aan Richie Porte de taak om daar verandering in te brengen. Hij is de enige kopman binnen de ploeg en voorspelde zelf al ‘dat de renners die goed waren in de Tour waarschijnlijk ook de olympische wegrit zullen kleuren’. Zelfs als typische ronderenner zou hij best op een dag enorm uit kunnen pakken.

Bij de Zwitsers moet Michael Albasini, tweede achter Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik, zich zien te onderscheiden. Hij weet Fabian Cancellara, die vooral met zijn hoofd bij de tijdrit zal zitten, aan zijn zijde. Duitsland heeft geen echte klimmers, al reed Emanuel Buchmann een sterke Tour (21e). Ook Slovenië (Simon Spilak), Denemarken (Jakob Fuglsang), Tsjechië (Leopold König) en Noorwegen (Edvald Boasson Hagen) hebben niet direct een topfavoriet in huis, maar zullen zich wel in de strijd willen mengen.

En vergeet niet dat een olympische wegrit wel eens een enorme surprise op kan leveren. De Portugees Sergio Paulinho reed nota bene voor het nietige LA-Aluminios toen hij in 2004 in Athene zilver pakte achter Paolo Bettini. Dus misschien zien we straks wel een Ethiopiër (Tsgabu Grmay), Venezolaan (Jonathan Monsalve), Est (Tanel Kangert), Nieuw-Zeelander (George Bennett) of Costa Ricaan (Andrey Amador) op het podium stralen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Daniel Martin
** Chris Froome, Wout Poels, Joaquim Rodríguez
* Julian Alaphilippe, Bauke Mollema, Rui Costa, Romain Bardet

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Voor veel evenementen op de Olympische Spelen moet je tot laat opblijven, maar bij het wegwielrennen is dat niet het geval. De koers voor de mannen begint zaterdagmiddag om half drie Nederlandse tijd. Rond 21.15 uur is duidelijk wie zich de nieuwe olympisch kampioen mag noemen. De NOS zendt de race live uit op tv en op internet. Ook Sporza doet live verslag. Op tv is er tussendoor ongetwijfeld ook aandacht voor andere sporten.

Hoewel het in Rio winter is, hebben ze daar over het weer niets te klagen. De voorspelling luidt dat het zaterdag maximaal 28 graden, zonnig, en de hele dag droog blijft.


[poll id=”293″]

RIDE Magazine
147 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2016 11:37
@hugenholz,
Een sprintje tussen Poels en Froome, en dit keer laat Poels Froome niet winnen.
De OS lopen vaak anders dan verwacht.
Mollema een ster, is dit een Nederlandse site?
4 augustus 2016 11:39
Als ze met een klein groepje aankomen gaat Valverde winnen, dus Nederland moet gokken op een ontsnapping. Hier komt het aan op goed teamwork en juist wat dat betreft houd ik m'n hart vast voor het Nederlandse team met een einzelgänger als Mollema in de gelederen en iemand als Poels waarvan je hoopt dat hij in dit geval niet loyaal aan zijn SKY kopman zal zijn.
4 augustus 2016 11:42
Net als bij een WK spelen er altijd vele belangen mee. Zou de loyaliteit van alle renners in de eerste plaats bij de landenploeg liggen? Of speelt de loyaliteit aan de kopman van de broodheer ook een rol? Stel dat Froome demarreert uit een kopgroep met Poels - zou Poels hem dan echt gaan terughalen? En wat doen renners die nog op zoek zijn naar een nieuwe ploeg?
4 augustus 2016 11:45
Dark horse: Ariya Phounsavath (als het regent). Schijnt in de slag te zitten met Brian Babilonia (Puerto Rico) en Dan Craven (Namibia)...

;)
4 augustus 2016 11:48
Net de analyse van het parcours gezien... Eigenlijk kunnen de Colombianen niet verliezen, korte steile klimmetjes... Purito en Valverde zijn ook kanshebbers maar mijn geld staat op Johan Esteban Chaves!
4 augustus 2016 11:51
Is er al handig overzichtje van deelnemers gerangschikt naar ploeg?
4 augustus 2016 11:53
Amador gaat het hier doen. Valverde laat hem rijden.
Ik hoop op een Nederlander op het podium. Mollema kan aardig aankomen, dus die geef ik de meeste kans.
Verder hoop ik op Froome. Die mag de critici op wf laten zien dat hij het zonder de trein ook kan en de koers dan kennelijk niet saai is.
4 augustus 2016 11:59
Cyclingquotes heeft Purito als topfavoriet. Ik kwam niet meer bij.

Maar Valverde gaat sowieso niet winnen. De koers is bijna niet te controleren met slechts 5 renners per team (de sterkere landen dan). Daarnaast maakt hij altijd wel wat tactische fouten in een dergelijke grote wedstrijd. En vergeet niet dat hij in de Clasica zeker niet de beste man in koers was. Purito en Mollema waren beter bergop (zonder de hulp van Mollema had Valverde het gat niet gedicht op zijn rivaal), en Gallopin was rapper in de sprint. En daarnaast wil Purito zijn loopbaan eindigen met een medaille. Nou, dat wordt weer heibel in de tent. Heerlijk ;)

Ik zie mannen als Froome, Nibali, Poels en Purito Valverde nog wel lossen bergop. En zelfs in een sprint is het geen gedane zaak met toch ook snelle renners als Alaphilippe en Martin die hem kunnen kloppen in de spurt. Uiteraard is hij razendsnel, maar Gallopin liet zien dat hij niet onklopbaar is.

Veel zal ook afhangen van hoe Colombia koerst. Met Henao en Chaves hebben die ook twee absolute toppers.

Het is kortom bijna niet te voorspellen. Maar ik zie zowel Valverde als Nibali niet winnen. Een sterke outsider met andere woorden. Dus de winnaar komt uit het volgende groepje: Purito, Henao, Mollema, Poels, Majka, Costa, Rosa en Roche! :)
4 augustus 2016 12:01
Zonde dat Gallopin niet meedoet. Met alle respect voor Barguil, maar Tony is veel completer en bovendien in vorm. Ik had hem zeker medaillekansen toegedicht.
4 augustus 2016 12:01
Nou ik denk dat voor de renners uit de Tour de France het hoogtestage effect weg is , als ik het goed heb begrepen werkt dat een paar weken en je moet zeker 3/4 weken voor de aanvang van de Tour die hoogtestage hebben gedaan , corrigeer me als ik hier de plank mis mee sla.
Mocht mijn verhaal kloppen dan rijdt hier iedereen op zee niveau tot net aan het middelgebergte "Vista Chinesa" is 502 meter hoog ( 500 / 1500 meter is middelgebergte volgens mijn oude aardrijkskundeles. ;). Dus zijn er ook kansen voor anderen als de Colombianen.
4 augustus 2016 12:05
Mijn top favorite is toch Alaphilippe. Zeker omdat het zo lastig te controleren is. En die spanjaarden rijden elkaar vast wel weer in de wielen. Voor beide (valv en purito) laatste kans op goud..
4 augustus 2016 12:11
Ik ga voor Rosa, Amador en Izagirre.
4 augustus 2016 12:11
Jongens jongens jongens wat heb ik hier zin in zeg!

Prachtig parcours en zeer lastig te controleren met kleine ploegen. Kan echt alle kanten op. Zo'n 20 mogelijke kanshebbers, misschien nog wel meer.

Je weet in elk geval dat het geen gesloten cours wordt, zonder Sky-trein. Klimmers met sprint (Valverde) hebben maar een kleine ploeg om te kunnen controleren.

Ik denk dat we een onverwachte winnaar krijgen...
4 augustus 2016 12:12
en Pantano als joker!!!!
4 augustus 2016 12:28
@Coldeportes
Denk dat jij dan toch ;Abderrahme Mansouri,Chun-Wing Leung,Ali Nouisri,Maksym Averin en
Yousif Mirza over het hoof ziet.
4 augustus 2016 12:28
Wie durft aan te vallen wint!
4 augustus 2016 12:40
@urban
Hoogtestage of niet, al hadden ze die in de tour ook een week lang maakt t verschil niet lijkt mij, zelfs die paar criteriums kunnen iets toevoegen als ze rust in acht nemen. De fitte mannen in parijs zullen dat hier ook zijn en poels leek fitter dan bauke.
4 augustus 2016 12:41
Amador of Costa. Doet kreuziger mee? Dan die
4 augustus 2016 12:50
Froome heeft met Poels, Stannard, Thomas, Kwiatkowski, Henao, Golas, Konig, Nordhaug, Roche en natuurlijk Porte een alleraardigst treintje als je het aan mij vraagt ;).

Zonder gekkigheid, ik ben wel benieuwd of we nog ploegfratsen gaan zien deze spelen. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!
4 augustus 2016 13:14
Als je de deelnemerslijst bekijkt, dan lik je de vingers af bij zo'n potentieel. Nederland is met vier toppers, niet uit het oog te verliezen. Alhoewel ik Tom Dumoulin niet voluit zie gaan vanwege zijn tijdrit een paar dagen later. Wie kan de pijn het best verdragen bij de laatste beklimming van de Canosa en de Vista Chinesa? De renner die daar in staat is om om door alle pijn en verzuring heen te bijten gaat winnen. Mocht hij er nog bij zitten op het einde dan geef ik mijn favoriet een dikke kans. Hij kwam sterker terug, nadat niemand nog een cent gaf voor een terugkeer in het peloton. Ja.......hij kan het diepst gaan; achter zijn innemende glimlach en zijn lacherige relatievering, gaat een ongelofelijke killer schuil. Gaat hij winnen? Hij gaat winnen! WOUTJE POELS!!!!!!!!!!
4 augustus 2016 13:26
Verwacht heel veel van de Nederlanders. Vindt dat hoewel NEderland maar met 4 man start, zij over de sterkste renners beschikken.
Kruijswijk was al behoorlijk goed in de SanS en Mollema was top. Poels ijzersterk in de laatste week van de TDF. Tom helaas gevallen, maar verwacht dat Tom de eerste 150/180 km in dienst rijdt voor de ploeg en waterbidonnen e.d. haalt.
In de loop van de koers kunnen de renners kijken wie het sterkste is. Kruijswijk natuurlijk zo'n lange koers ligt hem wel met 3 lange steile beklimmingen.
4 augustus 2016 13:27
veel zin in ik denk een Colombiaan als winnaar
4 augustus 2016 13:27
Colombia zal zeker bepalend zijn in de koers. Winnen? Gezien de historie in 1 daagse koersen bijna onmogelijk. De laatste grote Colombiaanse zege in een grote wt klassieker kan ik me amper heugen. Uran in Canada reken ik dan niet mee. Zelfde geldt bij Nederland een beetje voor Kruijswijk en Dumoulin. Uitstekende renners, maar in eendaagse koersen hebben ze me nog nergens echt overtuigd. Mollema daarentegen wel! Net als Poels. En bij Mollema is de vorm ook nog eens uitstekend.
4 augustus 2016 13:45
@jan jansen
Mollema won de Clásica San Sebastián Hans...
4 augustus 2016 13:51
Iemand al een idee van de uitzendtijden op TV (Sporza/NOS) , wanneer we het wielrennen kunnen verwachten?

Reacties zijn gesloten.