Richard Plugge: “Wout van Aert plaveit het pad voor Mathieu van der Poel”

Richard Plugge: “Wout van Aert plaveit het pad voor Mathieu van der Poel”

foto: Raymond Kerckhoffs

dinsdag 6 juli 2021 om 08:05
Interview

Met twee ritzeges en de gele trui om de schouders van Primož Roglič keek Jumbo-Visma vorig jaar op de eerste rustdag terug op een fantastisch eerste deel van de Tour de France. Nu likt de Nederlandse ploeg na negen dagen de wonden in het Franse land en is het bolwerk door de opgave van Roglič onthoofd. Teambaas Richard Plugge ziet op 2.100 meter hoogte aan het Lac de Tignes een gehavende ploeg met enorm veel veerkracht. In een interview met WielerFlits kijkt hij vooruit naar de toekomst van zijn ploeg.

Kun je al lessen trekken uit de eerste Tour-week?
“Ik denk dat we als wielersport nu stappen moeten zetten in de veiligheid om valpartijen te voorkomen. In een sprintersrit waar in de laatste tien kilometer nog een afdaling zit, moet voor die afdaling de tijd voor de klassementsrenners worden gestopt. Daarmee haal je veel stress voor de klassementsmannen weg om voor die afdaling goed gepositioneerd te zitten.”

“Verder moeten we ook gaan kijken naar het gedrag van bepaalde renners dat fnuikende gevolgen heeft. Primož Roglič komt ten val omdat hij een enorme beuk van Sonny Colbrelli krijgt. Daarmee heeft de Italiaan eigenlijk deze Tour onthoofd. Kijk ik verder naar de valpartijen waar onze renners bij betrokken waren, dan was dat vooral botte pech.”

Hoe gaat het team om met alle tegenslagen?
“In de afgelopen twee Alpenritten heb ik gezien dat de ploeg de knop kan omzetten en veerkracht toont. Jonas Vingegaard staat nu vierde in het klassement. Hij heeft een sterke tijdrit gereden en hoort bij de betere klimmers. Verder hebben we nog enkele mannen die voor de ritzeges kunnen gaan.”

Was Roglic zonder die val opgewassen tegen het geweld van Tadej Pogacar?
“Mijn persoonlijke mening is dat Primož het ook moeilijk zou hebben gehad om Pogačar zaterdag te volgen. Alleen weet je niet hoe de koers zich dan ontwikkeld had. Hoe had Pogacar gereden wanneer Roglič nog bij hem in het wiel zat? Ik denk dat Primož zich iets langer dan Richard Carapaz in het wiel van zijn landgenoot had vastgebeten. Wij wisten echter al dat we het dit jaar anders zouden moeten aanpakken om Pogačar te verslaan.”

“Ons doel bij de start in Brest was om hem in de bergen te isoleren. Daarvoor hadden we ook Vingegaard meegenomen, omdat hij ook in staat is om bergop lang bij Pogačar te blijven. Hij had naast Roglič ook een bedreiging in het klassement kunnen zijn. Ik denk dat wij de enigen zouden zijn geweest die dicht bij Pogačar in de buurt waren gebleven. Wat dat betreft is het ook jammer van de Tour, want die is met het wegvallen van Roglič toch een stuk minder interessant.”

Richard Plugge op de fiets in Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Twee renners in jullie ploeg die niet het gewenste niveau halen zijn Steven Kruijswijk en Sepp Kuss.
“Steven heeft in de derde rit een diepe snee in zijn vinger opgelopen. Daar heeft hij behoorlijk veel last van. Hij is met antibiotica behandeld wat niet echt bevorderlijk voor zijn niveau is. Als hij de komende dagen verder kan herstellen ben ik benieuwd hoever hij kan komen. Van Sepp Kuss hebben we nog niet echt kunnen zien hoe goed hij daadwerkelijk klimt. Het is twee dagen beestenweer in de Alpen geweest. Dat verandert de verhoudingen vaak. Ik heb het gevoel dat hij wel op niveau zit.”

Met de ongekende heerschappij van Pogačar komt de vraag naar voren of je de komende jaren in de Tour nog wel alles op het klassement moet zetten?
“Dat klopt. Anderzijds moet je je nooit neerleggen bij de kracht van een concurrent. Ik denk ook niet dat we op voorhand moeten zeggen dat als Pogačar ergens is wij andere doelen moeten stellen. Ik blijf ervan overtuigd dat we met Roglič een potentiële Tour-winnaar in huis hebben. En wie weet komen er nog meer aan zoals Jonas Vingegaard en Tobias Foss. We moeten wel goed nadenken hoe we het in de toekomst tegen Pogačar moeten aanpakken.”

Is het niet verstandiger om in de toekomst niet alles op de klassementstrein in de Tour te zetten, zoals jullie nu voor de tweede keer doen, maar ook sprinter Dylan Groenewegen weer in stelling te brengen?
“Als we echt voor de Tourzege blijven gaan, dan wordt dat lastig. Er zijn echter voor een sprinter ook kansen in de Giro en de Vuelta. Of we ooit nog een sprinter gaan meenemen naar de Tour is nu moeilijk te beantwoorden. Het is vooral afhankelijk van het parcours dat wordt uitgestippeld. Krijg je weer een ‘ouderwets’ schema met zes of zeven echt vlakke etappes in het eerste deel, dan heb je een ander verhaal. We moeten dat per Tour bekijken.”

Jullie hebben je voor de komende jaren versterkt met de Australiër Rohan Dennis en de Fransman Christophe Laporte. De ploeg wordt steeds internationaler en het Nederlandse aandeel wordt kleiner.
“Als die tenminste komen… Met de stelling dat het Nederlandse aandeel kleiner wordt, ben ik het niet mee eens. Wij blijven ons zoveel mogelijk focussen op Nederlands talent. Circa de helft van ons team zal Nederlands blijven. Door het verdwijnen van de Rabobank-opleidingsploeg zit er een gat van een paar jaar. Er was de afgelopen jaren geen brede aanwas. Vooral in de leeftijd tussen 25 en 30 jaar vinden wij nu niet de Nederlandse renners die een versterking voor de ploeg kunnen zijn. Er zijn er wel een paar, zoals Dylan van Baarle, maar die zitten vast bij andere teams.”

“In die leeftijdscategorie moeten we nu op zoek naar buitenlanders. Er komen wel talenten zoals Olav Kooij, Gijs Leemreize en Mick van Dijke. Al zou ik nog veel meer talenten willen zien. Die kunnen wij straks ook niet allemaal in onze ploeg onderbrengen. Wat dat betreft is het een gemis voor de Nederlandse wielersport dat er geen ProTeam-ploeg zoals Roompot meer is. Een team dat tussen onze opleidingsploeg en het WorldTour-team zit, zodat meerdere talenten een next step kunnen zetten.”

Primož Roglič, Grischa Niermann en Richard Plugge tijdens trainingskamp in Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Moeten jullie als Nederlandse ploeg er niet alles aan doen om Mathieu van der Poel binnen te halen?
“Die gaan wij niet halen. Ik denk dat Mathieu een andere mindset heeft. Zijn werkwijze lijkt wel op die van ons, want hij bereidt ook alles tot in de puntjes voor. Hij zit ook in de windtunnel, slijpt zijn aerodynamische houding fijn en zit weken op hoogte. Hij heeft echter een ander pad gekozen met onder andere het mountainbiken.”

“Bij Alpecin-Fenix is hij the one and only king van die ploeg. De hele ploeg is daar om hem heen gebouwd. Bij ons zou hij ook met andere renners te maken krijgen. Ik denk niet dat hij dat wil, maar ik denk ook niet dat wij dat moeten willen. Mathieu is daar de koning. Alle sponsors komen daar voor hem, dat geeft hem natuurlijk een bepaalde status in die ploeg. Die status gaat hij bij ons nooit krijgen.”

Als je Van der Poel zo’n eerste Tour-week ziet rijden, dan moet je toch balen dat hij niet in jouw kleuren rijdt?
“Hij is natuurlijk een fantastische renner. En inderdaad hij is momenteel het Nederlandse icoon. Anderzijds zijn er nu een vijftal renners die de wielersport kleuren: Pogačar, Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert en Roglič. Dat zijn de sterren die echt het verschil maken, waardoor de mensen op de banken gaan staan. Twee van die sterren komen voor onze ploeg uit. We kunnen ook niet iedereen hebben. Onze hoofdsponsor Jumbo Supermarkten heeft ook belangen in België en wij hebben dé koning van België, die het ook heel goed doet.”

En Mathieu van der Poel en Wout van Aert in één team kan natuurlijk niet?
“Precies. Het zijn dezelfde soort renners. Het is of de een of de ander. En Wout past heel goed bij ons. Alles wat Wout doet, doet Mathieu daarna ook. Hij plaveit het pad als het ware voor Mathieu. Daarom is het mooi om Wout bij onze ploeg te hebben. Wij zijn een innovatieve ploeg.”

Wout van Aert in de tijdrit – foto: Cor Vos

Wat bedoel je precies met Van Aert plaveit het pad voor Van der Poel?
“Wout laat zien hoe je dingen kunt aanpakken. Neem het tijdrijden. Dat heeft Mathieu inmiddels net zo goed voorbereid als Wout. Het zou ook vreemd zijn wanneer hij niet in een tijdrit van 30 kilometer met de wereldtop zou kunnen wedijveren. Het is vergelijkbaar met een crossinspanning en Mathieu is een van de beste renners van de wereld.”

“Dan ga je er alles aan doen dat hij hierop zo goed mogelijk is voorbereid. Zijn trainer Kristof De Kegel is ook niet gek. Dat is een heel goede trainer die ook alles tot in de kleinste details voorbereidt. Dat is logisch. Wout heeft al een paar jaar bij ons laten zien hoe je een heel goede tijdrijder kunt worden. Zij hebben in de tijdrit de helm die wij hebben ontwikkeld gebruikt. Dat doen ze goed en slim.”

Is het nu wennen in de Tour met de mindere prestaties na de ongekende dominantie van vorig jaar?
“Vorig jaar zijn wij heel goed uit de eerste lockdown in de Covid-periode gekomen. Waar andere ploegen veel minder waren, hadden wij ons super goed voorbereid in een periode waarin eigenlijk niemand nog heil zag dat er in 2020 gekoerst ging worden. Toen wij uit de startblokken kwamen, reden we eigenlijk alles op een hoop. Het leek alsof we een nieuwe norm hadden gezet. INEOS Grenadiers waren op dat moment gewoon een stuk minder. De enige die eigenlijk na die lockdown hetzelfde niveau als ons had was Pogačar. Het is nu voor ons een andere rol aannemen. We staan echter met Vingegaard nog altijd vierde in het klassement. Ons niveau is nog altijd heel hoog.”

Dit artikel delen:

141 Reacties

Rawolf 5 juli 2021 om 20:27

“Die gaan wij niet halen. Ik denk dat Mathieu een andere mindset heeft. Zijn werkwijze lijkt wel op die van ons, want hij bereidt ook alles tot in de puntjes voor. Hij zit ook in de windtunnel, slijpt zijn aerodynamische houding fijn en zit weken op hoogte.”

Dit heeft Mathieu allemaal ontkent toch?

dit is mijn achterwiel 5 juli 2021 om 20:35

Mathieu ontkende vooral de tijdritfiets te hebben getraind. Wat plugge hier noemt zijn algemene vaardigheden. Dat zal wel kloppen.

Pole Pole 5 juli 2021 om 20:37

Ach MVDP en zijn entourage doen zo graag alsof hij zich niet specifiek voorbereid. Deze Tour alleen al, toen hij hoorde dat ze toch meerdere dagen in de Poulidor kleuren zouden rijden reageerde hij meteen. "Oei maar alleen als ik in een snelpakje (one piece) kan rijden…" Die witte merkloze tijdrithelm is een Lazer (sponsor van en ontwikkeld samen met JV)
Zijn positie is veranderd.

Ik heb wel eens achter hem gereden. Die reet van 'm. Uitzonderlijk, bijna dik zou je zeggen… komt door Squats (voor explosiviteit). Zijn ook beelden van hem in een krachthonk met een bar op zijn nek, squats doende.

Beer 5 juli 2021 om 20:39

Ook wel benieuwd hoe het nu eigenlijk zit. VDP doet altijd of hij er niets voor doet. Plugge beweert hier het tegendeel.

Barry Batsbak 5 juli 2021 om 20:40

Ik vind dit echt heel wazig gel#l van Plugge. Sowieso wat hij allemaal uitkraamt over Van der Poel. Nog even en hij gaat suggereren dat Wout kleine Mathieuke aan het handje meegenomen heeft de wielerwereld in. Van de twee heeft VdP als eerste een wereldtitel veldrijden bij de elite gewonnen, heeft als eerste een WT-koers gewonnen, heeft als eerste een klassieker gewonnen, heeft als eerste een monument gewonnen, heeft als eerste WT-rittenkoers gewonnen, heeft als eerste de gele trui gedragen. Als Wout het allemaal voor moet doen is hij wel donders slecht in het verzilveren van zijn inspanningen. En dat is hij niet. Wout is een knaller met praktisch dezelfde kwaliteiten. Mathieu heeft zich langer bezig gehouden met andere activiteiten die hij meer de moeite waard vond, Wout heeft zich eerder in een keurslijf laten plooien.

Rawolf 5 juli 2021 om 20:44

Mathieu zn hoogtestages zijn van veel kortere duur door het mountainbiken, had volgensmij nog nooit in een windtunnel getest en aan aerodynamica werken op een niveau zoals Jumbo al helemaal niet.

Journalisten horen uitspraken toch ook te fact checken?

S. Morgenstern 5 juli 2021 om 20:51

Van der poel heeft nog nooit in een windtunnel gezeten? Lijkt me sterk

Yeez 5 juli 2021 om 21:00

@morgenstern volgensmij klopt dat wel dacht ik pas te lezen. Of hoogtens 1 keer een tijd terug alweer

S. Morgenstern 5 juli 2021 om 21:05

Lijkt mij eerlijk gezegd een sterk verhaal. Wanneer je ziet hoeveel moeite ze in het overige stoppen en hoe professioneel ze daar de laatste jaren werken, dan zou het heel vreemd zijn om dat over te slaan.

Rawolf 5 juli 2021 om 21:10

Laten we het omdraaien, waarom moet MvdP perse een windtunneltest gedaan hebben? Tot nu toe heeft hij geen doel gemaakt van tijdrijden.

Michelangelo 5 juli 2021 om 21:11

Barry,
Dat het wat wazig gewauwel is ben ik met je eens. Maar ik snap ergens ook wel wat hij bedoelt. Namelijk dat Wout heeft laten zien dat je met een heel specifieke voorbereiding op de weg en met een sterke professionele ploeg eromheen heel veel kunt winnen.
Daarmee wil ik niet zeggen (en Plugge ook niet denk ik) dat VDP maar wat aanklooit. Maar ik denk wel dat de manier van werken van Wout de ogen bij Mathieu heeft geopend. En dat hij als gevolg daarvan nog specifieker is gaan werken op bepaalde punten. Houding, gewicht, materiaal, sterkte van de ploeg, etc. Ik wil niet meteen zeggen dat dit dankzij Wout allemaal is gekomen, maar het speelt volgens mij wel degelijk mee in het brein van Mathieu (wat hij kan, kan ik ook. En beter!)

Vervelende voor Wout: Mathieu is m.i. de betere versie van de twee. Net iets meer winnaar. Bij Wout zie je toch net wat vaker “net niet” dan bij Mathieu. Of het nu gaat om het winnen van de droomklassieker (RVV) of nu het pakken van de gele trui. Bij Mathieu zijn ze afgevinkt, bij Wout nog steeds niet. Ondanks alle voorbereidingen.

Yeez 5 juli 2021 om 21:11

@morgenstern oo het gebied van tijdrijden kan ik dat best geloven. Het is niet altijd en/en. Tijdrijden heeft nooit zijn aandacht gehad. Het is niet voor niks dat alles last minute geregeld moest worden. Tel daar de gele trui, een supervorm en betere voorbereiding bij op (last minute dus) en je komt tot dit resultaat. Het is een renner die het ook zeker moet kunnen

Panache 5 juli 2021 om 21:14

Plugge weet niet waar hij over heeft. Hij stelt MvdP voor als iemand die Wout volgt in doelen, voorbereiding en type stages etc. Grote onzin dat enkel een algemeen publiek slikt tijdens de Tour. Ik lees het enkel als een verdediging van Wout, zodat het goudhaantje van TJV op gelijke hoogte staat.
Mathieu is zo goed omdat hij nature én nurture heeft: de genen, de opvoeding en de mindset vanuit de jeugd. Als deze kerel zich werkelijk gaat specialiseren dan is er niemand tegen opgewassen.

S. Morgenstern 5 juli 2021 om 21:14

Ik vraag me af hoe last minute al die handelingen zijn geweest. Ik geloof best dat die wielen laat rond kwamen, maar daar moeten ze ook al langer achteraan gezeten hebben. Gezien alle handelingen was de eerste tijdrit een belangrijk moment waar aandacht aan is besteed (goede inschatting geweest) en dan past daar testen in een windtunnel toch uitstekend bij?

Yeez 5 juli 2021 om 21:18

@morgenstern daar zijn ze aan gaan denken toen hij op dag 2 geel pakte. Artikel met Kerckhoffs daarover is interessant om te lezen

Renaissance 5 juli 2021 om 21:50

Dit is inderdaad diep triest. Jaloers je gal spuwen dat iemand anders ook heel hard zijn best doet. Lijkt me normaal dat een topsporter zijn best doet en zich focust op zijn vak, maar zoals JV is MvdP niet. Sowieso triest, zelfs al zou het verhaal van Mathieu een fabel zijn, waarom moet jij dat naar buiten brengen? Ben je dan zo op je pik getrapt?

arsimo 5 juli 2021 om 22:05

@barry – je mvdp-eerst VS wva-eerst klopt op 1 punt na. Wout won eerder een monument dan Mathieu: MSR vs RVV, beiden verleden jaar.

Barry Batsbak 5 juli 2021 om 22:46

Arsimo; correct, fout van mij.

Beer 5 juli 2021 om 22:59

Wout won ook eerder een Tour-rit. En een tijdrit. En een ploegentijdrit. En hij is sneller getrouwd. En hij ging sneller naar de WT. En ook sneller focus op de weg. Ik denk dat hij ook sneller z'n eerste pint dronk. Ook sneller medailles op het weg-WK. Matje was dan weer sneller met transparante dopingformulieren online zetten. Spannend!

Beer 5 juli 2021 om 23:01

Welke WT-rittenkoers won Mathieu trouwens? Ben even niet mee.

Barry Batsbak 5 juli 2021 om 23:17

Matje won in 2011 het NK tijdrijden en was in 2013 WK op de weg. Dus daar kon je je wel eens vergissen Beer. Een foutje is zo gemaakt merkte ik zojuist.

Wout verscheen ook eerder 10kg te zwaar aan de start van een veldritseizoen, begon eerder podiumceremonies te dwarsbomen met gedoe op rollers en reed zichzelf ook eerder in de vernieling door zichzelf op een dranghek te spietsen. Goddank doet Mathieu niet álles na.

Edit rittenkoers; BinckBank 2020. Niet de meest aansprekende misschien, maar WT en je kunt hem maar gewonnen hebben.

Alfons Haavers 5 juli 2021 om 23:33

Ach de fanboys vallen elkaar weer over de voeten om te zeggen de onze is beter!!

Kijk je even naar hun palmares zie je dat het qua grote koersen mekaar weinig ontloopt:

Monumenten: 1-1
Tour-ritten: 1-3

Mathieu Amstel, Strade, Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl, 2x nationaal kampioen op de weg.

Wout Amstel, Gent-Wevelgem, Strade, nationaal kampioen op de weg en in het tijdrijden.

Verder beiden nog wat ritten in Zwitserland vs. Dauphiné, elk hun ritjes in de Tirreno, etc. en wat leuke ereplaatsen in grote koersen.

Volgens PCS WvA 54% vs 46% voor MvdP. Als veldrijder staat vdP wel een pak verder hoewel het qua wereldtitels dan weer dicht bij elkaar ligt.

Ik zie er weinig verschil in qua kwaliteit of kwantiteit. Beetje kinderachtig dan ook, al die stoere praat.

Kleinste kind kan overigens zien dat Pogacar op zijn 22ste al ver boven beide kemphanen uittorent. ;-)

Barry Batsbak 5 juli 2021 om 23:40

Mathieu is 1.84m en Wout zelfs 1.87m. Tadej is maar 1.76m. Hij torent er dus zeer beslist niet bovenuit. Complete onzin.

Alfons Haavers 5 juli 2021 om 23:41

Hilarisch.

Barry Batsbak 6 juli 2021 om 00:03

Bullshit claims poneren is bullshit reacties krijgen.

Alfons Haavers 6 juli 2021 om 00:15

Nergens een I(L)MvdP-fansite waar je je jeugdige adoratie-bijdrages kwijt kan terwijl de volwassenen over wielrennen discussiëren?

Comedylessen opgestart blijkbaar, maar zou m’n day job toch nog niet meteen opzeggen.

Beer 6 juli 2021 om 07:54

Nu laat je je weer even kennen Barry. Overwinningen uit de jeugdcategorien inbrengen om je gelijk te kunnen halen. Ik herken hetzelfde opportunisme als bij de Alpecins.

Bedankt voor de verdere aanvullingen ook. Wout was inderdaad de eerste die pogingen deed om het veldrijden te professionaliseren en de eerste die bewees dat hij een carrière bedreigende blessure kon overwinnen. Mathieu is dan weer de eerste om het te hebben over kutparcoursen bij een nederlaag en hij heeft de beste verdwijntruk in huis na een verloren Strzde of MSR.

Och ja, de bickie bank, bij WT-rittenkoersen denk ik meteen aan Parijs-Nice, de Tirreno, Zwitserland, het Baskenland…. Maar je hebt gelijk, dat is ook WT. WT Light, zoals…

Maar waar het hier werkelijk op neer komt is dat ik hier vaak moet lezen hoeveel beter Mathieu niet is. Maar zoals Alfons hierboven al heeft duidelijk gemaakt; tot op de dag van vandaag ontlopen ze elkaar nauwelijks.

Barry Batsbak 6 juli 2021 om 08:16

Beer, je weet toch dat ik het oppertunisme van Alpecin-Fenix waardeer? Kan geen verrassing zijn. Had helemaal bovenaan al aangegeven dat “Wout een knaller is met praktisch dezelfde kwaliteiten” dus in essentie zijn we het best wel met elkaar eens hoor.

Alfons, heel hard “fanboy” komen roepen, op de man afzeiken en dan vinden dat je een “volwassen discussie” voert? Toe maar.

Alfons Haavers 6 juli 2021 om 08:56

Mijn eerste reactie leek mij vrij normaal maar goed…

Los van de voorkeuren zie ik op dit moment weinig verschil tussen de 2. Het geroep dat de ene toch net iets beter is hoor!! lijkt mij vooral een inschatting van de hardcore supporter.

Kan best dat dat in de komende jaren verandert, maar momenteel vind ik dat de erelijsten mekaar te weinig ontlopen om te kunnen zeggen dat de ene duidelijker sterker is dan de andere.

En mijn inschatting is dat Pogacar (tenzij het geen zuivere koffie is), de renner zal zijn die in de geschiedenisboekjes gaat, veel meer dan onze 2 toppers (en dat zijn het zeker ook).

Vind dat triomfantelijke fanboyvergelijken dan ook wat knullig. Zeker als een andere renner er momenteel ver bovenuit steekt, vind ik het gevit tussen de supportersgroepen van MvdP en WvA vooral nogal kleinzielig. Ja maar de onze won de Binckbank!! Komop jongens…

skylimit 5 juli 2021 om 20:33

Misschien zou Wout ook eens moeten gaan mountainbiken. “Wout plaveit de weg”, hoe krijg je het bedacht. MVDP is meer natuurtalent dan Wout en MVDP pikt zaken veel sneller op dan Wout en als MVDP zich er echt toe zet wint hij meer dan Wout.

Inderdaad MVDP past niet binnen het keurslijf van TJV, die moet je lekker zijn eigen ding laten doen. Zie Dumoulin, die hebben ze bij TJV ook in een keurslijf proberen te persen…en waar is Dumoulin nu ?

notriple 5 juli 2021 om 20:38

Helemaal eens.

YogiBear 5 juli 2021 om 20:51

Heb het idee dat er het en der wel wat herschikt is in het interview. Daarnaast lijkt het pr technisch niet het beste verhaal van Plugge. Blijft staan dat je met dit soort quotes natuurlijk de te verwachten personen hier bovenop de kast hebt zitten. Maar dat sprookje dat MvdP er maar een beetje bijgehobbyd heeft wat betreft de tijdrit (best een leuk PR verhaal) is natuurlijk al volledig ontkracht. Zowel houding, wielen, helm, stuur als tenue blijken al vooraf getest door MvdP, maar dat is natuurlijk een minder mooi verhaal. Nu dit verhaal naar buiten komt ben ik benieuwd of de vaste sponsors er zo blij mee zijn dat hun spullen niet goed genoeg zijn.

Jaap Jansen 5 juli 2021 om 21:18

Volledig eens, je moet nogal lef hebben om zo’n uitspraak te doen.

Marco Willems 6 juli 2021 om 07:14

Dumoulin naar Alpecin!!
#FreeTom

dit is mijn achterwiel 6 juli 2021 om 08:26

Dumoulin naar een kleinere ploeg zou helemaal niet zon gek idee zijn. Lagere verwachtingen. Meer vrijheid. Meer lol. Kleine franse ploeg oid…. Niet zo strak. Maja, daar ga je dan de profi omkadering missen.

meun 5 juli 2021 om 20:37

Alsof Van der Poel enkel maar na-aapt wat Jumbo-Visma uitvindt !!!
Hij zou alles te danken hebben aan Van Aert !!!
Hoe onnozel en jaloers kan men zijn !!!

notriple 5 juli 2021 om 20:39

Is het niet eerder andersom???

Turtlehead 5 juli 2021 om 20:40

VanAert is de wegbereider voor Mathieu. Een beetje zoals Johannes de Doper dat was voor de messias. Een passende vergelijking lijkt mij, niks mis mee.

Turtlehead 5 juli 2021 om 20:38

Die titel is een beetje click-bait vrienden, maar ik geef toe: Plugge vraagt er zelf om.

Verder leuk interview, dat wat meer over de ambities van de ploeg voor de komende twee weken had mogen gaan en wat minder over de hypothetische tweestrijd der giganten.

SteelHorseCowboy 5 juli 2021 om 20:46

Laten we afspreken dat elke keer als een Jumbo-woordvoerder de naam Colbrelli nog laat vallen hij 100 Euro in de pot moet stoppen. Voor het goede doel.

dwerg 5 juli 2021 om 20:50

Ja, dat dacht ik ook al. Get over it. Of klaag hem aan. Maar dit gezeur: ‘We moeten gaan kijken maar het gedrag van bepaalde renners.’ Wanneer het jullie zo uitkomt. Inmiddels hoop ik dat Colbrelli de groene trui nog kan pakken.

Anton van Valouwe 6 juli 2021 om 00:22

‘We moeten gaan kijken maar het gedrag van bepaalde renners.’
Zoals Tony Martin in de Tour van 2019?

VengaVengaVenga 6 juli 2021 om 12:26

Dat huilie huilie gedrag van Jumbo ben ik ook kotsbeu. Roglic zit gewoon als een bouwvakker op zijn fiets en mist stuurvaardigheid, omdat hij uit een andere sport komt en later is begonnen met wielrennen. Hetzelfde geldt voor Eddy E.

Ik vond de uitleg van Nelissen een stuk logischer gisteren in de Avondetappe.

04398 6 juli 2021 om 15:42

Helemaal mee eens. Colbrelli deed niks fout. Het was hectisch in het peloton, het ging van links naar rechts met een ongekende snelheid. Dat je dan in al die hectiek een keer moet uitwijken, omdat er iemand moet corrigeren omdat er voor hem iemand een beweging maakt, hoort er op dat moment bij. Dat Roglic tegen het achterwiel van Sonny rijdt, al dan niet met een uitwijk manoeuvre van Sonny, kan gewoon gebeuren dan moet je als Roglic zijnde ervoor zorgen dat je bij je (betrouwbare) ploegmaats in het wiel zit en niet in het wiel van een concurrent.

harryjohan71 6 juli 2021 om 15:52

@04398 tot op heden ben jij de eerste die beweert dat Roglic tegen het achterwiel van Colbrelli is gereden. Volgens Colbrelli kwamen ze met de sturen tegen elkaar en Volgens Roglic gaf Colbrelli een duw.

Pole Pole 5 juli 2021 om 20:48

Volgens mij is Plugge een beetje op z'n pik getrapt dat JV maanden hebben gewerkt met Lazer aan een pot voor Roglic en dat Roodhooft dan effe doorbelt naar zijne ouwe getrouwe sponsors om diezelfde helm op te vragen voor Matje.

Loek de Rooij 5 juli 2021 om 21:27

Zou jij dat niet zijn?

AdZ 5 juli 2021 om 22:21

Maanden gewerkt aan de pot van Roglic? Na de tijdrit van vorig jaar einde Tour hebben ze inderdaad zeeën van tijd gehad om een beter passende pot voor m te regelen.

Iedere keer opnieuw als ik die beelden weer terug zie denk ik "Hoe dan?"

En dan heeft Plugge het over minutieus voorbereiden… whoeeeaah!

Yeez 5 juli 2021 om 20:52

Mag ik dit een ontzettend zuur artikel vinden? Over het uit de tour beuken van roglic tot aan het “wegplaveien” voor vd poel… wat een onzin zeg

Turtlehead 5 juli 2021 om 21:01

Jij mag dat zeggen.

FritsvanHoefelen 5 juli 2021 om 21:32

Ik wil me wel bij jouw mening aansluiten

Renaissance 5 juli 2021 om 21:47

Helemaal mee eens.

Anton van Valouwe 6 juli 2021 om 00:30

Plugge en Zeeman, zuur duo.

Anders kijken 5 juli 2021 om 20:58

Als je zoveel over twee anderen in een interview ten behoeve van je eigen ploeg spreekt, oei dat zegt genoeg.

Rawolf 5 juli 2021 om 20:58

Colbrelli blijven wegzetten als boeman over een casus zonder bewijs vind ik wel redelijk not done

Bahrain werkt voor UAE vanaf nu denk ik.

En ga niet zeggen 'we geloven Roglic', die gast zit vol onder de adrenaline met 60 per uur dondert ie de berm in tuurlijk is het ergens door gebeurt maar het is zo'n fractie van een seconde. Het peloton beweegt, dus zelfs als Colbrelli hem heeft geraakt kan het een kettingreactie zijn geweest die daarvoor gestart is.

Turtlehead 5 juli 2021 om 21:02

@Dick: je had Plugge best mogen vragen waarom Roglic Colbrelli daar eigenlijk wilde inhalen, zonder renner van zijn eigen ploeg voor hem, ook nog.

YogiBear 5 juli 2021 om 21:05

Wij kunnen het niet zien. Mocht Roglic het echt zo hebben gevoeld snap ik dat Plugge dit, zeker als hij gesterkt wordt door hoe anderen binnen en buiten de ploeg dit hebben gezien, blijft melden. Dat ik het snap is trouwens wel iets dan dat ik het slim vind.

John Bidon 5 juli 2021 om 21:11

En waarom niet Thomas en Gesink als voorbeeld? Nee Bahrein is veel makkelijker slachtoffer voor deze nette mijnheer.

Michelangelo 5 juli 2021 om 21:31

Eigenlijk is dat een veel interessanter onderdeel van het interview.

In mijn ogen zou hier meer op doorgespit mogen worden. Wat deed Roglic daar? Is het in het kader van veiligheid voor je renners niet veel beter om gewoon lekker achter de sprinters te gaan zitten ipv als een malle voorop te gaan rijden en daarmee zenuwen en valpartijen in het peloton te brengen? Kun je niet beter gewoon lekker van achter gaan zitten met je mannen, in plaats van in de wasmachine mee te doen? Wordt het peloton een stuk rustiger van, goed voorbeeld doet misschien goed volgen.

Ken het antwoord al. “Stel dat er voor ons iemand valt, dan staan wij daarachter stil en verliezen we tijd”. Maar nu rij je er met je ploeg lekker bij Richard: de helft is naar huis, en de andere helft zit onder de pleisters!!

Romāns Vainšteins 5 juli 2021 om 21:11

Plugge neemt het hier op voor zijn equipe en deelt zijdelings een paar nukkige tikjes uit.
Het is eigenlijk wel menselijk.

skylimit 5 juli 2021 om 21:16

Komt zeer onprofessioneel over een Klugge klungelig interview zo gezegd.

Quintenri 5 juli 2021 om 22:07

+1

Ach, er wordt eens een mening gegeven over het godenkind Van der Poel. Dan is het logisch dat heel wielerflits op zijn kop staat. Gelukkig komt het nog uit de mond van een Nederlander, anders was het nog wat heftiger.

madeinstars 5 juli 2021 om 21:13

Jammer van de titel. Het verhaal over van der poel is onzin. De rest van het interview vind ik wel interessant en realistisch.

DeepBlue 5 juli 2021 om 21:15

Beetje jammer dat Plugge met de naam Colbrelli aankomt want verder heeft die natuurlijk wel gewoon gelijk m.b.t. de veiligheid. Groenenwegen heeft als voorbeeld in het kwadraat gediend maar wat ik deze tour alweer allemaal gezien heb wat ongestraft is gebleven… Lefevere heb ik in ieder geval niet gehoord over Morkov.

Verder vind ik hem wel vrij milt over Kruijswijk (kopman salaris) en Kuss. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden maar wat me al tijden opvalt is als Nederlanders vallen het meteen gedaan is en veel buitenlanders na een paar dagen gewoon weer leuk meedoen op een aardig niveau, denk deze tour bijvoorbeeld aan een Thomas en McNulty.

JasperMollema 5 juli 2021 om 21:24

Thomas???? Die zit al dagen in de bus man…

DeepBlue 5 juli 2021 om 21:27

Gister even niet gekeken naar de aankomst op Tignes dus?

Panache 5 juli 2021 om 21:30

Of Kelderman…

thomasjaarsma 5 juli 2021 om 21:27

Steun beat als proteam2022!!

Thijs E 5 juli 2021 om 21:41

Hear hear!

JasperMollema 5 juli 2021 om 21:29

Dat gezeik over dit interview.. Jullie zijn hier mee bezig met WvA vs VDP dan Plugge. Hij geeft gewoon antwoord op de vragen die hem gesteld worden. Bovendien waren voorbereidingen van Matje ook veel onprofessioneler dan Jumbo/WvA neem bijv de hoogtestages waar VDP later pas mee begonnen is. Ook het feit dat Alpecin die speciale wielen voor de ITT nog moest regelen is gewoon erg onprofessioneel als je een doel hebt.

skylimit 5 juli 2021 om 21:33

Laat MVDP “lekker onprofessioneel” zijn, heb je gezien wat dat al heeft opgeleverd ?
Nee, de zo super professionele ploeg TJV loopt als een gesmeerde olie. (alleen ze zijn vergeten dat er geen zand in de olie gemengd mag worden).

WoutMathieu 5 juli 2021 om 21:54

Nog ff die wielen fixen was alleen maar omdat ze kansen zagen het geel nog langer te houden. En terecht naar later bleek! Zouden ze met die wielen en dat 's avonds klussen aan afstelling en houding 8 seconden gevonden hebben? Lijkt me wel. En anders nog een paar tellen van de gele trui !)

The Whaler 6 juli 2021 om 08:41

+1, ik zat naar deze post te zoeken. Plugge wordt gevraagd naar meningen en die geeft hij, en in mijn ogen ook terecht. Zij zijn met Wout al langer aan het overstappen naar de weg en dat heeft Matje de ogen geopend dat daar veel meer exposure te halen is en dus hebben zij met Wout wel degelijk de weg geplaveid.

Plugge zegt volgens mij nergens (commentaar van anderen) dat AF niet professioneel bezig is. Ik denk eerder dat hij probeert aan te geven dat ze dit juist wel zijn met het halen van die wielen en helm. Dat ze dit vrij laat hebben gedaan laat hij verder in het midden. De noodzaak was er namelijk eigenlijk helemaal niet tot hij zo relatief “dik” in het geel stond.

En dat met Cobrelli wordt door anderen bevestigd volgens anderen op dit forum (Mollema schijnt dit gezegd te hebben). Dus ook daar bevestigd hij gewoon voor hun de feiten.

assen 5 juli 2021 om 21:35

Complimenten voor het interview!

Ik walg wel van “En Wout past heel goed bij ons. Alles wat Wout doet, doet Mathieu daarna ook. Hij plaveit het pad als het ware voor Mathieu. Daarom is het mooi om Wout bij onze ploeg te hebben. Wij zijn een innovatieve ploeg.”

Heeft ie dat echt gezegd?

Zo ja, arrogrante kwal-uitspraak. Niet zo erg nog als die Zeeman.

Heb best wel sympathie voor TJV en zijn renners, maar NIET voor het management ervan, bah.

debarreman 5 juli 2021 om 22:01

@assen,
Voor jouw doen reageer je de laatste erg emotioneel en grof in je woordkeuze. Ook bij het artikel met Zeeman. Eigenlijk ben (was?) je altijd genuanceerd. Je stijl is veranderd, lijkt het.

assen 6 juli 2021 om 09:56

@debarreman
Ik ben/was me er niet van bewust. Misschien de drukte op mijn werk, maar het kan ook echt zijn dat ik me specifiek stoor aan het op zichzelf gerichte (op mij arrogant overkomende) commentaar van het management van TJV , en het beschuldigen van andere renners zonder bewijs. In het vervolg zal ik wel genuanceerd proberen te blijven, dank voor de opmerking.

Dolledriesoldebroek 5 juli 2021 om 21:43

Ik denk dat de oude Plugge in dezer dagen een heel goede click-bait redacteur geweest zou zijn…

evelineroos 5 juli 2021 om 21:47

Als Nederlandse ploeg zeggen dat je Mathieu niet in je ploeg zou willen. Koekoek.

Quintenri 5 juli 2021 om 22:08

Hij beargumenteert nochtans duidelijk waarom dat zo is.

debarreman 5 juli 2021 om 22:59

Zolang Adri de vader is cq blijft van Mathieu, rijdt hij niet voor JV.

Thijs E 5 juli 2021 om 21:47

Als dit een door Plugge gezegend interview is, dan wordt hij als ex-journalist qua positieve Jumbo-PR nu genadeloos voorbijgestreefd door de Tietemacrew.

Passend bij deze Tour wel, de oude garde spartelt hulpeloos in het zog van de jeugd.

Joop Zoetemelk 5 juli 2021 om 21:48

Ik zie liever een Matthieu en Groenewegen in de Tour voor een Jumbo Visma rijden.
Dan een NederBelg en een Oostblokker.

Menchov vond ik cool, alleen omdat hij voor het eerst een ronde zal winnen.

Renaissance 5 juli 2021 om 21:59

Eens. Groenewegen als beste NLse sprinter niet in de Tour is een schande, MvdP als beste NLse coureur niet willen binnenhalen is twijfelachtig. Het zijn altijd buitenlandse kopmannen, terwijl tussen zo’n Bouwman, Foss of Bennett gewoon heel weinig niveauverschil zit. Kies dan voor Bouwman. Als je een sprinter hebt die 3 etappes kan winnen in de Tour rijd dan voor hem, niet voor een Sloveen die met veel geluk eventueel de Tour kan winnen, maar eigenlijk kwaliteit tekort komt. De Giro en Vuelta kan die wel winnen, laat hem dan daar rijden en een mooie vrijbuiterploeg in de Tour met mannen als Groenewegen voor de vlakke etappes, MvdP voor de heuvels en mannen als Kruijswijk en Mollema of Poels voor het hooggebergte.

Als Jumbo zou ik dit ook willen. Er is 500x zoveel media aandacht voor de bergtrui van Schelling als de 4e plek van Vingegaard.

TheBigShow 5 juli 2021 om 23:49

Ik hoop dat Mathieu nooit voor Jumbo gaat rijden. Past totaal niet bij hem. Zoals Plugge ook al aangeeft.

xistnc 6 juli 2021 om 00:05

Geloof maar dat er al gesproken is over Mathieu door Ome Frits en Richard: “Hoe je het doet, doet er niet toe – maar je doet het”.

r525 6 juli 2021 om 08:51

Nou he, hoe durven ze buitenlanders op te stellen, wat een schande!
Hoe kan je nou aan je portie misplaatste trots komen als er niet alleen maar Nederlanders opgesteld worden?

platteprijs 6 juli 2021 om 09:07

@ Joop eens. Ook die onzin alsof het aan het gat tussen het Rabo- en Jumbo-developmentteam te wijten is dat er geen Nederlands talent is. Plugge en cs weigert gewoon Nederlanders uit de contiploegen te proberen. Hij heeft ook niet door dat in Nederland het publiek niet voor Roglic op de banken gaat staan, zelfs ondanks dat het een heel sympathieke gast is.
@ r252 probeer het eens met een argument en niet met zo’n lullige reactie.

r525 6 juli 2021 om 09:42

Euhm naja kijk naar de geschiedenis en je ziet waar mensen beoordelen op hun afkomst goed voor is toch?

Renaissance 6 juli 2021 om 10:11

Als je de geschiedenis van sport zou kennen zou je weten dat er juist op afkomst zou moeten worden geselecteerd. Sport is gekomen ter vervanging van oorlog, waarbij de nationale trots niet langer werd verdedigd in een gevecht maar in een sport. Heel logisch ook dat er zoveel met landenteams wordt gewerkt. Alle keren dat mensen afkomst aanhalen en dan meteen beginnen over extreem rechts is diep triest. Ik ben chauvinistisch in mijn sport, ja, maar dat heeft niks met afkomst te maken. Ik juich net zo hard voor een doelpunt van Depay als van Weghorst. Ik juich harder voor een Poels en Schelling die mooie doelen nastreven dan een 4e plek van Vingegaard die me gestolen kan worden. Voor mij ligt er zelfs nog meer aandacht bij Mollema zijn klassement.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:00

Hoop alvast dat Groenewegen nooit de Tour gaat rijden, en vind het Ollands gehalte van Nederbelg Wout een stuk groter dan van Matje, geboren en getogen in België, een Belgisch lief, een Belgische ploeg en natuurlijk de genen van Poupou, de Franse chouchou aller tijden, en papa Adria, dus toch nog een vleugje Ollands bloed ….
Maar Wout past niet in een strikt regime als dat van TJV, net als Tom Dumoulin en verschillende andere trouwens zoals dieje met zijn Indiaanse roots.

r525 6 juli 2021 om 11:33

“Ik ben chauvinistisch in mijn sport, ja, maar dat heeft niks met afkomst te maken.”
Sorry die moet je me echt even uitleggen?

Ik snap ook niet goed wat er diep triest is? De sport nationalisten proberen iets recht te praten wat krom is. Beoordeel mensen op wie ze zijn, niet op iets waar ze zelf niks aan kunnen doen. En doe je dat niet? Prima, valt voor mij onder de vrijheid van meningsuiting, maar ben dan op zijn minst mans genoeg toe te geven dat het eigenlijk wel bijzonder hypocriet is (of je moet ook Geert of Thierry stemmen, dan ligt het in lijn).

Nationalisme brengt ook weinig goeds voor de sport. Probeer maar eens een leuke discussie te voeren met een sport nationalist. Neem alle ‘supporters’ van dhr. Verstappen als voorbeeld. Alles wat Max doet is heilig en ze staan te juigen als er iemand anders van de baan af vliegt. Lekker niveau hoor.

debarreman 5 juli 2021 om 21:55

Openhartige uitspraken van Plugge.
Natuurlijk mag hij zijn frustraties over de val van Roglic uitspreken. Colbrelli mag een aanklacht indienen als hij vindt dat er sprake is van laster.

Dat van Aert de weg plaveit voor VdP is nogal ongelukkig uitgedrukt maar wordt veel te letterlijk genomen door de apostelen van Mathieu. Het zit inderdaad m.i. in de minutieuze voorbereiding van van Aert en JV als voorbeeld voor VdP.
En het romantische maar langzamerhand lachwekkend onjuiste marketing-imago van VdP dat ie nog steeds maar wat aan rotzooit in de voorbereiding. Dat doet ie natuurlijk niet maar AF en VdP kunnen daar nog veel in verbeteren.

Murcia 5 juli 2021 om 22:06

Volkomen eens, er bestaat nog steeds dat beeld dat Matthieu en Alpecin maar een beetje op gevoel wat doen en dit wordt door de media dolgraag overgenomen maar de werkelijkheid is dat ze daar ook allemaal professionals zijn en hun zaakjes zoals het hoort tot in de puntjes voorbereiden. Het uitstappen van Matthieu is daar een perfect voorbeeld van. In de media laten doorschijnen dat dit een last-minute beslissing was en dat ze dit met pijn in het hart moesten doen terwijl dit al die tijd al de marsroute was naar de OS toe.

Jacco van Stierop 5 juli 2021 om 22:36

Ik weet via een anonieme bron dichtbij het peloton dat er foto’s schijnen te bestaan van MvdP die, staande voor het buffet, een smartphone in zijn linkerhand houdt en een weegschaaltje in zijn rechterhand.
Zo zie je maar.

Anton van Valouwe 6 juli 2021 om 00:37

“Colbrelli mag een aanklacht indienen als hij vindt dat er sprake is van laster”
Omdat hij Plugge zo belangrijk vindt ?

kleomantre 5 juli 2021 om 21:57

Soort zeikerige dominee die iets van verhevenheid uitstraalt. De Calvinistische variant van borstklopper Patrick Lefevre

Anton van Valouwe 6 juli 2021 om 00:38

Die foto op een racefiets heeft dan wel weer iets schattigs.

Wheely 5 juli 2021 om 22:01

Heb het gevoel dat ze met deze attitude en de successen van vorig jaar niet de populairste ploeg geworden zijn binnen het peloton. Hoeft ook niet natuurlijk, onderlinge strijd is leuk maar je ziet wel dat de VdPs, Pogacars, Collbrellis en DQS clan er helemaal geen problemen mee hebben dat deze club nu in de lappenmand ligt. Dat krijg je natuurlijk en nu ze niet meer winnen zie je de fans op het platform hier ook snel afhaken, zo gaan die dingen.

debarreman 5 juli 2021 om 22:03

Als je wint, heb je vrienden…

Romāns Vainšteins 5 juli 2021 om 22:07

Je hebt nog wel die glorieuze die-hard die vorig jaar wel eens ‘JUMBO!’ als comment opvoerde in de tijd dat je, *snif*, nog minder dan 10 tekens gebruiken mocht. Deze is echter al enige tijd overgegaan op het in twijfel trekken van de beteren hun prestaties.

Paddy Dée 5 juli 2021 om 22:42

Dag mensen hier. Eindelijk mag ik eens een reactie geven:
Ahwel, dhr Plugge lijkt me lichtelijk verward (die foto van hem op de koersfiets is ook al niet zo plezant). Wout van Aert vind ik een zeer attractief rijdende ijzersterke klasbak en een sympathiek mens bovendien, maar komaan, de manier waarop van de Poel zijn koersen wint, dat is meestentijds next level. Dingen doen/durven die eigenlijk niet kunnen. Dingen die je niet snel vergeet.

Beer 5 juli 2021 om 22:54

Next level? Eerder vorig level.

roeleur 5 juli 2021 om 22:42

“Alles wat Wout doet, doet Mathieu daarna ook” Maar Matthieu pakte toch de gele trui én een rit en Wout de koning van België niet? Dus heeft Matthieu niet goed opgelet? En dan pakte Matje ook nog het aero-eierdoppie af van Calimero Plugge. Om te janken.

Pietspeed 5 juli 2021 om 22:55

Ff Mathieu bellen: Hoi Mathieu, Raymond hier… volgens Plugge plaveit Wout het pad voor jou. Is dat juist? Uh,…. goh, ja helemaal.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone