Richard Plugge pleit voor alternatief NK

woensdag 29 mei 2019 om 16:40
Richard Plugge pleit voor alternatief NK

foto: Cor Vos

Richard Plugge is voorstander van een alternatief Nederlands kampioenschap. De teammanager van Jumbo-Visma heeft bij de KNWU het idee neergelegd om het NK bijvoorbeeld in het buitenland te houden op een selectief parcours.

Dit jaar zal in Ede een groot deel van de Nederlandse klimtoppers ontbreken omdat zij op het vlakke parcours niets te zoeken hebben. Plugge heeft daarom het idee bij de KNWU neergelegd om een NK in de Limburgse heuvels te houden of zelfs in het buitenland om ook klimmers kans te laten maken op het rood-wit-blauw.

“Af en toe een sprint NK is prima, maar niet jaar op jaar op jaar”, zegt Plugge tegen WielerFlits. “Daarom ben ik voorstander van een NK op een selectief parcours en wat mij betreft kan dat ook in het buitenland gehouden worden. Renners als Steven Kruijswijk hebben nu nul kans op een NK.”

Volgens Plugge heeft de KNWU het idee in beraad genomen. Dit jaar ontbreken opnieuw een reeks Nederlandse toprenners zoals Kruijswijk, Robert Gesink en Bauke Mollema. Ook Dylan Groenewegen zal niet aan het Nederlands kampioenschap deelnemen omdat de wedstrijd niet in zijn voorbereiding op de Tour de France past.

Dit artikel delen:

53 Reacties

Samlambeej 29 mei 2019 om 23:36

Krankjorum. NK in het buitenland? Sorry maar dit verdient de plakker ‘wereldvreemd’.

Vincent Lacressonniere 29 mei 2019 om 23:51

Ligt eraan hoe je er naar kijkt: zoek je de beste renner VAN Nederland of IN Nederland?

Gina Dietters 30 mei 2019 om 01:24

Gina Dietters 20 mei 2019 om 23:53
Alpe d’Huez op de dag voor de Alpe d’Huzes een ideetje misschien ? Heb je sowieso al een berg vol Hollandse wielerliefhebbers, en een mooie koers met mannen als Oomen, Gesink, Kruijswijk, Mollema, Dumoulin, Poels etc etc etc.

freirefreire 30 mei 2019 om 01:36

Ik vind het een creatief idee. Ik ben er zeker niet tegen. In Limburg zitten veel gemeentebesturen niet op een extra wielerkoers te wachten en bij Nijmegen hebben ze het ooit geprobeerd, maar daar bleek het ondanks de stuwwal toch bijna altijd uit te draaien op een sprint. Dan kan het buitenland een oplossing zijn.

Wat ik nog wel wil toevoegen en wat ik te weinig hoor in deze reacties: Afgelopen jaar heb ik een knalkoers gezien. Vanaf 40 km voor de streep op het puntje van mijn stoel gezeten, en van verbazing eraf gevallen in de laatste 400 meter. Dat was in het praktisch vlakke Hoogerheide. Dus laten we niet doen alsof het verder geen koers kan zijn.

Gina Dietters 30 mei 2019 om 02:02

Daar sluit ik me helemaal bij aan freirefreire. Zelf ben ik woonachtig aan de andere zijde van de grens maar ben zowel op de zaterdag als zondag op het koersfietske richting Nispen getrokken om de start van de dames en heren wedstrijd te kijken. Om daarna snel via Essen en Huijbergen richting Hoogerheide te fietsen om daar het einde van de koers te zien. Thuis s’avonds de koers nog eens teruggekeken, en het was inderdaad een waar spektakel.

Het rondje rond Hoogerheide had weliswaar maar 51 hoogtemeters, maar dit was blijkbaar toch al genoeg om het gros eraf te rijden.

Dus een NK in Nederland hoeft echt niet per definitie saai te zijn.

Wel ben ik voorstander om alle type renners eens een kans te gunnen het “RoodWitBlauw” te winnen. Dus daarom vindt ik het een prima voorstel van Plugge om wellicht in de toekomst ook eens richting het buitenland te trekken. Want hoe prachtig Nederland ook kan zijn, die Limburgse heuvels zijn natuurlijk niets meer dan veredelde molshopen vergeleken bij wat de renners in het buitenland voor de kiezen krijgen.

Jean Dumas 30 mei 2019 om 02:13

Een rondje zoals de Hammer Series over de pas van Wolfhaag met het Drielandenpunt zou best kunnen, interessant genoeg.

Mystery Rider 30 mei 2019 om 07:53

Worden de kampioenschappen schaatsen op natuurijs ook niet vaak in het buitenland gehouden omdat er geen ijs is? Dus als er geen bergen zijn, kan je toch ook het NK in te Alpen houden?

sooike 30 mei 2019 om 08:47

Ik snap het verhaal van Plugge wel. Hij wil geen nieuwe afgang meemaken zoals in Hoogerheide met Van der Poel of eerdere jaren waarin zijn team naar huis werd gereden. Het maakt niet uit waar het NK wordt gehouden, mijnheer Plugge, Mathieu van der Poel wint toch….!

Corné 't Glansarm 30 mei 2019 om 08:57

Hoeveel nadelen er ook aan mogen kleven, zeker een interessant idee. Maar omdat in Nederland gewoon verschillende parcoursen beschikbaar zijn om een NK te verrijden, zie ik het niet gebeuren.

Dan is een Open NK, afwisselend in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje te verrijden misschien interessanter. Ook omdat er dan toch zelfs voor de NL klimgeiten een andere soort hellingen / omstandigheden ontstaat en niet altijd het type klimmer Kruijswijk wint.

Misschien alleen te houden in die jaren dat voor het WK een sprintersparcours gekozen wordt… op dezelfde dag als datzelfde WK wielrennen

wilbertdh 30 mei 2019 om 20:02

Start in Limburg, finish in de Ardennen op een beklimming van 3-4km. Is dat een gek idee?

Headlines

Materiaalzone

Populair