Richard Plugge over Wout van Aert en Parijs-Roubaix: “Covid is geen lachertje”

zondag 10 april 2022 om 20:06
Richard Plugge over Wout van Aert en Parijs-Roubaix: “Covid is geen lachertje”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma laat niet al te veel los over de situatie van Wout van Aert. De Belgische kampioen is herstellende van een coronabesmetting en dus is zijn deelname aan Parijs-Roubaix nog onzeker. “Eén ding is zeker: we nemen geen enkel risico met de gezondheid van onze renners”, vertelt ploegbaas Richard Plugge aan HLN.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Wout van Aert is weer aan het trainen. Meer wil Jumbo-Visma niet kwijt over het herstel van de kopman, die door het coronavirus de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race miste. “We willen speculatie tegengaan”, aldus Plugge. “Ik heb zelf heel erge Covid gehad twee jaar geleden, in de eerste golf. Tot vandaag voel ik daar nog steeds effecten van als ik aan het sporten ben. Ik ben natuurlijk van een heel ander niveau dan onze renners, maar ik heb wel ondervonden wat de impact kan zijn.”

“Wij hebben met ons medisch management heel duidelijk afgesproken dat we voorzichtiger dan voorzichtig zijn”, zegt de teammanager. “Ook omdat we de effecten van het coronavirus niet kennen op de langere termijn. Je hart, je spiermetabolisme, je longen: het kan allemaal aangetast worden.”

Uitgebreid testen
Over een eventuele deelname van Van Aert aan Parijs-Roubaix kan Plugge ‘niets zinnigs zeggen’. “Wout traint en nu moeten we kijken hoe hij zich ontwikkelt. Er komen nog doelen. Later dit jaar, en ook de komende jaren. Ik heb liever dat hij nu even twee weken rust neemt, of drie weken, of vijf weken voor mijn part, als dat nodig is om daarna weer normaal te kunnen koersen.”

“Dat is wat we nu aan het bekijken zijn: hoeveel rust heeft Wout nodig? We volgen zijn trainingen van kortbij op. Voor we beslissen, gaan we uitgebreid testen. We gaan kijken of alles in orde is met zijn hart en zo. We bekijken het dag per dag. Maar één ding is zeker: we nemen geen enkel risico met de gezondheid van onze renners”, geeft Plugge aan.

‘Op een dag kom ik terug’
Zelf liet Van Aert vandaag ook van zich horen. “Het is opnieuw een triestige zondag voor mij. Ik ben niet in staat zijn om mijn titel te verdedigen in de Amstel Gold Race doet pijn, maar op een dag kom ik terug. Veel succes aan mijn ploegmaats bij Jumbo-Visma”, schreef hij. Hij zag vanuit huis zijn ploegmaat Tiesj Benoot derde worden.

Dit artikel delen:

21 Reacties

guyremgabdel 10 april 2022 om 20:14

Verstandige reactie van dhr. Plugge. Het seizoen is nog lang en niemand wenst Wout toe wat Sony overkomen is.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 20:21

Als je het mij vraagt gewoon een juiste keuze.

Cvd is een vreemd beestje, dat behoorlijk wat impact kan hebben, ook al ben je niet echt ziek geweest. Tenminste dat is mijn eigen ervaring: nauwelijks klachten, maar een gigantische hap uit de conditie.

Goed onderzoeken en dan een weloverwogen keuze maken. Als alles in orde is en Wout heeft niet te veel aan conditie ingeboet, dan lekker mee doen. Maar ik vraag me af in welke vorm hij aan de start kan komen… heb er een hard hoofd in.

0
iLLan 10 april 2022 om 20:27

Ik denk dat dat een beeld is dat velen kunnen bevestigen. Ik heb het zelf ook veel gehoord: weinig klachten, maar later bij zware inspanningen toch merken dat de conditie een stuk slechter is geworden.

0
FDJ 10 april 2022 om 21:10

Zeker weten. Amper ziek geweest, maar toch conditioneel een beste jas uitgedaan.

0
Peterke 10 april 2022 om 21:32

Maar we vroegen het je niet.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 22:19

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

0
xistnc 10 april 2022 om 20:24

Ik ben benieuwd of er medische parameters zijn die gemeten kunnen worden, als basis voor een verstandig besluit. Opportunisme ligt immers op de loer.

0
Turtlehead 10 april 2022 om 22:39

Ik denk het op deze korte termijn altíjd een gok blijft (als er nu al schade is kun je die natuurlijk wél meten, maar dan merkt hij dat ook wel bij ’t trainen).
De gok is tweeledig: 1. Kun je de trainingsintensiteit flink ophogen (kan hij bijvoorbeeld tegen zijn omslagpunt aan rijden) de komende paar dagen? Als dat lukt, dan kun je hopen dat ’t allemaal nog wel meevalt.
2. Lukt het nog om top-top te zijn volgende week zondag? Als dat niet lukt, heeft deelnemen aan PR niet zo heel veel zin, gezien de zwaarte van de koers, die altijd man-tegen-man wordt uitgevochten.
Als één van beide vragen met ‘nee’ of ‘ik weet niet’ beantwoord wordt, dan kun je beter met opgeheven hoofd het voorjaar verlaten (winnaar van Omloop en E3, man van Parijs-Nice) en vooruitkijken naar BK, Tour, WK en najaar.

0
tramontana 10 april 2022 om 21:05

Niet vlotjes overheen gaan, zo’n besmetting. Het (verkeerde) idee is dat jonge renners/sporters dit wel vlot verteren. Sommige wellicht wel, maar als jouw immuunsysteem hier gevoelig voor is, dan kan dit beestje zware impact hebben op jouw longen, zelfs al is er op het eerste zicht weinig aan te merken. Dit heeft niets te maken met hoe gezond je ervoor wel/niet was. Beter voorzichtig mee zijn lang genoeg laten herstellen, als volledig herstel tenminste mogelijk is, dat is nog maar de vraag.

0
Sjonge Jonge 10 april 2022 om 21:34

Ik denk dat na de case Colbrelli ploegen wel 3x nadenken na een Covid besmetting.
En dat is maar goed ook….

0
Romāns Vainšteins 10 april 2022 om 21:58

Is bij Colbrelli dan al vastgesteld dat een nasleep hiervan de onomstotelijke reden van zijn hartaanval was?

0
xistnc 10 april 2022 om 22:01

Is vastgesteld dat het niet zo is?

0
de nieuweMerckx 10 april 2022 om 23:21

Volgens de Spaanse Brugada niet. Mohoric liet zich in een kranteninterview de dag voor de RVV ontvallen dat het hart van Colbrelli in het verleden wel vaker rare kuren had.

0
mocca 11 april 2022 om 07:33

Dat wil niet zeggen dat het niet door covid komt. Covid kan je hart net genoeg verzwakken dat het niet meer gaat. Ja je hart stopt ermee omdat hij zwak is, maar covid is dan wel de veroorzaker geweest.

0
Dikke Vrouw 10 april 2022 om 22:35

Netjes van plugge , de dokters van jumbo gaan oordelen. Ik hoop alvast woutie op de keien te gaan zien zondag

0
sooike 10 april 2022 om 22:36

Gelukkig zijn er weer veel “medici” aanwezig hier. Voor de naweeën van Covid 19 zijn geen gebruiksaanwijziging noch reglementen beschikbaar. Dat is bij iedereen verschillend. Ikzelf was twee weken stevig ziek na besmetting met de Delta-variant (december) maar daarna nauwelijks hinder; mijn vrouw heeft vanuit dezelfde periode nu in april nog altijd last van de naweeën. In mijn kennissenkring vier personen na besmetting tijdens de eerste golf nog altijd last van duizeligheid, evenwichtsstoornis, klapvoet en benauwdheid, om maar een paar consequenties te noemen. Dus laten we oppassen wie dan ook te beoordelen op de gevolgen die hij of zij ondervindt.

0
tramontana 11 april 2022 om 08:05

Inderdaad, de impact is bij iedereen anders. Iedereen heeft wellicht een covid-verhaal in zijn nauwe omgeving. Zelf een jonge, sportieve neef verloren omdat zijn immuunsysteem er te heftig op reageerde. Dus ja, het is bij iedereen anders, en maximum voorzichtigheid blijft geboden.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 11 april 2022 om 08:48

+1
Zijn we allemaal vergeten dat bijvoorbeeld Pogacar een week voor de start van UAE Tour nog corona had? Uiteindelijk won hij daar en lijkt hij er sindsdien ook niet echt last van te hebben..

0
Gebruikersnaam 10 april 2022 om 22:50

Net zoals je niet licht over een besmetting mag gaan en veronderstellen dat een sterke atleet er geen last van zal hebben, moet je natuurlijk ook niet gaan veronderstellen dat er bij iedereen adders onder het gras zitten, er zijn er die ook bij zware inspanningen nauwelijks wat merken.

0
Petje 11 april 2022 om 06:22

Iedereen vaak onderzoeken

0
Evlojami 11 april 2022 om 12:25

Als ik hem was liet ik PR schieten,hersteld of niet. In twee weken tijd volledig herstellen van een covid19 besmetting is al een prestatie op zich. Zet die andere prestaties maar neer in de zomer en in het najaar. Straks rijd hij zich nog in pulp en kan er over het hele voorjaar en de zomer een kruis.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone