Richard Plugge over WK-programma: “Dit getuigt van slecht leiderschap van UCI”

woensdag 1 april 2020 om 11:09
Richard Plugge over WK-programma: “Dit getuigt van slecht leiderschap van UCI”

© Cor Vos

De Internationale WielerUnie presenteerde gisteren het definitieve programma van het WK op de weg in september en dat schoot in het verkeerde keelgat bij Richard Plugge, ploegbaas van Jumbo-Visma. Bij Langs de Lijn gaf hij ondertussen meer duiding. 


Ongelooflijk van de UCI. Serieuze organisatoren kunnen dat weekend van 20 september goed gebruiken om alsnog een wedstrijd te laten plaatsvinden. Zet de individuele tijdrit op woensdag en skip de mixed relay”, klonk het bij Plugge in eerste instantie via een tweet. Zijn collega-teammanager Patrick Lefevere trad hem bij.

Bij Langs de Lijn gaf Plugge meer duiding. “Heel veel organisatoren, teams en renners zijn heel onzeker of er de komende maanden überhaupt nog gekoerst zal worden. En nog voordat dat is besproken met wie dan ook, slingert de UCI het programma van die WK-week de wereld in. Het geeft me het gevoel van ‘voor we anderen een plekje geven, pikken wij die twee weekends alvast in.‘ Dit is een slecht signaal naar de rest van de wielerwereld en getuigt van slecht leiderschap.”

Monument
Plugge meent dat het eerste weekend (19-20 september) van de WK-week zou kunnen vrijgehouden worden om daar alsnog een voorjaarsklassieker te laten verrijden. “De Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld. Of Milaan-San Remo. Monumenten waarvan Lappartient ook zegt dat die de mogelijkheid moeten krijgen om nog verreden te worden. Als hij dat echt meent, moet hij dat weekend daarvoor vrijhouden. Alles staat nu op losse schroeven. De hele kalender. Dus kan je hem herinrichten zoals je wil. En Lappartient heeft het altijd over de Cycling Family… Wel, dan zou hij beter meedenken met die familie.”

De ploegbaas van Jumbo-Visma stelt voor om de gemengde ploegaflossing te laten vallen. Plugge heeft – net als heel veel andere teammanagers – er nooit een geheim van gemaakt dat hij deze discipline maar niets vindt. “Wat mij betreft, stoppen we daar meteen mee, ja. Die mixed relay, daar is niemand fan van.” Dat er nog over gepraat zal worden, besluit Plugge. “Met de stakeholders van het wielrennen zijn we in gesprek met de UCI. Dan is het wel heel gek dat gedurende die gesprekken net de UCI meteen een weekje op de kalender claimt…”

Dit artikel delen:

17 Reacties

vincenzo 1 april 2020 om 11:29

Geen idee waar de UCI mee bezig is.

Bertvd 1 april 2020 om 12:07

Dat weten ze zelf ook niet, afgezien hun eigen portemonnee

Baik-Baik 1 april 2020 om 15:15

Plugge roept dit ook alleen maar in het kader van commerciële belangen (liever een renner in het ploegshirtje zien fietsen dan in het nationale tenue).

Bulcke 1 april 2020 om 16:28

De commerciële belangen van de ploegen zijn toch ook belangrijk om rekening mee te houden? Helemaal nu

kelderfan 1 april 2020 om 11:29

Precies.

kleomantre 1 april 2020 om 11:36

Dit gejammer op twitter en op de radio getuigt ook niet van veel leiderschap.

Kan beter z’n mening voor ‘m houden, gelijkgestemden zoeken bij andere teammanagers en samen een front vormen om de UCI op andere gedachten te brengen. Dat zou al meer op leiderschap lijken.

harryjohan71 1 april 2020 om 11:57

Hij heeft al gelijkgestemden. Deze ploegleiders voelen zich gepasseerd in de besluitvorming van de uci en voelen zich genoodzaakt ook in de pers te uiten. Misschien dat de uci daar wel gevoelig voor is.

wielrenner 1 april 2020 om 12:39

Precies!! Nu wordt het geroeptoeter op een laag niveau.

kleomantre 1 april 2020 om 12:53

@harryjohan71: Leuk dat ze zich gepasseerd voelen, kunnen ze best iets aan doen. Stel je vind een paar goede teams die het ook helemaal niks vinden, dan geef je achter gesloten deuren gewoon aan bij de UCI dat je geen van jouw renners op het WK gaan verschijnen.

Als je dat met 3 teams doet, zal de UCI dreigen je uit te sluiten van deelname aan toekomstige wedstrijden. Maar als je een font vormt met Bahrein Merida / UAE / Ineos / DQS / JV / Bora / Movistar dan zal de UCI misschien toch wel inbinden. En anders kun je alsnog gezamenlijk besluiten dat je op het WK in staking gaat, tempo slaapverwekkend laag houdt met elkaar en een of andere nobody uit Polen, Slovenië, Eritrea ofzo 20 minuten laat pakken en die WK wordt. Dan maak je ook wel een statement waarmee intern bij de UCI wel wat reuring van gaat komen.

vincenzo 1 april 2020 om 13:09

WK is nog ver weg. Er kan de komende maanden nog van alles gebeuren wat invloed heeft op het doorgaan en de opzet. Waarom deze voorbarige besluiten/bekendstelling met voorspelbare reacties van ongenoegen van betrokkenen is een raadsel.

SoloSlim 1 april 2020 om 13:43

@Vincenzo
-September is nog veraf maar zo'n klassiekers vragen ook voorbereiding.
Momenteel zijn onderhandelingen bezig om datum (19/9) van de primus classic af te kopen om de Ronde te organiseren en dan krijgen ze dit nieuws van de uci. Beter nu reageren en inplannen of er komen geen "uitgestelde" klassiekers in het najaar.
Dit is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar denk toch dat alle renners er op hopen.

Jean Dumas 1 april 2020 om 12:23

Hier kan ASO nu wat aan doen. Zeg David, jij wil toch wel herverkozen worden?

Akse 1 april 2020 om 13:05

Grote sportorganisaties als de UCI en FIFA zijn zo corrupt als wat. Kijken alleen naar hun eigen bankrekening en kijken niet naar het belang van de sport.

Baik-Baik 1 april 2020 om 15:13

Pff… de ronde of de mixed-relay op TV, wel een lastige keus.

TJ 1 april 2020 om 15:47

Op zich ook wel sneu voor Mads Pedersen. Ben je een keer wereldkampioen kun je nooit in die trui rijden.

kleomantre 1 april 2020 om 17:24

Krijg je ook geen last van de vloek :)

Jan Blokland 1 april 2020 om 17:24

Wat voor klassieker je ook rijdt, Plugge heeft gewoon een punt. Het is goed dat hij dat zegt.

Headlines

Materiaalzone

Populair