Richard Plugge heeft vertrouwen in goede afloop Vuelta: “Zeer strak coronaprotocol”

dinsdag 20 oktober 2020 om 11:20
Richard Plugge heeft vertrouwen in goede afloop Vuelta: “Zeer strak coronaprotocol”

foto: Cor Vos (archief)

In de Giro d’Italia stapte Jumbo-Visma, na de positieve coronatest van Steven Kruijswijk, met het hele team op. Maar over deelname aan de Ronde van Spanje is niet getwijfeld. “Die valt grotendeels onder dezelfde organisatie als de Ronde van Frankrijk en daar was alles strak georganiseerd. Dat geeft ons veel vertrouwen”, zegt teammanager Richard Plugge.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Vuelta kent naar verluidt het strengste coronaprotocol van alle wedstrijden tot nog toe verreden. En na de vele besmettingen in de Giro zijn de regels in Spanje nog strikter geworden. “De ploegen hebben er net als de UCI en de hele wielergemeenschap enorm op aangedrongen dat we met elkaar veilig kunnen blijven koersen”, vertelt Plugge aan Nu.nl. “Je zag zondag in de Ronde van Vlaanderen dat veel mogelijk is, als het publiek netjes wegblijft.”

De Vuelta kondigde eerder aan dat er geen toeschouwers welkom zullen zijn bij aankomsten bergop. Ook andere cols worden afgesloten voor publiek, er rijdt geen reklamekaravaan voor de renners uit en alle activiteiten in start- en aankomstplaatsen zijn afgelast. Bovendien rijdt er net als in de Tour een mobiel laboratorium mee, waar mensen uit de ‘koersbubbel’ getest kunnen worden op het coronavirus.

“Geleerd van andere wedstrijden”
Volgens de organisatie kunnen er in de 14 meter lange wagen maximaal 750 mensen per dag een test ondergaan, wat betekent dat er normaal gesproken meer getest zal worden dan in de Tour en de Giro “De Vuelta is wat betreft het coronaprotocol weer wat verder dan andere koersen, omdat de Spaanse organisatie ook geleerd heeft van die wedstrijden”, zegt Plugge. “Ik heb met mensen van de Vuelta gesproken en de Spaanse overheid heeft heel veel vertrouwen in de protocollen.” 

Plugge, in maart zelf besmet met het coronavirus, staat nog steeds honderd procent achter de beslissing om zijn ploeg uit de Giro te terug te trekken. “Als ik de gezondheid van mijn mensen niet kan waarborgen, neem ik geen enkel risico. Ik weet wat de gevolgen van dit virus kunnen zijn. Bovendien was dit voor de wielersport in het algemeen ook de beste beslissing.”

En wat als er in de Vuelta toch iemand uit zijn team positief test? “Dat hangt af van de situatie en de maatregelen. We hebben sowieso met de teams afgesproken dat we bij meerdere positieve gevallen in overleg met elkaar gaan, zoals we in de Giro ook gedaan hebben met Mitchelton-Scott”, besluit Plugge.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Magician 20 oktober 2020 om 11:40

Slap verhaal, als je uit de Giro stapt omdat je de gezondheid van je mensen niet kan waarborgen moet je iedereen op de hometrainer zetten en dit jaar geen koers meer rijden. Maar oh wacht, de sportieve en commerciële belangen zijn soms toch groter.

0
tdola 20 oktober 2020 om 11:59

@magician
Je praat nu zelf onzin.
Je kan gezondheid nooit 100 procent garanderen, ook zonder corona is er bij wielrennen risico op valpartijen of andere ziektes. Dan zou je nooit kunnen koersen.

En dat er sportieve en commerciële belangen zijn zal niemand ontkennen.

0
Magician 20 oktober 2020 om 13:09

Het gaat meneer Plugge duidelijk om de gezondheid in de context van dit virus en daar reageer ik op. De honderdmiljoen andere mogelijke fysieke problemen gaat het nu niet over.

0
YogiBear 20 oktober 2020 om 13:10

@magician

Ja, want elk probleem en elke vraag is natuurlijk altijd lekker makkelijk één-dimensionaal. Zet ze thuis op de hometrainer en ze kunnen een hartaanval krijgen, of een been breken omdat de hometrainer omvalt. Wellicht kunnen ze het beste gewoon de hele dag in bed blijven liggen met de deur op slot en de luiken dicht.

0
Wim Kruithof 20 oktober 2020 om 13:12

Yogi +1

0
Ragnar Danneskjold 20 oktober 2020 om 14:02

YogiBear, daar zeg je inderdaad wat.
Gezien de tragische gevallen van de laatste jaren is de kans op hartproblemen bij wielrenners vele malen groter dan ernstige problemen met Covid. In die zin zou het voor de algehele gezondheid van de renners beter zijn die 14 meter lange bus in te zetten voor controle op hartproblemen.
Voor de beeldvorming, schijnveiligheid en commercie is de Covid inrichting uiteraard de juiste.

0
rogierb 20 oktober 2020 om 11:54

Hopelijk heeft de ploeg zelf ook geleerd van andere wedstrijden.

0
SjorsPatate 20 oktober 2020 om 12:25

Ik begreep dat er in de Giro renners in dezelfde hotels zaten als andere gasten op dat moment. En dat het vrij makkelijk was om in de ‘bubbel’ te komen als buitenstaander. Dat is misschien nog wel een groter risico dan mensen die buiten staan te kijken. Ik hoop dat daar in de Vuelta meer rekening mee wordt gehouden.

0
Wim Kruithof 20 oktober 2020 om 12:53

mooi, dit interview schept vertrouwen in de derde grote ronde. Wat een weelde…

0
Verweggistan 20 oktober 2020 om 13:23

ASO heeft meer geld om die bubbel te kunnen waarborgen. (Afhuren hotels bijv.)

0
FDJ 20 oktober 2020 om 13:35

Vuelta (ASO) heeft het dus gewoon veel beter voor elkaar dan de Giro (RCS) verrassend is dat niet omdat de Giro veel meer extremen opgezocht heeft door de jaren heen op vele vlakken. Parcours op het randje etc.

0
VerstandOpNul 20 oktober 2020 om 13:43

Dus de organisatie van de Giro is minder goed in het waarborgen van de bubbels dan de ASO. Fair enough..

Maar als dat het breekpunt is voor TJV, hadden ze ook niet op de positieve test van Stevie hoeven wachten om eruit te stappen, niet?
Ik denk dat die opmerkelijke beslissing intern bij TJV ook nog wel even stevig is bediscussieerd naderhand..

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone