Richard Plugge: “Dopingzaak Hessmann dwingt ons om goed in spiegel te kijken”
zaterdag 23 september 2023 om 18:45

Richard Plugge: “Dopingzaak Hessmann dwingt ons om goed in spiegel te kijken”

In zijn column in het nieuwe herfstnummer van RIDE Magazine, het wielermagazine van WielerFlits, gaat Richard Plugge dieper in op de positieve dopingtest van zijn Duitse renner Michel Hessmann. Hij geeft hierin onder andere aan hoe de ploeg naar supplementen, medicijnen en energie-dranken kijkt.

“Woensdag 16 augustus 2023 was voor onze ploeg een zwarte dag”, zo schrijft Plugge in de nieuwe RIDE. “Voor het eerst in tien jaar kregen wij het bericht dat een renner van ons team, Michel Hessmann, een positieve dopingtest had afgelegd. Wij moeten zelf nadrukkelijk in de spiegel kijken, doen we alles goed?”

“Alle betrokkenen in en bij onze organisatie moeten van alles op de hoogte zijn. Duitsland heeft een dopingwet, dus automatisch is ook het openbaar ministerie erbij betrokken. Het strafrecht kent de onschuldpresumptie, terwijl het tuchtrecht andersom redeneert. Het is aan de atleet om te bewijzen dat hij niks fout heeft gedaan. Als de test goed is uitgevoerd zijn er twee smaken, óf het is bewust, óf het is een vervuiling vanuit een supplement of ander medicijn,” legt Plugge uit.

Hij gaat in zijn column dieper in op de manier waarop zijn ploeg te werk gaat. “Binnen onze ploeg is het om die reden verplicht alleen supplementen en medicijnen te gebruiken die batch gecontroleerd zijn op dopinggeduide stoffen, om de kans op vervuiling te minimaliseren. In heel veel producten zitten restanten van andere producten”, aldus Plugge.

“Kortom, een atleet kan niet zomaar een supplement, medicijn of energiedrank nemen, zonder dat hij weet of het vooraf getest is. 365 dagen per jaar kan er een (in- of out-of-competition) dopingcontrole zijn, elke dag moet de atleet scherp zijn. Dat hoort bij het beleid van het wielrennen. Renners worden tussen de dertig en 150 keer (de veelwinnaars of leiderstruidragers) per jaar gecontroleerd. Dat is goed en moet zo blijven. Wij staan voor eerlijke sport waarin talenten de degens kruisen op gelijke gronden.”

De hele column van Richard Plugge is te lezen in het nieuwe herfstnummer van RIDE Magazine. Deze editie ligt vanaf vandaag in de winkel. Kijk hier in welke winkels wij verkrijgbaar zijn.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
22 september 2023 11:15
Als ze effectief zo werken dat hun renners enkel producten mogen nemen uit door de ploeg geteste batches, is dat toch een redelijk waterdicht systeem. De ploeg dekt zichzelf wel goed in zo: een positieve test is dan altijd de schuld van de renner zelf.

Stel: Hessmann nam het niet zo nauw met dat regeltje. Hoe groot is dan de kans dat er net in een van die producten die niet door de ploeg werden voorgetest restanten van een vochtafdrijvend middel zaten die zo in het lichaam van Hessmann zijn terecht gekomen? Extreem klein, lijkt me.

Heeft Hessmann eigenlijk zelf al ergens een reactie gegeven op zijn positieve test of is die van de aardbol verdwenen?
  22 september 2023 11:56
  Plugge zegt juist dat die kans best groot is, en er zijn afgelopen jaren diverse renners waar zulke vervuilingen ook speelde. Een prof die zijn vak een klein beetje volgt weet dat allemaal natuurlijk minstens zo goed als de mensen hier
  22 september 2023 12:29
  @Mwielerfan Ik ga er van uit dat niet alle ploegen al hun supplementen op voorhand testen zoals Plugge het hier beschrijft? En toch wordt er over alle ploegen heen maar uitzonderlijk eens een renner op een vervuild supplement "betrapt". En ik ga er ook van uit dat Hessmann het merendeel van zijn producten wel gewoon van de ploeg krijgt? Met andere woorden: de kans dat er net een restant van een vochtafdrijvend middel zat in dat ene supplement dat Hessmann had genomen zonder dat de ploeg het al had getest, is bijzonder klein. Theoretisch kan het, maar dan is hij wel de pechvogel van de eeuw.
  22 september 2023 12:48
  Voedingssupplementen uit de winkel (zeker in Duitsland waar het op dit vlak strenger is) zijn in overgrote meerderheid veilig en vrij van contaminatie. Er zijn in Nederland wel eens zaken in het nieuws gekomen van hoge percentages 'vervuilde' supplementen, maar dat rapport gaf in de inleiding aan dat er bewust gezocht werd naar foute producten op internet en onder de toonbank. Dus koop je in een nette winkel een glucosamine of cafeïne-pil dan is de kans op 'vervuild' extreem laag. Maar koop je op een vage website of onder de toonbank een potje anabol liquid of een pre-workoutje met de naam super mega crack dan loop je uiteraard wel risico.
  22 september 2023 13:43
  Een geteste batch is natuurlijk ook maar een momentopname. Het kan zijn dat de volgende batch wel vervuild was. Hessman heeft in Duitsland een rechtzaak aan z'n broek. Als ik zijn advocaat was had ik hem ook geadviseerd geen enkele uitspraak te doen over het voorval tot ná die rechtzaak.
  22 september 2023 13:44
  De ploeg zal zelf niet de batches testen. Normaliter bieden producenten deze aan ter test aan. Via bijvoorbeeld de dopingwaaier app van de Dopingauthoriteit kunnen atleten het batch nummer van een product controleren of deze door de test is gekomen. Staat je batch nummer er niet in, is deze niet gekeurd of niet goed gekeurd. De in Nederlande bekende gele potjes vitamine C van Roter staan niet in de app. Omdat roter deze bijvoorbeeld niet laat controleren.

  Tevens ben je als atleet ook verantwoordelijk om elke individuele stof en daarvan een eventuele substof weer te controleren of deze op een lijst staat of niet.
  22 september 2023 16:29
  Alle verpakkingen met poeders hebben kans op vervuiling. Weinig fabrikanten, verpakkers, waar echt extreem goed wordt schoongemaakt omdat dit veel geld kost en machines stil staan.
  En een Diureticum wordt nergens verpakt in poedervorm.
  Alleen bij tabletten stampen kan mogelijk een Diureticum aanwezig zijn maar na verwerking van ca 1 kg grondstof in de machine zijn mogelijke sporen van een vorig middel (Diureticum) miniem. Zo miniem dat je daar in ieder geval bij controle geen hoge dosering van aantreft.

  Tenzij je een fabrikant, verpakker, hebt waar men een bepaald supplement stiekum aanvult met een Diureticum wat niet op verpakking staat in een middel wat aangeeft tevens een effect te hebben waarbij men droog komt te staan. Dat zal dan zeker geen product zijn wat TJV heeft goedgekeurd.
22 september 2023 10:26
Je mag 0 fouten maken; geen tweede kans, schuldig tenzij...! ik zou als renner plugge zelf de boodschappen laten doen!
22 september 2023 10:48
Ik zou het wel raar vinden dat een nieuwe jonge renner (die eigenlijk prima presteerde) in zijn 1tje besluit om dit middel te gebruiken. Vocht afdrijvende middelen lijken mij juist door andere mensen, die hier ervaring mee hebben, geadviseerd te worden. Dat kan natuurlijk ook een kennis of een familielid zijn.
Hopelijk heb ik het mis en was het een vervuild supplement.
  22 september 2023 16:32
  Goede opmerking. Had hij wel een reden om dat middel te gebruiken. En was het een vervuiling via ander middel wat dan enorme toeval is omdat die sporen dan zeer gering zijn.
  Aan een Diureticum had hij geen nood, tenzij het was als maskering en dan is er echt stront aan de knikker.
22 september 2023 16:50
Bij dit soort situaties moet ik altijd denken aan Contador met zijn clenbuterol affaire. cero cero cero cero cero cero cero Cinco procent ( 7 nullen achter de komma ) Tour zege kwijt en schorsing.
Wat mij betreft wat streng. Je moet wel een goed lab hebben om dit te constateren.
Ik ken heel die hesman niet en kan me niet herrinreren dat ie ergens gewonnen heeft. Een formele waarschuwing lijkt me genoeg,
23 september 2023 00:01
Eerst maar afwachten of Hessmann een straf krijgt. De mensen die hier roepen dat hij direct ontslagen moet worden gaan wel heel kort door de bocht. Het is nog een jonge jongen en er kan altijd iets gebeuren.
22 september 2023 11:40
Benieuwd wat het wordt. Ik kan me moeilijk voorstellen dat je in zo'n systeem zomaar zelf gaat rondshoppen als aankomende renner. Toegegeven, ik ben in het verleden ook wel al vaker verrast geweest door de handelingen van bepaalde individuen. Het is natuurijk niet onmogelijk dat Hessman soloslim gespeeld heeft. Maar waarom als je alle troeven al in handen hebt?
22 september 2023 12:11
Ze zullen toch nog extra renners aan moeten gaan trekken toch? Nathan van Hooydonck die moet stoppen. Ik neem aan dat ze met Hessmann ook niet verder gaan?
  22 september 2023 12:25
  Met Hessman erbij zitten ze op 27, het minimale aantal renners voor een World Tour ploeg. Dan mag je aannemen dat er tenminste 1 of liever 2 renners nog worden aangetrokken dan wel overgeheveld uit het development team. Gezien ervaringen met blessures en ziekte lijkt 28 mij wel het aantal dat je nodig bent. Nog afgezien van het feit dat Nathan echt een bijzondere knecht was, in de Tourploeg en het vlaamse kasseienwerk. Heb je echt wel een vervanger voor nodig.
22 september 2023 13:00
Tsja, als Plugge de waarheid spreekt kan er eigenlijk maar een conclusie mogelijk zijn: Hessmann heeft zich niet aan de regeltjes gehouden en dat is fout gegaan. Dan snap ik eerlijk gezegd niet dat hij nog niet ontslagen is?

Overigens schrok ik wel van de hoeveelheid tests die renners moeten ondergaan! 30 per jaar is al fors maar voor sommige renners 150x per jaar? Je kunt het ook overdrijven....
  23 september 2023 08:32
  Omdat zijn schuld nog niet vast staat zolang hij niet veroordeeld is. Hij zou nog vrijgesproken kunnen worden.

  Hij staat nu op non-actief, ontslaan kan altijd nog.

  Verder begreep ik dat Jonas Vingegaard tijdens de Tour alleen al bijna 30x gecontroleerd werd.
23 september 2023 13:32
Hoezo zou je in de spiegel moeten kijken als je zo nadrukkelijk aangeeft dat alle supplementen, medicatie etc. gecontroleerd wordt en dat je de dopingzaak van Hessmann als een los staand geval wil laten doen voorkomen ? M.a.w. zijn er steken laten valen in de hele begeleiding van medicatie en supplementen waardoor Hessmann positief heeft getest c.q. door de mand is gevallen ?
Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Hessmann binnen de structuur van TJV zich op eigen houtje (bewust) heeft bezig gehouden met doping gerelateerde praktijken. Het verweer wordt dan automatisch gegooid op een vervuild supplement om daarmee aan "damage control" voor het team te doen.
Deze heel zaak zal wel met een sisser aflopen waarbij Hessmann een minimale schorsing zal krijgen en TJV de renner op non-actief zal stellen en verder kan op de ingeslagen weg.
22 september 2023 10:57
ongelukkige uitspraak hoor.. haha jeetje
22 september 2023 10:34
Goed dat Plugge dit zegt. Hoe dan ook is de kans groot dat de ploeg steken heeft laten vallen. Het kan ook heel goed dat er te weinig persoonlijke aandacht voor Hessmann is geweest en ze gemist hebben dat hij niet happy was.
  22 september 2023 10:47
  Wie zegt dat hij niet happy was? Lijkt me onmogelijk om dit helemaal dicht te timmeren. Je bent afhankelijk vh individu en dat valt niet volkomen te controleren. Zo maakbaar is het leven niet.
  22 september 2023 14:59
  Hoever moet die persoonlijke aandacht gaan dan, precies? Met hem mee naar de supermarkt om te kijken wat hij in zijn mandje heeft bij de kassa? Of mee aanschuiven bij Pa en Ma Hessmann om te kijken wat de pot schaft en wat voor koekje er bij de koffie zit?

  Je zult als ploeg toch echt een balans moeten houden tussen faciliteren/monitoren enerzijds en loslaten/vertrouwen anderzijds. Daarbij blijft altijd ruimte voor de individuele sporter om eigen gewoontes te hebben en eigen keuzes te maken, zonder dat dit te maken hoeft te hebben met wel of niet happy.
  22 september 2023 15:16
  @xistnc, je kunt het makkelijk in het belachelijke trekken en daar ben je helemaal vrij in natuurlijk. Waar ik op doel zijn gesprekken 1 op 1 met de renner. Vragen stellen, doorvragen. Signalen oppikken die Hessmann bewust of onbewust heeft afgegeven. Het is een aanname van mij, want ik ben er niet bij geweest. Tegelijkertijd kan ik me heel goed voorstellen dat er op het gebied van persoonlijke aandacht te weinig is geïnvesteerd.
  22 september 2023 15:32
  @marik jij beschuldigt op basis van je eigen aannames en veronderstellingen. Niet echt netjes.
  22 september 2023 20:30
  Het verbaast me altijd dat velen hier zo zwart wit lezen en aannames doen. Begrijpend lezen is blijkbaar toch heel lastig.
  22 september 2023 23:40
  @marik je zegt letterlijk "het is een aanname van mij" en in je latere bericht "het verbaast me dat velen hier
  22 september 2023 23:42
  @Marik Als je je zo verbaast over velen die aannames doen dan lijkt het me ZEER bijzonder dat je zelf de aanname doet dat er te weinig persoonlijke aandacht voor Hessman is geweest. Iets met de pot en de ketel....
22 september 2023 10:26
'Wij staan voor eerlijke sport waarin talenten de degens kruisen op gelijke gronden'

Is natuurlijk onzin: ze staan juist voor een sport waarin je met toewijding, (wetenschappelijke) kennis, budget en slimmigheden verschillen maken kan. Niks mis mee en zonder dat wordt het ook niet 1,2,3 in monstercoletappes en een eindpodium.
  22 september 2023 10:29
  Die kennis is voor andere ploegen toch ook gewoon beschikbaar, je moet er alleen wel tijd en moeite in steken.
  22 september 2023 10:42
  Elke ploeg kan dit doen. Dus dan is het toch eerlijk?

  En ja, budget doet er toe. Maar net zoals jumbo kan je er ook voor kiezen om de renners minder te betalen en meer geld uit te geven in de omkadering.
  Het budget dat er nu beschikbaar is, komt ook door succes waar de sponsors op af zijn gekomen.
  Niet vergelijkbaar met UAE, Bahrein, Israel, Ineos. Dus alle hulde aan het beleid van Jumbo.
  22 september 2023 13:08
  Onzin. Gelijke gronden = zonder doping. De rest daar omheen kan elke andere ploeg ook doen.
  22 september 2023 18:02
  Zolang mensen zo reageren zullen je bij TJV blijven lachen. Teams en team managers zoals Patlev die veel te lang blijven hangen in het verleden gaan het verliezen. Kijk eens naar je eigen ipv naar andere te wijzen

Reacties zijn gesloten.