Richard Plugge: “Dopingzaak Hessmann dwingt ons om goed in spiegel te kijken”
In zijn column in het nieuwe herfstnummer van RIDE Magazine, het wielermagazine van WielerFlits, gaat Richard Plugge dieper in op de positieve dopingtest van zijn Duitse renner Michel Hessmann. Hij geeft hierin onder andere aan hoe de ploeg naar supplementen, medicijnen en energie-dranken kijkt.
“Woensdag 16 augustus 2023 was voor onze ploeg een zwarte dag”, zo schrijft Plugge in de nieuwe RIDE. “Voor het eerst in tien jaar kregen wij het bericht dat een renner van ons team, Michel Hessmann, een positieve dopingtest had afgelegd. Wij moeten zelf nadrukkelijk in de spiegel kijken, doen we alles goed?”
“Alle betrokkenen in en bij onze organisatie moeten van alles op de hoogte zijn. Duitsland heeft een dopingwet, dus automatisch is ook het openbaar ministerie erbij betrokken. Het strafrecht kent de onschuldpresumptie, terwijl het tuchtrecht andersom redeneert. Het is aan de atleet om te bewijzen dat hij niks fout heeft gedaan. Als de test goed is uitgevoerd zijn er twee smaken, óf het is bewust, óf het is een vervuiling vanuit een supplement of ander medicijn,” legt Plugge uit.
Hij gaat in zijn column dieper in op de manier waarop zijn ploeg te werk gaat. “Binnen onze ploeg is het om die reden verplicht alleen supplementen en medicijnen te gebruiken die batch gecontroleerd zijn op dopinggeduide stoffen, om de kans op vervuiling te minimaliseren. In heel veel producten zitten restanten van andere producten”, aldus Plugge.
“Kortom, een atleet kan niet zomaar een supplement, medicijn of energiedrank nemen, zonder dat hij weet of het vooraf getest is. 365 dagen per jaar kan er een (in- of out-of-competition) dopingcontrole zijn, elke dag moet de atleet scherp zijn. Dat hoort bij het beleid van het wielrennen. Renners worden tussen de dertig en 150 keer (de veelwinnaars of leiderstruidragers) per jaar gecontroleerd. Dat is goed en moet zo blijven. Wij staan voor eerlijke sport waarin talenten de degens kruisen op gelijke gronden.”
De hele column van Richard Plugge is te lezen in het nieuwe herfstnummer van RIDE Magazine. Deze editie ligt vanaf vandaag in de winkel. Kijk hier in welke winkels wij verkrijgbaar zijn.
Stel: Hessmann nam het niet zo nauw met dat regeltje. Hoe groot is dan de kans dat er net in een van die producten die niet door de ploeg werden voorgetest restanten van een vochtafdrijvend middel zaten die zo in het lichaam van Hessmann zijn terecht gekomen? Extreem klein, lijkt me.
Heeft Hessmann eigenlijk zelf al ergens een reactie gegeven op zijn positieve test of is die van de aardbol verdwenen?
Tevens ben je als atleet ook verantwoordelijk om elke individuele stof en daarvan een eventuele substof weer te controleren of deze op een lijst staat of niet.
En een Diureticum wordt nergens verpakt in poedervorm.
Alleen bij tabletten stampen kan mogelijk een Diureticum aanwezig zijn maar na verwerking van ca 1 kg grondstof in de machine zijn mogelijke sporen van een vorig middel (Diureticum) miniem. Zo miniem dat je daar in ieder geval bij controle geen hoge dosering van aantreft.
Tenzij je een fabrikant, verpakker, hebt waar men een bepaald supplement stiekum aanvult met een Diureticum wat niet op verpakking staat in een middel wat aangeeft tevens een effect te hebben waarbij men droog komt te staan. Dat zal dan zeker geen product zijn wat TJV heeft goedgekeurd.
Hopelijk heb ik het mis en was het een vervuild supplement.
Aan een Diureticum had hij geen nood, tenzij het was als maskering en dan is er echt stront aan de knikker.
Wat mij betreft wat streng. Je moet wel een goed lab hebben om dit te constateren.
Ik ken heel die hesman niet en kan me niet herrinreren dat ie ergens gewonnen heeft. Een formele waarschuwing lijkt me genoeg,
Overigens schrok ik wel van de hoeveelheid tests die renners moeten ondergaan! 30 per jaar is al fors maar voor sommige renners 150x per jaar? Je kunt het ook overdrijven....
Hij staat nu op non-actief, ontslaan kan altijd nog.
Verder begreep ik dat Jonas Vingegaard tijdens de Tour alleen al bijna 30x gecontroleerd werd.
Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Hessmann binnen de structuur van TJV zich op eigen houtje (bewust) heeft bezig gehouden met doping gerelateerde praktijken. Het verweer wordt dan automatisch gegooid op een vervuild supplement om daarmee aan "damage control" voor het team te doen.
Deze heel zaak zal wel met een sisser aflopen waarbij Hessmann een minimale schorsing zal krijgen en TJV de renner op non-actief zal stellen en verder kan op de ingeslagen weg.
Je zult als ploeg toch echt een balans moeten houden tussen faciliteren/monitoren enerzijds en loslaten/vertrouwen anderzijds. Daarbij blijft altijd ruimte voor de individuele sporter om eigen gewoontes te hebben en eigen keuzes te maken, zonder dat dit te maken hoeft te hebben met wel of niet happy.
Is natuurlijk onzin: ze staan juist voor een sport waarin je met toewijding, (wetenschappelijke) kennis, budget en slimmigheden verschillen maken kan. Niks mis mee en zonder dat wordt het ook niet 1,2,3 in monstercoletappes en een eindpodium.
En ja, budget doet er toe. Maar net zoals jumbo kan je er ook voor kiezen om de renners minder te betalen en meer geld uit te geven in de omkadering.
Het budget dat er nu beschikbaar is, komt ook door succes waar de sponsors op af zijn gekomen.
Niet vergelijkbaar met UAE, Bahrein, Israel, Ineos. Dus alle hulde aan het beleid van Jumbo.