Richard Carapaz na ‘blufpoker’ op slotklim: “We zullen het blijven proberen”
foto: Cor Vos
donderdag 15 juli 2021 om 10:18

Richard Carapaz na ‘blufpoker’ op slotklim: “We zullen het blijven proberen”

Richard Carapaz werd woensdag in de bergrit naar de Col du Portet derde en schoof zo op naar de derde plek in het algemeen klassement van de Tour de France. De kopman van INEOS Grenadiers probeerde op de slotklim zijn concurrenten te verrassen, maar die poging mislukte. “Ik ging vol voor de overwinning”, zei hij na afloop.

Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard namen de Ecuadoriaan op sleeptouw en hadden door dat hij een spelletje probeerde te spelen. Pogačar noemde het blufpoker. Dat bleek ook, toen Carapaz in volle finale een verrassingsaanval plaatste. Hij leek Vingegaard te lossen, maar de Deen kwam sterk terug en werd nog tweede achter ritwinnaar Pogačar.

“Ik heb geprobeerd te winnen, maar er werd op gereageerd. Donderdag is er weer een kans”, vertelde Carapaz op social media. Tegen AS zei hij nog wat meer. “De Tour is als een marathon. Je moet niet opgeven tot de laatste finishlijn. Daarom zullen we het ook blijven proberen, zelfs als de concurrentie niet toegeeft aan ons ritme.”

Carapaz is nu derde op 5.43 minuut van gele trui Pogačar. Hij staat vier seconden achter Vingegaard en heeft een gat van 1.34 minuut op nummer vier Rigoberto Urán. “Er is nog een dag in de Pyreneeën te gaan en de tijdrit. Daarin moet ik het beste uit mezelf zien te halen”, kijkt hij vooruit.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2021 10:22
Ik heb Ineos zo'n beetje elke dag horen zeggen dat ze 'het blijven proberen', maar tot nu toe heb ik ze eigenlijk nog niets echt zien proberen.
    15 juli 2021 10:28
    Op de vele pogingen van Carapaz na?

    Die rijdt gewoon een uitstekende tour maar zit met 2 sterkere renners opgescheept, zijn tactiek gisteren toont maar weer eens wat voor uitgenaste klasbak het is. Zelfs als niet-beste een man die je nooit afschrijven kan.
    15 juli 2021 10:31
    Ik kan me één serieuze poging herinneren in die overgangsrit, waar hij helaas op de finish weer gepakt werd. Dat was veelbelovend, maar was tevens de doodsteek voor latere ingevingen in die richting
    15 juli 2021 10:33
    RV ik heb het over week 2 en 3, nadat duidelijk was dat Pogacar met gemak de tour ging winnen. In de eerste week heeft Carapaz absoluut dapper gereden. Maar sindsdien hebben ze bij Ineos duidelijk gereden om de plek van Carapaz te consolideren en niet om 'iets te proberen' zoals ze zelf willen doen geloven. Dat is niet erg en ik snap dat. Maar ga dan niet in elk interview zeggen dat je nog gelooft dat Pogacar te kloppen is en dat je plannetjes aan het smeden bent.
15 juli 2021 10:29
De gunfactor van Pogaçar is hij iig kwijt. Die laat hem echt niet zomaar even een rit winnen.
15 juli 2021 10:32
Als Jumbo-fan was het wellicht zuur, maar ik vond het wel een prachtige versnelling die hij er ineens uitgooide. Het ziet er altijd zo krachtig uit als Carapaz aanvalt.

Benieuwd of het volgend jaar weer Bernal wordt in de Tour. Carapaz laat het naar mijn gevoel niet echt afweten deze Tour, maar komt toch net wat tekort om echt voor winst te gaan. Misschien is Bernal nog net wat beter, hoewel ik hem Pogi ook niet zie te pakken.
    15 juli 2021 10:44
    Ik denk dat Ineos alleen met Bernal (mits gevrijwaard van ellende met blessures) serieus mee kan doen om de tourzege komende jaren. Van een ingenieuze ploegentactiek met 4 sub-toppers als kopmannen hebben ze helaas weinig terecht gebracht.
    15 juli 2021 10:49
    tja, als je 7 km in het wiel plakt en vooral Pogi met zijn neus in de wind reed dan vond ik die versnelling alles behalve indrukwekken, Pogi zat zo in zijn wiel. Jonas moest wel een opening laten maar die is dan ook niet heel explosief maar kwam toch knap terug ren remonteerde zelfs Carapaz.
    15 juli 2021 11:00
    Ze zitten allebei een beetje met de tijdrit, een aankomende editie met wat meer hoog-hoogebergte en minder chrono nodigt uit om ze allebei in topvorm op te stellen.
    15 juli 2021 11:36
    +1 mooie renner die Carapaz, soms speel je het spel zo en dat hoort er af en toe gewoon bij. Beetje toneel, beetje poker etc. Idd niet de absoluut beste maar dan moet je andere tactieken proberen en dat doet hij.
    Dat men een alles of niets poging verwacht? Dat is wel heel makkelijk aangezien je dan je podium ook in de waagschaal legt. Als je al x 3 podium gereden hebt kan je dat doen, maar dit wordt Carapaz eerste TDF podium en die wil je veilig stellen: het is een bijzondere prestatie.
    15 juli 2021 12:18
    Als hij hier podium rijdt, heeft hij in elke GT op het podium gestaan. Giro gewonnen, Vuelta 2e en dan (waarschijnlijk) Tour 3e. Dat is wel heel knap. Respect.

    Van het huidige peloton hebben alleen Froome, Nibali, Quintana en Roglic in alle drie podium gereden.
15 juli 2021 10:52
Carapaz zelf heeft een aantal mooie pogingen ondernomen. Die brachten helaas geen direct resultaat, maar hij staat terecht bij de beste 3. Maar als ploeg viel Ineos toch wat tegen, ze hebben er geen spektakel van kunnen maken. Maar goed, ook bij hen zijn er een aantal tegen de grond gestuiterd, dus dat verklaart toch wel het een en ander.
15 juli 2021 10:55
6km snoeten zitten trekken, om dan van achter de rug te demarreren.
Natuurlijk ging Pogacar dan reageren. Dergelijk geprofiteer, wordt vaak maar weinig gesmaakt door de anderen in de kopgroep.
    15 juli 2021 11:13
    Ik vermoed ook dat Carapaz geen vrienden heeft gemaakt gisteren.. Nu rijdt niet alleen Movistar achter hem aan..!
    15 juli 2021 11:40
    Ach dat is het spel, dat zijn ze na de finish weer vergeten. Tenzij iemand je van de fiets af kegelt, maar dit zijn de tactieken die je gebruikt je de minste bent: de frustratie die dat oplevert bij je concurrenten kan ook in je voordeel werken.
    15 juli 2021 12:36
    Ik denk toch echt dat het tussen hangen en wurgen was, bij Carapaz, en hij niet beter kon dan krampachtig volgen. Een versnelling heeft hij altijd nog in huis, maar hij reed niet weg, sterker nog, ze kwamen terug, erop en erover.
15 juli 2021 11:00
Aangezien hij Vingegaard bergop niet kan lossen en Vingegaard ook een veel betere tijdrijder is, lijkt de derde plek het maximaal haalbare. Dan kan je de rijkste ploeg zijn, maar als de beste renner ergens anders fietst is dit het resultaat. Misschien Bernal volgend jaar de Tour laten rijden, die is toch wel een klasse beter dan Carapaz.
    15 juli 2021 11:51
    Nee, joh. Die is geen klasse beter.
15 juli 2021 11:01
Ik heb geen moeite met dat gepoker, vind het zelfs wel grappig. Gewoon je opponent een loer draaien, prachtig. Alleen wel falikant mislukt gisteren. Ha ha ha!
15 juli 2021 11:12
Blufpoker? Het was wel duidelijk dat hij niet op zijn limiet zat. Beetje Voeckler grimassen trekken fools nobody!
    15 juli 2021 11:44
    Al zal er wat poker bijgezeten hebben, als het allemaal toneel was had hij het tempo tot de finish door kunnen trekken: Carapaz viel stil na zijn demarrage en Vingegaard kon daarom terug komen.
    Carapaz was niet stil gevallen als hij maar wat had zitten sparen.
    15 juli 2021 11:50
    Blufpoker is inderdaad het juiste woord niet. Bluffen is de indruk geven dat je betere kaarten hebt dan effectief het geval is, Carapaz deed net het omgekeerde.
    15 juli 2021 11:58
    Hij blufte toch dat hij slechte kaarten had en dat hij 'hoopte' op goeie kaarten
15 juli 2021 11:15
Het was in ieder geval zeer vermakelijk wat Carapaz liet zien, voor dit soort taferelen kijk je toch ook de Tour.
15 juli 2021 11:27
Hij heeft steeds minder vrienden in het peloton, uitgenast of niet , ik vind het een nare manier van koersen,beetje plakken … heb m helemaal niet zien aanvallen op de manier Ineos van plan was
    15 juli 2021 12:16
    Dat hoort bij de koers, is er een wezenlijk onderdeel van. Denk ook zelf dat de andere renners het niet zoveel boeit, omdat het zo vaak gebeurt. Flikken of geflikt worden!
15 juli 2021 11:54
Volgend jaar naar de Tour met Bernal, Carapaz en Martinez. Thomas, Porte, Kwiatkowski, Rowe en van Baarle als ondersteuning.

Zelfs dan komen ze er niet aan te pas tegen Roglic, maar vooral Pogacar. Met een tijdrit(ten) erin zijn ze sowieso done for. Ineos zal ontegenzeglijk de beste ploeg hebben, maar zoals we de laatste 2 jaar zien maakt dat niks uit zonder de beste renner. Bernal komt na Pogacar en Roglic en zit wat mij betreft op hetzelfde niveau als Carapaz of een klein beetje daarboven.
15 juli 2021 12:05
Wat was dat gepruts met z'n fietscomputer?
15 juli 2021 13:12
Ik vind het wel lachen. Carapaz probeert al een hele Tour aan te vallen (meestal erg flauwtjes), pakt het voor de verandering eens een keertje wat tactischer aan en meteen is het een plakker met een lage gunfactor die niet populair is in het peloton. Wat moet men dan niet van Uran of Kelderman denken?
15 juli 2021 14:18
Haha, die Carapaz vind ik echt wel een baas hoor. Die man gaat echt altijd tot de max. Mooi figuur voor de sport.

Reacties zijn gesloten.