Richard Carapaz loopt op counter van Vingegaard: “Maar we blijven het proberen”
foto: Cor Vos
vrijdag 9 juni 2023 om 08:32

Richard Carapaz loopt op counter van Vingegaard: “Maar we blijven het proberen”

Richard Carapaz liet zich donderdag van voren zien in het Critérium du Dauphiné. De kopman van EF Education-EasyPost trok op de steile slotklim naar de Côte de Thésy in de aanval, waarna hij alleen topfavoriet Jonas Vingegaard met zich meekreeg. De versnelling van Vingegaard daarna ging te hard voor Carapaz. “Maar ik ben niet teleurgesteld”, zegt hij na afloop.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“De etappe ging heel erg snel en we wilden iets proberen in de finale”, aldus Carapaz na afloop. Hij werd toen namelijk gehuldigd als meest strijdlustige renner van de dag. “Het idee was om te zien hoe ver we konden komen. Uiteindelijk kon ik het tempo (van Vingegaard, red.) niet volgen. De sterkste heeft gewonnen.”

Carapaz kwam zelf als 23ste over de finish, op 45 seconden van Vingegaard. In het algemeen klassement volgt hij nu al op 3.16 minuut van de geletruidrager. Voor de kampioen van Ecuador staat alles in deze Dauphiné in het teken van de Tour de France. “We moeten nog een beetje verbeteren, maar dat doen we stap voor stap”, kijkt hij vooruit.

“Er is nog een maand te gaan tot de Tour, dus we willen deze Dauphiné goed eindigen en dan zien hoeveel werk we nog te doen hebben. Maar we blijven het proberen, want deze Dauphiné past bij onze ambities.”

foto: Cor Vos

 
8 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023
Mooie aanval en heeft getoond wel iets aan de beterende hand te zijn, maar toch is het dit seizoen niet de Carapaz zoals we hem gezien hebben in het Ineos tijdperk. Wel hoop ik dat hij in de Tour in topvorm steekt, want een Carapaz in topvorm is een attractieve renner die durft aan te vallen.
  9 juni 2023
  In het Ineos tijdperk was hij ook zelden echt goed in de voorbereidingskoersen. Carapaz is denk ik gewoon behoorlijk op niveau, maar borst hier op een Vingegaard die gewoon een ongekend hoog niveau haalt.
  9 juni 2023
  Bovendien heeft hij in de winter amper kunnen trainen door een operatie
  9 juni 2023
  Carapaz is aan het trainen zoals Alaphilippe traint in rittenkoersen.. Veel aanvallen om dan erdoor te zakken, enkel en alleen om goed te zijn voor je hoofddoel. Hij was ook de enige die Tadej en Jonas in de tour bergop kon volgen 2j geleden, hopelijk haalt hij hetzelfde niveau en met het minder aantal kilometers tegen de klok, weet je nooit.
9 juni 2023
Ik zie Carapaz wel goed presteren in de Tour. Hij heeft er veel zin in en is aanvalsgericht. Dit wil het publiek natuurlijk zien. Anders wordt de sport erg saai. Kijk naar de Giro. Tot aan de klimtrijdrit was er niks aan.
Mooi weer gezien te hebben dat ie de koers kleurt (ook in kleding natuurlijk ;-)
Carapaz gaat er in de tour wel staan: Die gaat pogen mee te zijn en wanneer hij ergens een rechtse directe van de hamerman opvangt schakelt ie over naar bollen & ritten. Die strijd gaat denk ik een hele leuke worden want ik zie nog wel meer mannen automatisch dat pad opgaan.
9 juni 2023
Laten we Carapaz op beide knieën danken voor zijn aanvallende ingesteldheid. In deze rit, in het verleden en hopelijk tijdens de komende Tour. Overigens, wie gaat er het meest aan zijn conditie gewerkt hebben en wie gaat er het meest over zijn (huidige) lichaam geleerd hebben ? Carapaz, door aan te vallen, aanvankelijk te blijven beuken met Vingegaard in het wiel, op een counter te lopen (of was het tegen de man met de hamer ?), om uiteindelijk slechts in het tweede achtervolgende groepje te eindigen ? Of de angsthazen uit de eerste achtervolgende groep die, op enkele uitzonderingen na, het vertikten bergop enig risico te nemen in reactie op Vingegaard, of het vertikten over te nemen tijdens de laatste vlakke kilometers. Wel, ik zie Carapaz het best presteren tijdens de Tour. Als man van het middelgebergte zien hoe ver hij komt, om erna, zoals Romans stelt, te excelleren in ritwinst en de jacht op de bergtrui. De anderen uit de eerste kopgroep, misschien met uitzondering van Bernal, Yates, Ala en nog een paar, zullen een kleurloze Tour gaan rijden voor een plaatsje in de top 20.

Reacties zijn gesloten.