Jonas Vingegaard houdt flink huis in Criterium du Dauphiné en grijpt de macht
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld donderdag 8 juni 2023 om 16:19

Jonas Vingegaard houdt flink huis in Criterium du Dauphiné en grijpt de macht

Jonas Vingegaard is in supervorm. De Deen was vanmiddag veruit de beste in de vijfde rit van het Criterium du Dauphiné. De klassementsrenner van Jumbo-Visma haalde op de slotklim flink uit en nam de leiderstrui over van Mikkel Bjerg

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Deze Dauphiné-etappe speelde zich niet eens af in het hooggebergte. De rit kende een tricky finale, met op 14 kilometer van de finish de Côte de Thésy. Op deze beklimming van tweede categorie steeg het wegdek ruim 3,5 kilometer stijgen met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 9 procent.

Een vroege vlucht met Thomas De Gendt, Georg Zimmermann, Leon Heinschke, Jonas Gregaard, Edvald Boasson Hagen en Nils Politt werd voor deze slotklim al ingerekend. De zes vluchters verdedigden lange tijd succesvol een voorsprong van om en nabij de drie minuten, maar toen de Côte de Thésy naderde en het peloton op hol sloeg, was hun vluchtpoging ook snel weer voorbij.

De laatste beklimming van de dag begon op een vreselijke manier voor leider Bjerg. Aan de voet kwam hij ten val, waarna de Deen meteen aan een inhaalslag moest beginnen. Toen hij er eenmaal weer bij was, trok Richard Carapaz vooraan ten aanval.

foto: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

Vingegaard haalt hard uit
Er zat flink wat kracht op de aanval van de Ecuadoraan. Alleen Vingegaard bleek in staat om hem te volgen. Carapaz reed zich in de kilometer die volgde helemaal leeg, waarna Vingegaard de beslissende demarrage plaatste. De uithaal van Vingegaard was verschroeiend, aangezien alle concurrenten direct op grote achterstanden werden gereden.

In de afdaling consolideerde de renner van Jumbo-Visma zijn voorsprong. Aan de meet had hij een ruime voorsprong van ongeveer dertig seconden op zijn concurrenten die en groupe binnenkwamen.

 
55 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2023 16:27
Ik vond de kritiek op Carapaz van Sporza zwaar onterecht en overdreven, het was prachtig om te zien hoe hij het probeerde en de enige was die aanvallend koerste. Dat hij het uiteindelijk moest bekopen is jammer, maar anders had hij nooit een kans gehad om zijn klassment te verbeteren en bovendien draait het niet om het klassement hier maar in Juli. Bernal zet steeds meer stappen en was veruit de beste bij INEOS. Ik denk dat ze wel twijfelen om Rodriguez na zijn matige prestaties mee te nemen naar Bilbao
  8 juni 2023 16:33
  Rodriguez was ingepakt aan beide armen, lijkt me gevallen. Vind Martinez wel zorgelijker. Rodriguez heeft pech gehad met valpartijen dit jaar, Martinez haalt gewoon totaal geen niveau bergop dit jaar.
  8 juni 2023 16:34
  Los daarvan is hij nog maar net terug in competitie. Die zal hier zijn om koershardheid op te doen en na dat plafonneren had het ook weinig zin om met hangen en wurgen bij de eerste achtervolgers te blijven. Ik vermoed dat hij er in de bergen 1 dag pogen aanhangen, 1 x aanvallen en 1 x volkomen uitbollen in het pak gaat doen. Mocht zoiets als dit in de tour gebeuren zal hij direct omschakelen richting vluchten en bollentrui, sowieso misschien beter na het hele seizoen zowat gemist te hebben denk ik. Leuke poging sowieso en ook een compleet parcheggio hoort bij het leven van ktopcoureur. Mbt Rodriguez en ook Bernal: stuur die samen naar de vuelta joh, daar ga je in de tour niet super ver mee komen dit jaar.
  8 juni 2023 16:34
  Sporza is ouderwets, wat dat betreft. Ik wil de tijden van Armstrong en Sky/Ineos niet meer terug, toen niemand kon/durfde/wilde/mocht aanvallen.
  8 juni 2023 16:52
  Goh uiteindelijk heeft sporza ook wel een punt. Het is mooi dat hij aanvalt en dat hij dat een beetje moet bekopen kan idd gebeuren. Maar het is niet dat hij zicht kapot rijdt in het wiel van Vingegaard in poging hem bij te houden. Hij rijdt gewoon zichzelf kapot door zelf op kop te rijden en valt daarna volledig stil. Hij moest toch gewoon die klim beetje beter ingedeeld hebben, er is nog verschil tussen terugwaaien naar het peloton, of gewoon voorbij gereden worden
  8 juni 2023 17:01
  @chefspijker ik snap echt niet dat INEOS denkt dat Martinez in een koers van drie weken kopman kan worden. Leuk voor het klassieke werk en rondes van een week, maar geen grote ronde als kopman. @Romans uiteindelijk moeten er ook kopmannen starten in de Tour. Voor de Vuelta lijken me eerder Arensman, Plapp, Sivakov en Thomas (zit alweer te trainen) ik aanmerking komen. Voor Bernal is dit goed om het op de hoogste weerstand te proberen
  8 juni 2023 17:16
  Als knecht van Bernal in de Giro was Martinez natuurlijk wel erg sterk in de slotweek. Moest toen nog een keer nadrukkelijk inhouden om hem op sleeptouw te nemen. Uiteindelijk werd ie die Giro als knecht vijfde, tussen mannen als Vlasov, Almeida en Bardet. Tuurlijk zal Martinez geen man zijn die Vingegaard en Pogacar gaat volgen in de toekomst, maar snap wel dat ze het potentieel zien voor een top 5-kandidaat grote ronde. Plapp als kopman in een grote ronde zie ik dan juist totaal niet op dit moment. Die moet het eerst maar eens structureel in rondjes van een week laten zien. Was volgens mij ook sprake van dat ie dit jaar helemaal geen grote ronde zou rijden.
  8 juni 2023 17:31
  Ik zou haast zeggen alle ballen op Pidcock en zien maar waar het schip strandt... Hij gaat nooit een parcours krijgen dat hem beter ligt en hij gaat ruimte krijgen met al die bliksemafleiders bij Ineos. Dus maak er maar 3 weken Strade Bianchi/Amstel Gold/Scheldeprijs/Brabantse Pijl van en zie maar of die klimmertjes daar op ingesteld zijn of dat ze op één van de 21 dagen in de m*ngolenwaaier belanden. Mijns inziens meer kans op een verrassing dan met Bernal, Martinez en Rodriguez. Die brengen niks waar Vingegaard, Pogacar of zelfs Hindley heel angstig van gaan worden.
  8 juni 2023 17:35
  Ik ben het eens met de 'alle ballen op Pidcock'-visie en dan Martinez er bij als een hybride variant van superhelper/schaduwkopman. Met die kleine Tom heb je natuurlijk ook voor publiciteit de allerbeste van heel team Ineos op de grootst gevolgde koers zitten. En Thomas? Is ie fit en wil ie mee? Pfôh, zelfde verhaal als Martinez dan maar?
  8 juni 2023 17:49
  En je hebt dan nog MvdP, Flip, Madouas, Gaudu, Yates, schaduwkopman Yates, Carapaz, Ciccone, Skjelmose, Bilbao, Costa.... Relatief veel van die figuren die drie weken oorlog kunnen maken en kort kunnen eindigen als het maar niet 20km aan 16% gaat. Plus middengebergte is lastiger controleren dan van die overzichtelijke indeeletappes van een uurtje omhoog, stukkie omlaag en weer een uurtje omhoog.
  8 juni 2023 17:58
  Pidcock lijkt me ook de meest vooruitgeschoven man, maar ook die heeft nog niets laten zien wat betreft klassementen. G gaat denk ik als hij nu al weer aan het fietsen is (in plaats van een maand in de pub zoals hij had aangekondigd) dan lijkt het me logisch dat hij voor de Vuelta gaat. Hij was nu op zijn best en wordt elk jaar ook ouder en wordt de kans op minder worden en blessures groter
  8 juni 2023 19:05
  Ineos heeft het Tourpodium voor het seizoen opgegeven door Thomas (en Hart) naar de giro te sturen in de hoop daar de eindwinst te nemen. Dat plan pakte ook bijna goed uit. Pidcock is vermoedelijk hun beste kaart inderdaad.
8 juni 2023 16:23
Iedereen naar huis gereden. Die is klaar voor de Tour. De rest duidelijk een maatje te klein voor hem in de Dauphine. Moet gek lopen wil hij ze de aankomende etappes ook niet ervan langs geven. Blij dat Bernal weer beter oogt. Vamos, Egan!
  8 juni 2023 16:30
  Wordt een heftige strijd om de tweede plaats. De rest is wel aan elkaar gewaagd.
  8 juni 2023 20:54
  Opvallend hoeveel Bernals prestatie genoemd wordt. Ik hoor ook bij zijn fans, maar de Tour is nog niets voor hem op zijn huidige niveau. Er spreekt nog weinig kracht en souplesse uit zijn rijden. Maar ja, vandaag was wel al iets beter. Hopen op meer, het is hem gegund! De Cauwer steekt dit ook niet onder stoelen of banken, trouwens
8 juni 2023 16:25
Als dit de opbouwvorm richting tour is staat de spanning voor aankomende tour best onder druk en mag men kaarsjes voor de pols van Pogi gaan aansteken. Kan best zijn dat ze in het Baskenland al met 2 er vandoor zijn dan, of alleen deze zelfs. Meer dan 1,75 k en het klimmetje is al te lang voor alles wat puncheur en schaduwfavoriet moet heten.
  8 juni 2023 16:26
  Dat dacht ik idd ook. Als hij ze al naar huis rijdt op zo een klim, wordt het desastreus voor de rest op langere klimmen. Het is idd hopen op Pogacar, anders wordt het een demonstratie zoals Pogacar in goede vorm ze gaf.
  8 juni 2023 21:23
  Het was na gisteren al niet meer spannend. Het is natuurlijk wel knap, want het deelnemersveld is gewoon goed.
8 juni 2023 16:29
Het is te hopen dat Pogacar op 100% zit straks. Want vorig jaar kreeg hij al klop van Vingegaard op de lange beklimmingen en deze Vingegaard is nog een stuk beter.
  8 juni 2023 17:04
  Ik denk dat ze beide op een hoger niveau zitten, nog even los van Pogi zijn blessure. Maar ik geloof dat ie daar helemaal geen last van gaat hebben. Die twee gaan knallen in de Tour. De rest strijdt om de 3e plek.
  8 juni 2023 18:22
  Nog wel wat vroeg om dit te zeggen. Dit was natuurlijk geen bergrit. Het lijkt erop dat hij dik en dik in orde is maar er is nog geen echte berg geweest natuurlijk.
  8 juni 2023 22:09
  Het Tour-parcours is minder op hoogte en met minder lange klimmen dit jaar. Wat dat betreft in het voordeel van Pogi, op papier. Maar als je Vingegaard hier zo ziet...
8 juni 2023 16:34
Vingegaard in deze vorm is echt zorgwekkend voor de rest.. dan te bedenken dat de “echte” cols nog moeten komen…
Dapper van Carapaz; ik zie zo'n renners liever tov kijken naar het metertje. Sporza dacht er duidelijk anders over. Verder hopen op niet te saaie boel in juli want dit was een serieuze demonstratie
8 juni 2023 16:32
Staat in deze Dauphine geen maat op TJV, 3 overwinningen, 2e plaats en 4 plaats in 5 etappes. Vingegaard bij far de sterkste vandaag. Een aantal man moeten zich toch flink achter de oren krabben. Gaudu en DFM die niet eens in de eerste groep achter Vingegaard zitten. Heel mooi om Bernal zo te zien rijden, hoop dat hij ooit nog op zijn oude niveau komt.
  8 juni 2023 16:46
  Moest even zoeken wie DFM is... :)
  8 juni 2023 16:54
  Vooral Gaudu verrassend. Die reed eerder dit jaar nog heel sterk
8 juni 2023 16:57
Allemaal mooie dingen gezien vandaag, maar het hartverwarmendst vond ik dat Bernal op de weg terug lijkt te zijn. Misschien was de wens de vader van de gedachte. Maar zijn gunfactor is bij mij heel groot.
8 juni 2023 16:26
schitterende etappe... Vingegaard domineert met overmacht.
  8 juni 2023 18:37
  Jumbo Visma domineerd over de hele linie.
8 juni 2023 16:29
Renaat die spot met het Franse chauvinisme...
8 juni 2023 16:52
Ondertussen word Jonas Vingegaard bijna de topfavoriet voor de tour de France met zo'n geweldig niveau en Pogacar nog in de lappenmand
8 juni 2023 16:28
Waarom rijden landa en majka niet voor hun ploegmaat zich leeg? Heel vreemd die groep zo bij elkaar. Jonas wel een goede aanval geplaatst. Mooie voorsprong om de volgende dagen rustig uit te bollen. Maar gok dat hij zich nog wel keer uit elkaar trekt op een klimaankomst
  Voor wie moet Landa dan rijden?
  8 juni 2023 16:34
  Wright, right?
  8 juni 2023 16:44
  Haig veruit de beste klassementsman bij Bahrain, op 20 seconden van het podium.
  Is dat de Haig van de Giro? Want dan zou ik er niet te veel op rekenen.
  8 juni 2023 16:52
  Landa is hier heen als kopman, wrm moet hij dan knechten? Is tevens wrs de beste klimmer in het team. Majka had idd kunnen rijdne voor Yates, maar die zat wel met een ploeggenoot die geel aan het verliezen was. Dus lastige keuzes ook.
  8 juni 2023 22:35
  Majka heeft ook gereden voor Yates. Landa op kop na de klim had waarschijnlijk enkel het tempo gedrukt...
  8 juni 2023 22:41
  Het is ook al duidelijk dat ze voor plek 2 rijden, dat is de realiteit
8 juni 2023 16:57
Indrukwekkend, maar gelukkig is en blijft het wielrennen en geeft deze prestatie totaal geen garantie voor eenzelfde vorm in alle bergritten van de Tour. Eerst maar eens de 1e week zonder al te grote calamiteiten zien door te komen. Het andere hoogtepunt van de dag vond ik dat Bernal een degelijk niveau bergop haalde. Eindigt gewoon in de groep vòòr een hele b-garnituur aan klassementsrenners. Dat belooft wat voor dit jaar, maar vooral volgend jaar. Een Tour ‘24 met Pogacar, Vingegaard, Bernal en Evenepoel, dat zou toch wel een uniek gevecht worden.
8 juni 2023 17:02
En dan mag de rest zich met slechts een half minuutje nog gelukkig prijzen denk ik... Vingegaard gaat door niemand in de tour uit het wiel gereden worden denk ik. Er zal een plan moeten worden gesmeed om Jumbo met een truc speciale een oor aan te naaien. Anders laten de andere ploegen zich, net als in de Giro, met één inspanning van de Jumbo kopman in de laatste week, zo naar de slachtbank leiden.
  8 juni 2023 18:26
  Deze Vingegaard lijkt me eerder dan iemand die meteen 3 etappes pakken gaat. Alles zal staan of vallen met hoe Pogacar aantreedt. En ik maak zo’n boude opmerking niet heel snel.
  8 juni 2023 22:05
  Zit er dik in. Weet alleen niet of ze het tijdsverschil al vroeg heel hoog durven laten oplopen. Dan ga je de trui en het kopwerk niet meer weggegeven krijgen en moet je met het covidspookje en alle chaos van de tour heel zeker zijn dat je 3 weken kan controleren...
8 juni 2023 16:38
Lekker nummer van ons jonas !!
8 juni 2023 19:04
Evenepoel wint LBL en jullie reageren massaal veeeeel te vroeg in vorm Evenepoel wint 1ste etappe In koor veeeeel te vroeg gepiekt Vingegaard doet dit enkele weken hoor start tour Wielerflits forum waaaauw wat prestatie Terecht btw Jullie zijn toch een speciaal volk ze
  8 juni 2023 19:10
  Verschil is dat L-B-L voor de specialisten een hoofddoel is en dit voor alle aanwezigen een voorbereidingskoers...
  8 juni 2023 21:12
  Welke specialisten? Haely die in de giro ook top was? Die toppers winnen overal waar ze starten Die hebben geen piek nodig om top te zijn of te winnen behalve dan van elkaar misschien Als je naar Evenepoel zijn najaar 22 of pogacar/Vdp hun voorjaar 23 kijkt is mijn conclusie dat ze gewoon veel beter zijn dan de rest Idem voor Roglic/Vingegaard die overal winnen waar ze starten in de meerdaagse Die mannen zijn gewoon 10 Keer sterker dan de rest Mijn punt was vooral dat gelijkaardige situaties compleet anders op Gereageerd wordt wat ik even grappig vond
  8 juni 2023 21:28
  Quote:
  Welke specialisten? Haely die in de giro ook top was?
  Pidcock? Benoot? Hirschi? Woods? Madouas? Skjelmose? Ciccone? Daarnaast is rittenkapen een andere tak van sport dan een klassement rijden. Healy heeft in de hele Giro welgeteld drie keer daadwerkelijk in de vlucht gezeten en in het totaal twee keer een top 20 plek (1e en 2e) gereden. Wat overigens ook een voorbeeld van Pieken is.
  Quote:
  Die hebben geen piek nodig om top te zijn of te winnen behalve dan van elkaar misschien
  Roglic zat ook in de Giro hè?
  Quote:
  Als je naar Evenepoel zijn najaar 22 of pogacar/Vdp hun voorjaar 23 kijkt is mijn conclusie dat ze gewoon veel beter zijn dan de rest
  Omdat ze gepiekt hebben. Heb je de hele story rond MvdP zn nieuwe aanpak gevolgd?
  8 juni 2023 22:07
  We zullen nooit weten of Remco in de Giro te vroeg in vorm was
  8 juni 2023 22:46
  Het zijn niet alleen de kenners op Wielerflits die het hadden over pieken/plannen, maar ook TJV zelf. Misschien neem je het wel van hun aan Gapenberg? “Wij hebben met Primoz een ander plan uitgestippeld, dat zich erop richt om goed te zijn in die derde week. Nu paste Luik als compromis daar dan niet echt in, om het zo te zeggen', stelt de sportief directeur. 'Maar het kan volgend jaar zomaar weer anders zijn, dat die programma's wel passen.' Wat is dat plan dan precies, dat zich richt op die derde Giro-week? 'We hebben wel geleerd uit het verleden, omdat we ons met Primoz natuurlijk al vaker hebben voorbereid op grote rondes. Daarin hebben we opgemerkt dat het in het slotweekend al eens wat moeilijker ging', aldus Wynants. 'Daarom is het nu dan misschien zo dat we aan andere weg kiezen als Performance Plan richting de Giro, waar Luik niet in paste.“
  8 juni 2023 23:17
  @Gapenberg Healy is een rittenkaper en was de 3e week echt niet meer in goede doen.

Reacties zijn gesloten.