Rensters vragen UCI in open brief om meer betrokkenheid

zaterdag 18 april 2020 om 09:40
Rensters vragen UCI in open brief om meer betrokkenheid

foto: Cor Vos

Acht rensters, onder wie Marianne Vos en Ellen van Dijk, hebben de internationale wielerbond UCI een open brief geschreven, waarin zij haar verzoeken het vrouwenpeloton meer te betrekken bij de gesprekken over de coronapandemie en de aanpak van de wedstrijdkalender voor vrouwen.

Eerder deze week maakte de UCI in grote lijnen bekend hoe de tweede seizoenshelft kan worden ingevuld. De start van de Tour de France wordt verschoven, klassiekers krijgen een nieuwe datum en ook is de intentie kenbaar gemaakt om de Giro d’Italia en Vuelta a España een nieuwe plek op de kalender te geven. Het gedetailleerd plan voor het vrouwenwielrennen ontbreekt voorlopig, dus uitte vrouwenvakbond The Cyclists’ Alliance al haar teleurstelling via social media.

Nu richten Audrey Cordon-Ragot, Ellen van Dijk, Leah Kirchmann, Ariane Luthi, Christine Majerus, Ashleigh Moolman-Pasio, Amanda Spratt en Marianne Vos zich via een open brief tot de UCI. Hun zorgen spitsen zich toe op de impact van de coronacrisis op het professionele vrouwenwielrennen en het steekt ze dat ze onvoldoende worden betrokken bij de lopende gesprekken over de pandemie en de uitdagingen die deze met zich meebrengt.

Ze verzoeken de UCI dan ook met het vrouwenpeloton, via The Cyclists’ Alliance, in gesprek te gaan. “Het is belangrijker dan ooit dat The Cyclists’ Alliance, net als andere belanghebbenden in de sport, actief wordt benaderd door de UCI,” schrijven de acht vrouwen in de open brief, “zodat het vrouwenwielrennen volledig vertegenwoordigd wordt en om er zeker van te zijn dat de impact op de rensters voorop staat bij elke beslissing.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Limal 18 april 2020 om 10:25

Helemaal eens met de rensters. De UCI (+ ASO etc) moet dringend beginnen met het vrouwencircuit als evenwaardig te behandelen.

KimJungPoels 18 april 2020 om 10:45

De UCI moet helemaal niks. Het lijkt me logisch dat er eerst gekeken wordt naar de wedstrijden die het wielrennen overeind houden op commercieel vlak, want anders is er straks amper wielrennen meer over.

Dus het is volstrekt logisch dat alle ballen van de UCI nu eerst op de Tour gaan, dan op andere grote rondes en monumenten en dat er dan pas gekeken wordt naar vrouwen.

Als dat opgelost is en het wielrennen weer normaal doorgang kan vinden, dan kunnen we met zijn allen weer de moraalridders gaan uithangen dat het allemaal gelijk moet zijn en dat de UCI veel meer haar best moet doen om de vrouwen tak commercieel interessanter te maken. Maar voorlopig zijn vrouwenwedstrijd commercieel niet interessant, en gaat het doorgaan van deze wedstrijden niets bijdragen aan het overleven van de sport an sich en aan het sponsorschap zoals we dat nu in het wielrennen kennen.

En daardoor kan het vrouwenwielrennen in deze coronacrisis verder ook gewoon even geen prioriteit hebben vind ik. Wat verder natuurlijk niet betekent dat je ze totaal buiten moet sluiten. En dat je niet binnen de juiste omkadering zoveel mogelijk rekening moet houden met het vrouwenwielrennen. Maar die 100% gelijkheid, dat zal even op een wat lager pitje moeten.

Limal 18 april 2020 om 11:15

Het principiële probleem hier is dat de UCI als overkoepelende bond verantwoordelijk is voor zowel de heren áls de dames. Hun persbericht eerder deze week waarin met veel fanfare de nieuwe datum van de Tour en een framework voor de rest van het seizoen verkondigd werd *na overleg met alle belangrijke partners* (o.a. de vakbonden van mannelijke renners en teams) getuigde van een schrijnend dedain voor de rensters en hun teams. De financiële situatie in het vrouwenwielrennen is vast ook nog hachelijker dan bij de mannen, en gaat echt niet verbeteren doordat de Tour een datum heeft gekregen.

Als de UCI even had nagedacht en de vrouwenbond had uitgenodigd voor die eerste vergadering (én niet zo'n onhandig persbericht had rondgestuurd), dan zouden de vrouwen dit nu niet moeten aankaarten.

Emergo 18 april 2020 om 11:41

@Limal

+10

jan jansen 18 april 2020 om 11:55

Limal
+1

Vlinder 18 april 2020 om 12:48

@kimjungpoels;
Je eerste zin klopt mi totaal niet. De UCI MOET juist wèl iets doen. Zij zijn verantwoordelijk voor zowel de mannen als de vrouwen. Als je de mannelijk vakbond wèl uitnodigd maar de vrouwen vakbond niet dan gaat er iets niet goed. UCI is er niet alleen voor commerciële doeleinden. Hun verantwoordelijkheid is vele malen groter. Verder sluit ik me volledig aan bij Limal. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

KimJungPoels 18 april 2020 om 14:49

Ja natuurlijk moeten ze iets doen voor het vrouwenwielrennen. Maar dat betekent niet dat het voor de lange termijn niet beter kan zijn je nu vooral te focussen op het mannenwielrennen. Daar zit namelijk het geld wat nodig is om deze crisis te overleven.

De UCI is gewoon een bedrijf. En de prioriteit is gewoon overleven. En dat begint heel simpel voor de UCI en het gehele wielrennen bij het doorgaan van de grootste wedstrijden. En dat zijn zonder uitzondering wedstrijden van de mannen.

Dat ze de vrouwen vakbond niet uitnodiging komt wellicht wat onhandig over. Aan de andere kant heb je dan een partij aan tafel tegen wie je toch moet vertellen: “dames, jullie staan nu heel even achteraan in de rij.”

Dat is niet leuk, maar op lange termijn zeer waarschijnlijk wel het beste voor het vrouwenwielrennen.

Emergo 18 april 2020 om 14:53

@Kimjung Na die laatste zin zullen de vrouwen ongetwijfeld opgelucht ademhalen.

Derierre de la course 18 april 2020 om 20:01

@Kim: De UCI is helemaal geen bedrijf.

ChefSpijker 18 april 2020 om 11:52

In het andere topic had je niet meer gereageerd Limal, dus hierbij nogmaals de vraag:

Welke dameskoersen zijn er eigenlijk live op tv die niet aan een herenrace te koppelen zijn? Dus geen Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, Amstel Gold Race of La Course bijvoorbeeld. Als die op één hand te tellen zijn, is het niet heel gek toch dat eerst de herenkalender samengesteld wordt. Dan kun je ook automatisch meteen veel tv-koersen van de dames invullen. Tv-koersen zijn toch veruit het belangrijkst nu om sponsoren in de beperkte tijd nog zoveel mogelijk in beeld te brengen. Als het überhaupt allemaal door kan gaan.

Limal 18 april 2020 om 12:30

ChefSpijker, ik had dat niet gezien als een vraag aan mij persoonlijk.

Op de Giro Rosa na (in sommige landen worden daar verslagen van gegeven op Eurosport denk ik?) zijn de meeste geteleviseerde dameskoersen inderdaad verbonden aan herenwedstrijden. Daarnaast zijn er ook "losse" koersen waarvan af en toe beelden in de sportjournaals verschijnt en/of foto's in de geschreven pers. Alle beetjes helpen om de sponsors te behouden voor een sporttak waar publiciteit sowieso (te) gering is.

Dat alles doet niets af aan het feit dat de vrouwenvakbond uitgenodigd had moeten zijn op de vergadering die de UCI belegd had met "alle" belangrijke spelers uit het professionele wielrennen.

Vlinder 18 april 2020 om 15:59

@kimjungpoels ; ik vind het niet onhandig van de uci, ik vind het belachelijk! UCI is geen gewoon commercieel bedrijf. Het is een organisatie die àlle belangen moeten behartigen. En waarom denk je dat het het een of ander moet zijn? Dat is in beperkingen denken, in het of of scenario gaan zitten. En daarmee doorbreek je nooit vastgeroeste patronen. Het is niet dat als je vrouwen erbij betrekt dat het tenkoste gaar van mannen. Dat is onzin. Het kan wèl allebei, zolang je beide maar belangrijk genoeg vind. Dat begint dus met beide partijen uitnodigen. Waarom zouden vrouwenkoersen minderwaardig moeten worden bevonden, op de tweede plaats zetten? Dat is steeds een verkeerde insteek. En ja ik weet dat de mannen financieel gezien meer geld opbrengen maar als je als organisatie meer gelijkheid wil (en dat roepen ze voortdurend) dan zul je dat in je handelen ook moeten laten zien. Daarnaast worden de vrouwen teams hoogstwaarschijnlijk harder getroffen dan de mannen teams. Omdat de sponsorgelden al vele malen lager zijn, en ze sowieso ook veel minder exposure krijgen. Gelukkig neemt het aantal uitzendingen toe de laatste jaren en dat moet je niet door een crisis kapot laten gaan als je dat als organisatie kunt verkomen. Daar ligt een belangrijke plicht van het UCI. En zover ik weet hebben de vrouwen geen enkele keuze om bij een andere organisatie te gaan. Ze zullen het moeten doen met de UCI. En dus zullen ze echt voor zichzelf en hun belangen moeten opkomen. Een hele goede zaak. Anders verandert er nooit iets…

Limal 18 april 2020 om 19:49

+1

Headlines

Populair

Materiaalzone