Rennersvakbond CPA wil symbolisch bedrag van één euro zien van ‘Allez opi-omi’-vrouw

woensdag 13 oktober 2021 om 13:40
Rennersvakbond CPA wil symbolisch bedrag van één euro zien van ‘Allez opi-omi’-vrouw

foto: screenshot

Donderdag verschijnt de vrouw voor de rechter die afgelopen zomer tijdens de Tour de France zorgde voor een massale valpartij. Ze stond met haar rug naar de renners toe en had een bord vast met daarop de tekst ‘Allez opi-omi!’. Tour-organisatie ASO en rennersvakbond CPA deden nog dezelfde dag aangifte en vier dagen later werd de vrouw opgepakt. Ze staat terecht in Brest.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De ASO diende uiteindelijk geen aanklacht tegen de vrouw in, maar de CPA doet dat wel. “We zijn ervan overtuigd dat ze het niet met opzet heeft gedaan”, zegt Gianni Bugno – voorzitter van de rennersvakbond – tegen NUsport. “Maar met haar onvoorzichtige gedrag heeft ze de gezondheid van veel renners in gevaar gebracht.” De CPA eist geen geld van de vrouw, maar wil aandacht vragen voor de problematiek rondom gevaarlijke toeschouwers. De straf voor de vrouw kan bij het openbaar ministerie maximaal oplopen tot een boete van 15.000 euro en een jaar gevangenisstraf.

“Renners, stafleden en hun familie bereiden zich vaak maanden voor op de Tour de France. Het is onacceptabel dat dit teniet wordt gedaan door een toeschouwer die zichzelf belangrijker vindt dan de renners”, gaat Bugno verder. “De één euro schadevergoeding die we vragen, weegt niet op tegen de twee gebroken armen van Marc Soler of de verwondingen van Tony Martin. Het heeft slechts een symbolische waarde.” Voor de Duitser van Jumbo-Visma was het wel een directe aanleiding om zijn carrière te beëindigen. Op het WK Mixed Relay nam hij met een gouden medaille afscheid van de wielersport.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Poeksel 13 oktober 2021 om 13:42

Dat zal haar leren!

0
Panache 13 oktober 2021 om 14:05

Alleen de titel gelezen?
"De straf voor de vrouw kan bij het openbaar ministerie maximaal oplopen tot een boete van 15.000 euro en een jaar gevangenisstraf."
Edit: aan de reacties hier onder te zien ben je niet de enige…

0
AWestie 13 oktober 2021 om 13:47

Dus de CPA heeft dit bedacht om een beetje in beeld te komen? Top idee, CPA…

0
Murcia 13 oktober 2021 om 14:09

Bugno is dan ook een echte ‘momentjespakker’, al dit soort kansen grijpt hij aan voor zijn ultieme doel om Lappartient op te volgen. Hoe lullig dit hier ook overkomt.

0
Koers 13 oktober 2021 om 13:52

Zo leren die bruinebordencriminelen het nooit af.

0
Marco 13 oktober 2021 om 13:54

Zeer slecht idee die 1 euro, je hoeft die vrouw niet volledig te strippen en op te sluiten maar geef haar een straf waardoor anderen hopelijk een keer meer nadenken wat ze doen.

0
Turtlehead 13 oktober 2021 om 15:21

De juridisch gezien eerste stap is het vaststellen van schuld. Daarna volgt aansprakelijkheid (voor geleden schade).
Als die 1 euro wordt toegekend is dat heel belangrijke winst.
Dat maakt het een volgende keer mogelijk om publiek, maar ook organisatoren, aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het parcours.
Moet je wel minder machtige organisatoren treffen dan de ASO, want die willen alleen hun commerciële succes-profiel veiligstellen uiteraard.

Wat dat betreft heel goed van de rennersvakbond.

0
Henk van Bouw 13 oktober 2021 om 13:56

Dus om een statement te maken maak je maar een lachertje van de eis? Top idee!

0
Derierre de la course 13 oktober 2021 om 22:54

Voorbeeld stellen heet dat, je hoeft die dame niet de financiële afgrond in te helpen. Zoals hierboven omschreven gaat het vooral om de jurisprudentie die opgebouwd wordt hiermee.

0
Dikke Vrouw 13 oktober 2021 om 14:38

Draai der een paar dagen de nor in als symbool

0
tvm 13 oktober 2021 om 14:42

Tony Martin.. tsja allemaal leuk en aardig, zeggen dat je mede stopt vanwege de onveilige situaties de laatste jaren, maar zelf stond hij in het peloton toch ook niet aangeschreven als stuurvaardig.

0
Turtlehead 13 oktober 2021 om 15:18

Soms heb je in twee dingen gelijk, en toch in het geheel ongelijk. Zoals in dit geval.

0
Pietspeed 13 oktober 2021 om 17:21

'De straf voor de vrouw kan bij het openbaar ministerie maximaal oplopen tot een boete van 15.000 euro en een jaar gevangenisstraf.'
….
Dat is wat het OM kan eisen. Een rechter bepaalt de straf.

Dat de ASO, organisator, heel snel haar aanklacht heeft ingetrokken was slinks aangezien zij hoofdverantwoordelijke blijft voor de koers en veiligheid. Zo blijft zij, vooralsnog, ook buiten de discussie inzake de aansprakelijkheid(sverdeling) van de geleden schade. Materiële en immateriële schade. Dat is in eerste instantie een verzekeringskwestie, maar ga er maar vanuit dat de verzekeraars graag hun uitgekeerde schade willen verhalen op de aansprakelijke(n).

Gelet op de Van Summeren zaak waar de politierechter de aansprakelijkheidheid voor 2/3 deel toerekende aan de op de vluchtheuvel staande voor haar leven blijvend gehandicapte vrouw, en de rest op de organisator, ziet het voor deze allez vrouw niet best uit.

Als er een hoger beroep loopt in de Van Summeren zaak, lijkt mij als uitkomst een andere aansprakelijkheidsverdeling terecht: Die mevrouw stond nb op een vluchtheuvel – what's in a name – en maakt mi geen onderdeel uit van het parcours als uitgezet door organisatie. Een fietspad! mag nb ook niet door het peloton als parcours gebruikt worden, maar de praktijk is vaak anders. Merkwaardig dat Van Summeren geen enkele aansprakelijkheid wordt aangerekend..

Opi omi vrouw was onnozel en dom, en handelde mss onrechtmatig door het creëren van extra gevaarzetting, maar haar alle aansprakelijkheid aan te rekenen, gaat te ver. Waarschijnlijk was zij zich van geen kwaad bewust, en misschien wel iemand met een verstandelijke handicap (deels ontoerekeningsvatbaar, haar gedrag niet goed genoeg overziend).

Aan de rechterkant van de weg zie je overigens dat de DCQ ploeg meer afstand van de berm houdt.

De ASO moet meer aansprakelijkheid dragen mi, zeker ook vanwege haar soms onnavolgbare parcoursen, en omdat ze in principe een commerciële onderneming is die risico's daaruit dient te aanvaarden.

0
Jean Dumas 13 oktober 2021 om 17:22

Burgemeester en Prudhomme een dag in de nor met deze vrouw.

0
Handige Harry 13 oktober 2021 om 17:50

Er moet gewoon een precedent komen om idioten die zichzelf het belangrijkste ter wereld vinden, keihard aan te pakken.

Of het nu deze vrouw is, meelopers tijdens bergritten of kleine kinderen die een voetbalveld oprennen voor een selfie.

Verpest het genot van sporters en toeschouwers niet door de wedstrijd te verzieken. Doe je dat wel dan wordt de schade gewoon op jou of jouw ouders verhaald.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone