‘Allez opi-omi’-vrouw donderdag voor de rechter

dinsdag 12 oktober 2021 om 21:27
‘Allez opi-omi’-vrouw donderdag voor de rechter

foto: screenshot

De toeschouwer die afgelopen zomer een massale valpartij in de Tour de France veroorzaakte moet donderdag voor de rechtbank van Brest verschijnen. Dat meldt de Franse krant Ouest France. In de eerste etappe van Brest naar Landerneau hield de vrouw een bord met ‘Allez opi-omi’ omhoog, toen Tony Martin tegen haar botste en meerdere renners in zijn val meesleurde.

De 31-jarige vrouw uit het noorden van de Finistère, de regio waar de eerste etappe van de Tour werd verreden, wordt vervolgd wegens het ‘in gevaar brengen van anderen’ en het toebrengen van ‘onopzettelijke verwondingen’ die een arbeidsongeschiktheid van ’ten hoogste drie maanden’ tot gevolg hebben gehad. Er hangt haar een boete van maximaal 15.000 euro en een celstraf van een jaar boven het hoofd.

Tour-organisator ASO kondigde aanvankelijk aan een klacht tegen de vrouw in te dienen, maar zag daar uiteindelijk van af – naar eigen zeggen ‘om de rust te bewaren’. Rennersvakbond CPA handhaafde echter haar aangifte. “Het was echt een onverantwoordelijke actie. Dit heeft zeer ernstige gevolgen voor de renners gehad”, vertelde Laura Mora van de CPA aan persbureau AFP. Ze zei dat de CPA niet van plan is om een financiële compensatie te vragen.

“We zijn hier niet om geld te vragen, maar om meer respect en verantwoordelijkheid van het publiek”, aldus Mora.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Innsbruck 12 oktober 2021 om 22:32

Deze mevrouw zal helaas voor haar als voorbeeld moeten opdraven in rechtbank maar als die rechter ze allemaal op een rijtje heeft hangt ie der geen (voorw.) celstraf aan vast en komt ze er vanaf met een boete van < 1000 euro.

Toch een goeie zaak want het is wel dringend tijd dat dit 'ietwat onwetende' deel van het publiek wat meer voorzichtigheid aan de dag legt.

Davide Lappartiente 12 oktober 2021 om 23:53

De gevaarlijke renner die deze valpartij heeft veroorzaakt, is inmiddels gestopt met wielrennen. Dus laat die rechtzaak maar vallen.

Massimo Bataille 13 oktober 2021 om 00:02

Agressieveling slaat politieagent in elkaar – na herstellen van wonden beslist de agent om toch maar van job te veranden, want wil het gevaar niet meer lopen.
Dus agressieveling moet niet berecht worden, want de man zit toch niet meer bij de politie?

De feiten zijn gepleegd, de gevolgen waren ook serieus, dus mag er gerust wel een straf komen ook. Heb geen probleem om domme fans te bestraffen voor hun acties ( in zowel wielrennen, voetbal of elke sport op dat vlak. Jammergenoeg gebeurt het te weinig).
En T.Martin was niet de enige die bij die val betrokken was.

Davide Lappartiente 13 oktober 2021 om 00:34

Die vrouw straffen gaat mijns inziens niet veel zoden aan de dijk brengen. Enkel als de gevolgen groot zijn, heeft men de mond vol van gevaar en veiligheid en wil men verandering. Maar veel verandert er niet: fans blijven bergop meelopen, renners kunnen opnieuw ongestraft op het voetpad rijden. Heel zelden is de oorzaak een toeschouwer, maar meestal zijn het de renners zelf, al dan niet door een onnodig gevaarlijk parcours, die de valpartijen veroorzaken.

Scott Sunderland 13 oktober 2021 om 01:39

Prima,maar in dit geval is de toeschouwer dus overduidelijk wél de veroorzaker van de massale valpartij met dat klote bord van haar, tenzij je poep in je ogen hebt.

Marik 13 oktober 2021 om 09:46

Nou nou Scott moet het zo heftig?

Pietspeed 13 oktober 2021 om 00:08

Vraag is of mevrouw überhaupt een boete of straf krijgt, kan krijgen. Ze stond met haar voeten buiten de witte lijn, met haar gezicht van het peloton af (gericht op cameramotor), en een kartonnen bord deels uitstekend over de openbare weg in haar handen. Met een schrikreactie komt Tony Martin ten val en daardoor andere renners ook. Wist mevrouw of behoorde ze te weten dat ze wellicht bijdroeg aan een verhoogde mate van gevaarzetting (voor anderen, ie publiek, renners)?Anderzijds, door in volle breedte en de volledige openbare weg in beslag nemend, met voor fietsers erg hoge snelheid, weet het dicht opeen aanstormende peloton dat zij aan verhoogde gevaarzetting bijdraagt. Niet alleen door hun eigen gedrag, maar ook wetende dat publiek onvoorspelbaar gedrag kan vertonen…
Benieuwd in welke rechtsartikelen de delictsomschrijvingen ‘in gevaar brengen van anderen’ en het toebrengen van ‘onopzettelijke verwondingen’ voorkomt als haar kennelijk nu ten laste wordt gelegd.
Haar doen of laten, een feitelijk passieve, niet onrechtmatige (?) handeling wordt causaal ten grondslag gelegd aan ontstane schade van renners, terwijl waarschijnlijk Tony martin, der pantserwagen, dat had kunnen voorkomen door niet zo dicht aan de berm te rijden.

xistnc 13 oktober 2021 om 00:17

Ga je niet een beetje de mist in met ‘openbare weg’?

Pietspeed 13 oktober 2021 om 00:29

Rijdt het peloton dan op een privé weg?

Napoleon 13 oktober 2021 om 06:39

Ja, de weg is afgezet voor verkeer dat niet bij de tourkaravaan behoort, en de wegenverkeerswet is dan ook niet geldig. Wielrenners kunnen bijv. Ook niet beboet worden voor het overtreden van de maximumsnelheid.

Blackcanyon 13 oktober 2021 om 07:12

Het interessante aan de bespiegelingen van Pietspeed is dat het mogelijk is om die te gebruiken voor een ogentest, en dat hij nodig een bril met grote sterkte moet hebben. Het bord steekt namelijk ver over de weg. Voordat je een wielerwedstrijd mag organiseren moet je daar toestemming van de overheid voor hebben en zijn verkeersregels niet van toepassing (anders zouden er binnen de bebouwde kom ook snelheidsboetes uitgedeeld worden aan de renners). En dan is het nog verplicht om ambtelijke bevelen vd politie op te volgen en die geven aan dat de weg vrij moet worden gemaakt.
Een clown mag niet zelf beslissen om een circusvoorstelling op de openbare weg te houden, ook niet een analfabetische clown met een bord,

Ward 13 oktober 2021 om 07:42

De Tour is een circus :)

rahimns 13 oktober 2021 om 10:16

Ze houdt het bord ook aan het uiteinde vast dus ze staat met een deel van haar lichaam ver over de rand van de weg. Tony komt niet ten val door het bordje maar door de armen die dat bordje vasthouden.

Reiger 13 oktober 2021 om 00:37

@xistnc Lijkt mij ook ja. Voordat de eerste renners passeren zijn er al tig auto’s en motoren met sirenes en zwaailichten aan vooraf gegaan. Het lijkt mij dat elke normaal denkend persoon dan weet dat er iets aan zit te komen. Het lijkt mij wel heel toevallig dat je thuis een kartonnen bord maakt voor opi en omi en je op een willekeurige weg in Frankrijk gaat staan,dan hoopt dat je er mee op tv komt, en dan niet weet dat er nog 200 renners achter die camera komen aanstuiven.
Gewoon een dikke straf geven om een voorbeeld te stellen.

Scott Sunderland 13 oktober 2021 om 01:37

Gek die een bord uitsteekt waardoor een half peloton tegen de vlakte gaat. Simpeler kunnen we het niet zeggen. Keertje iemand goed ter verantwoording roepen lijkt me prima.

Napoleon 13 oktober 2021 om 06:40

En bovendien de plaats van het ongeval verlaten heeft.

Albert Boekhouder 13 oktober 2021 om 07:15

Als je de tour rijdt, kan je weten dat als je heeeeeelemaal op de kant fietst, daar iemand kan staan die niet op let. Als je dan zelf ook niet op let. Tja…vanaf moment 1 dacht ik al oei. Die Martin zat te pitten.

A.M.M. Jonkers 13 oktober 2021 om 07:20

Geloof dat u ook niet helemaal wakker bent….

jan jansen 13 oktober 2021 om 10:02

Albert
De renners mogen gebruik maken van de heeeeele breedte van de weg.
En mevrouw heeft op de weg met haar bord heeeeelemaal niets te zoeken.

VerstandOpNul 13 oktober 2021 om 08:36

Sagan die aan een jasje bleef haken..
Lopez die tegen een passant aanreed (en hem een paar vuistslagen verkocht)..
Een politie-agent neemt nog even snel een foto bij een massasprint..
In de Tour was ooit een jongen met een verstandelijke beperking die tot zijn grote schrik een renner van de fiets duwde..
En dan zijn er nog de motoren en volgwagens die soms een hoofdrol opeisen..

Als je daar niet mee om kunt gaan, moet je misschien een ander beroep kiezen.. heel verstandig dus van Tony.. En verstandig van de Aso om deze zaak verder te laten rusten..

jan jansen 13 oktober 2021 om 10:11

Ja goed idee.
Het publiek moet het de renners extra moeilijk maken met zelf gemaakte hindernissen en obstakels zoals; kartonnen borden op de weg, bier gooien, klappen uitdelen, op de weg gaan staan etc.
En als ze daar niet tegen kunnen dan moeten ze maar een beroep kiezen.
Maar wat ze vooral niet moeten doen is de vrijheid van het publiek gaan inperken.

Dahu 13 oktober 2021 om 10:32

Username checks out

Anton van Valouwe 13 oktober 2021 om 10:33

Een dronken Sloveense Roglic fan die Lopez van zijn fiets liep.

Henk van Bouw 13 oktober 2021 om 13:38

Verstandopnul is oke. Als je dat doet typ dan a.u.b. ook niks dank.

Txirrindularitza 13 oktober 2021 om 09:45

Gaan we hier nu echt Tony Martin aanwrijven dat hij “hier niet mee om kan gaan” en dat het zijn schuld was? Komaan…

Werkstrafje uit te voeren rond de Tour, donatie aan een goed doel en klaar, door. Denk dat de gevolgen van de valpartij plus daaropvolgende hausse hun uitwerking al gehad hebben.

Marik 13 oktober 2021 om 09:54

+1, meer dan een voorbeeld stellen moet je mijns inziens niet doen.

VerstandOpNul 13 oktober 2021 om 11:25

Nee zeker niet aanwrijven. Maar wel wat nuance aanbrengen.
De gevaarlijke situaties zijn een gevolg van de aanraakbaarheid van de sport. Helemaal voorkomen doe je het (helaas) niet.

DopieJopie 13 oktober 2021 om 10:07

Goed dat er een consequentie verbonden is aan zo’n actie, alleen was er totaal geen sprake van opzet. Het was gewoon een domme actie.
Het heeft al zoveel aandacht gekregen, deze vrouw heeft zich echt wel schuldig gevoeld.
Soler was het meeste de dupe van deze vrouw en ik zou het goed vinden als hij schadevergoeding zou krijgen. Een cel straf lijkt me wat overdreven en gaat ze ook niet krijgen. Tja er zitten risico’s aan een openbare wedstrijd, als ze een berg opfietsen moet dan iedereen die z’n bordje/vlag uitsteekt in de cel?

AnderJ 13 oktober 2021 om 12:03

Ik deel je gedachte, maar zou even afwachten wat de uitkomst is. Voor misdrijven / overtredingen zonder opzet wordt – als ik het goed heb – in Nederland meestal niet snel celstraf gegeven.

rahimns 13 oktober 2021 om 10:13

Om deze in de schoenen van Martin te schuiven is echt bizar, het peloton rijdt gewoon over de breedte van de weg en die vrouw staar met haar gezicht van de renners af met een bordje dat ver over de weghangt. De val ontstaat ook vooral dat ze met 1 hand het bordje helemaal aan het uiteinde vasthoudt, en dus rijdt Tony echt tegen haar vooruit gestrekte armen aan en maakt dat bordje op zich niet zoveel uit. Hij komt niet ten val door een kartonnen bordje. Als zei die gewoon aan 1 kant had vastgehouden met beide handen had hij echt niet ten val gekomen. Hier kon hij gewoon echt niets aan doen.

VerstandOpNul 13 oktober 2021 om 11:49

Tuurlijk is het niet de schuld van Tony Martin.

Maar: “gewoon over de breedte van de weg”
Is dat gewoon? Er staan duizenden mensen langs de kant.. van allerlei pluimage. Sommigen wellicht wat minder toerekeningsvatbaar dan anderen. Mensen kunnen onverwachte dingen doen. Pal langs de kant rijden, naar beneden kijkend ook nog.. Neem je daar niet ook een risico mee?

AnderJ 13 oktober 2021 om 12:02

Met de kant van de weg rijden loop je een zeker risico. Maar dat betekent niet dat een toeschouwer die de grens van weg niet respecteert daarvan geen verwijt gemaakt kan worden.

Overigens, waar ligt voor jou de grens? Moeten renners 20 cm van de kant van de weg wegblijven (zoals Martin)? 50 cm, 1 meter? En als de renners standaard meer in het midden van de weg gaan rijden, schuiven de toeschouwers dan niet ook allemaal meer op?

rahimns 13 oktober 2021 om 16:38

@verstandopnul het asfalt is het werkterrein van de renners en natuurlijk blijf je het liefst wat van de rand af… als je kijkt op de foto’s van de crash zit er zeker een centimeter of 20 nog tussen. Dus ja hoe ver moet je er van wegblijven. Zeker als zo’n peloton breed uitwaaiert is het ook lastig om dat te voorkomen. Zij hoort gewoon niet haar armen recht naar voren te steken en dan ook nog eens met haar gezicht van de renners af. Dit kan je nooit op het bordje van een renner schuiven.

AnderJ 13 oktober 2021 om 11:59

Paar gedachten:
– mevrouw wordt als ik het goed zie, geen opzet verweten, maar gevaarzetting.
– Martin rijdt zoals je op de foto ziet niet op het kantje van de weg, maar een goede 20 cm daarbinnen. A
– ls Martin zelf bijvoorbeeld buiten de weg was geraakt en tegen een toeschouwer was aangekomen, zou de toeschouwer niet zijn vervolgd. Dat mevrouw wel wordt vervolgd geeft (waarschijnlijk) of aan dat de openbaar aanklager vindt dat het ongeval niet te wijten is aan Martin of dat het antwoord op die vraag net zo onduidelijk is dat de rechter er maar over moet beslissen. Lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er vervolging zou plaatsvinden als het ongeval duidelijk de schuld van Martin was.
– Professioneel fietsen = het aanvaarden van bepaalde risico’s. Maar dat kan prima bestaan naast het schuldig achten van het onnodig verhogen van die risico’s.

djerkson 13 oktober 2021 om 12:52

De vraag is simpel: gaat een straf voor deze ene vrouw ervoor zorgen dat er volgend jaar geen randdebielen meer langs de weg staan op pakweg Alpe d’Huez? Ik denk het niet.

De Cabybara van de Conradkade 13 oktober 2021 om 13:15

In de Women Tour, of hoe dat onding in GB ook mag heten, gooide er een toeschouwer een pion vlak voor het peloton op de weg. Daar hoor je vervolgens niks over omdat er niemand bij viel.

Wielerwereld heeft er wel een handje van dat er alleen naar de schade wordt gekeken.

chasse patat 13 oktober 2021 om 14:15

Zijn hondenbezitters vanaf nu ook aansprakelijk ? Of boeren die op de bergen hun koeien en schapen hebben rondlopen?
Het punt is ook hier weer in hoeverre ook een organisatie aansprakelijk is voor de veiligheid van de renners. Als zij een wedstrijd organiseren en de weg afsluiten dan valt het onder hun verantwoordelijkheid. Ook voetbalclubs krijgen een boete als er supporters het veld op rennen of vuurwerk gooien. Daarmee is de verantwoordelijkheid van de pleger nog niet weg, maar blijkt wel duidelijk de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook de ASO moet dan dus met een vergoeding voor de renners over de brug komen. Dat is dan ook misschien wel de reden waarom zij de aanklacht hebben ingetrokken.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone