Rennersvakbond CPA: “Hopelijk wil UCI in dialoog gaan over bidonstraf”

donderdag 8 april 2021 om 10:32
Rennersvakbond CPA: “Hopelijk wil UCI in dialoog gaan over bidonstraf”

Michael Schär werd uit de Ronde van Vlaanderen gehaald - foto: Cor Vos

Rennersvakbond CPA gaat de UCI vragen om de regelgeving voor het foutief weggooien van bidonnen aan te passen. Dat vertelt de Belgische vertegenwoordiger Staf Scheirlinckx aan Sporza. “Voorzitter Gianni Bugno zal een voorstel op papier zetten en hopelijk wil de UCI in dialoog gaan, want het leeft heel erg bij de renners”, zegt hij.

De diskwalificatie van Michael Schär in de Ronde van Vlaanderen maakte veel tongen los. “De regelgeving zoals die er nu is, is wel oké, maar de gevolgen die er in het geval van Schär aan gegeven zijn, zijn toch wat overdreven. Volgens mij zijn de renners niet goed geïnformeerd. In de regels staat dat ze hun bidon mogen afgeven aan iemand langs de kant, maar daardoor wordt het gevaarlijker en dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Scheirlinckx.

‘Er moet een duidelijkere omschrijving komen’
“De intenties zijn goed, zijnde het milieu beschermen”, gaat hij verder. “Bidons mogen niet meer zomaar weggegooid worden in de natuur en dat lijkt me maar logisch. Alleen moet er wel een oplossing gevonden worden die voor iedereen duidelijk en controleerbaar is. Er moet dus bijgestuurd worden. De sanctie was te zwaar en de regels te onduidelijk. Er is gewoon te veel verwarring, er moet een duidelijkere omschrijving komen van de regels en hier en daar een aanpassing van de straffen.”

Volgens Scheirlinckx vonden alle aanwezigen tijdens de CPA-vergadering de diskwalificatie te ver gaan. “Ik heb weinig bidons zien vliegen tijdens de Ronde. Iedereen is dus wel mee in het verhaal, alleen moet er meer duidelijkheid komen en moeten de regels beter uitgewerkt worden. Het gaat dus niet over de afschaffing van de regels of dat we het er niet mee eens zijn. Ik hoop gewoon dat die uitsluitingen achterwege blijven”, vindt hij.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Murcia 8 april 2021 om 10:47

Je moet dit natuurlijk als vakbond vooraf aankaarten, dialoog nu komt nogal vreemd over. Deze regel werkt alleen als je consequent kunt handhaven en dat kan de jury niet dus is het uit de wedstrijd halen van een renner volstrekt willekeurig. Terug naar de boetes voor bewezen overtredingen.
En als men serieus iets voor het milieu wil doen begin dan eens met het wagenpark. De uitstoot daarvan is een veel grotere belasting voor de leefomgeving.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 10:53

Het wagenpark is relatief natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het passeren van een koers juist tot minder uitstoot leidt vanwege het tijdelijk sluiten van de wegen en daardoor minder luikonten die de wagen pakken om nutteloze ritjes binnen het eigen domein af te leggen.

Het is vrij simpel om de bidon los te trekken van de verdere afavalpolicy en het aan de zijkant van de weg afrollen richting publiek toe te staan. Wat Schär betreft liep die er tegen aan dat zijn uitvoering hiervan lichtelijk agressief overkwam omdat hij op dat moment al in verregaande onmin met het functioneren van zijn fiets verkeerde.

Panache 8 april 2021 om 11:35

Ik zou een bidon niet gaan oprapen, wat moet ik met zo'n ding?
Dus de verantwoordelijkheid afschuiven op het publiek (zij ruimen het wel op en zien het als trofee) lijkt mij niet de juiste weg binnen regelgeving.
Je rotzooi bij je houden tot je langs een wegwerpzone komt daar is toch helemaal niets geks aan? In de auto zit ik ook wel eens met een blikje of wikkel en als brave burger mieter ik het niet uit het raam maar gooi ik het thuis weg (of in de afvalbak op een parkeerplaats).
Deze ophef in de wielerwereld over iets dat zo logisch is, ik begrijp dat niet.

Wheely 8 april 2021 om 12:00

Ik dacht altijd dat we daarvoor een bezemwagen hadden…

Kunnen de geloste knechten niet af en toe een bidonnetje oprapen als ze toch achter de boel aanfietsen, doen ze hun naam eer aan.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 12:05

Dat is flauw Panache, ik ben vaak bij koersen geweest en die bidons worden altijd meegegrist. Bovendien zijn ze wel degelijk ballast voor renners itt wikkeltjes van al die energierommel die ze binnenhakken aangezien je een beperkt aantal plekken hebt en graag nog wat te zuipen in plaats van lege.

Polleke 8 april 2021 om 12:41

De bidonnen die idd opgeraapt worden zijn maar een fractie van wat er in het rond vliegt… nu even stevig doorpakken en het gemekker gaat van zelf uitsterven… het enige belachelijke aan deze regel is dat hij niet al jaaaren geleden is gekomen…

Michelangelo 8 april 2021 om 14:26

Ik zit inderdaad ook op de lijn Polleke / Panache.

Als je kijkt hoeveel bidons er uit het peloton de akkers invliegen op een warme zomerdag, dan worden die nooit allemaal opgeraapt. Zeker in rondjes als de Vuelta of pakweg Polen, waar nauwelijks publiek staat.
Er kan iemand van de ploeg bidonnen gaan halen, waarom kan hij ze ook niet wegbrengen?

Ik hoop dat de UCI zeker in deze eerste fase voet bij stuk gaat houden om op te voeden. En dan hoop ik dat er in een iets latere fase wat versoepeling komt, waarbij bidons ook AFGEGEVEN mogen worden aan publiek (dus niet in het publiek smijten).

Maar tot 1 april wapperde achter het hele peloton vaak een hele sliert van folietjes, papiertjes en drinkflessen. Hopelijk is dat binnenkort echt afgelopen.

Jacco van Stierop 8 april 2021 om 19:02

Er is de afgelopen jaren een complete bidongekte geslopen in het peloton. Renner neemt bidon aan, spuit de helft leeg op het wegdek, neemt drie nipjes en flikkert de bidon vervolgens in de berm. Drie kilometer verder hetzelfde tafereel. Niet meer dan logisch dat men aan die praktijk paal en perk wil stellen.
Nu zaak om de regelgeving wat te verfijnen. Eens kijken waar Bugno mee komt.

thorsen 8 april 2021 om 12:33

Het is vrij lastig om dit goed vast te leggen. In het geval van Schär was het overduidelijk dat hij een bidon heel gericht (en veilig) richting het publiek aan de kant gooide. Duidelijk bedoelt als souvenir voor de lucky one aan de kant. Maar hoe definieer je dit dan? Dat is bijna niet te doen, en dus komt het op een subjectieve mening van een jurylid aan. En zoals we allemaal weten zijn jurysporten de laagste vorm van sport ;)

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 12:46

Het is mega-eenvoudig vast te stellen, laag, niet te hard, naar publiek.

Gitan 8 april 2021 om 13:00

Of op gezichtshoogte, snoeihard en naar publiek? Nieuwe boni-formule in de maak voor de volgende Tour?

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 13:49

Tijdens Corona misschien… Ga naar huis!

JVD 8 april 2021 om 12:36

Misschien wordt het tijd dat de UCI zich gaat realiseren dat een bidon een dubbele functie heeft: drinkfles en communicatie-instrument. Voor optimale werking van het tweede moet het mogelijk zijn om een bidon te werpen naar publiek. We weten allemaal dat buiten Panache iedereen die dingen leuk vindt om op te rapen. Dat onmogelijk maken is sponsors te kort doen.

Michelangelo 8 april 2021 om 14:28

Ik denk dat het de UCI niet te doen is om de bidons die worden opgeraapt.

Maar er vliegen naast de opgeraapte bidons ook talloze andere bidons de weilanden, akkers, sloten of ravijnen in. Daar komt nooit meer een mensenhand aan, en ligt als bermvervuiling.

En daar moet echt wat aan gebeuren. Tenminste da’s mijn mening.

AnderJ 8 april 2021 om 13:02

Ik vind vooral de consequentie van uitsluiting disproportioneel waar een renner 1x een bidon richting publiek gooit. Ik zie liever een maximumstraf (bijv. uitsluiting), maar de optie voor de jury om een lagere straf op te leggen (een boete). Evt. doe je er nog een richtlijn bij dat een eerste keer gooien van een bidon in de richting van publiek niet tot uitsluiting leidt. Dat dat leidt tot willekeur vind ik niet overtuigend: je moet consequent veroordelen, maar bij de hoogte van de straf mag je rekening houden met alle omstandigheden van het geval. Wel moet je daarbij (desnoods achteraf) gedegen motiveren waarom je een bepaalde strafmaat oplegt zodat achteraf controleerbaar is waarom een bepaalde beslissing is genomen.

Michelangelo 8 april 2021 om 14:29

Boetes zijn er al heel lang, en hebben nog geen enkele renner weerhouden om de bidon weg te gooien.

Enige wat in de wielerwereld werkt zijn uitsluitingen. Hoe vervelend ook. Maar de regels zijn bekend, dus gewoon niet doen. Die reflex is er dan heel snel uit.

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 15:12

Ik vind het steeds maar verwijzen naar de valleibidons ronduit suf in deze discussie.

Het gaat hier over het definiëren en kwalificeren van de publieksbidon, je focus op deze leggen zonder de ander aan zijn drinktuit erbij te trekken lijkt me vrij simpel toch?

Valleibidon : afstraffen, technisch goed uitgevoerde publieksbidon : toestaan. Waar zit de moeilijkheid?

Wat veel lastiger is, de bidons die vanuit de buik vh peloton met een boog eruit vliegen, whodunnit? Dingen van zendertjes voorzien of zo?

Kelder is de Man 8 april 2021 om 15:24

Verplicht signeren vooraf. Verhoogt de waarde en bij niet oprapen is de dader beter traceerbaar.

Maar serieus.. eens over vallei vs publieksbidon.

Headlines

Materiaalzone

Populair