Renner van Monkey Town geschorst wegens dopingovertreding

dinsdag 24 oktober 2017 om 15:52
Renner van Monkey Town geschorst wegens dopingovertreding

Antonio Santoro is door de UCI geschorst vanwege een overtreding van het dopingreglement. De Italiaan van Monkey Town is na afloop van de Tour of Qinghai Lake betrapt op het gebruik van Acetazolamide, een middel tegen hoogteziekte. Dat brengt de ploeg zelf naar buiten op hun website.

“Onlangs heeft onze renner Antonio Santoro en ons team een brief ontvangen van de UCI, waarin werd aangegeven dat een verboden stof in het urinemonster van Antonio werd gevonden. De dopingcontrole vond plaats na de wedstrijd Quinghai Lake. Dit is een race met zware omstandigheden op extreme hoogte. Gedurende de wedstrijd had Antonio last van hevige buikpijn.”

De Nederlandse Continentale ploeg komt na een intern onderzoek tot de conclusie dat het verkeerde medicijn door teammanager Paul Tabak is vertrekt aan Santoro. “Antonio heeft het medicijn Acetazolamide gekregen, dit is een medicijn (niet prestatie bevorderend) voor hoogteziekte, in plaats van Domperidon, een medicijn voor maagproblemen. Beide medicijnen zaten in een vrijwel identiek doosje van het merk Sandoz. Antonio treft hierin geen enkele blaam door de ongelukkige fout die door de teamanager is gemaakt. Monkey Town CT heeft deze fout gemeld bij de UCI. Monkey Town CT en de teammanager nemen de volledige verantwoordelijkheid voor deze fout.

In het statement stelt de ploeg een dopingvrije sport na te jagen en volledige medewerking te verlenen aan de UCI. “De UCI heeft de uitleg van Antonio en de ploeg geaccepteerd waaruit blijkt Antonio geen blaam treft, Antonio niet de bedoeling had om vals te spelen en sprake was van een ongelukkige vergissing.”

Volgens Monkey Town is Santoro akkoord gegaan met het schorsing van de UCI, waardoor hij tot “half januari 2018” is geschorst. Een exacte datum is niet door de ploeg gecommuniceerd.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Utrecht19 24 oktober 2017 om 16:10

Zo dat is even schrikken als je geen doping gebruikt maar wel zo’n brief op je deurmat krijgt. Een schorsing wat niet echt waarde heeft lijkt mij aangezien er tot januari 2018 geen wedstrijden meer zijn.

schmielerflits 24 oktober 2017 om 16:10

Wat een koersen moet hij nu missen!

dnDaris 24 oktober 2017 om 16:16

Prima dat het er met een symbolische straf vanaf komt, aangezien dit een administratieve fout betreft en geen moedwillige overtreding.

west 24 oktober 2017 om 16:21

Ik vind “geen blaam” een beetje raar als iemand het niet de moeite vind om zelf te checken wat voor medicijnen hij neemt. Of maar gewoon aanneemt dat een blanco doosje wel oke zal zijn… Nogal naïef mijns inziens. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen lichaam immers. Echter, dat hem ook blaam treft betekent niet dat hij een dopinggebruiker is.

StonedCamel 24 oktober 2017 om 16:49

@west:
Volgens mij is de fout gemaakt door de team manager en niet door Santoro. Dus dan treft hem inderdaad geen blaam.
Als jij kotsend in een Chinees hotel zit en de teammanager zegt ‘Neem dit’, dan ga je echt niet nog even bestuderen of het echt wel het goede spul is, zeker als het in een bekend doosje zit. Vanaf nu zal Santoro dat overigens wel doen vermoed ik…

schipperaar 24 oktober 2017 om 16:50

@redactie
Is ver(s)trekt, waaruit blijkt dat en door de ploeg bekend gemaakt ipv gecommuniceerd.
Met hevige buikpijn op extreme hoogten fietsen zou een arts beter verbieden maar wellicht had ie meer last van de hoogte.

BramT 24 oktober 2017 om 17:09

Auw

Stenalic 24 oktober 2017 om 17:09

Apart, Italianen lopen vrijwel nooit tegen de lamp en nu wel….

Stablinksy 24 oktober 2017 om 17:20

@redactie
De schorsing gaat in op 27 juli 2017 en eindigt op 27 januari 2018.

Jeroom 24 oktober 2017 om 17:27

Tijd voor een leesbril meneer Tabak?
Sandoz produceert een heleboel medicijnen met een heleboel doosjes die op elkaar lijken, dus is niet bepaald een handige actie dit..

jooprioolpijp 24 oktober 2017 om 17:35

Als dit niet prestatiebevorderend is, wat doet het dan op de dopinglijst? Camouflagemiddel? Omdat het kan? Omdat sporten op grote hoogte in combinatie met niet-fit gevaarlijk is en niet met medicijnen onderdrukt moet worden zoals schipperaar zegt?

Off: niemand een leuke woordgrap met de naam van de ploeg?

Retro Lex 24 oktober 2017 om 17:46

@ Joop
Iets met aap uit de mouw ?

josi 24 oktober 2017 om 17:54

Waarom heeft de teammanager middelen die op de verboden lijst staan bij zich en dan blijkbaar nog wel op dezelfde plek als de middelen die renners wel mogen gebruiken, zodat ze door elkaar te halen zijn? Op z’n minst is dit super amateuristisch.
Acetazolamide is trouwens een vochtafdrijvend middel. Inderdaad zelf niet prestatiebevorderend, maar dus wel te gebruiken om het gebruik van andere stoffen te verdoezelen.

west 24 oktober 2017 om 18:12

@stonedcamel
Die jongen wil graag prof zijn in de enige sport op aarde waar van dit soort dingen keer op keer een ding wordt gemaakt en voor meerdere mensen einde carriere is geworden. Dan lijkt het jou wel een goed idee om bij dit soort dingen maar het onzekere voor het zekere te nemen omdat het niet bij hem opkomt dat tijdelijk iets langer kotsen en diarree erger is dan je carriere evt door het putje spoelen? Ze zijn niet maar met zn tweetjes in china… Ik gok minimaal een mannetje of tien die even een medicijnnaampje kunnen wiki-en of uit de dopinglijst kunnen googlen. De medicijnnaam staat misschien ñiet op het doosje, maar altijd op de blisterverpakking.

schipperaar 24 oktober 2017 om 18:12

Al heel bedenkelijk dat een teammanager de snoepjes uit mag delen, een beetje coureur zorgt voor zijn eigen verantwoorde medicijnkast, zijn toch geen pubers meer. Beter Paul de sigaar dan Antonio, goed opgelost.

mark vv 24 oktober 2017 om 18:24

Is dit nieuws?

castroviejo 24 oktober 2017 om 18:38

Even of topic maar misschien een klein berichtje over Niels van der Pijl die de eerste etappe in Guatamala wint? Toch altijd leuk die exotische overwinningen :-)

Polleke 24 oktober 2017 om 18:40

Aannemelijke uitleg, correcte afhandeling maar inderdaad een stevige waarschuwing voor alle pseudo-dokters in het wielrennen, dacht dat we die tijd achter ons hadden…

StonedCamel 24 oktober 2017 om 20:12

@west:
Blijkbaar had hij teveel vertrouwen in het teamlid wat hem dat verstrekte. Dat lijkt me niet gek, daar ben je een team voor, als je altijd ieders werk moet gaan controleren krijg je een zwaar leven…

west 24 oktober 2017 om 20:26

@stonedcamel
Niet altijd ieders werk. Alleen de medicijnen die je zelf gaat innemen.

Mwielerfan 24 oktober 2017 om 21:05

Amateuristisch dat teammanager medicijnen uitdeelt. Amateuristisch dat hij medicijnen die verboden zijn door de war kan halen met gewone medicijnen. amateuristisch Dat zo’n jongen zon teamleider blind vertrouwd

Mwielerfan 24 oktober 2017 om 21:08

Bizar dat hij verboden medicijnen mee heeft. Er zijn renners voor meer onschuldige voedingsupplementen geschorst. Je bent verantwoordelijk voor wat er in je lijf zit, hoe weinig dat ook is.l en hoe onschuldig het middel ook is. Als deze uitleg voor een lagere straf zorgt dan had 9/10 renners zo’n milde straf verdient.

Wheely 25 oktober 2017 om 00:36

Jeetje, die is echt in de aap gelogeerd zeg!

Schollekop 25 oktober 2017 om 07:13

Echte monkeybusiness.

Laatste nieuws

Materiaalzone