Remco Evenepoel stapt uit Giro d’Italia
foto: Cor Vos
zondag 14 mei 2023 om 22:36

Remco Evenepoel stapt uit Giro d’Italia

Breaking Remco Evenepoel zal na de eerste rustdag niet meer opstappen in de Giro d’Italia. De Belgische coureur is positief getest op het coronavirus en stapt daarom uit de koers, zo laat zijn ploeg Soudal Quick-Step weten.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de eerste negen etappes staat Evenepoel aan de leiding van het algemeen klassement, maar de roze truidrager zal tijdens etappe tien dus niet meer van start gaan. “Met pijn in het hart moet ik meedelen dat ik de Giro d’Italia verlaat wegens het coronavirus na een routinetest, die helaas positief was”, laat de wereldkampioen weten in een statement.

“Mijn ervaring hier was echt speciaal en ik keek uit naar de komende twee weken. Ik kan het personeel en de renners die zoveel hebben opgeofferd in de voorbereiding op de Giro niet genoeg bedanken. Nog steeds erg trots om te vertrekken met twee ritzeges en vier roze truien.”

In de auto
Evenepoel won de openingstijdrit en zegevierde zondag nog in de individuele tijdrit daags voor de eerste rustdag. De 23-jarige wereldkampioen had de roze trui weer overgenomen van Andreas Leknessund, die dat na etappe vier in omgekeerde richting deed. Nu wacht Evenepoel op maandag een lange reis. De jongeling zal namelijk in de auto terugreizen naar België, laat Soudal Quick-Step weten.

De Belg verdedigde in het klassement een voorsprong van 45 seconden op Geraint Thomas en 47 seconden op Primož Roglič. De Brit is door de opgave van Evenepoel dus de nieuwe ‘leider’, al is het de vraag of Thomas ook meteen de roze trui zal dragen.

Door het wegvallen van Evenepoel ligt ook de strijd om de witte jongerentrui plots helemaal open. Daar is João Almeida de nieuwe leider, al staat hij in tijd gelijk met Leknessund.

RIDE Magazine
192 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2023 23:21
Ai! Een favoriet die de strijd moet staken is nooit wat je wil of het nu door ziekte of door een val is. Helaas...... het zal voor een volgende keer zijn.
14 mei 2023 23:35
@Mechanieker ... hangt ervan af, als Roglic en ook Thomas covid krijgen en stoppen, zal het toch de geschiedenisboeken ingaan als "die covid Giro"
15 mei 2023 00:08
Optimale weerstand in de tour. Per ongeluk meedoen aan de tour lijkt mij eveneens heel gezond. Zo vallen er richting de tour twee angsten weg. Dat de ploeg net als Evenepoel niet is voorbereid op de tour, valt onder dezelfde noemer. Namelijk die van vrijheid blijheid. Er valt daar alleen maar iets te winnen. Een paar dagzeges, ervaring opdoen, meer motor krijgen in tijden van Corona (waar iedereen zomaar een grote ronde kan missen en mist inboeten op zijn motor). Zonder stress rondrijden zou wel eens heel, héél geel kunnen worden.
15 mei 2023 07:03
Remco is de beste
Hup Remco
15 mei 2023 07:08
Ik had me er al goed op voorbereid zoiets. Die zal nu echt wel naar de tour gaan lijkt me.
15 mei 2023 08:24
Zelfs met corona was hij nog sterker als de tegenstand. Wat een fenomeen is het toch!
15 mei 2023 08:50
Toch vind ik dat corona gedoe een beetje gek, ik weet niet hoe de regels in Italië zijn maar in Nederland zien we het nu toch gewoon als een griepje? Hoezo wordt er in de wielrenwereld dan nog zo'n ding van gemaakt? Kan iemand dat uitleggen?
    15 mei 2023 09:04
    Een Covid besmetting kan langdurige lichamelijke gevolgen veroorzaken, helemaal als je niet de tijd neemt om te herstellen. Voor sporters is hun lichaam het belangrijkste instrument, daar ga je geen risico mee nemen.

    Heeft verder niks met regels te maken, gewoon met gezond verstand.
15 mei 2023 09:12
Erg zonde! Helaas zullen we nooit weten hoe de strijd in week drie uit zou pakken. Vond hem er gisteren al wel slecht uitzien dus waarschijnlijk al een paar dagen slecht gevoel, plus positieve test en daardoor opgave. Als het louter de test was hadden ze altijd vandaag nog aan kunnen kijken lijkt mij?
15 mei 2023 09:15
Roglic rijdt toch gewoon door met Corona, toch G?
15 mei 2023 11:23
Nou ja, beter nu uitstappen dan risico's nemen. Ik hoop dat ze hem nu niet alsnog oproken dit seizoen.

Ook al ben ik absoluut geen fan, het is een renner die de gemoederen bezig houdt en hij rijdt mokerhard. Anderzijds is hij nog maar net 23. Nog 1 of 2 jaar en we kunnen hem op zien boksen tegen de groten, en ik zie niet in waarom hij voor ze onder doet. Dat willen we als liefhebbers uiteindelijk gewoon zien. Laat alle tegenstanders dan maar de underdog zijn, dan ben ik voor de underdog.
15 mei 2023 12:00
Heel erg jammer dit, heel erg uitgekeken na dit gevecht, had geen voorkeur en geniet wel van beide renners Remco en Primo.

Ronde waar je achteraf alleen maar als dit, als dat kon zeggen
15 mei 2023 12:47
Die zagen iets aankomen, hebben hem er uitgenomen met de smoes COVID, deze Remco was iets te goed.
15 mei 2023 13:35
Hebben ze Primoz toch verkeerd verstaan de hele tijd. "Aye uhm... Remco... Aye uhmm ... has covid." "Hard stage huh?" "We will see ah?"
15 mei 2023 16:24
Dus omdat een, bewezen onbetrouwbare, routine test uitwijst dat je een griepvirus onder de leden hebt stap je als leider uit de koers? Zelfs de WHO geeft nu aan dat corona geen groot probleem is, waarom zou je dan in vredesnaam nog gaan testen? En al helemaal niet routinematig!
Evenepoel won gisteren de tijdrit nog, zo erg zal het dus wel niet met hem gesteld zijn. Laten we toch eens ophouden met die coronapaniek: als je ziek bent stap je uit koers en ga je thuis uitzieken. Voel je je normaal, dan is er geen reden om uit koers te gaan (of te testen).
15 mei 2023 17:19
Griep, kan gebeuren. Maar beter dat ie stopt, want een hartspier ontsteking oplopen is niet niks. Dan kan je hele carrière naar de knopen zijn.
14 mei 2023 22:48
Zou dat een corona-ei geweest zijn van die Astana?
14 mei 2023 22:48
Is het niet eens tijd om te stoppen Covid te behandelen als Ebola 3.0? Hoe gevaarlijk is een virus waarmee je een tijdrit op absoluut topniveau kunt winnen, terwijl je het onder de leden hebt? Dit geeft toch wel aan hoe ridicuul het is om zo'n jongen uit de Giro te halen. Mocht hij de komende dagen alsnog ziek worden kun je hem altijd nog eruit halen, maar dit is echt volkomen belachelijk.
    14 mei 2023 22:53
    En al zeker voor een rustdag.
    14 mei 2023 22:56
    Een ploegarts kan dit beter beoordelen dan een willekeurige wielervolger.
    14 mei 2023 22:56
    Eens, hoezo wordt er überhaupt nog getest op Corona? Ziek is ziek en als je ziek bent kun je geen tijdrit in de Giro winnen. Eeuwig zonde dit.
    14 mei 2023 22:56
    Mee eens. Iets langer aankijken zou geen kwaad kunnen.
    14 mei 2023 23:07
    Koersen als je ziek bent of covid hebt is gewoon onverstandig en niet zonder risico. Dat is het niet waard. Kijk maar naar Sonny Colbrelli.
    14 mei 2023 23:11
    @Imbatido
    Volgens mij is het van Colbrelli helemaal niet bekend of hij ziek was ten tijde van zijn hartstilstand.
    14 mei 2023 23:12
    Iedereen lijkt te vergeten dat rondrijden met covid (wel of geen klachten) gewoon risico’s met zich meebrengt zoals bijvoorbeeld hartproblemen. Volledig te begrijpen dat REv zn gezondheid verkiest boven het eventueel kunnen winnen van een wielerronde.
    14 mei 2023 23:19
    Topsport met griep is heel gevaarlijk. Coronavirus is vergelijkbaar met griepvirus. Mogelijk kent men de impact nog niet helemaal, maar dat risico neem je beter niet.
14 mei 2023 22:57
De helicopterpiloot had denk ik corona. Beter met de lift in het vervolg net als de rest
14 mei 2023 23:02
Jammerlijk nieuws voor de Giro. Een heel interessant ingredient is eruit verdwenen.

Mag ik hier nu wel spreken van een MOKERSLAG?

Verrassend? Ergens niet als je zijn gezicht na de tijdrit zag; niet blinkend in zijn vel, en dikke randen onder zijn ogen.

Maar of we nu de "tegenvallende prestaties" van gisteren en vandaag toe kunnen schrijven aan corona, aan de val of toch aan vormverlies door vermoeidheid en kou, blijft ergens de vraag. Zeker als je hem en ook zijn pa vanmiddag hoorde over de effecten van de valpartij.

Voor zijn legend-status is het natuurlijk beter om er in roze uit te moeten stappen dan uiteindelijk gelost worden.

En nu? Denk dat er druk gepuzzeld moet gaan worden. Met Remco naar de TdF? Zo ja, met welke verwachtingen? Wat met het WK? En wat met de ambities van Alaphillipe en de sprinters?
Als het een TdF wordt, dan zou ik meteen beginnen zonder klassementsambities. Geen specifieke voorbereiding, de klassementsploeg zit in Italie, en het WK wacht meteen na de Tour.

Maar voorlopig even wonden likken... letterlijk en figuurlijk.
    14 mei 2023 23:26
    Voor het WK-parcours dat onlangs werd vrijgegeven lijkt hij mij eerder een outsider. En het WK tijdrijden is pas op 11/08. Daarvoor zou ik de Tour niet laten schieten.

    Wanneer gaat hij nog eens zonder grote verwachtingen aan de start van de Tour staan? Er is genoeg tijd om nu van de eerste Giro-week te herstellen, en een goeie voorbereiding te doen voor de Tour. Mentaal wel zwaar natuurlijk na al die weken op hoogte in functie van de Giro, maar een renner als Evenepoel wil volgens mij nu al naar het volgende doel kunnen uitkijken.
    14 mei 2023 23:33
    @Sjors,
    Hij hoeft voor mij de tour zeker niet te laten schieten. Maar ik zou hem niet laten rijden voor een klassement. Omdat hij er geen ploeg voor heeft, omdat hij zijn programma nu om moet gooien, en omdat er meer mensen in team QS zitten dan Evenepoel.

    Gewoon ouderwets etappes jagen met die ploeg. Sprintersritten, overgangsritten, bergritten, tijdritten: met Evenepoel bij de huidige beoogde ploeg kun je iedere dag mee doen als een wolfpack.
    15 mei 2023 00:30
    Meteen geel nemen in de eerste (of tweede) Touretappe is trouwens niet onmogelijk. Parcours dat hem goed ligt, en dat hij goed kent van de Vuelta. Niet om een klassement te rijden, gewoon om die trui te pakken, zo heeft ie van elke grote ronde een shirt. Als Pog en Vingegaard dat vertrouwen, àls hij voor de Tour zou kiezen uiteraard.
    15 mei 2023 07:17
    Simpel: tour carte blanche starten zeggen dat je voor een rit gaat. 1e week gewoon voor het ak blijven gaan en zien hoe een en ander loopt.
14 mei 2023 23:03
Na onderzoek zal blijken dat de piloot van de helikopter COVID had.
14 mei 2023 23:17
Is het verplicht om de wedstrijd te verlaten bij een positieve test of ligt de keuze bij de ploeg/renner?
14 mei 2023 23:25
Ik snap niet zo goed waarom er standaard testen zijn terwijl Corona al een lange tijd niet meer voor volle ziekenhuizen zorgt. Met griep is het hetzelfde: je voelt je wat minder en de oorzaak kan griep zijn maar we testen niet op influenza. Dus waarom nu wel testen op Corona?
    14 mei 2023 23:49
    Ooit zelf gekoerst ? Als een renner zich ietwat "mottig" voelt , dan wordt de ploegdokter er bijgehaald om te zien wat er scheelt. Daarbij worden enkele basis testen gedaan (bloedafname) en rap onderzocht. Dat daar een covid-test bijhoort is op vandaag volstrekt normaal.
    15 mei 2023 01:38
    Guy, dat was hier dus niet het geval. De ploeg heeft het over een routinetest. Bovendien, ja het is mogelijk om op specifieke virussen of andere ziekteverwekkers te testen, maar we lezen er nooit over dat getest wordt naar griep of verkoudheidsvirussen anders dan CoV-SARS2.
    15 mei 2023 03:51
    De reden is heel simpel, al meermaals genoemd en wetenschappelijk onomstotelijk bewezen; inspanningen met COVID kunnen schade aan het hart en longen veroorzaken. Daarin is COVID niet uniek, maar is er wel veel minder nog over bekend dan bij een aantal andere virussen (waarin griepvirussen). De gemiddelde mens te een kantoorbaan kan dit ook gebeuren (net als bij de griep), maar zal door zijn geringe inspanning slechts een veel kleinere kans hebben dan een topsporter in de Giro.
14 mei 2023 23:41
Kan iemand mij uitleggen waarom wielrenners die positief testen nog afstappen? Alle coronamaatregelen zijn wereldwijd afgeschaft. In 2003 fietst Ullrich drie dagen met 39 graden koorts tijdens de Tour en nu stap je bij een positieve test met nauwelijks ziekteverschijnselen af (Evenepoel) of niet eens op (Foss, Gesink). Wat een kolder! Kijk gewoon of iemand in koers kan blijven. Te ziek om te rijden naar huis, maar niet vanwege een positieve test. Waarom in vredesnaam? Die jongen had nog altijd makkelijk de Giro kunnen winnen.
    14 mei 2023 23:49
    Makkelijk zou het niet gaan denk ik. De Giro kan nog spannend worden, maar een belangrijk spanningselement is er helaas niet meer bij. De Tour kan een alternatief worden voor Evenepoel, maar meer om die te ervaren en een (of enkele) rit(-ten) te winnen dan om die te winnen. Dit voorval laat ook maar weer eens zien hoe betrekkelijk het wielerleven kan zijn en hoeveel veerkracht je nodig hebt om te slagen.
    Mag ik voor het antwoord op deze vraag verwijzen naar eerdere conversaties over dit onderwerp op deze site?
    15 mei 2023 02:03
    Of het wel dan niet verstandig was in 2003 om met koorts in de Tour de France te fiesten heeft volgens mij niets te maken met Remco Evenepoel's reactie op een positive SARS-CoV2 test.
    De hoofdvraag, waarom wielrenners na een positive SARS-CoV2 test niet meer koersen, in dit geval zelfs een routinetest, tsja daar heb ik ook geen verklaring voor. Juist op de vooravond van een rustdag lijkt het me logisch om een hertest de volgende dag af te wachten, om uit te sluiten dat de eerste test vals of onterecht positief was.
    Uit veel commentaren hier maak ik op dat nogal wat lezers denken dat een positieve test gelijk staat aan ziek zijn met CoViD19. Als die misvatting ook leeft binnen wielrenploegen verklaart dat misschien waarom ze reageren op een wijze die voor buitenstaanders overdreven aandoet ?
    15 mei 2023 03:52
    De reden is heel simpel, al meermaals genoemd en wetenschappelijk onomstotelijk bewezen; inspanningen met COVID kunnen schade aan het hart en longen veroorzaken. Daarin is COVID niet uniek, maar is er wel veel minder nog over bekend dan bij een aantal andere virussen (waarin griepvirussen). De gemiddelde mens te een kantoorbaan kan dit ook gebeuren (net als bij de griep), maar zal door zijn geringe inspanning slechts een veel kleinere kans hebben dan een topsporter in de Giro.
    15 mei 2023 07:35
    Niet enkel is het slecht voor hemzelf, stel dat hij renners 'aansteekt', die op hun beurt zwaar ziek worden, is niet iets wat je zou willen.
    15 mei 2023 09:42
    Beste reageerders, de vraag van Geurt was niet waarom renners afstappen als ze de CoViD ziekte hebben, maar waarom ze afstappen als ze een positieve SARS-CoV2 test hebben.
    15 mei 2023 12:45
    Als je wacht tot je de Covid ziekte hebt (je bedoelt vast: als je luchtwegsymptomen hebt), en intussen je lichaam pijnigt temidden van 160 hun longen afmattende collega's, dan kan dat heel lelijk uitpakken voor jezelf en die collega's. Als je in de klim vermoedt dat je remmen kapot zijn, dan is "ik kijk het wel even aan tot de eerste paar bochten in de afdaling" niet de professionele aanpak.
15 mei 2023 10:46
Haha natuurlijk een paar mindere dagen gehad en nu heeft wonderboy opeens '' corona'' voelde al aan joh dat het niks ging worden en zocht daarom dus de mensen op.
    15 mei 2023 12:31
    De ket heeft corona en dan nog wint hij van roglic in de tt. Het moet zuur zijn voor die man, wetende dat hij nooit ging winnen tegen een fitte remco ;)
    15 mei 2023 14:35
    De ''ket'' gebruikt corona als excuus om eruit te stappen, had nergens last van joh, beetje verkouden meer niet maar zag shit ik ben toch niet zo goed als ik zelf denk, ik stap af
    15 mei 2023 16:15
    Ok dan was hij een beetje verkouden. En dan nog winnen van een 100% fitte tegenstand. Wat een baas is het toch die remco!
    En toch wel afgang voor roglic vind ik.
14 mei 2023 22:46
Zoals ik daarstraks nog schreef in de blog, en anderen het maar een uitvlucht vonden. Al die interviews, gezellig bij elkaar in de heli, en dan nog achter een reeds Corona geteisterde Ineos ploeg rijden, de vuistjes met Roglic, de zoentjes met het lief, het leek wel het noodlot uitdagen. Een week platte rust en dan een hoogtestage voor de tour !
    14 mei 2023 22:55
    Beter gezellig in de heli met 6 dan gezellig in de skilift met 100 denk ik dan.
    14 mei 2023 23:33
    Er zullen nog slachtoffers bijkomen. Ganna is ook naar huis gegaan gisteren. Het zou me stellig verbazen mochten ze bij Ineos verder gespaard blijven. Ik blijf erbij dat Remco vrij onvoorzichtig is geweest. Het lijfelijk contact was nooit ver weg. Handjes schudden op het podium, vuistjes aan de start en niemand die het inperkte. Het zou bij Armstrong alvast niet gebeuren ... Al eens nagedacht hoe je over je neus wrijft ? Ik heb het alleszins nooit gedaan, dat vuistenwerk. Het ellenboogwerk was alleszins veel veiliger ... Ik begrijp nog steeds niet hoe sommige mensen terug het handengeven zijn gaan opdringen. Zeker op topsportniveau zou het toch totaal not done moeten zijn. Cadel Evans ging helemaal uit zijn dak als er een vreemde nog maar het stuur van zijn fiets aanraakte, en dat was voor alle goed begrip en de jongeren, ver vóór het Covid tijdperk.

Reacties zijn gesloten.