Patrick Lefevere na opgave Remco Evenepoel: “Je weet nooit wat er onderhuids gebeurt”

zondag 14 mei 2023 om 23:08
Patrick Lefevere na opgave Remco Evenepoel: “Je weet nooit wat er onderhuids gebeurt”

foto: Cor Vos

Patrick Lefevere heeft zondagavond via sociale media gereageerd op de plotselinge opgave van Remco Evenepoel in de Giro d’Italia. De ploegbaas van Soudal Quick-Step ziet de wereldkampioen uit koers stappen vanwege een positieve coronatest.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Dit verklaart alles”, schrijft Lefevere op Twitter. Daarmee lijkt hij te doelen op de ietwat teleurstellende tijdrit van Evenepoel van zondag. Vooraf werd hij als de grote favoriet aangewezen voor de chrono naar Cesena, maar dat scenario kwam niet uit.

Evenepoel wist ondanks de fysieke malheur de tijdrit wel te winnen, met een seconde voorsprong op Geraint Thomas. Zaterdag had Evenepoel ook al tijd verloren tegenover Thomas, Primož Roglič en Tao Geoghegan Hart, maar stond er in het algemeen klassement goed voor, met een voorsprong van 45 seconden of meer op die drie.

“Een goed herstel gewenst”, gaat Lefevere verder. “Ik hoop dat iedereen dat en privacy respecteert. Hij zal sterker terugkomen. Bedankt, Remco Evenepoel.”

Op Twitter is Lefevere ook nog ingegaan op een bericht van WielerFlits-journalist Raymond Kerckhoffs. “Je weet nooit wat er onderhuids gebeurt. Het is geen 9-tot-5-baan. We nemen geen enkel risico”, schrijft hij.

Lees ook:
Remco Evenepoel stapt uit Giro d’Italia

Dit artikel delen:

63 Reacties

tramontana 14 mei 2023 om 23:24

Je zal het nooit 1 op 1 kunnen verklaren, maar doet wel vermoeden op zijn minst dat virus impact had op prestaties laatste 2 dagen. Gewoon spijtig, ook voor andere deelnemers. Hopelijk de laatste die de Giro moet verlaten op deze manier.

14
SoloSlim 14 mei 2023 om 23:28

Mooi verwoord Tramontana.

1
nasibal 14 mei 2023 om 23:51

Ik vind vooral de reactie op Kerckhoffs mooi. Patje kan ik nog wel hebben, Raymond daarentegen..

14
Klootje Kriekeljon 15 mei 2023 om 01:11

Goede reactie idd. klasse dat ze die beslissing nemen.

2
Bierbrouwer 15 mei 2023 om 07:32

Als een renner positief test , moet hij dan uit koers of is dat gewoon aan de ploeg/persoon zelf om dat te beslissen?

0
Limal 15 mei 2023 om 07:58

Raymond laat zich weer kennen en het is tenenkrommend. Als SQS Evenepoel had laten doorrijden en hij enkele dagen later uitgeput had moeten afstappen, dan zou RK als luidste moord en brand staan schreeuwen over de gezondheid van de renners.

6
Canyonracer 15 mei 2023 om 08:31

Ik ben geen fan van Lefevere, maar hij heeft absoluut gelijk dat je geen risico moet nemen en iemand met covid direct uit de koers moet halen.
Raymond slaat de plank flink mis met zijn tweet.

4
Imbatido 14 mei 2023 om 23:15

Patje is toch ook wel een fenomeen hoor.

Vanmiddag twitterde hij nog:
Bam @EvenepoelRemco @soudalquickstep @giroditalia and can everybody calm down please

En nu is het ‘dit verklaart alles’.

9
Lars Maden 14 mei 2023 om 23:39

Haha and can everybody calm down please.

1
Zen Hooligan The Shakra Jugend 14 mei 2023 om 23:22

Het verklaard niet waarom ze in een vliegtuig zwemvesten hebben en geen parachutes.

5
WernerFranke 14 mei 2023 om 23:30

Gewoon weinig kans dat je uit een vliegtuig dat nog in de lucht hangt, zal moeten springen. En als dat al het geval is: weinig kans dat je tijd krijgt een parachute aan te doen. En als dat al lukt: weinig kans dat je eerste solo parachutesprong in een stresssituatie succesvol zal zijn. En als dal al lukt, grote kans dat je dan in water belandt…

7
Zen Hooligan The Shakra Jugend 15 mei 2023 om 01:17

Verhip… Patje had gelijk. Dit verklaart echt alles.

3
makkelijk 15 mei 2023 om 07:26

Het verklaart zelfs waarom je verklaart verkeerd hebt verklaard.

1
RodyTur10 15 mei 2023 om 07:27

Ze moeten dat water weghalen, dan heb je ook geen zwemvest meer nodig.

1
HaagseHaas 14 mei 2023 om 23:30

Als corona nog steeds zo actief ronduit gaat, het is toch ronduit onprofessioneel om niet met mondkapjes op te lopen?
Ik snap het niet. Er gaat corona rond, je weet dat je de ronde uitmoet als je besmet raakt, en iedereen loopt daar weer dicht op elkaar zonder bescherming alsof het 2019 is. Gewoon amateuristisch.

5
Davbam 14 mei 2023 om 23:38

Goed punt.

Nu is QS sowieso een ploeg waar ik het altijd losjes vind gaan vwb corona. Ook al in de hoogtijdagen van het virus. Ik zie niet echt in waar de renners dan speciaal op hebben gelet de afgelopen dagen / weken.

En is een coronaprotocol vol te houden in een wereld waarin iedereen doet alsof corona niet meer bestaat..?

-4
Peel Rijder 14 mei 2023 om 23:41

Dus in Den Haag geloven ze nog dat mondkapjes helpen?

-5
HaagseHaas 14 mei 2023 om 23:46

@Peel Rijder : Niet alleen in Den Haag geloven ze dat, omdat er inmiddels een overweldigende stapel aan wetenschappelijk artikelen ligt die bevestigt dat mondkapjes en andere maatregelen het risico op besmetting sterk verminderen.

Gezien de belangen in de giro is en blijft het dan bijzonder vreemd dat men zoveel risico neemt.

5
Chippen 15 mei 2023 om 00:17
Quote:
Nu is QS sowieso een ploeg waar ik het altijd losjes vind gaan vwb corona.

vorig jaar in de vuelta liep evenepoel constant met zijn rood mondmasker rond, was toen veruit de meest obsessieve ploeg uit die ronde

maar goed, het is “losjes”

4
Deef Dubbelzwammer 15 mei 2023 om 08:14

Davbam, ja, het ligt aan SQS, ja, dat is duidelijk. Ook al die COVID-gevallen bij Jumbo de voorbije weken, die liggen aan SQS. Gelukkig dat je dat nog even komt zeggen, of we zouden het uit het oog verliezen.
On topic: het is wat het is. Er zullen er wel nog rondrijden, die een andere beslissing nemen. Beter geen risico’s nemen met de gezondheid van de renners. Er zijn bewezen risico’s op lange termijn, o.a. aan het hart.
Wat REV betreft: zichtbaar ziek, en toch nog even die tijdrit winnen, tjaaaaaa…

1
Gelei 15 mei 2023 om 08:19

Eens. Vooral omdat Romandie toch flink geteisterd werd.

0
Gibo 15 mei 2023 om 08:26

Bij de ploegenpresentatie was Evenepoel ook één van de weinigen met een mondkapje aan.

2
DonQuijote 15 mei 2023 om 10:13

@haagse haas.
Besteed wat van je tijd aan deze sprekers voor het Europees Parlement. Wellicht zul je tot andere inzichten komen mbt corona en mondkapjes etc.

https://youtu.be/bFLPWWCAHfQ

0
Draadband 15 mei 2023 om 10:53

Beste HaagseHaas, dat is echt een verbijsterende bewering. Er is juist een overweldige hoeveelheid wetenschappelijk vergaarde informatie die aantoont dat mondkapjes geen enkel effect hebben op de overdracht van SARS-CoV2 (en andere virussen die zich zwevend door de lucht verspreiden). Zomaar een experiment voor je: zoek eens de grafieken op van het verloop in de tijd van het percentage mensen dat CoViD19 heeft opgelopen in de Amerikaanse staten North Dakota en South Dakota; kun je aan de hand van die grafieken zien welke van de naastelkaargelegen staten mondkapjesplicht had en welke niet ? Of doe hetzelfde met aanelkaar grenzende counties in Californie waar de ene mondkapjesplicht had en de andere niet. Of bekijk de grafiek voor Nederland (of om het even welk gebied waar mondkapjes zijn gebruikt), haal de datumlijn weg, en probeer dan aan te geven op welk punt in de tijd mondkapjes zijn ingevoerd of opgeschort.
Ik zie de resultaten van het experiment met spanning tegemoet.
Er zijn trouwens wel maatregelen die verspreiding van zwevende virussen zoals SARS-CoV2 verminderen, zoals ventilatie en luchtbevochtiging. Vreemd genoeg heb ik de Nederlandse overheid en media daar amper over gehoord, in het begin hebben die zelfs ontkend dat zulke maatregelen nuttig zijn. Conclusie: voor wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezondheidszaken moet je niet terecht bij regeringswoordvoerders of de NOS of kranten, maar bij publikaties als The British Medical Journal, The New England Journal Of Medicine, of diverse vakgerichte wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier.

-2
Paul Hoekstra 15 mei 2023 om 13:22

@Draadband

Ik heb vooral kennis van veel wetenschappelijke publicaties, gevalideerd door virologen en artsen, die wel degelijk aangeven dat mondmaskers effect hebben. Naast verluchting e.d. Een wondermiddel ? Zeker niet. Maar het is wel de combinatie van al deze middelen, tenslotte versterkt door de vaccinatiecampagne (ook geen wondermiddel op zich) die ervoor gezorgd hebben dat de pandemie onder controle geraakt is. De tijd die we hiermee gewonnen hebben tot de huidige coronavarianten natuurlijk geëvolueerd zijn tot “normale” maar blijvende virusaandoeningen, hebben zo nog honderdduizenden bijkomende slachtoffers vermeden. Maar “Trumpiaans” blijven toeteren dat hulpmiddelen zoals mondmaskers geen effect hebben (eigenlijk met de bedoeling corona an sich te minimaliseren of te ontkennen) getuigt van een bekrompen en middeleeuwse visie op wetenschap.

1
FDJ 15 mei 2023 om 14:54

@Davbam je praat gigantische onzin nu. Vorig jaar bij la Vuelta bij de hotels geweest. Ineos was supervoorzichtig evenals Jumbo en Quick Step. Bij Ineos was de ruimte rondom de bus zonder mondkapje niet toegankelijk zelfs, maar ook bij Quick Step was het super serieus. Evenepoel deelde alleen met eigen stift handtekeningen uit aan mensen en had constant een mondkapje op. Serry tekende zelfs niet bij mensen die geen mondkapje droegen. Sorry maar wat je hier schrijft is complete nonsens.

1
PietFriet 14 mei 2023 om 23:35

Ik snap de reactie van Lefevere. Tot vlak na de tijdrit zou hij hebben gedacht dat hij in orde was maar niet zo goed als gehoopt. Hij zou ook denken dat als Roglic en Thomas van Evenepoel weg zouden rijden dat eerder in het hooggebergte zou zijn dan op een muur als die van gisteren.

5
Rulifaller 15 mei 2023 om 00:07

Zonde voor iedere liefhebber van de koers dat ie niet meer meedoet. Het kan alles verklaren, maar het zou ook helemaal niks kunnen verklaren, we zullen we nooit weten.

Laten we hopen dat dit er niet toe leidt dat hij volgend weer niet naar de Tour gaat, het zou toch mooi zijn als hij echt een keer gaat strijden met de allerbesten op hun best, dat hebben we ondanks z’n wereldprestaties gek genoeg ein nog geen enkele koers nooit gezien.

4
martini151 15 mei 2023 om 06:11

Dit verklaart just niets!

0
Eroba 15 mei 2023 om 09:17

Alleen al het feit dat hij anderen kan besmetten zou al reden genoeg moeten zijn om hem eruit te halen. Zou Raymond ook moeten weten, toch?

4
Lars Maden 14 mei 2023 om 23:43

Dat ze geen enkel risico nemen vind ik zeer te prijzen. Evenepoel is 23 en er komen nog kansen genoeg.

3
Cochise 15 mei 2023 om 00:22

Vooral dat tweede bericht vind ik erg sterk. Hoewel hij (na Evenepoel zelf) het hardst benadeeld wordt door de keuze om hem uit koers te halen zeikt hij geen seconde over corona-protocollen en stelt hij resoluut de gezondheid van z’n renner voorop. Knap!

3
Martino87 14 mei 2023 om 23:13

Altijd dat ‘sterker terugkomen’.

2
11 na 11 15 mei 2023 om 00:44

Je moet iets schrijven, en stellen “hij komt belabberd terug” lijkt me ook niet echt optimaal.

8
MarcoPantani 15 mei 2023 om 07:23

Haha het zou inderdaad. Wa

0
MarcoPantani 15 mei 2023 om 07:24

Hah het zou inderdaad best grappig als ze zouden schrijven “we moeten nog maar zien hoe die terugkomt”

0
Handige Harry 14 mei 2023 om 23:38

Een alcoholslot op zijn sociale media zou geen verkeerd plan zijn.

2
Mooie Sjors 14 mei 2023 om 23:15

Haha 'dit verklaart alles'. Hij heeft de tijdrit gewonnen hoor, Pat…

Wat zijn ploeg betreft: Van Wilder kan nu wel voor persoonlijk succes proberen te gaan, een Giro-etappe lijkt me een mooi doel.

1
ChefSpijker 14 mei 2023 om 23:36

Verwacht eerder weer een etappe van Hirt. Die heeft speciaal naar de derde week toegewerkt, terwijl Van Wilder vooral in het begin van de Giro top moest zijn.

1
11 na 11 15 mei 2023 om 00:46

lol, Van Wilder moest vooral in het begin van de Giro goed zijn? Wie heeft je dat wijsgemaakt.

-1
Tom Cockpid 15 mei 2023 om 10:19

@11 na 11 jammer dat je meteen (passief-agressief) met ‘wie heeft je dat wijsgemaakt’ komt, want @ChefSpijker heeft gelijk. Enige zelfreflectie is daarom op zijn plaats? Jan Hirt himself: https://www.indeleiderstrui.nl/wielrennen/interview-jan-hirt-duidt-giro-rolverdeling-voor-evenepoel-van-wilder-eerst-ik-op-mn-best-in-derde-week

3
fietsvriend 15 mei 2023 om 08:32

Extreem domme popie jopie take van Kerckhoffs. Keurige en heldere reactie van Lefevre, maar mijn hemel wat een ‘ik stel alleen maar vragen’-niveau

1
MZ89 14 mei 2023 om 23:25

Soms ben ik wel wat PatLev-moe…

0
Posterix 15 mei 2023 om 07:36

Dat niet alleen. Ik vind de kleine erectie van Raymond, dat de grote patlef antwoord op een tweetje ook wel behoorlijk gênant. Vooral omdat WF (Raymond zelf) naar de bolling in de broek wijst.

0
KevinK1986 15 mei 2023 om 09:10

Laten we voor PatLef in ieder geval hopen dat de Helikoptervlucht géén verdere impact heeft op de renners van SQS. De Giro is onthoofd, de vlag in België zal halfstok hangen, wielerfora kunnen hun medewerkers met 0- uren contracten op vakantie sturen..
Het zal een rustige tijd gaan worden de komende weken…..

0
Tony 15 mei 2023 om 09:49

Ik ben geen fan van Remco,maar dit gun je niemand. Beterschap en op naar de Tour.

0
Raul Alcala 15 mei 2023 om 11:31

De privacy respecteert?

0
speervanger 15 mei 2023 om 12:54

Die zagen iets aankomen, hebben hem er uitgenomen met de smoes COVID, deze Remco was iets te goed.

0
Grote Plateau 15 mei 2023 om 12:57

Jemig zag er wel kaput uit. Wat kan die kerel diep gaan.
Als je dit vergelijkt met Thomas na de meet.. die zag er heel goed uit.

Andermaal zwak van Raymond. Af en toe hoor je nog wel iemand in je (verre) kring die covid oploopt. Wielrenners worden gewoon 100 keer meer gemonitord omdat het zo’n zware sport is. Maar dat weet Kerckhoffs heus wel. Zuigertje.

0
re-cycle 15 mei 2023 om 07:54

Remco – met afstand – toch de beste

-1
Davbam 14 mei 2023 om 23:20

Lefevere lult zoals zijn petje staat.

Verklaart dit alles? Misschien wel, misschien ook niet. Want vanmiddag was de verklaring nog gewoon de iets diepere wonde van de valpartij. En gisteren de wonderbenen van de rest.

Maar gelukkig hebben ze nu een verklaring gevonden waarmee ze de legende in stand kunnen houden. Terwijl Remco misschien wel veel meer last heeft gehad van de kou en nattigheid dan van de val of van Covid.

Maar hij zal zich wel verslikt hebben in zijn wijntje toen hij het nieuws kreeg…

-2
Baroudeur Baroudeur 15 mei 2023 om 01:04

De enigste die hier al jarenlang lult, ben jij. Rotturtle…

-5
tramontana 15 mei 2023 om 07:45

…dat hij die tijdrit wint met een virus in het lijf (vals positief bestaat niet), is superknap. Chapeau Remco!

1
zietemgaan 15 mei 2023 om 08:10

Goh een dokter aan wal! Ook dat nog

-1
Gelei 15 mei 2023 om 08:21

Geen petje, een borsalino!

0
Gibo 15 mei 2023 om 08:33

Dat hij op zo een helling Hart niet kan volgen is verbazend. Dan zoek je naar verklaringen. Een verklaring kan zijn dat Hart beter is op dit soort hellingen dan Evenpoel maar weinig waarchijnlijk (zeker in het hoofd van REV en SQS zelf). Dus zoek je verder naar verklaringen en lees je waarschijnlijk uit de data dat REV zijn vermogens niet gehaald heeft. Op dat moment is de best mogelijke verklaring dat het met de val te maken heeft aangezien er nog geen weet is van een sluimerend virus.
Sowieso is het als ploegleiding en klassementsrenner een sport om mindere uitslagen in een ronde op allerlei manieren te proberen verklaren. Dit om te voorkomen dat je in je hoofd steekt dat je niet goed genoeg bent want dan ben je mentaal helemaal klaar. Dat is heus niet enkel bij SQS zo.

6
MarcoPantani 15 mei 2023 om 07:31

Oké het verklaart mindere presentaties. Maar als een griep normaal een paar dagen duurt, Remco al 2 dagen ziek is, vandaag een rustdag, dan zou hij dinsdag toch op kunnen stappen? Dat is dan al dag 4, of het gaat goed of het kost moeite maar hij voelt zich beter of je haalt m na een half uur alsnog uit koers of als hij echt niet kan besluit je dinsdagochtend naar huis te gaan. Dit komt laf over en ook de zogenaamde zekerheid, er is geen zekerheid in het leven en we zijn met z’n allen ontzettend druk om alle minuscuul kleine kansen op onzekerheden uit te sluiten waardoor we vergeten te leven, te sporten, te winnen

-4
tramontana 15 mei 2023 om 07:44

…met het risico dat hij zijn ploegmaats en héél het peloton aansteekt? Lijkt me niet zo’n goed idee…

6
Marieke12 15 mei 2023 om 08:15

Hij is 23, zonde om een risico te nemen. Van een verkoudheid weten ze het verloop ( met koorts moet je sowieso stoppen). Covid is nog niet voldoende bekend wat er gebeurd als je ( als topsporter) doorgaat. Dan ga je toch geen enkel risico nemen. Hij kan nog tien jaar grote rondes winnen als hij heel blijft.

3
Cycling 15 mei 2023 om 08:39

@Marco Pantani Met Covid-19 kun je vlak voor je positief getest wordt nog best goede resultaten neerzetten. Dat Evenepoel al 2 dagen ziek is klopt gewoon niet. Foss en Gesink waren de dag waarop ze positief op Covid-19 werden getest ook nog prima in orde. Pas nadat ze uit Romandie gehaald zijn, zijn ze goed ziek geworden. Uran reed gisteren voor zijn doen ook een redelijke tijdrit en had ’s avonds ook Covid-19.

1
HNak 14 mei 2023 om 23:17

Wat verklaart het precies, Pat? Dat hij vandaag de tijdrit wint en gisteren ook gewoon erg sterk was maar tactisch niet al te slim koerste?

Benieuwd hoeveel flessen wijn hij al achterover heeft geslagen vandaag.

-5
zietemgaan 15 mei 2023 om 08:09

En waarom is dit weer nodig? On topic: je zag hoe de motor sputterde, de 36 jarige Thomas die plots herrees als toptijdrijder was vreemd genoeg. Nu is het duidelijk: Remco E reed niet op volle kracht

1

Zo zie je maar; zelfs meej Koovit kunde in nun Giro een tijtrit winnen en in het roze staan. En, nog efkes de leste kilometer aan 60km in het uur rijden. Tis wa diejuh Koovit.

-6

Net binnen

Populair

Materiaalzone