Remco Evenepoel rekent af met twijfels: “Andere mindset werpt nu vruchten af”

Remco Evenepoel rekent af met twijfels: “Andere mindset werpt nu vruchten af”

foto: Cor Vos

zaterdag 28 augustus 2021 om 06:30
Interview

Remco Evenepoel heeft zich herpakt na de voor hem moeizaam verlopen Olympische Spelen in Tokio. In zowel de Ronde van Denemarken als in de Druivenkoers rondde hij lange solo’s af. Daarbij kwamen de nodige emoties los. Een gevolg van twijfels, vertelt hij in een Zoom-meting waarbij WielerFlits aanwezig was. “Het was ontlading na weken van opgekropte stress en drukte. We waren aan het worstelen en in de koers kwam het er dan steeds niet uit”, legt de 21-jarige Belg uit.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De periode met twijfels begon vanaf 15 augustus 2020, de dag dat de renner van Deceuninck-Quick-Step over een talud in een ravijn viel tijdens de Ronde van Lombardije. “Ik heb daarna heel hard moeten werken om mijn spieren weer stevig te maken, om vervolgens in december een terugval in mijn herstel te krijgen. Dat duurde tot begin februari. Zonder vrijheid in mijn hoofd moest ik daarna gaan werken in opbouw naar de Giro d’Italia, met slechts anderhalve maand training. Ik begon er goed, maar ik voelde per dag mijn conditie achteruitgaan. Dan ben ik toch beginnen vragen stellen over hoe dat kon.”

“Was ik gewoonweg niet goed genoeg of kon het niet op de manier waarop we het gedaan hebben?”, geeft hij voorbeelden van de vragen die hij zichzelf stelde. “Ik ben dan uit de Giro gevallen en won daarna weliswaar de Ronde van België, maar ik voelde dat ik nog niet was waar ik wilde zijn. Neem die eerste rit waarin ik tweede werd. Normaal – met de benen die ik nu heb – moet ik kunnen wegrijden bij de overblijvers van de vlucht. Het was niet slecht en zelfs goed, maar het was nog niet de Remco zoals we hem de afgelopen weken weer een paar keer hebben gezien. Al was mijn moraal na de Ronde van België dan wel vrij hoog.”

Evenepoel als eindwinnaar in de Baloise Belgium Tour – foto: Cor Vos

Op het BK tijdrijden eindigde hij vervolgens als tweede achter Yves Lampaert. “Dat kon ik nog wel vrij snel een plaats geven, omdat Yves uitermate sterk was en ik een veel mindere dag had. Bovendien: als een ploegmaat de titel pakt, mag je daar niet echt triest om zijn. Op het BK op de weg had ik weer goede benen en het gevoel dat ik de trui kon pakken. Daar heb ik dan de pech dat ik met veel snellere jongens op pad was, die ik er op dat parcours maar moeilijk kon afkrijgen. Maar zodoende sloot ik de maand juni wel met een positieve noot af. Daarna werkte ik een heel goede hoogtestage af en ging ik op dat elan door naar de Spelen.”

Nieuwe mindset na Spelen
Op dat moment denkt Evenepoel dat het eindelijk goed lijkt te komen. “Ik voelde me er bij aankomst erg goed. Je begint dan aan de wedstrijd en na vier uur was het bobijntje letterlijk uit. Het zal wel met een mindere dag of minder inhoud te maken hebben, dacht ik toen. Mijn tijdrit ging daarna dan voor mijn gevoel vrij oké, maar andere jongens waren gewoonweg veel beter die dag. Toen dacht ik: ‘Misschien komt het er dit jaar dan toch niet meer uit’. Ik heb de knop omgedraaid en ben daarna met een hele andere mindset naar mijn volgende koersen gegaan, de Ronde van Denemarken en de Druivenkoers van woensdag in Overijse.”

“Net dat was misschien wel een heel goede keuze”, denkt hij. “Ik heb mezelf niet meer de druk opgelegd en ik heb ervoor gezorgd om ook niet bepaalde verwachtingen te creëren. Zo kon ik terug meer op mijn gevoel gaan koersen. Dat heeft me denk ik wel geholpen. Zo ga ik de rest van het seizoen ook blijven doen, denk ik. Ik kan nu ook moeilijk zeggen dat ik binnen nu en twee weken het EK ga winnen. In wedstrijden op een heel hoog niveau, heb ik gewoonweg nog niet kunnen bewijzen dat ik met de besten mee kon. Ik kwam er steeds nog wat te kort. Ik ga daarom ook geen uitspraken over ambities op het EK in Italië doen.”

Toch hebben de twijfels intussen plaats gemaakt voor meer en meer vertrouwen. “Ik heb de afgelopen twee weken heel goede cijfers kunnen overleggen aan mijn trainers. We zien ook dat ik bepaalde zaken nu weer kan, die ik aan het begin van het seizoen helemaal niet kon. Dat zorgt voor iets meer geruststelling en zelfvertrouwen. Daardoor kun je weer iets meer gaan nadenken over bepaalde prestaties en echt een doel stellen. Het is te veel gezegd dat ik nu rond koers zonder verwachtingen, anders zou ik gisteren niet zo rondgereden hebben. Maar wat komt, komt nog dit jaar. Vanaf 2022 gaan we weer concrete doelen stellen en weer met druk op mijn schouders rijden. Maar dit jaar is dat niet meer de goede oplossing.”

Emoties komen los bij Evenepoel na zijn winst in Overijse – foto: Cor Vos

Benelux Tour, EK en WK
Toch is er de komende weken nog genoeg om voor te rijden voor Evenepoel. Te beginnen maandag met de Benelux Tour. “De chrono tegen de klok en de laatste twee etappes zijn de drie belangrijkste ritten. Ik moet het nog zien wat we met de ploeg gaan beslissen. Ofwel ga ik voor het klassement, of dat ik mijn dagen ga uitkiezen om fris op het EK te arriveren. Het zou niet slim zijn om volledig mijn nek af te rijden in de Benelux Tour, om dan op het EK niets waard te zijn. Als alles veilig verloopt in de hectische sprintritten en we kunnen een plan maken om deze koers te winnen, dan laten we dat niet liggen. Ik vind het een heel mooie ronde om te winnen. Hij staat mooi op het palmares. Het is sowieso een goede koers om weer een grote stap vooruit te zetten en zo goed de winter in te gaan en fris op te bouwen.”

Daarna volgen dus nog het EK – waar REV zijn tijdrittitel uit 2019 hoopt te heroveren – en WK. “Ik denk dat iedere Belg graag het WK in eigen land zou rijden. Ook ik. Maar ik zou ook begrijpen als bondscoach Sven Vanthourenhout me niet zou meenemen. We hebben tijdens de Druivenkoers dan wel de ronde in Overijse gedaan, maar hier zal het WK zich niet echt afspelen. Dat is meer in Leuven het geval. Dat parcours is een pak minder lastig dan hier. Natuurlijk kunnen we hier de koers wel schiften, maar koersbepalend zal het niet zijn. Wat betreft het EK: er zijn sterke, andere jongens die daar veel meer kans maken op de titel.”

Hij houdt dus duidelijk de boot af en dat heeft alles te maken met die nieuwe mindset. Maar toch brandt het heilige vuur nog altijd. “Koers per koers wil ik tonen dat ik er stilletjes aan terug ben en op mijn oude niveau aan het rijden ben. Dat ik ook weer kan meedoen voor de winst. Dat is een heel fijn gevoel. Als je ooit een winnaar bent geweest, dan moet je dat zo snel mogelijk opnieuw zijn. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk en slim om dat ook daadwerkelijk zo snel mogelijk te willen zijn. Ik denk alleen dat we nu de perfecte manier gevonden hebben om die winnaar in mij weer terug naar boven te halen. Zonder druk.”

Dit artikel delen:

60 Reacties

Dikke vrouw 27 augustus 2021 om 20:03

Tuurlijk moet rev naar het wk.
Maar het slot van het wk is dus minder lastig dan de druivenkoers? Dan wordt het een sprint?

Chippen 27 augustus 2021 om 20:51

ik denk dat het wk eerder stiekem zwaar is.

de klimmetjes zijn niet erg lang of steil, maar ik heb het gevoel dat er best veel van die vervelende/onderschatte stroken vals plat in zitten waar je de eerste keren over vliegt en die naar het slot toe gaan doorwegen.

zou nog altijd een sprint van een renner of 20/30 kunnen zijn, maar de pure sprinters lijken me kansloos.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 20:52

Zeg maar ‘vals zwaar’. Dat zijn meestal de beste koersen.

djerkson 27 augustus 2021 om 22:10

Leuven, dat is niet gelachen hoor. Draaien, keren, optrekken, snedige klimmetjes. Het zal een heel sterke beer zijn die daar wint, helemaal anders dan het laatste Belgische non-WK in Zolder – wat een farçe was me dat.

Aart van Woud 28 augustus 2021 om 08:41

Een collega uit België waarmee ik vaak over koers praat woont nagenoeg aan het parcours. Ook hij vertelde dat dit geen parcours voor een massasprint zal zijn, hooguit een sprint in een kleine groep.

Lendilonus 28 augustus 2021 om 09:53

Op de tijdritfiets misschien maar in een ploeg met zo’m duidelijke kopman die niet van Lefevere is, zou ik niet te veel ‘blauwe’ mannen selecteren(alleen El Tractor en Lampaert zou ik doen) omdat die iets te vaak de neiging hebben om toch vooral in het belang van ‘blauw’ ipv België te rijden. Remco gaat hier niet winnen en je wil niet weer een scenario waar Wout zelf alles moet terughalen omdat hij geen knechten meerheeft.

jooprioolpijp 27 augustus 2021 om 20:42

Wat leren we hieruit? Niet zo veel. Vrij expliciet twijfels aan zichzelf en de dit jaar gekozen strategieën, het zoeken naar bevestiging en impliciet de verwachting dat hij, mits in vorm, overal meedoet om de knikkers. Lijkt me allemaal heel menselijk en niet onredelijk.

Pietspeed 28 augustus 2021 om 16:03

Behoorlijk veel. Hij wint Denemarken, ritten daarin, en in 3 dagen 2 pro tour zege’s.
Wat ‘we’ ervan leren, is dat hij waarschijnlijk weer op z’n oude niveau is, of beter.
Lijkt me duidelijk dat REV iig schaduwkopman voor het WK is.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 20:45

Het mooie van REV is dat hij er weinig aan kan doen eenmaal in koers dan toch maar weer als een dolle richting heroïek wegblaft, ongeacht het eventuele slagen ervan. Het zal de MvdP fans normaal toch bekend voor moeten komen en aanspreken.

Ik verwacht in zowel de BinkBank als op het EK een REV die voor de winst gaat eigenlijk.

jooprioolpijp 27 augustus 2021 om 20:55

Ik deel je mening. En om meteen uit het WF-standaardargumenten boek te antwoorden; ja, maar hij moet het eerst maar eens tegen de echte top laten zien, en hij moet niet zo’n grote waffel hebben.

Panache 27 augustus 2021 om 21:42

Hij zegt zelf “In wedstrijden op een heel hoog niveau, heb ik gewoonweg nog niet kunnen bewijzen dat ik met de besten mee kon. Ik kwam er steeds nog wat te kort.” Dus kritische wielerflitsers hebben gewoonweg een punt. Wie weet is het over 2-3 jaar anders, het talent om top-5 van de wereld te worden lijkt aanwezig.

djerkson 27 augustus 2021 om 22:12

Akkoord en idd, hij gaat niet te bedwingen zijn in de Benelux-tour. Ik ben benieuwd naar zijn werken in de ‘Geraardsbergen-rit’, ik verwacht stiekem een bisnummer à la Vdp vorig jaar.

Dumoulinke 27 augustus 2021 om 23:13

jooprioolpijp
edit wf: niet doen
je woorden "hij moet het eerst maar eens tegen de echte top laten zien, en hij moet niet zo’n grote waffel hebben" getuigen van een beschamende kinderlijkheid. Ik zie ook liever dat iemand iets goed onderbouwt.

REV is een ongelooflijke klasbak. Niet eerder was er een renner die zo vaak won als hij aan het vertrek stond. Geef mij de naam van een renner die vaker won als hij en ik bied je mijn nederige excuses aan. Alleen telt dit alles niet voor jou, maak ik uit je prachtige uiteenzetting op want hij moet het tegen de echte top laten zien, vind je. Iets wat ik hier wel vaker heb gehoord. REV kan de ene na de andere wereldse prestaties neerzetten maar zolang hij niet van Roglic of Pogacar wint telt het allemaal niet mee, hè.

Even voor alle duidelijkheid: ene V.d. Poel, van wie ik nochtans groot bewonderaar ben, zal (ook) nooit winnen van die twee, alleen wordt hij hier uitsluitend gelauwerd en gekranst. Dat is allemaal het gevolg van een akelig chauvinisme.

Michelangelo 27 augustus 2021 om 23:44

Dumoulinke,
Ten eerste: je bent behoorlijk respectloos en belerend richting JooprioolpijpJE. Is niet nodig. Als iemand een andere mening heeft over je favoriet, kun je ook anders reageren.
Ten tweede: het argument dat joop gebuikt “hij moet het eerst maar tegen de top laten zien” is ook exact wat Evenepoel zelf zegt in dit interview. Maar blijkbaar heb je daar in je blinde adoratie overheen gelezen. Evenepoel is blijkbaar een stuk realistischer dan Dumoulinke.
Ten derde: de eerste die over chauvinisme begint ben jij. Ook dat haal ik op geen enkele wijze uit de argumentatie van Joop. Het lijkt wel of je er niet tegen kunt dat VdP gewoon sympathieker gevonden wordt dan Evenepoel. Ik heb een troost voor je: ook in Frankrijk vinden ze VdP leuker! Zou het misschien toch aan de personen zelf liggen ipv aan het vlaggetje?

En verder: laat Real Madrid in de keukenkampioen divisie voetballen, en ze zullen ook heel veel winnen. En ja, ze zullen heel veel leuke kunststukjes laten zien, en ook klasseflitsen. En dat maakt ze het beste team van de keukenkampioen divisie. Maar niet direct ook de beste ploeg ter wereld.

De waffel-opmerking van joop: die is al door heel veel mensen heel vaak onderbouwd. Maar ik wil je nog wel wat voorbeelden meegeven: de “ik zou gewonnen hebben” opmerking op de brancard, de moordenaarstweet over Groenewegen (en hoe hij hem wel even zou gaan negeren bij terugkomst), of de motard-de-merde. En als je het leuk vindt krijg je nog wel wat voorbeelden van me. Of krijg ik dan ook een “Michelangelo-tje” terug?
Verder heeft Van der Poel een hoger winstpercentage dan Evenepoel. Kijk naar zijn deelnames in UCI wedstrijden. Oh ja, en ook overwinningen van een iets ander kaliber dan de Druivenkoers. Dus laat de excuses maar komen. (och natuurlijk, hoe kon ik zo stom zijn: overwinningen op de MTB en in de cross tellen niet voor jou).

Tot slot: Misschien moet je verder je nickname veranderen in “Evenepoelke”. Is maar een suggestie vanwege je posts, doe ermee wat je wilt. Fijne avond!

La Primavera 28 augustus 2021 om 00:10

@Dumoulinke Hoe bedoel je VDP zal ook nooit winnen van Pogi/Rogi? Dit jaar al in de Tour, Strade Bianche en Tirreno. Of zitten daar ook bepaalde voorwaarden aan om ze in jouw straatje te laten passen?

wimvl 28 augustus 2021 om 08:00

@Michelangelo. Je bent precies op je pik getrapt door de reactie van Dumoulinke. Wel, zo voelen wij ons ook dikwijls na jouw reactie. Raak niet aan MVDP want die is heilig. Laat me duidelijk zijn. Mathieu is een super goede renner en kan (bijna) alles. Remco heeft inderdaad nog veel te bewijzen maar heeft ons ook al dikwijls laten genieten van de koers. De toekomst zal wel uitwijzen wat het wordt. Wat het aantal overwinningen betreft, om hier de veldrit en mb wedstrijden bij te tellen is zielig. Het gaat hier over wegwedstrijden. Natuurlijk is MVDP de beste in het veld, technisch is hij de beste, en nu veldrijden op vele parcours enkel draaien en keren is, is hij moeilijk te kloppen. Laten we eerlijk zijn, zonder Wout en MVDP heeft het veldrijden weinig toppers. Het is gewoonlijk een onderonsje tussen de Belgen en de Nederlanders . Wat de sympathie betreft, Remco is in België sympathiek en heeft veel supporters, net als Mathieu, want ja, wij Belgen vinden die ook sympathiek, (Adrie vinden we niet sympathiek, want die ziet maar 1 renner). Laat iedereen toch gewoon supporter voor wie hij wil.

Michelangelo 28 augustus 2021 om 08:53

@Wimvl,
Waarom voel je je op je pik getrapt als ik (of soms ook anderen) iets schrijf over Evenepoel? “Kom niet aan mijn poulain!”, een beetje dat idee misschien?

Van mij mag iedereen schrijven over een renner wat hij / zij wil. En het liefst met onderbouwing. Ook al vind je een renner stom, een oetl#l of een arrogante kwast. En van mijn posts mag je alles zeggen, maar het zijn zelden niet-onderbouwde meningen.

Wanneer ik wel op mijn pik getrapt ben, is dat je vervolgens allerlei sneren op de man terug krijgt. Dat de argumenten niet tellen (zonder enige onderbouwing waarom niet), dat meningen niet valide zijn omdat ze niet passen binnen het gedachtengoed van de fanclub, en het liefst nog met wat hatelijke opmerkingen erbij.

Als ik dan vragen stel over wat jij (of sommige van jouw soortgenoten) dan vinden van de hele sympathieke uitspraken van Evenepoel zoals hierboven genoemd, dan krijg je daar geen inhoudelijk antwoord op terug. Heeft waarschijnlijk alles te maken met cognitieve dissonantie.

“Remco is in Belgie sympathiek”. Nou, ik kan je vertellen dat er ook een berg Belgen rondlopen die Evenepoel en de hype eromheen echt niet goed pruimen. Maar die kom je waarschijnlijk niet tegen op de REV-fansite of in je eigen REV bubbel…

MarkPeeters 28 augustus 2021 om 09:26

@michelangelo: geloof het of niet maar ik ben eigenlijk meer fan van Wout Van Aert dan van Remco Evenepoel. Zelf meer fan van MVDP dan van Remco Evenepoel.
Alleen voel ik mij soms genoodzaakt om te reageren op al die bagger die mensen zoals jij over RE, Patrick Lefevre of DQS voortdurend schrijven. Datzelfde geldt vermoedelijk voor anderen op dit forum: ze reageren vermoedelijk ook op al die onzin, ook al zijn ze geen lid van de RE-fanclub. Acties lokken nu eenmaal reacties uit …

wimvl 28 augustus 2021 om 09:31

@Michelangelo. Inderdaad, jouw posts zijn merendeel goed onderbouwd. Je hebt een prima wielrennend en ik lees eigenlijk ook wel graag jou posts. Ik ben het er mee eens dat Remco nog (heel) veel moet bewijzen. Desondanks dat heeft hij al veel getoond. Het merendeel van de tijdritten die hij gereden heeft tegen Ganna, die heeft hij gewonnen. Maar of hij ooit de Tour wint, dat is een groot vraagteken. De explosiviteit ontbreekt bij Remco. Veel boni seconden krijgt hij zo aan zijn broek gesmeerd. Om dan nog afstand te nemen van mannen zoals Roglic of Pocagar in de tijdrit zal heel moeilijk zijn. Maar ik geniet van de renner Remco, en ja, ook van zijn uitspraken. Het aanvallend rijden en de winnersmentaliteit zorgen bij mij voor een grote sympathie.

wimvl 28 augustus 2021 om 09:33

@Michelangelo, prima wielerkennis bedoel ik

Michelangelo 28 augustus 2021 om 10:30

@Wimvl,
Laatste post is een stuk prettiger qua toon. Dat zouden meer mensen moeten doen ;-)

Ik vind Evenepoel, als ik sec kijk naar zijn prestaties op de fiets, ook gewoon een geweldige renner. Hij kleunt erin, valt aan, laat hele mooie dingen zien in de wedstrijden die hij rijdt. Ik denk dat er niemand op dit hele forum te vinden is die zegt: “goh, die aanvallende stijl van koersen van Remco vind ik maar niks”.

Maar als ik kijk naar renners, kijk ik ook naar wat ze te zeggen hebben voor of na een race (of eventueel hoe ze zich gedragen tijdens de race). En dan zie ik gewoon een verwende voetballer op een fiets.

Is het dan altijd slecht? Nee, zijn overwinningsgebaar in Polen met het rugnummer van Fabio kan ik echt wel smaken. En ook (ik geloof 2 jaar terug) dat hij heel emotioneel was na een wedstrijd vanwege het overlijden van een andere renner. Maar daar staan gewoon te vaak respectloze en oncollegiale gebaartjes of dikkenekkerige uitspraken tegenover (onder meer zoals hierboven genoemd), voor mij slaat de balans door naar “geen gunfactor”.

Wie weet verandert dat ooit. Kijk naar de interviews en uitspraken van Wout van Aert van 5 jaar geleden en van nu. Toen vond ik hem altijd heel zurig en verbeten, inmiddels is hij veel relaxter geworden in zijn manier van doen. Dat heeft hem heel veel extra fans opgeleverd.
Mocht je denken dat het met de kleur van het shirtje te maken heeft? In ieder geval niet bij mij. Ik heb niet standaard iets tegen de kleur blauw of voor de kleur geel. Er rijden ook in het blauw echt wel een pa(c)k renners rond die ik prima pruim (Flip, Stybar, Cavagna, Asgreen, Devenyns, Lampaert). Geef Evenepoel iets meer “Alaphillipe of Stybar” in zijn gedrag, en ik denk dat er weinig “haters” (ik haat die term) over blijven. En ik durf ook te stellen dat ik fan word van die jongen als hij stopt met voetballer zijn en zich gaat gedragen als een wielrenner.

@Mark: Jij voelt je genoodzaakt om te reageren op de “bagger” over Lefevere, DQS of Evenepoel. Misschien moet je eens beginnen om het te benaderen als “de mening van een ander” in plaats van “Bagger”. Omdat het jóuw mening niet is, hoeft het nog geen bagger te zijn. En bij heel veel criticasters van Evenepoel of Lefevere zie ik gewoon heel veel onderbouwde commentaren. In ieder geval beter onderbouwd dan jouw “bagger statement” van hierboven.

Dumoulinke 28 augustus 2021 om 11:03

Michelangelo, als je al in de verdediging schiet gelieve er dan voor te zorgen dat het zinvol is wat je zegt. Ik voel weinig de behoefte op al je punten terug te komen behalve deze over v.d. Poel versus REV:
“Oh ja, en ook overwinningen van een iets ander kaliber dan de Druivenkoers.”
Je hebt er duidelijk geen idee van wat REV zoal gewonnen heeft in de laatste paar jaar. Dat is wel heel wat meer dan een kermiskoersje als de Druivenkoers. Ik verwijs dan ook telkens weer met veel plezier naar het overzicht op procyclingstats. Er gaan verder nog heel wat overwinningen bijkomen, ook in de UWT-klasse. Of je het nu leuk vindt of niet.

Nog terugkomend op Joop-met-zijn-rioolpijp(je): ik heb hem wel vaker betrapt op heel felle, slecht onderbouwde opmerkingen die van weinig respect getuigen. Dat geeft mij het recht hier eindelijk een opmerking over te maken.

Michelangelo 28 augustus 2021 om 11:29

Dumoulinke,
Ik heb voor de zekerheid nog even gecheckt welke monumenten of etappes in grote rondes Evenepoel al gewonnen heeft, en hoeveel leiderstruien hij heeft gedragen in grote rondes. Maar ik kon ze niet vinden, misschien heb ik niet goed gezocht.

Ik heb ook nog even gekeken naar andere klassiekers en semi-klassiekers. Ik kwam daar San Sebastian tegen, maar verder niets. Tja, klassementen in weekse rondjes, die heeft ie inmiddels genoeg verzameld. Inclusief wat etappes.

En omdat je de vergelijking blijkbaar zo graag maakt: Ik heb ook nog even bij die andere Poel gekeken. Daar staat in ieder geval al een monument, een tour-etappe, leiderstrui in de TdF. O ja, en diverse klassiekers (Strade, BP, DDV, AGR). En nog wat zeges in kleine rondjes met wat etappezeges er omheen.

Maar deze vergelijking telt vast niet, omdat Evenepoel nog veel jonger is….

Alfons Haavers 28 augustus 2021 om 12:02

Vergelijken met het palmares van vdP is idioot. Kan je net zo goed vdP zijn palmares naast dat van Gilbert leggen en concluderen dat hij nog nergens staat (wat evengoed nonsens zou zijn).

En crossen of mtb’en met wegwielrennen vergelijken slaat ook nergens op.

jooprioolpijp 28 augustus 2021 om 12:10

@Dumoulinke – lees wellicht twee keer voor je in de kramp schiet. De formulering ‘om meteen uit het WF-standaardargumenten boek te antwoorden…’ geeft aan dat wat volgt niet per se mijn diepste overtuiging is, maar eerder dat wat onder elk artikel over (en vaak ook zonder) REV te lezen valt. Vroeger snapten mensen dat ook zonder smiley’s als leeshulp ;-)

adelaarvanantwerpen 28 augustus 2021 om 12:26

@ Alfons
VDP eerste volledige jaar bij de profs in het wegwielrennen was in 2019 net zoals bij Evenepoel. Gilbert begon in 2003 dus ik denk dat de vergelijking van Michelangelo zeker niet zo slecht is zeker omdat VDP de voorbije drie jaar gewoon duidelijk beter was.

Alfons Haavers 28 augustus 2021 om 12:30

Nee want je kan een 19-jarige niet vergelijken met een mid-twintiger.

Michiel 28 augustus 2021 om 12:36

Wat een naargeestig persoon die Dumoulinke. Zijn vaak mensen die politiek gezien prat gaan over tolerantie en diversiteit. Maar in de praktijk zijn ze niet tolerant als het gaat over diverse meningen. Hypocrisie ten top. Props wederom voor Michelangelo

Michelangelo 28 augustus 2021 om 13:04

De moraal van het verhaal: je mag Evenepoel met niemand vergelijken:
Niet met Van der Poel, want die is te oud en doet ook aan MTB en veldrijden
Niet met Van Aert, want ook die is al te oud, woont zelfstandig en heeft vrouw en kind
NIet met Gilbert, want die is nog ouder en heeft nog meer gewonnen
Niet met Pogacar, want die is al verder in zijn ontwikkeling, en heeft al een erelijst om u tegen te zeggen, en dat is niet eerlijk omdat Evenepoel daar veel te bleekjes tegen af steekt. Bovendien is Pogi ook een paar maanden ouder, dus het is heel normaal dat hij al meer heeft gewonnen.

Je mag hem eigenlijk enkel vergelijken met renners van nog geen 22 die nog niks hebben gewonnen en nog geen grote rondes hebben gereden. Alle andere vergelijkingen tellen niet, tenminste volgens de theorie van ene Alfons H.

Tja, dan stopt toch elke zinnige dialoog….

Alfons Haavers 28 augustus 2021 om 13:13

Nee elke zinnige dialoog houdt op als ik 1 onzinnige vergelijking in je betoog aanhaal en jij dan elke andere vergelijking in het belachelijke trekt.

Vergelijking met Pogacar is prima, dat is inderdaad een piepjonge generatiegenoot en die heeft een betere erelijst dan Evenepoel. Beste renner ter wereld dan ook.

Die vergelijking met het palmares van vdP slaat nergens op (een renner van 21 vs een renner van 26) en crossen waar je tegen een paar Belgen en Nederlanders strijdt of wegwielrennen waar je tegen een internationaal peloton van 180 man strijdt evenmin.

Wat ik dus zei. Al de rest zever je er zelf weer bij. Vreemde manier van discussiëren zo. Ik zeg iets en jij reageert op een heel betoog dat je zelf uit je mouw schudt.

Dumoulinke 28 augustus 2021 om 16:02

Michiel, mijn nederige excuses dat ik – zoals jij stelt – zo’n naargeestig persoon ben. Misschien was het nog niet bij je opgekomen maar ik probeer het zoveel mogelijk voor REV op te nemen omdat hij een werelds goeie renner is die ten onrechte hier steeds weer onder wordt gepist. Maar al dat verdedigen van mij valt dus blijkbaar onder ‘naargeestigheid’ en er ligt blijkbaar ook geen kennis of gedegen research aan ten grondslag. Want als ik vervolgens naar Procycling-site verwijs wordt bijvoorbeeld toch weer keihard gesteld dat daar niets uit de statistieken blijkt dat hij een grote wedstrijd heeft gewonnen. Die UWT van de Ronde van Polen (bekijk voor de aardigheid nog eens het deelnemersveld) telt dus ook niet mee. Ik ga daarom nogmaals mijn excuses aanbieden: ik heb totaal geen verstand van zaken. Shame on me.

Verder wil ik nog even vermeld hebben dat REV zijn zo ongeveer vierduizendste race heeft gewonnen, dit keer de Brussels Cycling Classics. Maar reken er maar op dat er ook nu weer wordt gepist, want blijkbaar werd er door e.e.a. verkeerd gereden. Dus REV zal alweer alleen maar met heel veel geluk hebben gewonnen. ;-)

Michelangelo 27 augustus 2021 om 20:59

Prima interview.

Wat mij opvalt: de uitspraken over de Giro. Als je ook dit zo hoort, dan zijn het bij DQS toch een ontzettende berg oelewappers bij elkaar geweest (waarschijnlijk inclusief overmoedige Remco zelf) die besloten hebben om op deze manier toch aan de Giro te beginnen.
Verder: Remco is een winnaar. Dat lees je in het hele stuk terug, die wil enkel winnen. Zelfs als hij praat over mogelijk in dienst rijden voor sprinters (Benelux-tour) dan denkt hij toch aan misschien zelf winnen. Prima eigenschap voor een toprenner, maar wel iets wat Vanthourenhout in zijn overweging moet meepakken als hij met Van Aert als absolute kopman naar het WK wil. Evenepoel is namelijk geen knechtentype, zeker niet als hij zelf kansen ziet op een mooie prijs.

En zoals jooprioolpijp hierboven ook stelt: mits in vorm verwacht hij overal mee te doen voor de knikkers. En WIL hij ook overal mee doen voor de knikkers. Met als gevaar dat je jezelf letterlijk of figuurlijk weer over de kop gaat rijden. Als je het mij vraagt moeten ze deze jongen veel beter helpen met het maken van keuzes: waar rijden om te rijden (en de ploeg van dienst te zijn), en waar rijden om te winnen. En dan hadden ze hem de Giro moeten laten rijden om te rijden (als onderdeel van de opbouw na zijn blessure) en niet om te winnen (met het resultaat wat je nu hebt gehad). Als je het mij vraagt zit daar een hele belangrijke sleutel tot een langdurige succesvolle carriere….

Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 21:58

Toch is nog steeds volledig onbewezen of die overkook-giro hem per se slechter heeft gemaakt. Als je ziet hoe rap hij zich herpakt kan het even goed zijn dat ze hem bewust in het ijswater hebben laten schrikken. Erg geknakt komt ie alvast niet over.

Alfons Haavers 27 augustus 2021 om 22:07

Wie heeft bewijs nodig als je nu al mensen oelewappers kan noemen?

Michelangelo 27 augustus 2021 om 22:09

Bewust in het ijswater zal het zeker niet geweest zijn. Leerzaam was het zeker.

Waarbij hij achteraf geluk heeft gehad dat zijn valpartij niet terug tot een ernstige blessure heeft geleid.

Michael Bianchi 28 augustus 2021 om 04:22

Had het niet beter kunnen verwoorden.

Turtlehead 27 augustus 2021 om 22:09

De Remco, jaja. Gelukkig is alles nu goed.

Ik feliciteer hem, maar schut ook wat meewarig mijn hoofd over hoe de media zich weer laten voeren.

Fiets, train, rust, koers, win, verlies bijna, win nog eens, en dat een tijdje op het hoogste niveau, en presenteer je dan nog eens een keer als Grote Hoop. Maar ja, 2021. Alles moet snel en geweldig zijn.

Edwin Jansen 27 augustus 2021 om 22:49

Hij is nu al rijp voor de sportpsycholoog. Man man man, zo jong en jezelf dan al zoveel druk opleggen. Ik zag hem in de herhaling vanmiddag op de Belgische tv zitten grienen en vroeg me af waarom. Mss moet ie eens een dag met Mathieu gaan bmx-en, gewoon lekker lol hebben. Ooh nee die heeft een hernia. Beterschap Mathieu! Als dit zo door gaat dan geef ik Remco nog een jaar en dan is ie mentaal helemaal opgebrand. Wie is eigenlijk de mental coach bij DeQeuninck?

Michelangelo 27 augustus 2021 om 23:16

Mee eens. Met zijn mindset en de druk die hij zichzelf continu oplegt voorspel ik geen lange carrière. Alles gericht op ik, hier, nu, meteen.

Uit niks blijkt dat er wordt nagedacht over later. Op geen enkel moment wordt geprobeerd de druk weg te halen. Media worden constant opnieuw gevoerd met nieuwe uitspraken en ambities. En daarmee ook de verwachting van de fans.

Dqs lijkt me wat dat betreft geen goede ploeg. Misschien moet evenepoel een keer met dumoulin praten…ook over hoe je scheten kunt laten zonder dat het breed wordt uitgemeten in de media.

Angelo Pauwels 28 augustus 2021 om 09:05

Het is gewoon zijn eigen drive en ambitie die niet tegen te houden is. Hij won niet voor niets 34 koersen bij de junioren in hetzelfde jaar. Remco is gewoon een kannibaal in wording.

Aart van Woud 28 augustus 2021 om 12:54

Wat heeft het eten van mensenvlees toch te maken met veel winnen? Ik zie ‘m ff niet..

Pogacar_GOAT 28 augustus 2021 om 14:42

@Angelo Pauwels
Van min of meer onbeduidende koersjes dat dan weer wel.

Rutgerj81 27 augustus 2021 om 22:59

Het wordt wel een beetje vermoeiend. Altijd weer die emoties en over de streep rijden alsof je WK hebt gewonnen.

HaxVanMeeswijk 27 augustus 2021 om 23:47

Jongen, ik gun je om niet alleen in 2021 maar de rest van je leven zonder druk te blijven.

Wheely 28 augustus 2021 om 00:00

Dat gun ik iedereen maar een leven zonder druk is een utopie. Je zal de druk moeten ontarmen.

HaxVanMeeswijk 28 augustus 2021 om 10:11

Mee eens. Laat ik zeggen: zelfopgelegde druk.

jan jansen 28 augustus 2021 om 00:32

Mooi interview.
Dat de weg terug moeilijker is dan verwacht blijkt hieruit. Maar wat een kritiek is er weer voor deze jongen. Laat hem rustig naar zijn niveau komen en rijpen als persoon door tegenslagen.
Zijn klasse op de fiets zal hij toch wel tonen en daardoor de mond snoeren van menigeen.

Aart van Woud 28 augustus 2021 om 08:47

Veel negativiteit en haat weer hier zeg.. Goedemorgen allemaal..

zietemgaan 28 augustus 2021 om 12:47

Ja he, dacht ik ook, het is extreem aan het worden, mss gewoon even afwachten wat de koers zal brengen ook?

Jean Dumas 28 augustus 2021 om 09:18

Ten eerste: alle reacties snijden hout, al was het maar uit wielerliefde van de reageerders. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, en hoe jong ook: Evenepoel staat in het midden van de storm. Dan is het niet zo gek om je eigen pad te kiezen, waarvoor respect. Het staat ons echter vrij om twijfels te uiten over de toekomst van zijn carrière. Zo moet nog bewezen worden dat hij een grote ronde aankan als klassementsrenner, en tot op heden zijn er leeftijdsgenoten die verder lijken op dit vlak.

Angelo Pauwels 28 augustus 2021 om 09:41

Dat van die grote ronde kunnen we pas zien als hij een normale voorbereiding gehad heeft. Afgelopen Giro telt wat mij betreft niet mee.

jan jansen 28 augustus 2021 om 10:18

Jean Dumas
De reacties hierboven lijken meer op het tonen van afgunst dan op het tonen van wielerliefde

MarkPeeters 28 augustus 2021 om 10:19

@jean dumas : dat klopt en ik heb daar ook geen probleem mee. Pogacar bijvoorbeeld staat voor het grote rondewerk veel verder dan Evenepoel. Alleen vind ik het kleintjes dat sommigen menen RE nu op zijn 21 al af te moeten rekenen op die ene Giro die mede door omstandigheden (valpartij, te snelle terugkeer, hervallen, toch nog gestart) geen succes werd. En al die uitspraken over zijn val en stuurvaardigheid en al die valse beweringen alsof RE 10 grote rondes zou winnen. Hijzelf heeft dat nooit beweerd, misschien heeft een fan dat gedaan maar dat kan je RE toch niet aanrekenen?

Michelangelo 28 augustus 2021 om 10:38

@Mark, Angelo,

“Die ene giro telt niet mee”… als we hem moeten beoordelen op zijn grote ronde kwaliteiten.
Had die wel meegeteld in jullie argumentatie als hij de sterren van de hemel had gereden? Ik heb zo’n vermoeden wat het antwoord is, ook al was ook dan gewoon n=1 van toepassing.

En dat soort redeneringen zie ik wel vaker als het gaat om Evenepoel.
“Noem iemand die een hoger winstpercentage heeft dan Evenepoel in zijn wedstrijden, en Roglic en Pogacar heeft geklopt”…. “Mathieu vd Poel, die wint 95% van de crossen, 50% van zijn MTB wedstrijden en ook 20?% van de wedstrijden op de weg. En hij reed Rog en Pog eraf op de Mur de Bretagne.” Neeeee, dat telt niet mee, het gaat alleen om wegwedstrijden.

Ieder argument wat niet in het straatje past telt niet, is niet waar of mag niet gebruikt worden. En da’s erg vermoeiend als je wilt beargumenteren waarom je wat van deze knaap vindt…

wolfie67 28 augustus 2021 om 10:14

Lekker open gesprek, klasse Eeev,je bent een topper…

klootje kriekeljon 28 augustus 2021 om 11:02

Een jongen die pretendeert een gearriveerde vedette te zijn, maar telkens opnieuw laat blijken wat de realiteit is. Die is er nog lang niet.

LaDoyenne 28 augustus 2021 om 11:48

Heeft iemand de column van Lefevere al gelezen? “Ik heb Remco Evenepoel hoog zitten als ééndagsrenner”

Patrick legt uit dat De Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Amstel op Remco’s maat gemaakt zijn.
Vervolgens voorspelt hij dat, alhoewel Remco nu niet van kasseien houdt, die later in zijn carrière geen probleem meer zullen zijn.
Uiteindelijk sluit Patrick subtiel af door te verwijzen naar Remco de (grote) ronderenner.

M.a.w. de Ronde van Denemarken en de Druivenkoers staan Patrick toe tot het in stand houden van de mythe: Remco zal alles -zowel klassiekers, semiklassiekers als ronden- winnen. Meermaals.

Pascal Mortier 28 augustus 2021 om 11:51

Zoals ik het reeds verschillende keren heb gelezen op WF: wat hij ook doet, wat hij ook zegt, het zal nooit goed zijn. Zelfs al mocht hij nog 7 keer de TDF winnen dan zal hij nog gehaat worden omdat hij te hautain of te arrogant is.
Ik wens in ieder geval iedereen (voor- en tegenstanders van REV) een fijn en aangenaam weekend met veel wielerplezier :-)

Romāns Vainšteins 28 augustus 2021 om 12:21

Wanneer hij ook a koersen gaat meedoen om de winst en winnen zal ook snel het dopingspook komen opdoemen, dan wordt het van ‘weheeee, ik heb er een slecht gevoel bij, weheeeee, de geschiedenis leert ons dat boehoehoeeoee’

Pietspeed 28 augustus 2021 om 16:12

Weer een puike prestatie, na eergisteren en Denemarken. Lijkt dat hij weer op oude niveau is. Een klasbak en fenomeen op jonge leeftijd. Wat je ook van de persoon REV mag vinden. Hoed af om na zoveel tegenslag weer back in business te zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair