Remco Evenepoel met vertrouwen voor goed klassement: “Mijn basis is zoveel beter”

Remco Evenepoel met vertrouwen voor goed klassement: “Mijn basis is zoveel beter”

© Cor Vos

vrijdag 19 augustus 2022 om 11:27
Interview

Remco Evenepoel is klaar voor zijn tweede grote ronde. Al ziet hij het zelf als zijn eerste. “De Giro van vorig jaar telt niet. De opbouw in de aanloop ervan was te beperkt. Nu ben ik echt goed voorbereid, is mijn basis veel beter.” Castelli

Van op zijn hotelkamer – relaxed op bed, kussentje achter het hoofd – stond Remco Evenepoel gisteren de internationale pers te woord. “We beginnen aan deze Vuelta met veel zelfvertrouwen”, klonk het. “De hele ploeg trouwens. We gaan van start met een sterk team, een hechte vriendenploeg. We geloven in elkaar en in ons doel. Een tweeledig doel, met focus op ritzeges en een goed eindklassement. Perfect te combineren.”

Opvallend: Evenepoel kwam gedurende het half uur durende praatje meermaals terug op de ploegentijdrit. Het is duidelijk dat die bij zowel Evenepoel als bij zijn team Quick-Step-Alpha Vinyl met fluo omcirkeld is. “Daar een goede prestatie neerzetten, zou een perfecte start zijn. Concreet, zo weinig mogelijk tijd verliezen, maar liefst winnen. Dat zou een droom zijn en mij persoonlijk een perfecte uitgangspositie bezorgen.” Zelf zal hij alvast niet als eerste over de finish rijden in die ploegentijdrit. Om in het geval van winst niet meteen met de verplichtingen van de leiderstrui opgezadeld te zitten.

Vraagteken
Wat het klassement betreft, gaf Evenepoel eerder zelf al aan dat er nog vraagtekens zijn. Over drie weken zonder een slechte dag, over het absolute hooggebergte. “Dat vraagteken staat er nog altijd, maar ik daar uiteraard graag een uitroepteken van maken”, lachte hij. “Uiteraard kan het op een dag wat minder gaan, maar dan moeten we met het hele team klaar zijn om dat op te vangen.”

Toen hem werd gepolst naar het verschil in fysieke paraatheid met de Giro 2021, zijn eerste grote ronde waarin Evenepoel halverwege door het ijs zakte, had hij het over ‘niet te vergelijken’. “Eigenlijk is deze Vuelta mijn eerste grote ronde. Althans in mijn ogen. Toen had ik slechts vijf weken training in de benen. Nu zijn dat er al een achttal, bovenop een volledig seizoen waarin ik al mooie resultaten geboekt heb. Dat zorgt ervoor dat ik nooit eerder beter klom.”

Evenepoel won San Sebastian, zijn laatste wedstrijd voor de Vuelta – foto: Cor Vos © 2022

“Mijn basis is gewoon zoveel breder. Richting het tweede deel van het seizoen lag de focus in de opbouw op langere inspanningen. Die van een kwartier tot twintig minuten met het oog op de langere en steilere beklimmingen in de Vuelta. Nu is het alleen nog afwachten hoe zicht dat vertaalt in resultaten.”

Evenepoel had het ook nog over rust in het hoofd. “Sinds juli vertoef ik niet meer in België. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Eens een tijd niet meer tussen alle commentaren en meningen. Het was de beste manier om me voor te bereiden, in de buurt van familie, vrienden en ploegmaats. Het is me prima bevallen.”

Zware week in Baskenland
Voor een pak bookmakers zijn Evenepoel en Roglic de grote topfavorieten voor deze Vuelta. Wordt het straks een tweestrijd tussen hen? “Leuk, maar zo’n dingen houden me niet echt bezig. Laat ons maar even afwachten, tot na de individuele tijdrit in Alicante, want die eerste week in Baskenland wordt meteen een zware.”

Tot slot gaf hij nog aan gecharmeerd te zijn door de lofbetuigingen van onder meer Primoz Roglic. Dat hij niets te bewijzen heeft, maar dat de Vuelta met Remco erbij een stuk spectaculairder wordt, vindt de drievoudige Sloveens winnaar. “Dat doet me natuurlijk wel iets. Zeker als dat uit de mond van Primoz komt. Van hem en zijn ploeg kan ik alleen maar leren.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

girardengo 19 augustus 2022 om 11:39

Voor de start lijkt het al te gaan om de tweestrijd Roglic – Evenepoel. Beetje voorbarig lijkt me. Er staan mensen met rondewinst aan de start. Die staan vooraf op gelijke hoogte. En bij Evenepoel is het toch nog even afwachten hoe goed hij het volhoudt. Dat dit zijn eerste 'echte' ronde is is gewoon onzin. Bij de Girostart vorig jaar werd zelfs tamelijk hoog van de toren geblazen.

0
Lalsacien 19 augustus 2022 om 14:39

Hij dacht toen dat hij er goed op voorbereid was. Voortschrijdend inzicht nu hij zich op de Vuelta heeft gefocust.

0
Steve De Wolf 19 augustus 2022 om 15:44

Ik zou eerder zeggen voorbarig o.w.v. Roglic, die zit namelijk pas 2 weken terug op de fiets, véél minder dan Remco destijds aan de start van de Giro.

0
WernerFranke 19 augustus 2022 om 20:29

Met zijn nul breuken, nul klaplongen, en nul hersenschuddingen was het herstelproces inderdaad vergelijkbaar.

0
Voorgeborchte 19 augustus 2022 om 11:55

Volgens mij winnen ze beter niet. Anders kan hij de leiderstrui alleen maar verliezen. Laat een ploeg van een andere klassementsman maar winnen met een paar seconden.

0
Marlin 19 augustus 2022 om 12:02

@Voorgeborchte

Begrijpend lezen is o zo moeilijk. Evenepoel heeft eerder al verklaard, en het staat ook zo in het artikel, dat hij zeker niet als eerste van zijn ploeg over de meet zal fietsen. Dan kan hij ook nooit de leiderstrui dragen, zelfs al wint zijn ploeg de tijdrit.

0
Romāns Vainšteins 19 augustus 2022 om 12:31

Dat is wel boeiend, ik zou hem als eerzuchtig genoeg inschatten om juist wél vandaag zijn eerste (van velen?) leiderstruien in een grote ronde aan te mogen trekken, in het rood door de lage landen… Is er eigenlijk wel iets mooiers?

En sowieso, opgezadeld met verplichtingen? Er zullen toch wel boni's aan de meet zijn en ergens een nog kort staande spurter?

0
Poeksel 19 augustus 2022 om 12:35

@rv In het geel door de lage landen, ik noem maar iets.

0
thorsen 19 augustus 2022 om 12:40

De laatste keer dat ik langs de kant stond bij een ploegentijdrit reed Teunissen in het geel door Brussel.

0
de dorpspastoor 19 augustus 2022 om 12:44

Er zijn renners in zijn ploeg voor wie “een dag in de leiderstrui rondrijden” het grootste is wat ze misschien ooit zullen behalen. Denk aan Vervaeke, Devenyns.

Dan is het denk ik voor de teamspirit veel beter om ze dat ook te gunnen, en je ego opzij te zetten. Zeker als je eigen doelen later in de Vuelta liggen.

0
Voorgeborchte 19 augustus 2022 om 14:19

@Marlin: denk eens 2x na voor je iemand aanvalt. Om het over begrijpend lezen te hebben: waar zeg ik dat hij na de eerste dag dan in de leiderstrui zal staan?
Zelfs al komt hij niet als eerste over de streep, dan nog is de kans groot dat hij die trui pakt wanneer er een aankomst boven is (tenzij hij er in de eerste bergrit al af wordt gereden).

0
Wheely 19 augustus 2022 om 13:09

Remco approves ’t duimpje!

0
de dorpspastoor 19 augustus 2022 om 13:22

Of wil hij zijn eigen artikel bovenaan…??

0
S. Morgenstern 19 augustus 2022 om 13:43

Hier is het duimpje toch wel echt voor de dorpspastoor, een zeldzaamheid in een Wheely draadje :)

0
de dorpspastoor 19 augustus 2022 om 14:28

Of zou hij overgehaald zijn door de WF redactie om met de duim omhoog te poseren, gewoon om ons wielerflitsers warm te maken voor het duimpjesplan?

0
Peetvader 19 augustus 2022 om 14:12

In een uitgebreider interview zegt Evenepoel ook dat hij vindt dat Quickstep toch nog ver achter ligt op Jumbo:

Je hebt wel eens gezegd dat het heel moeilijk is om ‘inside information’ van die ploegen te krijgen. In welke specifieke domeinen denk je dat hun voorsprong zit?
“Plat gezegd: de factor herstel en de factor voeding. Maar dat zijn precies de punten waar veel geld en veel tijd bij komt kijken. Bij Jumbo en Ineos staan zoveel wetenschappers op de loonlijst dat zij daar sneller in vooruit gaan dan andere teams. Bij ons is dat nooit de hoofdzaak geweest. Ik heb ondertussen zelf veel geleerd en probeer dat door te geven aan de dokters en de diëtisten. We zetten serieuze stappen vooruit, maar we zitten nog ver af van de eindstreep. Waar ligt die ook, natuurlijk? Jaar na jaar worden we slimmer, ook door de renners die erbij komen. Nu hebben we Louis (Vervaeke, red.), die vaak met Tom Dumoulin gewerkt heeft in grote rondes. Vanuit zijn ervaring kan hij al veel meegeven. Met Lisa Nijbroek hebben we nu ook een diëtiste die voor DSM heeft gewerkt. Onze voedingssponsor 6d zet ook enorme stappen vooruit.”

Als dit klopt lijkt me dit toch een serieuze handicap voor hem.

0
de dorpspastoor 19 augustus 2022 om 14:25

Van de andere kant: ze hebben 1 van de meest ervaren ploegdokters van het peloton, da’s dan weer een enorm voordeel.

0
D.Koch heeft een fiets gemaakt in Treviso. 19 augustus 2022 om 14:50

In la vuelta heeft de leider van het klassement rood aan voor de zoveelste keer. Geen geel, ik herhaal geen geel. Evenepoel in het rood is zeker mogelijk

0
D.Koch heeft een fiets gemaakt in Treviso. 19 augustus 2022 om 14:50

Géén GEEL dus

0

Headlines

Populair

Materiaalzone