Remco Evenepoel over vervolg Vuelta: “Almeida, Ayuso en Mas kunnen zeer belangrijk voor mij zijn”
Mas, Evenepoel en Ayuso vormden vorig jaar het eindpodium - foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 5 september 2023 om 09:30

Remco Evenepoel over vervolg Vuelta: “Almeida, Ayuso en Mas kunnen zeer belangrijk voor mij zijn”

Interview Na negen dagen staat Remco Evenepoel er het beste voor in het klassement van de Vuelta a España 2023, als je het bekijkt aan de hand van de favorieten op voorhand. Toch staat er met Sepp Kuss iemand aan de leiding die zeer gevaarlijk is, beaamt ook de Belg. “Zeker als hij dinsdag een goede tijdrit rijdt”, zegt hij tegen onder andere WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hoe beschouw je de situatie met Jumbo-Visma nu, die drie troeven lijken te hebben?
“Kuss geldt als een van de beste klimmers ter wereld. Maar we zagen ook dat hij het in de laatste twee bergetappes al iets moeilijker had. Ik zie hem daarom meer als een outsider, zeker binnen Jumbo-Visma. Mijn vermoeden is dat ze nog altijd mikken op eindwinst met Primož Roglič en Jonas Vingegaard. Uiteraard is het niet gemakkelijk om tegen drie sterke klimmers c.q. groteronderenners te rijden. Om verschillende plannen te bedenken om hen te verslaan – zeker wanneer ze goed samenwerken zoals in de eerste week – is moeilijk. Maar dat wisten we vooraf al. Daarmee moeten we het doen en moeten we proberen om dat zo goed mogelijk te managen.”

Wie zie jij op dit moment als grootste bedreiging in het klassement?
“Het is moeilijk om één naam uit te lichten. Als je kijkt naar de topfavorieten, sta ikzelf er op dit moment het beste voor. Om nu iemand boven een ander te plaatsen, is lastig. We zitten allemaal qua niveau best dicht bij elkaar op dit moment, terwijl er toch al lastige etappes geweest zijn.”

Evenepoel gevangen tussen Kuss, Vingegaard en Roglic – foto: Cor Vos

Wil je jongens als Juan Ayuso en Enric Mas dichtbij jezelf houden in het klassement, zodat jullie gezamenlijk de strijd met Jumbo-Visma aankunnen?
“Zij en ook João Almeida kunnen zeer belangrijk voor mij zijn in de komende twee weken. Het is altijd gemakkelijker om te kunnen samenwerken, dan alle problemen in je eentje op te lossen. Jumbo-Visma heeft nu drie sterke renners en dus moeten we een manier vinden hoe we tegen hen kunnen werken. Niet gemakkelijk, want ze zijn supersterk. We zullen na de tijdrit en zeker na de etappes dertien en veertien zien hoe het klassement ervoor staat. Ik denk dat het geen leugen is als ik zeg dat het goed is dat we op een bepaalde manier kunnen samenwerken.”

En hoe zit dat met je toekomstig ploeggenoot Mikel Landa, met wie je toch al een aantal keer gebabbeld hebt in deze ronde?
“Ik heb hem gezegd dat we volgend jaar ploegmaats zijn en hij voor mij start tijdens de tijdrit, dat het nog even afwachten is of hij mag komen, haha! (Doelt Evenepoel op eventuele hulp van de Bask, red.) Nee, dat is niet waar. Het is een grapje. Mikel is hier om zijn eigen resultaten te rijden. We zijn allemaal professioneel genoeg om te weten dat hij pas per 1 januari bij ons rijdt. Natuurlijk help je elkaar weleens uit de penarie. Maar ik verwacht niet dat hij al voor mij begint te werken. Dat zou niet eerlijk zijn en zo werkt het ook niet. Dus daar ga ik zeker niet op hopen.”

Iets anders: ben je ook verrast door sommige tegenstanders, zoals bijvoorbeeld Lenny Martinez en jouw landgenoot Cian Uijtdebroeks?
“Ze hebben beide een supergoede eerste week gedraaid. Al zag je afgelopen weekend toch ook dat het al een beetje lastiger werd. Voor hen is het denk ik de eerste keer dat ze negen dagen achtereen koersen. Nu hebben we een rustdag, zes dagen koers, opnieuw een rustdag en weer zes dagen koers. Het is niet meer dan logisch dat ze het nu lastiger krijgen op hun superjonge leeftijd. Cian rijdt echt wel heel stabiele resultaten en Lenny pakte natuurlijk het rood en bijna een ritzege. Het lijkt erop dat ze al weten wat ze moeten doen. Maar een grote ronde duurt drie weken, het draait niet om de eerste week. Het gaat om erdoor komen en herstellen. Ze zijn heel goed begonnen en ik hoop voor hen dat ze dit niveau kunnen vasthouden.”

Uijtdebroeks en Martinez maken indruk in deze Vuelta – foto: Cor Vos

Met welk gevoel kijk jij uit naar de langere beklimmingen in de Pyreneeën de komende week?
“Dat is nog beetje een vraagteken. De eerste negen etappes heb ik laten zien dat ik het goed doe op beklimmingen met een inspanning van rond de dertig minuten. Ook in de rit waarin ik tijd verloor. Ik kon simpelweg niet nog vijf minuten harder rijden op het moment dat Roglič aanviel. De volgende test is hoe ik het doe op de beklimmingen van 45 minuten tot een uur. Normaal gezien moet dat me goed liggen. De inspanning op het WK tijdrijden was ook 55 minuten en daar realiseerde ik een heel goede power output. Nu is het de vraag hoe ik reageer op de komende ritten, zeker wanneer de grote bergtoppen elkaar opvolgen. In Andorra en op hoogtestage heb ik me geprobeerd zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik moet eerlijk zeggen: de voorbereiding op de langere beklimmingen gingen beter dan die op de punchy hellingen. We gaan zien hoe het gaat.”

Hoe doorslaggevend is de etappe met de Aubisque en de Tourmalet?
“Dat gaat een ritje zijn waar het vanuit de start volle bak gaat zijn. Je begint met een paar kilometer klimmen. Dan een lange, mooie afdaling en daarna volgt meteen zestien kilometer klimmen naar de top van de Aubisque. Opnieuw naar grote hoogte. Het is een gevaarlijke rit voor bepaalde jongens die tegen de tijdslimiet vechten. Voor de klassementsrenners is het een heel belangrijke etappe. Maar zeker ook de rit erna. Daar kunnen de verschillen weleens oplopen naar meer dan een tiental seconden. En dan is er na de tweede rustdag ook nog de combinatie van rit zeventien en achttien, met aankomst op de Angliru en Cruz de Linares. Toevallig alle ritten die ik verkend heb, ja. Die vier ritten zijn de sleuteletappes, zeker omdat het weer daar veranderlijk is.”


RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
4 september 2023 19:25
Een harde koers met hoge wattages was hét recept om Pogacar te kraken 11 na 11. En Pogacar heeft ook Luik gewonnen, plus Vlaanderen en tweemaal Lombardije. Dus dat argument zegt volgens mij niet zo veel. Ik zie Evenepoel als een heuvelrenner met fabelachtige tijdrit en niet als de ‘perfecte klimmer’ (dat zijn Vingegaard, Kuss en ik vermoed Ayuso wel). Maar het is slechts mijn inschatting/vermoeden, de werkelijkheid heeft vaak genoeg mijn ongelijk aangetoond, maar héél soms is mijn gevoel correct.
4 september 2023 20:59
Ayuso, Mas en Almeida gaan samen werken met Remco? Als ze kunnen zijn deze 3 de eersten die hem er af pieren als de gelegenheid er zal zijn. Elke uitgeschakelde podiumkandidaat is er eentje.
4 september 2023 20:37
Hoezo zou uae hem helpen. Ze staan zelf met 3 man hoog in het klassement.

Gelijk aan tjv moet ie hen juist in de gaten houden.
4 september 2023 21:32
@JopieZ , zwaktebod? Jij hoopt gewoon dat Evenepoel op zijn bek gaat, meer niet. Er zijn er hier veel die hun "mening" over de "kunde" van Evenepoel , of de de mogelijkheden die hij heeft telkens hebben moeten bijstellen. Hij kon niet klimmen, niet dalen, niet spurten, ook bij zijn tijdritten bvb was er altijd wat....Intussen heeft hij een mooi aantal tijdritten gewonnen, (Europees en wereldkampioen tijdrijden). Ik ben akkoord dat hij geen "gevleugeld" klimmer is , maar wie is dat wel? Maw, ik denk dat Evenepoel keer op keer opnieuw bewijst dat je op elk parcours terdege rekening moet houden met hem. De aversie jegens hem is bij een aantal hier vooral gestoeld op de hoop hem op zijn bek te zien gaan. Tja jongens, Evenepoel is een Belg met een Hollandse mond, durft dingen uitspreken die anderen denken. Dat net Nederlanders het daar moeilijk mee hebben verbaast toch wel wat. Daarbij, met Evenepoel never a dull moment, altijd iets te beleven...
5 september 2023 11:43
Ongetwijfeld geven Vingegaard, Ayuso en Roglic evenveel interviews als Evenepoel. Alleen komen die logischerwijs in respectievelijk de Deense, Spaanse en Sloveense pers. Voor wie wat ‘Evenepoelmoe’ is, is het misschien een tip om de genoemde pers te volgen ipv WF.
4 september 2023 19:33
@Panache 19:25
Een harde koers was inderdaad één van de recepten om Pogacar te kraken. Een andere reden is dat Pogacar niet zo goed tegen ijle lucht kan. Wanneer de bergen te hoog worden, dan stort hij in bij demarrages.
4 september 2023 19:47
‘Almeida, Ayuso, Mas en ik kunnen heel belangrijk voor elkaar zijn’ was al een heel andere nuance geweest als uitspraak, zeker als je dan toch coalitiepartners zoekt…
Verder doet het lezen van dit stuk me vermoeden dat Evenepoel het op school vooral bij open boekexamens goed doet. ‘t Is te zeggen : hij is zelf het open boek dat anderen naar hartenlust mogen inkijken.
Je kaarten iets dichter bij de borst houden, ket…
5 september 2023 12:32
Ook in Denemarken, Spanje, ook Portugal en Slovenië zijn de interviews van Evenepoel wat meer entertainend dan die met de meer klassieke ronderenners (zwijgzaam, boot afhoudend, in eigen zone blijvend).
5 september 2023 12:43
Hmm, wat mij betreft logisch als Evenepoel wat meer nieuwswaarde heeft dan de anderen. Hij is nou eenmaal ook de meest (samen met Roglic denk ik) interessante renner aanwezig qua kwaliteiten. Wie anders in de afgelopen 10 jaar kunnen zowel grote rondes als monumenten winnen? Evenepoel, Roglic, Pogacar, Valverde, Nibali.
5 september 2023 12:52
Ik lees hier reacties over waarom geen interview met Ayuso, of met Roglic, of met ...

Dat is toch heel simpel mensen. Verder dan het standaard antwoord als 'we gaan zien hoe de benen zijn' geraken de meeste renners niet . Daar vallen niet alleen de journalisten bij in slaap maar ook de lezer :)

Journalisten zijn blij dat er een renner tussenzit die zijn ambities durft uit te spreken,
4 september 2023 18:46
Prima interview, daar is Evenepoel echt wel in gegroeid. Ook zonder grootspraak kan je interessante antwoorden geven. Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen a.s. vrijdag in een echte bergetappe. Het is mij nog niet duidelijk of Evenepoel afgelopen donderdag tijd verloor vanwege pijn van zijn val, of doordat hij a la Pogacar door het hoge tempo tijdens de etappe op donderdag gekookt werd en hij gewoonweg het melkzuur niet meer afgevoerd kreeg. Iets doet mij vermoeden dat een harde koers, een zeer hoog wattage op de Spandelles en daarna man tegen man aanvallen op de Tourmalet, het recept is om Evenepoel te breken. Enige risico is dat het ook Roglic zal breken, want dat is op dat vlak een zelfde type renner die baat heeft bij een relatief milde aanloop. TJV zal moeten kiezen, want alle poppetjes hoog houden houdt ook de concurrentie in de race.
4 september 2023 18:52
Een dag zonder één à twee Remco-WF-artikels is een dag niet geleefd :-) De Vuelta blijft spannend, in week 2 mogen we verachten dat de top 10 zit stilaan 'zet'. Benieuwd welke tijdsverschillen we mogen verwachten na de tijdrit. Een tijdrit in een grote ronde is toch altijd anders.
4 september 2023 19:07
Een harde koers met hoge wattages is het recept om Evenepoel te doen breken, Panache? Opmerkelijke theorie gezien hij een aantal van zijn grootste overwinningen in lange en zware wedstrijden pakte. Vaak wordt de wedstrijd opzettelijk hard gemaakt door zijn ploeg om zijn aanval op te zetten. Als hij hier gaat breken, denk ik dat het vooral zal liggen aan het feit dat hij met 64kg naar het WK tijdrijden trok, en hij die extra massa niet op tijd kwijt zal gekregen hebben voor de zware bergritten eraan komen.
  4 september 2023 19:14
  Had hij niet zoveel moeten eten misschien
4 september 2023 19:22
11 na 11

Dat is vooral in eendagswedstrijden zo. In etappe wedstrijden heeft hij wel met enige regelmaat merkwaardige inzinkingen gehad, waarbij hij in korte tijd vrij veel tijd verliest, en daarna toch weer een ritme vindt waarmee hij de schade beperkt.

Jumbo lijkt wel weer op de tactiek van de gestapelde vermoeidheid te spelen, door de koers hard te maken, en Evenepoel zelf zoveel mogelijk in actie te laten komen.
4 september 2023 19:38
Morgen weten we meer. Weten we ook of hij er inderdaad het beste voorstaat van alle topfavorieten. De combine die hij wol aangaan met Mas en Ayuso vind ik wel een zwaktebod
4 september 2023 23:34
Denk juist dat hij eerder moet kijken naar eventuele hulp van Landa, zie niet echt een voordeel voor de andere om hem te helpen. Zeker UAE niet aangezien die ook nog met 3 man hoog staan.
  5 september 2023 10:54
  Het komt erop neer dat UAE het werk aan Jumbo moet laten als Evenepoel demarreert, of dat UAE aanvallen van Jumbo vroeg in koers mee moet neutraliseren.
5 september 2023 11:23
Leuk interview van een renner die heel attractief rijdt en de aanval nooit schuwt. Toch denk ik dat hij de Vuelta niet gaat winnen. Roglic, Vingegaard en Kuss zullen hem in zware bergetappes keer op keer aanvallen net zolang tot hij breekt. De enige manier voor Remco om toch te winnen is zelf de aanval te zoeken in zware bergetappes. Maar dat lijkt me gezien de kwaliteiten van het Jumbo drietal haast een onmogelijke opgave.
4 september 2023 22:13
roglic ziet er echt echt goed uit , dus zal wat verliezen in de tijdrit ,maar bergop gaat die denk ik net zoals in de giro hem pakken de winst.
hij is simpelweg de betere klimmer van de twee en zit erg goed in zijn vel momenteel.

maar idd al die artikelen over roglic hou er mee op er moeten veel meer artikelen over remco de kampioen gaan want das wat telt.
  5 september 2023 10:52
  Kan je eens aangeven wanneer Roglic bewezen heeft de betere klimmer te zijn van de 2? In de Vuelta van vorig jaar, alsook in Catalonië & de Giro dit jaar, ging dat toch telkens zéér gelijk op.
Mooi interview; thx REV. De Vuelta gaat REV echter niet winnen. Hij is fabuleus als hij uitgerust is maar zijn klimvermogen en vorm verzwakken naar mate een grote ronde vordert. Zijn geluk is dat de etappes niet lang zijn tegenwoordig maar veel opeenvolgende beklimmingen zal hij lastiger verteren dan de andere favorieten.
  5 september 2023 10:53
  Hij heeft nog maar 1x een grote ronde uitgereden en daarin was ie nog steeds dominant aan het controleren in week 3, dus op basis waarvan verzwakt ie juist? Vorig jaar was z’n 2e week z’n slechtste door een valpartij. In week 3 hield ie gelijke tred met rasklimmer Mas in de vorm van z’n leven (legde Pogacar nog het vuur aan z’n schenen in de Italiaanse najaarsklassiekers)
  5 september 2023 13:56
  "zijn geluk is dat de etappes niet lang zijn tegenwoordig" Serieus..?? Wat een hoop geblaat. Misschien kun je dan evengoed stellen dat zijn ongeluk is, dat de tijdritten zo belachelijk kort zijn tegenwoordig. Of niet soms? .Met meerdere tijdritten van 50 á 60 km in een grote ronde, zoals in de tijd van oa. Lemond bvb, kon iedereen het met zekerheid schudden, en won hij de ene grote ronde na de andere...
5 september 2023 10:04
Elke dag een interview met Remco. Waarom niet elke dag Vingegaard ? Ayuso horen we nooit.

Het lijkt of de hele wereld rond Evenepoel draait - zucht.
  5 september 2023 13:57
  Valt wel mee hoor. De hele wereld niet, de hele wielerwereld daarintegen...
4 september 2023 19:53
Het is koffiedik kijken. De woorden van Evenepoel zelf, daar hecht ik niet te veel waarde aan. Want als je hem moet geloven dan ligt ieder parcours hem goed, en de dag van morgen nog beter. En als ie eraf gepierd wordt dan heeft ie zijn excuus weer klaar.
Eerlijk gezegd denk ik ook dat Remco niet de pure klimmer is. Daarvoor vind ik zijn poten simpelweg te dik. Ook ik zit op de Panache lijn, en denk dat een opeenvolging van lange klimmen hem uiteindelijk gaat breken.
En vwb zijn opmerkingen over het gevaar Kuss: Ik denk dat het terrein van Kuss niet het terrein is waar hij nu op heeft gereden. Met name de hele explosieve aankomsten zijn niet het domein van Sepp. Ik denk juist dat zijn domein de lange klimmen zijn; precies hetgeen er nog aan zit te komen. Als hij met een minuut voorsprong mag beginnen na de tijdrit, dan ben ik heel benieuwd waar Evenepoel de tijd gaat terugpakken zonder in het mes te lopen.
  4 september 2023 21:32
  Michel, dank U voor deze kennis met ons te delen.
  4 september 2023 21:44
  Poten te dik om deze Vuelta te winnen, ik moest lachen. :)

Reacties zijn gesloten.