Remco Evenepoel: “Ik leerde deze week volwassener koersen”

Door , zaterdag 15 juni 2019 om 17:34
Remco Evenepoel: “Ik leerde deze week volwassener koersen”

©Cor Vos

Remco Evenepoel werd in de koninginnenrit van de Ronde van België amper in verlegenheid gebracht. “Ik moet Lotto Soudal nochtans complimenteren. Dit was fraai. Gelukkig heb ik zelf een absoluut topteam. Dat heeft me de hele dag rustig gehouden en me perfect afgezet waar het nodig was.”

“We wisten uiteraard dat ze bij Lotto Soudal een plan hadden”, begon Remco Evenepoel zijn relaas na de podiumceremonie. “En ik moet bekennen, ze hebben dat heel goed uitgevoerd. Met Victor zo vroeg mee in de aanval, moesten ze de koerst niet mee controleren. Maar mijn ploeg heeft het ook uitzonderlijk gedaan. Ik heb vandaag sprinters zien klimmen… Ze brachten mannen die kilo’s lichter wegen in de problemen.”

“Sabatini maakte indruk”
Evenepoel had het over Iljo Keisse, Davide Martinelli en Fabio Sabatini. “Fabio (Jakobsen, red) mocht zich uiteraard sparen voor morgen. Maar wat die Sabatini hier liet zien. Ik ben gewoon onder de indruk. Maar ik wil het gehele team bedanken. Zowel staf als renners, iedereen heeft mij zoveel vertrouwen gegeven. Net daardoor heb ik me ook zo lang gedeisd kunnen houden. Heb vertrouwen in jezelf. Je bent goed. En het vertrouwen in je ploegmaats. Het werd me vooraf goed ingepeperd en het heeft me rustig gehouden.”

Toen Tim Wellens op de Roche-aux-Faucons demarreerde, had Evenepoel even geen antwoord in huis. “Dat was wel een zeer explosieve aanval. Maar iedereen herinnert zich de beelden van Luik-Bastenaken-Luik, waar Tim hetzelfde deed en achteraf een beetje ontplofte. Daarom ook panikeerde ik niet. Ik vermoedde dat hij vooral uit was op de bonificaties van de Gouden Kilometer (wat niet zo was, Wellens demarreerde vooral om weg te blijven, red) en hij daarna zou aanklampen.”

“Victor verdient de dagzege”
“Ik zag hem wel steeds groter worden en dat nam echt alle twijfels weg. Ook omdat ik weet dat ik beter word naarmate de klim vordert. Toen, eenmaal over de top, Campenaerts opnieuw prikte, kon ik goed anticiperen. En wanneer me werd toegeroepen dat Tim de rol moest lossen, heb ik me resoluut op kop gezet en ben ik à bloc beginnen rijden tot aan de finish. Het zorgde er uiteraard voor dat ik in de sprint geen energie meer had, maar het was het klassement dat telde. Niet de dagzege. Trouwens, Victor verdiende die echt, vind ik. Wat een geweldige koers heeft die gereden.”

Evenepoel beweert dat deze eindzege (die in principe een feit is) een nieuwe stap in zijn nog prille carrière is. “Nog eens, met dank aan de ploeg. En ik heb zelf bijgeleerd tijdens deze Baloise Belgium Tour. Ik voel dat ik in de koers volwassener word. Ik durf al eens gokken. Dat is nieuw voor mij, ja”, lacht hij. “Maar wel belangrijk in het profwielrennen, heb ik ondertussen begrepen.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

lathumnees 15 juni 2019 om 18:37

Knap gereden!

rennerske 15 juni 2019 om 21:49

Zo jong, zo volwassen huishouden is ongekend. Ok, een B-koers, maar toch. Daar mogen op dit moment heus wel een paar superlatieven en clichés voor uit de kast getrokken worden.
Maar daarna laten we de hype varen en aanvaarden we in stille bewondering een jarenlange hegemonie. Of niet.

Spurter 15 juni 2019 om 22:03

Knap gereden.

Akkoord, geen Froome, Bernal en Dumoulin aan de start, maar Evenepoel komt ook maar net van de junioren af hè.

Van dit soort koersen leer je wel veel. Zo koeltjes als bij bleef toen Lotto aanviel.

De vergelijken met Pogacar zijn ook niet helemaal 1 op 1 te maken. Pogacar is van ’98, Evenepoel van ’00. Twee jaar terug reed Pogacar kort (zonder te winnen) in bv. de Ronde van Hongarije.

Denk ook dat een keuze voor QS verstandiger is dan een keuze voor UAE.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair