Remco Evenepoel (4de) koos voor de aanval in Turkije: “Hoopte dat ze elkaar zouden beloeren”

Remco Evenepoel (4de) koos voor de aanval in Turkije: “Hoopte dat ze elkaar zouden beloeren”

Remco Evenepoel - ©Cor Vos

zaterdag 20 april 2019 om 19:16
Interview

Remco Evenepoel (19) keek al de hele week uit naar de koninginnenrit in de Ronde van Turkije. De youngster van Deceuninck-Quick-Step deed het prima. Hij reed een poos solo in de aanval, maar in de finale moest hij zich gewonnen geven tegen Grossschartner, Kudus en Conti. “Toch zou ik het opnieuw zo aanpakken”, vertelde hij achteraf aan WielerFlits. “Ik ben gewoon nog niet sterk genoeg om vooruit te blijven.”

Hoe evalueer jij zelf deze etappe, Remco?
“Ik kende de ideale aanloop naar de slotklim, denk ik. Ik heb het koude weer goed weerstaan, wat een voordeel was met eerst de regen en vervolgens de ijzige koude op de slotklim. En ik draaide de Kartepe in de top vijftien op. Gepland, want ik durf al eens te ver te zitten bij de aanvang van een col. Dan moet je gaatjes dichten door jongens die lossen. Door meer vooraan te beginnen, spaar je een pak energie. Ook mentaal gaat het makkelijker.”

“Ik behield mijn positie rond plaats tien tot ik de drie jongens die ik vooraf had aangestipt, zag opschuiven. Jawel: Conti, Grossschartner en Kudus. Uitgerekend de top drie… Wat dat betreft heb ik de concurrentie goed ingeschat. Ik schoof mee. En toen Conti demarreerde, ben ik in de reactie gegaan. Ik vond dat ik hem niet mocht laten rijden, want de Italiaan liet eerder in hoger gequoteerde wedstrijden al mooie resultaten optekenen. Ik vond het een goed moment.”

Je liet hem wel snel achter. Was je niet beter wat langer bij hem gebleven?
“Ik vroeg hem om met ons tweeën rond te draaien. Om samen te werken. Maar wanneer ik overpakte, volgde hij plots niet meer. Dus besliste ik om mijn eigen tempo te rijden. Toen ik wat verder omkeek, merkte ik dat de drie niet echt samenwerkten. Toegegeven, toen hoopte ik wel dat het tactisch zou worden en ze elkaar zouden beloeren.”

Niet dus. Ze kwamen terug.
“Toen ik zag dat het verschil niet groter werd, heb ik zelf ook wat gas teruggenomen en het opnieuw laten samenvloeien. Maar van kilometer drie tot twee was het echt super steil. Het ging nooit onder de vijftien procent. Toen Kudus aanviel, kon ik nog volgen, maar bij de aanval van Grossschartner moest ik na een paar seconden gaan zitten. Misschien dat ik daar wel die inspanningen van mijn eerdere aanval bekoop.”

Cor Vos © 2019

Grossschartner vertelde ons: ‘Ik panikeerde niet toen Evenepoel vertrok. Die jongen wordt wereldtop, maar nu mist hij nog wat ervaring. Het was nog heel ver toen hij vertrok.”
“Dat snap ik. Maar ik wilde ook wel eens zien hoe ver ik kon geraken, mijn grenzen aftasten. De teamorders waren ook duidelijk: volg zo lang mogelijk, maar als je voelt dat het kan, probeer je maar eens.  Dat is wat ik gedaan heb. Misschien had ik meer kans op succes als ik gewacht had. Maar dan gaan die andere drie wellicht ook sneller reageren.”

En toch: koers je bij de profs niet té veel zoals je bij de junioren koerste? 
“Nee. Ik heb nu zeven, acht kilometer in de wielen gereden. Bij de junioren demarreerde ik aan de voet van de klim en bleef ik weg. Nu heb ik best lang gewacht, vind ik. Eerlijk? Moest ik het opnieuw doen, ik zou wellicht dezelfde tactiek toepassen. Alleen ben ik op mijn negentiende nog niet sterk genoeg om al vooruit te blijven als ze achter mij niet naar elkaar kijken.”

Toegegeven, jouw manier van koersen wordt geapprecieerd door de wielerliefhebber.
“De ploeg heeft me ook verteld dat ik me niet te veel moet aanpassen. Dat ik mij aanvallende manier van koersen niet moet veranderen. Ik wil niet te veel slepen om voor de overwinning mee te kunnen doen. Ik heb vandaag toch getoond dat ik zo ook hoog kan eindigen? Ik word vierde in een WorldTour-wedstrijd. Ook al staat hier geen Roglic of Dumoulin aan de start, ik ben hier tevreden mee.”

En zo word je ook sterker…
“Voila! Ik moet dit jaar gewoon veel leren. Mezelf goed leren kennen. Vergeet niet dat ik ook geen sprint in de benen heb, dus met die mannen naar de aankomst rijden is, als ik wil winnen, ook geen optie.”

Straks de Ronde van Romandië. Daar is het deelnemersveld een stuk sterker. Maar je vertelde ons al dat je zelf ook beter zal zijn.
“In principe wel. Ik kom hier uit een week intensief koersen. Ik deed de lead-outs mee, ik sprintte mee in de twee etappes met aankomsten bergop en vandaag heb ik ook het maximale er uitgehaald. Dit is goed om de vorm omhoog te trekken. Ik voel ook dat het elke dag wat vlotter gaat.”

“Maar, in Romandië ben ik niet zinnens veel aan te vallen. Dat is inderdaad een rittenkoers van een ander niveau. In de twee tijdritten wil ik het zo goed mogelijk doen. In de cols wordt het kwestie van zo lang mogelijk te volgen. Ik koers daar wel tegen jongens die grote rondes kunnen winnen. Als het kriebelt? Het zal niet kriebelen, denk ik.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

KimJungPoels 20 april 2019 om 19:25

Kijk, wederom toont hij met zijn reactie aan al heel volwassen met de enorme overdaad aan aandacht om te kunnen gaan.

Vandaag erg goed gereden, durven aanvallen en ook al zijn verantwoordelijkheid durven nemen. Wat mij betreft een leuke aanwinst in het peloton en met wat tijd zullen we hem steeds vaker van voren gaan zien.

koos verrek 20 april 2019 om 20:26

Hebt ie weer es goed gezegd de Rem

LyndaLid 20 april 2019 om 20:37

Ik had een interview met Cavendish wel leuk gevonden.

Rijdt die ook niet daar? Misschien kunnen jullie dat eens proberen.

ikbenprocycling 20 april 2019 om 21:32

Kingcav reed tevreden mee…. had vast met Google translate hier op WF de reacties gelezen gister ;-)

xistnc 20 april 2019 om 21:38

Prima interview. Evenepoel is immers prof dankzij het bestaan van journo’s in het algemeen en Nico Dick in het bijzonder.

ikbenprocycling 20 april 2019 om 21:43

met beetje geluk schrijft een journo nog eens een mooi boekje over je. kroon op werk

montventoux 20 april 2019 om 22:32

Vandaag in hoe is het met Remko Evenepoel: Remko Evenepoel!
Met een dagelijkse rubriek is het wachten op het moment dat hij ook mediamoe is of een communicatietraining kado krijgt. Laat die jongen lekker koersen. Eind van het seizoen weer es horen hoe het was…

Headlines

Materiaalzone

Populair