Reguigui wil in voetsporen treden van Zaaf

Reguigui wil in voetsporen treden van Zaaf

Foto: Sirotti

vrijdag 8 januari 2016 om 13:37

Youcef Reguigui kijkt uit naar het komende seizoen. De 25-jarige sprinter hoopt veel te leren van Mark Cavendish en wil graag de Tour de France rijden. “Dat is erg belangrijk voor me, want ik zou de eerste Algerijnse deelnemer zijn sinds lange tijd”, vertelt hij aan Cyclingnews.

Goed 2015 achter de rug
Reguigui begon in 2015 prima door een rit en het eindklassement te winnen in de ingekorte – daardoor zonder bergrit verreden – Tour de Langkawi. Daarnaast reed hij met de Vuelta a España zijn eerste grote ronde. “Dit jaar wil ik meer. Mijn prestaties zijn geleidelijk gegroeid het voorbije seizoen. Ik was blij om mijn eerste grote ronde uit te rijden, want dat was erg belangrijk. Ik had nog nooit op zo’n niveau gekoerst, verspreid over 21 dagen. Op dit moment voel ik me daardoor een stuk beter dan vorig jaar. In 2016 denk ik dat mijn conditie een stuk beter is.”

Leren van Cavendish
Wat dat betreft is de komst van Mark Cavendish een slechte zaak voor de jonge sprinter, zou je denken. Reguigui ziet het juist als een uitkomst. “Het is prima. Cavendish heeft namelijk ook veel jongens meegebracht voor de lead-out, dus ik denk dat het team dit jaar een stuk sterker is en we meer grote wedstrijden kunnen winnen. Als je drie of vier jaar terug in de tijd gaat, zie je dat MTN-Qhubeka nog een Continental-team was, terwijl het komend seizoen op het WorldTour-niveau acteert. Het is het eerste Arikaanse team op dit niveau en om dat met Afrikaanse renners te doen is erg mooi.”

Zaaf achterna, in positieve zin
“Volgend seizoen wil ik graag Milaan-San Remo en Tirreno-Adriatico doen”, legt Reguigui uit. “Ik zou ook graag een aantal klassiekers rijden zoals de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen. De Tour is ook erg belangrijk voor me, want ik zou de eerste Algerijnse deelnemer zijn sinds lange tijd.” Het is namelijk van de jaren vijftig geleden dat er nog een Algerijn in de Tour rondreed. Zijn meest illustere landgenoot – Algerije maakte toen officieel nog deel uit van Frankrijk – is zonder twijfel Abdelkader Zaaf. Volgens de legende ging hij samen met Marcel Molines (eveneens een Algerijn) in de dertiende rit van Perpignan naar Nîmes op 200 kilometer van de aankomst in de aanval.

Het polygoonjournaal spreekt die dag van ‘Sahara-temperaturen’. Door de verstikkende hitte (naar verluidt 40 graden Celsius) en een riante voorsprong stopt Zaaf voor eventjes om een fles wijn te drinken. Dronken stapte hij weer op fiets, maar niet veel later besloot hij om tegen een boom zijn roes uit te slapen. Nadat hij wakker gemaakt was door toeschouwers vervolgde Zaaf – nog altijd dronken – zijn weg, in tegengestelde richting weliswaar. Omdat hij daarna nog eens afstapte, bracht men de Algerijn voor de zekerheid maar naar het ziekenhuis en stond er abandon achter zijn naam. De volgende dag zou Zaaf zijn ontsnapt uit het ziekenhuis en sloot hij zich bij de start aan in het peloton voor de veertiende rit. Daarop werd hij door de organisatie uit koers gehaald. Hopelijk vergaat het Reguigui een stuk beter. En Molines? Die won de etappe, maar dat weet geen mens meer.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Stelvio-fan 8 januari 2016 om 13:47

Legendarisch verhaal :D

0
Hakkie2 8 januari 2016 om 14:10

Eén van de allerbekendste en mooiste wielerverhalen :D

Die wijn dronk hij trouwens niet opzettelijk, hij dacht dat het wat anders was. Als overtuigd moslim mocht hij geen alcohol en dit was dan ook zijn eerste (en laatste?) alcolhol ooit. Daarom was hij ook zo dronken.

0
achtpuntzes 8 januari 2016 om 14:13

lol, wat een anekdote. ik zou best wel vaker van dit soort legendarische verhalen horen, dus wf….
volgens mij kan hij dan beter in de voetsporen treden van die Molines, maar goed. :)

0
Sebas 8 januari 2016 om 15:04

@8.6

Ga Benjo Maso – Het Zweet der Goden Lezen, zou ik zeggen. Staat er vol mee.

0
achtpuntzes 8 januari 2016 om 15:07

@ Sebas:
bedankt voor de tip :)

0
josi 8 januari 2016 om 18:00

@8.6
Of de wielerverhalen van Tim Krabbé.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone