Belgisch Sportgala, trainer AG2R naar Wanty, RCS en RAI in de clinch, operatie Courteille

maandag 26 november 2018 om 20:00

foto: Quick-Step Floors / Sigfried Eggers

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over het Belgische Sportgala, een trainertransfer, de uitzendrechten van de RCS-wedstrijden en een aanstaande operatie voor Arnaud Courteille vanwege een beknelde liesslagader.


Quick-Step Floors maakt kans op titel Belgisch Sportploeg van het Jaar

Net als in Nederland is in België een longlist voor de titels Sportman, -vrouw, -ploeg, Belofte, Coach en Paralympiër van het Jaar bekendgemaakt. Opvallende kanshebber is Quick-Step Floors. Bij de mannen mogen Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Kenny De Ketele, Yves Lampaert, Wout van Aert, Greg Van Avermaet en Tim Wellens hopen op een plekje bij de laatste drie. Sanne Cant, Nicky Degrendele, Jolien D’hoore en Githa Michiels zijn in de running bij de vrouwen.

Op 6 december wordt de top-3 van elke categorie gepresenteerd. Die sporters maken op 22 december, tijdens het Sportgala in Brussel kans om in de prijzen te vallen.


Wanty-Groupe Gobert haalt trainer AG2R op voorspraak van kopman Martin

Guillaume Martin heeft zijn vaste trainer naar Wanty-Groupe Gobert gehaald. Het gaat om de Fransman Samuel Bellenoue, die de laatste jaren tijdrit- en hoogtespecialist was bij AG2R La Mondiale. Een afgeketste transfer van Martin naar de WorldTour-ploeg ligt ten grondslag aan deze overstap.

Bellenoue vervult vanaf volgend seizoen de functie van Performance Manager bij Wanty-Groupe Gobert. “AG2R La Mondiale wilde Martin halen, een renner die ik trainde. Toen Guillaume besloot om bij Wanty te blijven, betekende dit het einde van onze samenwerking”, aldus Bellenoue. “Echter, hij noemde mijn naam bij zijn manager Jean-François Boulart, die mij vroeg bij de staf aan te sluiten als verantwoordelijke voor de resultaten. Dat is een kans en een carrièrekeuze, omdat ik ervaring wil opdoen in het buitenland.”


RAI (nog) niet akkoord met voorstel RCS voor uitzendrechten

Met het nieuwe jaar voor de deur hebben RCS en de RAI nog geen contract getekend over de uitzendrechten. De onderhandelingen staan onder spanning, schrijft het Italiaanse Il Messaggero. Organisator RCS zou namelijk 18 miljoen euro vragen voor de tv-rechten van de Giro d’Italia, alsook voor andere RCS-koersen van Strade Bianche en Tirreno-Adriatico tot de Ronde van Lombardije. Eerder bedroeg dat contract nog 12 miljoen euro. De productiekosten vallen nog buiten die genoemde bedragen.

Naar verluidt overweegt RAI de uitzendrechten van Italiaanse wedstrijden te laten vallen, om in plaats daarvan voor ‘goedkopere’ wedstrijdbeelden van bijvoorbeeld de Vuelta a España te kiezen. Voor wedstrijden die onder de vleugels van de RCS is exposure en zichtbaarheid in Italië zelf heel belangrijk. Daarnaast moet de Giro verplicht op een open kanaal uitgezonden worden. Commerciële kanalen staan volgens Italiaanse media te trappelen, waardoor RCS de prijs bij publieke omroep RAI op probeert te drijven.


Arnaud Courteille onder het mes voor liesslagader

Een bekende wielerblessure heeft Arnaud Courteille getroffen. De Franse renner van Vital Concept heeft een beknelde liesslagader en gaat daarvoor 30 november onder het mes. Eind september merkte de 29-jarige Courteille dat er iets niet goed was, waarna hij via via bij dokter Feugier belandde. “Onderzoek wees uit dat de omtrek van mijn slagader op twee plaatsen met 20% afgenomen was. Dat heeft de pijn en het gebrek aan power veroorzaakt”, zegt Courteille in het persbericht van zijn ploeg. Hij zal zes weken rust moeten nemen en daarna nog eens zes weken moeten ‘optrainen’. “Het is geen ongevaarlijke operatie, maar het is geruststellend om te weten dat ik na de operatie beter zal zijn.”

Binnen Vital Concept hebben Patrick Müller en Jimmy Turgis (nieuwkomer in 2019) al te maken gehad met deze blessure. In Nederland en België zijn Joris Nieuwenhuis, Steven Kruijswijk, Dennis van Winden, Bert De Backer en Vincent Baestaens voorbeelden van renners met problemen aan de liesslagader.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Olly 26 november 2018 om 16:06

Moet je Dennis van Winden eens vragen of een operatie aan een liesslagader niets gevaarlijks is. Ik zou daar niet lichtvaardig over denken.

EddyB1958 26 november 2018 om 21:38

Van Aert,De Gendt en Campenaerts komen ook in aanmerking voor de Vlaamse Reus, verkiezing van de beste Vlaamse sporter (m/v).
Hun kansen zijn opgeteld 0,0 %,turnster Nina Derwael (18) wordt en Vlaams sporter en Belgisch sportvrouw van 2018.

Leukefans 26 november 2018 om 23:01

De kansen van Van Aert, De Gendt en Campenaerts om sportvrouw van het jaar te worden lijken me sowieso 0.0%.
Bij de mannen ook trouwens, waar Koen Naert, Thierry Neuville en Hazard in mijn ogen meer kans maken/het meer verdienen. En om als Quickstep de Rode Duivels te overklassen lijkt me ook al een uitdaging.
Evenepoel als belofte van het jaar dan maar, als hij Sacoor kan kloppen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.