Rasmussen: “Ik leerde Hesjedal doping gebruiken”

woensdag 30 oktober 2013 om 15:37

In zijn maandag uit te komen autobiografie doet Michael Rasmussen letterlijk een boekje open over zijn dopinggebruik tot aan 2010. Volgens de Deen hielp hij onder andere Ryder Hesjedal (foto) met het gebruiken van verboden middelen. Ook geeft hij aan dat Bjarne Riis op de hoogte was van zijn activiteiten.

Dat valt te lezen in het Deense dagblad Politiken. Volgens Chicken kwam Hesjedal bij hem langs in 2003, toen hij nog mountainbiker was. “De Canadezen Seamus McGrath, Chris Sheppard en Ryder Hesjedal zagen blijkbaar het licht. Een goed resultaat in de wereldbeker van 2003 zou ze op de Spelen brengen in 2004. In augustus kwamen ze langs in mijn kelder, waar ze twee weken verbleven. We trainden samen in de Dolomieten, terwijl ik ze leerde hoe ze vitamine-injecties, EPO en Synacthen konden nemen.”

Hesjedals hematocrietwaarde lag volgens de Deen maar net onder de limiet van 50%, maar op de Olympische Spelen werd de Canadees door pech uitgeschakeld, voordat hij een jaar later overstapte naar de weg. Toch geeft Rasmussen aan Hesjedal nooit daadwerkelijk doping te hebben zien gebruiken.

De ex-Raborenner herhaalt ook dat Bjarne Riis wel degelijk afwist van het dopinggebruik van zijn renners bij CSC aan het begin van deze eeuw. De huidige Saxo Bank-manager zou hebben toegekeken terwijl artsen verboden middelen toedienden aan coureurs.

Daarnaast wordt oud-ploeggenoot en huidig Saxo Bank-renner Nicky Sørensen door Rasmussen beschuldigd van dopinggebruik. Zijn landgenoot zou echter zo bang zijn geweest ontdekt te worden, dat hij de doping in de tuin begraven had. Een andere ex-ploeggenoot en landgenoot, Frank Hoj, zou zijn doping zelfs in zijn mp3-speler verstopt hebben.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair