Rasaanvaller Cummings slaat weer toe, Froome eindwinnaar Dauphiné
foto: Sirotti
zondag 12 juni 2016 om 15:01

Rasaanvaller Cummings slaat weer toe, Froome eindwinnaar Dauphiné

Stephen Cummings heeft de bergachtige slotetappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Brit van Dimension Data maakte deel uit van een grote kopgroep en toverde een fenomenale solo uit zijn benen. Meerdere minuten achter hem werd de strijd uitgevochten om de eindzege. Chris Froome kwam niet in de problemen en neemt daarmee een voorschot op een nieuwe overwinning in de Tour de France.

Grote kopgroep
De openingsfase werd gekenmerkt door de eerste van zes beklimmingen. Hierop wist geen kopgroep weg te geraken. In het verlengde slaagden zeven renners daar wel in. Onder hen Wout Poels, Thibaut Pinot en Thomas De Gendt. Zij werden afgelost door een vluchtersgroep van twintig: Robert Kiserlovski, Jeremy Roy, Alexey Lutsenko, Ben Gastauer, Daryl Impey, Jurgen Van den Broeck, Tony Gallopin, Thomas De Gendt, Stephen Cummings, Daniel Teklehaimanot, Ryder Hesjedal, Nelson Oliveira, Romain Sicard, Jack Bauer, Tom-Jelte Slagter, Jérôme Coppel, Bartosz Huzarski, Paul Voss, Guillaume Martin en Tsgabu Grmay.

Cummings kiest zijn moment
De twintig kregen de ruimte van het peloton. Onder aanvoering van Sky en Etixx-Quick-Step bleef het gat hangen rond de drie minuten. Teklehaimanot pakte onderweg genoeg punten om de bergtrui voor zich op te eisen, waardoor hij voor het tweede jaar op rij de bollentrui won. Op de Col de Moissière brak de kopgroep uiteen. Een ijzersterke Cummings koos voor de solo. De Brit liep alleen maar uit op zijn achtervolgers en het peloton. Hoe hard Etixx-Quick-Step ook achtervolgde, ze liepen niet in.

Bij aanvang van de Col du Noyer, had de rasaanvaller vijf minuten bij elkaar gesprokkeld op het peloton en die gaf hij in het vervolg niet meer weg. Een typische Cummings-zege kon bijgeschreven worden, zoals hij dat dit jaar ook al flikte in Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland. Voor de Zuid-Afrikaanse ploeg betekende het – na de winst van Edvald Boasson Hagen – al de tweede zege van deze Dauphiné.

Contador opent het bal, Froome breekt niet
Op die voorlaatste beklimming demarreerde Alberto Contador uit de favorietengroep, maar veel venijn zat niet achter de versnelling. El Pistolero leek teruggepakt te worden, maar hield het tempo er wel in. Hierdoor moest Froome zelf in de achtervolging. De leider nam Richie Porte en Romain Bardet met zich mee, waardoor een favorietengroep van vier gevormd werd.

Doordat het tempo hier stilviel, konden even voor de voet van de slotklim naar Superdévoluy gelosten terug aansluiten. Een trio knechten van Froome nam de kop en lieten geen aanval van een directe concurrent meer toe. Pierre Rolland probeerde het, maar hij werd vakkundig teruggehaald. De sprint was nog het spannendst. Hierin was het Daniel Martin die naar de tweede plaats spurtte, voor Bardet. Poels eindigde als vierde en was daarmee de beste Nederlander.

12-06-2016 Criterium Du Dauphine Libere; Tappa 07 Le Pont De Claix - Superdevoluy; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Team Sky; 2016, Etixx - Quick Step; Bardet, Romain; Froome, Christopher; Martin, Daniel; Superdevoluy;

foto: Sirotti

Drie keer Dauphiné, drie keer Tour?
Froome bleef uit de problemen en kon voor de derde keer in zijn carrière de gele trui van de Dauphiné ophalen. De laatste twee keer (2013 en 2015) dat dat lukte voor de Sky-kopman, wist hij een maand later ook de Tour de France op zijn naam te schrijven. Op het eindpodium werd Froome – door bonificaties en kleine verschillen in de sprint – geflankeerd door Bardet en Martin.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
12 juni 2016 15:03
edit redactie: niet doen
12 juni 2016 15:03
Hulde aan Cummings!

Landa en Henao liepen te kutten zeg op het eind.
12 juni 2016 15:04
Martin is toch een beetje nare profiteur, vind ik. En Porte is gestraft voor laf rijden. Contador laat weer eens zien waarom we blij mogen zijn dat hij nog even doorgaat.
12 juni 2016 15:04
Wat een nachtkaars van een slotklim. Mooi nummer van Cummings, vermakelijke voorlaatste klim en Bardet nog over Porte mag ook verdiend genoemd worden.
12 juni 2016 15:05
Cummings wint dit keer met een dag vertraging nadat Pinot en Bardet met zijn tweeen voorop rijden...
12 juni 2016 15:05
Gewoon een fenomeen. Echt onvoorstelbaar. Je weet gewoon wanneer hij zo'n konijn uit de hoge hoed tovert. Fantastisch.

Ook hulde aan Contador. Zoals altijd vechtend ten onder. Ook wel logisch. Maar toch. Je moet het elke keer maar weer doen. Toch kon Froome goed volgen, en is dus de verdiende eindwinnaar.

Porte blijft toch wel een plakker. Wel kandidaat podium in de Tour. En Landa ook supersterk. Sky gaat zo dominant zijn in juli :(
12 juni 2016 15:05
Poels weer goed hoor, die staat er wel in de tour en de olympische spelen
12 juni 2016 15:06
@Tuubek laf rijden? Hij zat aan zijn limiet... Knap gereden. Zou je evengoed kunnen zeggen.
12 juni 2016 15:07
Martin wipt over Porte heen.
12 juni 2016 15:07
Porte verliest hier even podium in de laatste 500 meter :D
12 juni 2016 15:07
Ik geloof dat hier de verkeerde Martin op de tweede plaats in de uitslag staat....
Edit: ah, intussen gecorrigeerd, zie ik.

edit redactie: we nemen de uitslag direct over van PCS, zij hebben het inmiddels aangepast
12 juni 2016 15:08
@redactie het was de andere Martin :p
Edit: wat tuubke zegt
edit redactie: we nemen de uitslag rechtstreeks over van PCS, zij hebben het inmiddels aangepast
12 juni 2016 15:09
Heerlijke etappe, mooie afdaling ook!

Ik hoop echt dat ze Henao niet meenemen naar de Tour, die hebben ze ook gewoon niet nodig en moet zelf eens voor de Vuelta mogen rijden. Landa had zijn kans in de Giro en zal nu in de trein moeten/mogen. Poels uiteraard, en Thomas en König zullen er bij komen.

Kiriyenka, Stannard en Rowe. Dan heb je nog een plekje voor bijvoorbeeld Roche, maar laat Henao lekker naar de Vuelta en haar muurtjes gaan!

Wat kan ik trouwens genieten van Boasson Hagen zeg. Als sprinter, die nota bene een massasprint won, zo lang met de klimmers mee. Prachtig! Die gaat sowieso een etappe winnen deze Tour. Wie weet etappe 2, al denk ik dat dat te veel voor de echte puncheurs is (Martin, Van Avermaet, Sagan en Valverde).
12 juni 2016 15:09
Hopelijk kan Bardet zijn vorm doorzetten naar de Tour. Altijd leuk een aanvaller extra in de top van het klassement.
12 juni 2016 15:09
Wat een fantastische coureur, die Cummings! Dit jaar al overwinningen in de Tirreno en het Baskenland en nu een derde zege in een WT-koers. Er zijn weinig renners in het peloton, die zo goed weten, wat ze kunnen én wat ze niet kunnen. Chapeau!!
12 juni 2016 15:10
Haha zalig, Porte maar praten en praten met Froome, en wordt uiteindelijk nog netjes van het podium afgereden!
12 juni 2016 15:10
Zowel Porte als Froome werden geblokkeerd de laatste 500 meter door de Sky trein. Voor Froome geen consequenties, voor Porte wel.
12 juni 2016 15:12
Contador maakt zijn heldenstatus weer eens waar. Ontzettend genoten van hem, alleen de goesting al! Hopelijk staat hij op het hoogste schavotje in Juli. Contador verdient het gewoon nog een keer.

Cummings ontzettend knap. Wel een leuke koers verder. Ik hoop gewoon het het spannend wordt in de Tour. Veel man tegen man, spektakel en niet al te veel overmacht van Sky!
12 juni 2016 15:12
@vlek, inderdaad een soort anti-climax na dat vooraf gaande geweld.

Volgens mij kan Porte gewoon niet beter. Dit is zijn limiet en dit is wat hij kan; volgen. Een aanval plaatsen op dit niveau hoef je van hem niet te verwachten want hij weet dat het hem later opbreekt.
Froome werd nog even in de wielen gereden trouwens.
12 juni 2016 15:13
Ook een hele vette pluim voor Bardet.
Twee valpartijen. Stond na etappe 4 nog 1 minuut achter op de toppers....
12 juni 2016 15:13
Edit redactie: Je hebt gelijk, thanks! Is aangepast.
12 juni 2016 15:15
Bennet 14e in het eindklassement! Niet een wereldprestatie ofzo, maar beter dan ik had verwacht op basis van voorgaande resultaten (voor Californie).
12 juni 2016 15:16
Clement uiteindelijk 15 in AK. Keurig. Evenaard zijn beste rsultaat hier, dacht ik.
12 juni 2016 15:17
Geweldige aanvaller die Cummings, wint op een manier waar een Astana-coureur zich niet voor zou schamen. Mijn hoop op een spannende tour is wel enigszins vervaagd na deze generale repetitie …
12 juni 2016 15:21
Vermeulen zeer sterk vandaag! Wordt 34e bij LLS, Vuillermoz en Kiserlovski in een groepje.

Reacties zijn gesloten.