Rapportcijfers 2021: UAE Emirates

Rapportcijfers 2021: UAE Emirates

Pogačar pakt in Lombardije zijn tweede monument van 2021 - foto: Cor Vos

dinsdag 30 november 2021 om 19:15

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlits de WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. We gaan de lijst verder omhoog en komen vandaag UAE Emirates tegen.

Doelen 2021
Na de toch wel verrassende zege van Tadej Pogačar in de Tour de France van 2020, zette zijn ploeg UAE Emirates opnieuw stevig in voor het seizoen 2021. Teambaas Mauro Gianetti en sportief eindverantwoordelijk Joxean Fernández gingen vol voor een nieuwe eindzege in La Grande Boucle met het Sloveense wonderkind. Daarnaast was een top 10-notering in de Giro d’Italia een uitgangspunt en werden daar ritzeges verlangd van Fernando Gaviria. In de klassiekers lag het gewicht van de ploeg vooral op de heuvelachtige wedstrijden, waarin ze wilden scoren met nieuwkomer Marc Hirschi en andermaal Pogačar. In de Vlaamse klassiekers moesten Alexander Kristoff en Matteo Trentin zorgen voor het mooie weer.

Klassiekers: 9
Op dat laatste vlak had de ploeg uit het Midden-Oosten het lastig. De sterke Noor kwam niet verder dan een zesde plek in Dwars Door Vlaanderen, een veertiende stek in Parijs-Roubaix en een achttiende plaats in de Ronde van Vlaanderen. De altijd goedlachse Italiaan scoorde dan weer een achtste plek in Omloop Het Nieuwsblad, een twaalfde notering in Milaan-San Remo, een achttiende stek in de E3 Saxo Bank Classic en een derde plaats in Gent-Wevelgem. Pogačar werd daarnaast zevende in Strade Bianche. Al met al hield dat niet veel over voor UAE Emirates, zeker niet als je bedenkt dat ze in de Waalse Pijl niet startten.

Dat had namelijk te maken met een valspositieve coronatest van Diego Ulissi en een van de stafleden. Toch rolt er een negen uit op dit onderdeel en dat komt niet door de flauwe twaalfde plek van Trentin in de Amstel Gold Race. Nee, dat heeft natuurlijk alles te maken met Pogačar. ’s Werelds beste wielrenner – daarover liet hij dit jaar geen toeval meer bestaan – schreef dit seizoen namelijk twee monumenten bij op zijn palmares. De 23-jarige Sloveen was in het voorjaar de beste in Luik-Bastenaken-Luik na een sprint met vijf. In het najaar deed hij daar de Ronde van Lombardije bij door in een spurt met twee Fausto Masnada zijn hielen te laten zien.

Eerlijk is eerlijk: een ploeg die twee monumenten wint en ook nog eens het zwaartepunt had gelegd op de heuvelklassiekers, die verdient het om voor dit onderdeel een negen te krijgen.

Grote rondes: 9
In de Giro d’Italia moest Davide Formolo voor een top-10 in het eindklassement zorgen. Hij slaagde daar al een aantal keer in tijdens zijn carrière, maar nu lukte dat niet. Halverwege de ronde had de Italiaan wel zicht op een plek in de onderste regionen van de eerste tien, maar uiteindelijk strandde Formolo op plek vijftien. Fernando Gaviria moest in de sprints zorgen voor overwinningen, maar hij kwam niet verder dan één tweede plek en twee vijfde plaatsen. De Colombiaan werd derde in het puntenklassement. Diego Ulissi en Alessandro Covi zorgden ook voor twee keer een top 5-resultaat én Joe Dombrowski won een etappe.

Er werd voor Gaviria gelukkig een rit door een ander gewonnen, maar het resultaat in het klassement zal de ploegleiding toch niet bekoord hebben. In de Tour de France werd echter de maximale score behaald. UAE Emirates cijferde zich daar helemaal weg voor kopman Tadej Pogačar en die beschaamde dat vertrouwen niet. De Sloveense jongeling won drie etappes, het jongeren-, berg- en eindklassement. Daarbovenop ligt nog de indrukwekkende solo in de stromende regen in rit acht naar Le Grand Bornand. Daar legde Tamau de basis voor een nieuwe Tour-zege. Hoofddoel van het seizoen voor de ploeg meteen geslaagd.

De Vuelta a España was op haar beurt weer een ronde waarbij UAE Emirates genoegen moest nemen met een rol buiten de schijnwerpers. Ze kleurden wel de koers met verschillende korte noteringen. Zo werden Dombrowski, Matteo Trentin en Rui Oliveira alle drie een keer tweede in een etappe en waren er ook meerdere top 5-resultaten voor sprinter Juan Sebastian Molano. Maar ook hier was er ritsucces, dit keer dankzij Rafał Majka. De Poolse klimmer won de bergetappe met aankomst in El Barraco. Daarnaast reed klimmer David De la Cruz het laatste weekend nog de top-10 in. De Spanjaard werd namelijk zevende.

Perfect waren de grote rondes dus niet helemaal. Maar de overmacht waarmee Pogačar het hoofddoel van de ploeg in de Tour verwezenlijkte, weegt zwaar. Daarom dus een uitstekend cijfer, alleen had het nog een puntje beter gekund.

Overige wedstrijden: 8
In de overige wedstrijden kwam UAE Emirates toch net iets minder uit de verf. Tadej Pogačar won weliswaar de UAE Tour en Tirreno-Adriatico, maar verder was het niet meteen overtuigend. Uiteraard was er de gevoelige nederlaag na fantastisch tactisch ploegenspel van Jumbo-Visma in de Ronde van het Baskenland, maar in de overige rittenkoersen op WorldTour-niveau bleef UAE Emirates wat achter. Alleen in de Ronde van Zwitserland (zevende, Rui Costa) en de Ronde van Polen (vierde, Diego Ulissi) volgende er nog top 10-noteringen. Dat had voor een topploeg zoals UAE Emirates is, toch veel beter gemoeten.

In de overige eendagskoersen op WorldTour-niveau komen daar nog een derde plek in Eschborn-Frankfurt (Alexander Kristoff) en een vijfde plaats in de Clásica San Sebastián (Alessandro Covi) bij. Wel werden er in verschillende WorldTour-koersen ritten gewonnen. Dat gebeurde in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland (allen Pogačar) en de Ronde van Polen (Fernando Gaviria), bovenop de hierboven reeds genoemde (eind)overwinningen op het hoogste wielerniveau. In totaal waren dat er veertien van de in totaal 32 seizoenszeges die UAE Emirates behaalde. Die werden door elf renners gerealiseerd.

Dat hadden er meer kunnen en ook moeten zijn, want vooral in het najaar werden veel podiumplekken verzameld. Een ruime voldoende, maar dat had dus hoger kunnen uitvallen.

Eindcijfer: 8,7
Al bij al kan UAE Emirates terugkijken op een geweldig seizoen met twee monumentale zeges en de eindoverwinning in de Tour de France. Het levert dan ook een stevige voldoende op, maar niet het hoogste in deze reeks. Dat heeft er vooral mee te maken dat de ploeg uit het Midden-Oosten na INEOS Grenadiers het grootste budget ter wereld heeft, met naar verluidt een grootte van zo’n dertig miljoen euro. Een groot deel daarvan gaat op naar groeibriljant, wonderkind en ploegkopstuk Tadej Pogačar. Alleen is het maar goed dat hij geen grote blessures heeft gekend, want anders was het een zeer pover jaar geweest.

Fernando Gaviria kende niet zijn beste seizoen, Alexander Kristoff hebben we niet veel gezien, Marc Hirschi was geen schim van de renner die hij bij Team Sunweb was, Diego Ulissi kwam terug naar hartproblemen en Matteo Trentin ontbeerde het geluk. Dus UAE Emirates heeft ook haar tegenslag gehad. Maar het mag duidelijk zijn dat ze het eindcijfer grotendeels te danken hebben aan Pogačar. Lichtpuntjes: de ontwikkeling van Alessandro Covi en Juan Ayuso.

UAE Emirates’ volgende groeibriljant, Giro d’Italia U23-winnaar Juan Ayuso – foto: LaPresse


In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Dit artikel delen:

33 Reacties

Dikke Man 30 november 2021 om 07:11

Aangezien verdachtmakingen voortaan via een reveal party gaan besluit ik dit achterwege te laten. Perfect seizoen voor Pogacar. Overklast niet alleen de concurrentie maar ook zijn eigen team. Hirschi? wie??! Alleen een puntje aftrek omdat het echt een one man show begint te worden. De rest van het team doet zijn werk maar ook niet veel meer dan dat. 9.

0
Landeirovic 30 november 2021 om 07:29

Ik ben het eens met de score. Door sommige renners werd te weinig gebracht. Maar toch hebben 26 verschillende renners afgelopen jaar een top 3 weten te behalen. Volgend jaar moeten ze de 40 overwinningen kunnen aantikken met een Ackermann, Almeida en dan een Covi en Ayuso die misschien beginnen te winnen.

0
Romāns Vainšteins 30 november 2021 om 07:30

Om de reden dat ze als een waterhoofdequipe gekoerst hebben krijgen ze van mij een 8,4 tov de 9,1 en 8,8 die Bahrein en Alpecin krijgen. Verdeel en heersch is wat mij betreft belangrijker dan alles is voor bassie. Ik geloof dat er naast Pogacar veel meer in zit qua winstkansen, dit team.

0
Panache 30 november 2021 om 08:11

Wat interesseren die doelstellingen. Wanneer je de Tour en twee monumenten wint dan heb je zo’n fors percentage van de grootste wedstrijden op je conto gezet, dat het voor andere ploegen vrijwel onmogelijk wordt om nog echt succesvoller te zijn. Dat het Pogacar, Pogacar, Pogacar is maakt niet uit, hij draagt het shirt van UAE en is vrijwel overal ook de vooruitgeschoven post. Youri heeft goed zijn best gedaan om een Belgisch of Nederlands team hoger te kunnen waarderen, waarschijnlijk krijgen ze exact dezelfde score straks met een 9,5 of zo.

0
klootje kriekeljon 30 november 2021 om 08:18

Officiële doelstellingen met geïnterpreteerde doelstellingen samen op een hoop gegooid om tot een rapportcijfer te komen.
Zonder cynisme, het was veel sterker geweest als Youri had gezegd: ik deel op basis van eigen voorkeur rapportcijfers uit. Los van de zin er van. Het zou hem sieren als hij eens niet voortdurend de crux missende discussies aan gaat maar gewoon eens zeg: dit was misschien niet de beste insteek.

0
ssj 30 november 2021 om 09:23

Inderdaad vreemd dat Alpecin & Bahrein een hogere score krijgen dan de ploeg die de Tour én 2 monumenten winnen. En daarbuiten winnen ze ook nog genoeg. Ondanks verschil in budget.

0
Lalsacien 30 november 2021 om 08:28

UAE in dienst van Pogacar cum laude geslaagd.
UAE zonder hem matig.

0
Panache 30 november 2021 om 09:07

Ja, stel je voor dat Pogacar in de Tour of Slovenia was uitgevallen en de Tour had gemist, dan hadden we massaal de wenkbrauwen gefronst met waar UAE toch mee bezig was. Al die etappes op kop rijden en controleren voor, ja voor wie eigenlijk, voor Ben 'O Connor die het geel draagt. Dat zou wel raar zijn geweest. Of is het misschien zo dat wanneer je iets in het verleden verandert, dat dan alles mee verandert? Dat UAE een ander team opstelt, met andere doelen, met andere koerswijze en andere uitslagen? Dat je dus niet zomaar een spits kunt wegdenken en zijn 19 top1 noteringen kunt wegdenken? Een heel jaar lang rijdt dit hele team in dienst van Pogacar, zelfs in voorbereidingswedstrijden wordt er rekening gehouden met de niet aanwezige afmaker van het team. Klein voorbeeld: Kuss wint een bergetappe in de Tour. Doordat Roglic er niet meer bij is, is zijn rol veranderd.

0
DunJay 30 november 2021 om 14:08

Huh…? Wat wil je nu precies zeggen? Dat als Pogi niet had gereden, er wel anderen uit dit team zouden hebben gewonnen?

0
josi 30 november 2021 om 08:38

Eigenlijk is zo’n beetje de hele score aan Pogacar toe te schrijven. Zonder hem zou er voor UAE niet veel om over naar huis te schrijven zijn geweest. Toch wel raar voor een van de rijkste ploegen in het peloton om zo afhankelijk te zijn van 1 renner.

0
Marik 30 november 2021 om 08:51

Ik snap jouw verhaal wel. De kans bestaat dan ook dat ze volgend jaar een veel minder jaar draaien. Want het gaat niet altijd zo goed hè. De statistieken laten zien dat je ook eens een pechjaar hebt.

0
JensVdB 30 november 2021 om 08:40

Als ge de tour wint verdient ge wel een 10

0
Mystieke_Monnik 30 november 2021 om 09:05

De tour is de helft, alle andere wedstrijden de rest. Zo zien de ploegen zelf dat ook.

0
Michelangelo 30 november 2021 om 09:15

Pogacar een 10 met een griffel
De rest van de ploeg een 2

Eigenlijk was deze ploeg een one trick pony. Alle ballen op Pogi. Vergelijk het een beetje met Barcelona, dat eigenlijk vaak niet meer was dan Messi met wat brandhout eromheen.

Het zal mijn benieuwen of de aankopen uiteindelijk de ploeg sterker maken in de breedte. Want als je de resultaten van Pogi eraf haalt, blijft er bitter weinig over. Zeker als je het budget van de ploeg in ogenschouw neemt, en de namen die er rond fietsen.

0
jappe666 30 november 2021 om 09:29

Pogacar reed 32 van de in totaal 125 podiumplaatsen bij elkaar.
De andere (25!) namen zijn:

Diego Ulissi 10
Alessandro Covi 9
Matteo Trentin 9
Fernando Gaviria 8
Marc Hirschi 8
Alexander Kristoff 7
Juan Sebastián Molano 7
Brandon McNulty 4
Rui Oliveira 4
Alexandr Riabushenko 2
Andrés Camilo Ardila 2
David de la Cruz 2
Jan Polanc 2
Joe Dombrowski 2
Mikkel Bjerg 2
Rafał Majka 2
Rui Costa 2
Ryan Gibbons 2
Valerio Conti 2
Yousif Mirza 2
Davide Formolo 1
Juan Ayuso 1
Maximiliano Richeze 1
Sven Erik Bystrøm 1
Vegard Stake Laengen 1

Qua spreiding is dat dus zelfs meer dan Quick-step die ‘maar’ aan 21 verschillende renners komen, terwijl die toch alom geprezen worden voor de breedte van hun team.

0
Michelangelo 30 november 2021 om 10:03

@Jappe,
Pogacar steekt qua kwaliteit en kwantiteit mijlenver uit boven de rest van het team. Daarbij mag je van de rest van de ploeg gewoon een stuk meer verwachten dan is geleverd. Hirschi, Kristoff, Gaviria; allemaal ver ondermaats gezien hun naam en loonstrookje. En zelfs Trentin heeft heel vaak op zijn stuur geklopt en nauwelijks de handjes in de lucht gestoken.

En daar mag je denk ik gewoon kritisch over zijn. Als je de uitslagenlijst van uae zou opschonen door Pogacar eruit te halen, dan blijft er gewoon bitter weinig over.

0
jappe666 30 november 2021 om 11:02

Qua overwinningen wel, maar Pogacar was gewoon ook 60 dagen absolute kopman, dus dat zijn al 60 koersen minder waar de rest voor eigen kans mag rijden. Daar bovenop alle voorbereidingskoersen waar ze op hun metertje moeten rijden, zijn toch wel verzachtende omstandigheden. Ben er van overtuigd dat een Majka, Ulissi, Hirschi, Trentin, Bjerg, McNulty etc meer prijs zouden gereden hebben mocht Pogacar niet in hun ploeg rijden.

Kristoff en Gaviria ben ik wel met je eens dat ze teleurstellend hebben gereden, al heeft die laatste met al zijn Covid-perikelen wel een aardig excuus natuurlijk. Maar om met 93 podiumplaatsen voor zijn ploegmaats nu te stellen dat er weinig overblijft vind ik wel heel streng, zeker gezien alle perikelen die ze hebben gehad. Gaviria met zijn dubbele Corona-besmetting, Ulissi met zijn hartproblemen, paar keer niet mogen starten wegens quarantaine, Hirschi die afgelopen winter behoorlijk wat bagger over zich heen kreeg, …

Neemt niet weg natuurlijk dat Pogacar er qua absolute klasse met kop en schouders bovenuit steekt, dat spreekt voor zich.

0
Michelangelo 30 november 2021 om 11:43

@Jappe,
maar in koersen waar Pogacar niet de kopman was, hebben ze ook gewoon bijzonder matig gepresteerd. Met Covi hebben ze een lichtpuntje gehad, en Majka is heel vaak op niveau. Maar ze zijn duidelijk heel sterk afhankelijk van 1 rennner. Terwijl ze op papier en qua budget toch echt bovenin mee zouden moeten draaien ook zonder pogi op de startlijst.

Als Hirschi zijn niveau gaat halen, en Almeida niet met maar naast Pogacar geprogrammeerd gaat worden, dan komt er misschien wat meer balans in volgend jaar.

0
jappe666 30 november 2021 om 12:06

Met ook nog Ackermann en Hodeg voor de sprints en Ulissi en Hirschi die een normale winter zullen hebben (normaal gezien) acht ik hen in staat om hun aantal zeges bijna te verdubbelen.

Wat betreft hun budget ben ik eigenlijk kritischer over hun selectiepolitiek, dan over de resultaten die ze bij elkaar hebben gereden. In plaats van te investeren in gevestigde waarden die een garantie zijn op overwinningen, hebben ze nu eenmaal erg veel net-niet renners in de ploeg. Ze zitten er heel vaak bij, maar kunnen het zelden afmaken. Met het verlies van Philipsen hebben ze op dat vlak eigenlijk een nog grotere krater achtergelaten.

Kristoff, Gaviria, Trentin,… zijn allemaal erg snel, maar wel net onder de wereldtop.
Formolo, Bjerg, McNulty, DeLaCruz, Majka, Rui Costa, … allemaal uitstekende renners, maar ook van hen verwacht ik eigenlijk geen massa overwinningen, ook niet als ze als kopman mogen starten.

Als conclusie zou ik dus stellen dat ze met het aanwezige materiaal prima gepresteerd hebben, maar is met hun budget het aanwezige materiaal allesbehalve prima en dat hebben ze naar mijn aanvoelen voor 2022 al voor een heel groot stuk opgelost.

0
D.Koch 30 november 2021 om 23:47

Complimenten voor het uitzoeken jappe666

0
Murcia 30 november 2021 om 09:24

Een terecht cijfer door het winnen van twee Monumenten en de Tour, dat de ploeg drijft op Pogacar is natuurlijk duidelijk maar in de schaduw van hem zag ik goede optredens van o.a. Covi, Ulissi en Majka. Teleurstellend waren Trentin en Hirschi die ver achter bleven bij de verwachtingen en met name de eerste voegde daar ook de knulligheid van zijn najaars optredens aan toe waar hij onbegrijpelijke fouten maakte in de sprints of valpartijen bergop.

0
hartstikkebedankt 30 november 2021 om 09:52

Bjerg, Conti, Costa, Formolo, Gaviria, Hirschi, Kristoff, Majka, McNulty, Polanc en Riabushenko vielen tegen dit seizoen. En toch een fantastisch seizoen gedraaid, natuurlijk vooral door Pogacar. Trentin had wel wat vaker mogen winnen dit jaar, zat er overal goed bij maar hoe hij de sprints op het einde van het seizoen verloor was toch opmerkelijk.

0
ChefSpijker 30 november 2021 om 11:03

Majka heeft het toch gewoon prima gedaan? Bijna het hele jaar geknecht en toen hij een vrije rol kreeg (Vuelta), won ie op indrukwekkende wijze een etappe met een lange solo.

McNulty’s progressie bergop valt wat tegen, maar heeft toch ook wel echt momenten van klasse laten zien. Klopte bijna Roglic in een lastige tijdrit met de rest op grote achterstand, liet in de Dauphiné een heel sterke sprint heuvelop zien waarbij hij, denk ik, had kunnen winnen als ie gestart was in het wiel van Colbrelli en ook z’n optreden in de wegrit van de Spelen was erg sterk. Alleen net niet sterk genoeg om Carapaz te kunnen volgen. Dus wat mij betreft ook niet terecht in dat rijtje.

0
VerstandOpNul 30 november 2021 om 10:00

Op zich wel eens met deze cijfers.

Ik heb wel een punt aftrek gegeven voor die lelijke leiderskit in de Tour.. Een zwarte koersbroek met geel stiksel.. en dan die zwarte banden die door het gele tricot heen schijnen.. Ughhhhh…

0
Wheely 30 november 2021 om 10:16

Je bent zo goed als je beste renner.

0
Romāns Vainšteins 30 november 2021 om 12:13

Onjuist, zie daarvoor Bahrein en Quick Step.

0
Marco 30 november 2021 om 12:47

Bij Jumbo is dat de beste twee renners

0
Silent Hill 30 november 2021 om 10:43

Was hier niet een lid dat hevige fan was van UAE ? Lander ofzo ? Ben zijn naam effe kwijt. Die lijkt van de aardbol verdwenen.

0
Maillot à Pois 30 november 2021 om 10:49

Lander ja, zijn nickname is nu Landeirovic
Hij heeft hierboven al gereageerd hoor.

0
Silent Hill 30 november 2021 om 11:00

Ah … op die manier. Die switch moet ik gemist hebben.

0
lo squalo dello Stretto 30 november 2021 om 10:53

Een 10 kan je het team niet geven, daarvoor waren er best veel renners die tegenvielen. Maar goed, andere ploegen kregen het hier ook al; dus snap ik niet dat je met Tourwinst en 2 monumenten onderdoet voor bepaalde andere teams in deze reeks.

0
Fausto Roest 30 november 2021 om 14:35

Twee monumenten, eindzege Tour de France is prachtige prestatie inderdaad. Zet er alleen wel een kanttekening bij dat ze nooit meegespeeld hebben om het klassement in zowel de Giro als de Vuelta. McNulty, Hirschi dat soort jongens hadden echt een stuk beter gekund. Ze hebben een x aantal talenten die erover een paar jaar wel zullen staan. Maar buiten Pogačar is het zoals terecht in dit artikel al werd gezegd, vrij pover. Dat is uiteraard een kwaliteit je team bouwen om een renner en daar het meeste uit te halen. Tiberi, Ayuso interessante talenten. Almeida, Soler, Ackermann volgend jaar ook onder contract. Met Almeida zullen ze ook wel een gooi willen doen naar het klassement in de Giro en Soler inzetten in de Vuelta.

0
Covadonga 30 november 2021 om 21:05

Slecht verhaal. Ze hebben alle doelen gehaald. Een 10 dus volgens de (on)logica van deze site. En waarom nu ineens wel met een budget gaan strooien???
Tenenkrommend wederom.

Het initiatief verdient een 10, de uitwerking niet meer dan een 2.
Maar misschien moet wf de doelstellingen van deze reeks erbij zetten.
Ik was al klaar met wf, maar wilde dit nog even kwijt.
Sorry voor de vervuiling.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone