Rapportcijfers 2021: Bahrain Victorious

Rapportcijfers 2021: Bahrain Victorious

foto: Cor Vos

maandag 29 november 2021 om 20:00

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlits de WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. De volgende ploeg die we behandelen is Bahrain Victorious.

Doelen 2021
De ploeg uit het Midden-Oosten zette aan het begin van het jaar vooral in op goede resultaten in de grote rondes. Mikel Landa was daarbij de aangewezen naam, waarbij ook Pello Bilbao vrijheden zou krijgen. Het uitgangspunt was om in één grote ronde het podium te halen. Daarnaast wilde de ploeg ook ritoverwinningen in de grote rondes boeken, want dat hoeft elkaar niet te bijten. In de Vlaamse klassiekers moest Sonny Colbrelli proberen meedoen voor zeges, terwijl Dylan Teuns dezelfde opdracht kreeg in de heuvelklassiekers. En in beide type wedstrijden moest ook sterke allrounder Matej Mohorič zijn partij meeblazen.

Klassiekers: 8
Meteen een mooie opsteker in Omloop Het Nieuwsblad. Good old Heinrich Haussler was er goed voor een vierde plek. Bilbao werd vervolgens tiende in Strade Bianche, Sonny Colbrelli eindigde als achtste in Milaan-San Remo en Marco Haller was goed voor een tiende plek in de E3 Saxo Bank Classic. Colbrelli sprintte ook mee voor winst in een memorabele editie van Gent-Wevelgem. In Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen konden de troepen van Bahrain Victorious dan geen hoofdrol vertolken. Matej Mohorič zette tot slot een negende en tiende plek neer in respectievelijk de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

Op voorhand was dat voor een ploeg zonder echte specialisten niet slecht, vooral ook omdat de resultaten ploeg-breed gedragen werden. Toch krijgt de ploeg een acht voor dit onderdeel en dat heeft natuurlijk alles te maken met de monumentale zege van Sonny Colbrelli in Parijs-Roubaix. De Italiaanse- en Europees kampioen was na een epische uitgave de betere van Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel op de Velodrôme de Roubaix. Dat de ploeg er in de Ronde van Lombardije niet aan te pas kwam, mag daarom niet deren. De Hel van het Noorden was een uitschieter, maar wel eentje van formaat voor dit team.

Grote rondes: 10
Mikel Landa richtte zijn pijlen dit jaar op de Giro d’Italia. Bahrain Victorious kreeg al op de vijfde dag een bittere pil te slikken, toen de Bask na een harde valpartij de ronde moest verlaten. Een dag later bezorgde Gino Mäder de ploeg toch weer een glimlach bij het avonddiner, want de jonge Zwitser hield vanuit de vroege vlucht in de zesde rit met aankomst bergop de topfavorieten net af. Ploeggenoot Damiano Caruso – die een helpersrol voor Landa zou vertolken – eindigde daar als zesde. Het bleek een voorbode, want de 34-jarige Italiaan reed zijn allerbeste grote ronde ooit. Na elf etappes stond hij derde.

Vooral de laatste week van Caruso was indrukwekkend. Op Cortina d’Ampezzo (rit zestien) steeg hij zelfs naar plek twee in het klassement en in de dagen erna leek leider Bernal kwetsbaar. De Italiaan probeerde in de voorlaatste rit nog een gooi te doen naar het roze, maar dat bleek tevergeefs. Desondanks pakte Caruso wel de ritzege op Alpe Motta en eindigde hij op een heel knappe tweede plek in het eindklassement. Pello Bilbao werd dertiende in het eindklassement en hij werd in de Tour de France ook uitgespeeld als klassementskopman. Daar verging het de Bask iets beter: hij eindigde op plek negen.

Daarmee zouden we de Tour van de ploeg wel te kort doen. Dylan Teuns won namelijk een etappe en Sloveens kampioen Matej Mohorič boekte zelfs twee ritzeges. Wout Poels deed daarnaast lang mee om de zege in het bergklassement. Uiteindelijk werd hij er tweede achter Tourwinnaar Tadej Pogačar. Ook in de laatste grote ronde liet Bahran Victorious van zich spreken. En niet te zuinig ook. Caruso zorgde andermaal voor een ritzege, maar vooral in het eindklassement baarde het team opzien. Jack Haig stond namelijk op het eindpodium (derde), terwijl Mäder heel knap als vijfde eindigde en zo ook het jongerenklassement won.

Overige wedstrijden: 9
In de wedstrijden naast de klassiekers en de grote rondes maakte Bahrain Victorious ook heel veel indruk. Er werd in totaal dertig keer gewonnen (waarvan zestien op WorldTour-niveau) met tien verschillende renners. Zo werden er onder meer ritten gewonnen in de Ronde van Romandië (Sonny Colbrelli), het Critérium du Dauphiné (Colbrelli en twee keer Mark Padun), Ronde van Zwitserland (Gino Mäder), de Ronde van Polen (Phil Bauhaus) en de Benelux Tour (Colbrelli en Matej Mohorič). In die laatste ronde stelde de Italiaanse kampioen ook de eindzege veilig, terwijl zijn Sloveense ploeggenoot tweede werd.

Met de Vuelta a Burgos (Mikel Landa) en de CRO Race (Stephen Williams) werden nog twee rittenkoersen gewonnen. Op dat laatste onderdeel scoorde Bahrain Victorious overigens sowieso uitstekend. De ploeg betwiste in 2021 in totaal 21 rittenkoersen. Slechts in drie daarvan (Ronde van Catalonië (18e), Ronde van Zwitserland (18e) en de Settimana Ciclistica Italiana (11e)) wist Bahrain Victorious geen top 10-plek te bewerkstelligen. Daarbij onder meer een derde plek in Tirreno-Adriatico, een zesde plek in de Ronde van het Baskenland (beide Landa), vijfde in de Dauphiné (Jack Haig) en tweede in de Ronde van Polen (Mohorič).

Bahrain Victorious was dus vooral in de rittenkoersen op punt. Er werden namelijk ‘slechts’ vijf eendagskoersen gewonnen: het Sloveens kampioenschap tijdrijden (Jan Tratnik) en op de weg (Mohorič), het Italiaans kampioenschap op de weg, de Memorial Marco Pantani en dus Parijs-Roubaix (allen Colbrelli). Ook in de overige eendagswedstrijden bleef de ploeg een beetje achter, al leek dat een bewuste keuze. Er werden namelijk relatief weinig wedstrijden (34, waaronder zeven nationale kampioenschappen) gereden door Bahrain Victorious. Wel nog noemenswaardig: Mohorič verspeelde een zege in de Clásica San Sebastián (tweede).

Eindcijfer: 9
Aan het begin van het jaar begon Bahrain Victorious eigenlijk zonder absolute toppers aan het seizoen. Met dat gegeven kun je alleen maar spreken van een topjaar. De focus lag vooral op de grote rondes en daarin heeft de ploeg het uitstekend gedaan met podiumplekken in de Giro en de Vuelta, met daarnaast in totaal zes ritzeges – waarvan drie in de Tour de France. Tel daarbij de indrukwekkende zeges van Sonny Colbrelli in de Benelux Tour en Parijs-Roubaix.

Hij en Matej Mohorič groeiden dit jaar uit toppers van formaat, Damiano Caruso kende zijn beste seizoen ooit en renners als Jack Haig, Gino Mäder, Phil Bauhaus en Mark Padun kenden een sterke ontwikkeling. Je zou bijna vergeten dat kopstuk Mikel Landa (die veel pech kende) er nauwelijks aan te pas kwam en dat ook renners als Pello Bilbao, Wout Poels en in iets mindere mate Dylan Teuns minder goed uit de verf kwamen. Al bij al kun je stellen dat Bahrain Victorious het uitstekend gedaan heeft in 2021 en er het maximale uit heeft gehaald.

De twee absolute smaakmakers van Bahrain Victorious dit jaar: Mohoric en Colbrelli – foto: Cor Vos


In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Dit artikel delen:

65 Reacties

Geel Zwarte Bril 29 november 2021 om 07:58

Terecht, top jaar gehad. Benieuwd of ze dat kunnen vasthouden.

0
Marik 29 november 2021 om 08:07

Bij deze ploeg krijg ik een vieze smaak in mijn mond. Het tweeluik van Padun in de Dauphiné staat daar symbool voor. Gebaseerd op een slecht buikgevoel (of is het jaloezie?) Krijgt de ploeg van mij een 4.

0
Franco Ballerini 29 november 2021 om 08:21

Ik ook. Inderdaad door Padun, maar meer nog door Caruso.

0
dazzler2120 29 november 2021 om 08:29

@marik maar moet je een cijfer voor resultaten baseren op onderbuikgevoelens en onbewezen vermoedens? Of prestaties t.o.v. verwachtingen?
Ik ben het met je eens dat ze bijzonder gepresteerd hebben, maar niet met je eens dat ze daarom een laag cijfer / onvoldoende verwachten. Ze hebben gewoon enorm overperformed t.o.v. de verwachtingen.

0
Marik 29 november 2021 om 08:41

dazzler je hebt rationeel gezien gelijk hoor. Echter heb ik mijn irrationaliteit de boventoon laten voeren dit keer ;)

0
jooprioolpijp 29 november 2021 om 10:35

Dat gevoel heb ik ook. Objectief heeft de ploeg het super gedaan, idd rond de 9, maar omdat in dit klassement allerlei subjectieve factoren meewegen heb ik ze een mager 7tje gegeven. En dan laat ik de beuk van Colbrelli aan Roglic nog buiten beschouwing.

0
heuvelcolombia 29 november 2021 om 12:34

Goed verhaal.

0
Romāns Vainšteins 29 november 2021 om 13:26

Ik heb het omgekeerd en wordt juist blij van dit Bahrein dat eigenlijk helemaal koerst op de manier van Astana. Veel verschillende winnaars zonder waterhoofdfocus op kopman en/of niche. Duidelijk zat dat zij met hun geweldige equipe pas dit jaar net zoals de andere topteams met ketonenvreten zijn begonnen en daardoor aansluiting hebben gevonden. Als men de gezonde regel invoert dat het vanaf januari afgelopen is met die shit blijft hun relatieve niveau gewoon op orde.

0
oscarfreirefan 29 november 2021 om 08:10

Zo zie je maar. Voor dit onderdeel moet je lage ambities hebben dan scoor je hoog. Met deze financiën had je toch wel iets verwacht als dit.

0
Yeez 29 november 2021 om 09:17

Hun budget zit niet bij de top 5 wt-ploegen

0
Dikke Man 29 november 2021 om 08:35

Het enige dat ik deze ploeg gun is een nietige, vieze 2. Deze ploeg is zodanig verdacht dat het zijn weerslag heeft op het hele peloton. Enige positieve is de nieuwe wielerterm: “hij doet een Padun” of is het paduneren?

0
Panache 29 november 2021 om 09:02

Als ik jouw reactie zo lees, is er wel meer positief.

0
Dikke Man 29 november 2021 om 09:05

Paduntssss

0
lampje 29 november 2021 om 08:45

Op basis van prestaties een dik verdiende cijfer.

Er staat natuurlijk wel een enorme olifant in de kamer. Het riekt. Maar om dat nu mee te nemen in het oordeel gaat ook weer nergens over.

En dan heb je er altijd weer die naar individuele renners van andere ploegen wijzen om voor dit collectief het massaal geconsumeerde Bahrainse ontbijt goed te praten. Dus ja wat dat betreft helemaal prima die 9.

0
williams 29 november 2021 om 09:20

Als Eddy Merckx een prijs mag krijgen voor zijn positieve invloed op het wielrennen mag Bahrein n 9 krijgen.

0
Mystieke_Monnik 29 november 2021 om 09:25

Check gewoon even de procyclingstat PCS punten van de afgelopen 5 jaar voor alle Bahrein toppers en je ziet vrijwel hetzelfde beeld: redelijk presterend, gevolgd door een dip van twee jaar (ook corona), gevolgd door meestal een verdubbeling van punten tov 3 jaar terug en dus ook beste jaar ooit. Er kan natuurlijk altijd een uitschieter tussenzitten van een renner die onverwacht goed presteert, maar dit is wel heel breed. Niet te vergelijken met bijv een Mollema die al 10 jaar op hetzelfde niveau presteert. Ze hebben een topdieet gevonden?

0
Panache 29 november 2021 om 09:33

In een jaar tijd heeft Bahrein een flinke opmars gemaakt. Dat ze daar iets ‘goed’ doen staat buiten kijf, want van een verzameling los zand en rijders met zeer fluctuerende prestaties hebben ze een seizoen weten te draaien waar bijna iedere renner het beste uit zichzelf heeft weten te halen. Uitgezonderd Mäder (dat is gewoon een toptalent) en uitgezonderd Poels (die was afgelopen seizoen net zo wisselvallig als altijd). Landa leek mij ook op zijn beste niveau te acteren maar kon het door een valpartij in de Giro niet laten zien. De vraag is dus waar het door komt dat deze ploeg nu in de breedte het beste uit zich zelf gehaald heeft. Iedereen heeft daar zijn eigen ideeën over, van illegale tot legale verklaringen. Wat wel vóór Bahrein spreekt is het feit dat ze niemand hebben die er echt bovenuit springt. Ze hebben geen Pogacar, Van Aert, Roglic, van der Poel of Alaphilippe. Colbrelli staat (PCS aanhoudende) in de top-10 van de wereld (p6), Mohoric staat op p13, daarna pas Caruso op p36. Ze hebben 8 renners in de top 100 (6 tussen p36 en p84). Kortom een verzameling subtoppers. Zo bezien is het wel vreemd dat juist deze ploeg het stempel onbetrouwbaar krijgt, al snap ik dat er noodzaak is aan een opvolger van Astana nu het Kazachse team slechts een schim is van zijn verleden.

0
kleomantre 29 november 2021 om 09:52

Die keren volgend seizoen wel terug met wat wisselingen her en der

0
Dikke Man 29 november 2021 om 09:53

Je beantwoordt eigenlijk je eigen vraag. De prestaties zijn niet buitenaards, de ontwikkeling van sommige renners wel. De ranglijst is voor renners die geen klassiekers kunnen rijden ook niet heel relevant (wat heeft Caruso nou eigenlijk gereden behalve de Giro?) tel hierbij op dat ze 1: een lugubere sponsor hebben, 2: de renners die er echt uitspringen dit seizoen uit landen komen waar doping als een delicatesse wordt beschouwd, en 3: de kijker verzuurd is geworden door misplaatst vertrouwen in het verleden. En ja, er is inderdaad altijd wel één ploeg de verdachtste. Gelukkig hebben we volgend jaar Astana én Movistar erbij! Feest!

0
Panache 29 november 2021 om 11:38

"2: de renners die er echt uitspringen dit seizoen uit landen komen waar doping als een delicatesse wordt beschouwd"

Dat vind ik juist niet. Nederland en België worden internationaal gezien als vuile landen, zeker binnen het wielrennen. Poels en Teuns hebben buiten wat leuke ontsnappingspogingen geen denderend seizoen. Poels de minste PCS punten van de afgelopen 7 seizoenen en Teuns scoorde minder dan 2017-2018-2019.
Het 'schone' Duitsland (vertegenwoordigd door Phil Bauhaus) reed zijn beste seizoen ooit. Australië (niet bekend staande als vuil land) vertegenwoordigd door Jack Haig idem. Zwitserland staat ook niet bekend als vuil land, vertegenwoordigd door Gino Mäder verrassing van het seizoen, uiteraard zijn hoogste score in een seizoen, maar dat mag geen hele grote verrassing zijn na 2018 o.a. 3e in 'l Avenir. Ga je naar Mohoric, een wereldkampioen bij de junioren én wereldkampioen u23. Enige dat tot bepaalde hoogte bij je opmerking past zijn de Italianen (zogenaamd vuil land) met prestaties een grote stap vooruit én Padun. Kijk je naar de Italianen: Colbrelli no6 van de wereld, was in 2016 en 2018 no20 van de wereld. Ligt er niet dik bovenop vind ik. Caruso is lastiger te beoordelen. Jaartje eerder werd Adam Yates 9e in de Tour en Caruso 10e (als knecht), in de Giro wisselen ze van plek en wisselen de broertjes van voornaam. De top-8 van de Tour is er niet bij. Padun is andere koek. Dauphine is voorbereidingswedstrijd, maar die piek was wel ongekend. Maar wat zie je juist bij Padun: geen contract voor volgend jaar het team wil niet met hem verder. Het lijkt er misschien op dat ik een lans breek voor Bahrein maar dat is niet zo. Ook ik steek voor deze ploeg zeker niet mijn hand in het vuur terwijl ik dat voor FDJ, DSM gerust zou durven. Maar in tegenstelling tot vele anderen zie ik niet zo heel veel alarmbellen binnen de prestaties binnen het bredere kader van topwielrennen en de atleten die normaal vertrouwd worden.

0
jappe666 29 november 2021 om 22:36

@Panache: Duitsland een schoon land? In Oost-Duitsland werden alle sporters zelfs door de staat verplicht om doping te nemen. En ook in het recentere verleden was het allesbehalve proper, in die mate zelfs dat het wielrennen er volledig aan de kant geschoven is. Er zijn nog amper wedstrijden in vergelijking met vroeger, de TV-zenders hebben jarenlang geweigerd om nog naar de koers te komen etc…

Gerolsteiner –> Doping (Kohl, Schumacher, Leipheimer, Kopp, …)
Telekom –> Doping (Zabel, Ullrich, Aldag, Riis, Gerdemann, Sinkewitz, Dietz, Henn, Bölts, Bernucci, …
Milram –> Doping (Petacchi, Astarloa,…)

En dan heb je nog Jaksche, Thurau, Kessler,…

Zwitserland is trouwens ook verre van een onbeschreven blad, met het dopinggebruik van sterren als Dufaux, Camenzind, Meier, Zülle, Hondo… en de halve Phonak-ploeg (Landis, Santiago Perez, Hamilton,…)

En zelfs Australië heeft met White, O’Grady, Stephens, Hodge,… een aardig aantal vervuilde namen die nadien zelfs nog functies hadden bij de Australische wielerbond…

Het is maar net wat er vers in het geheugen ligt…

0
Limal 29 november 2021 om 22:52

Zullen we meteen maar alle landen opnoemen? Denemarken bijvoorbeeld is ook verre van een onbeschreven blad. Stel je voor dat Vingegaard bij Bahrain reed, was die dan ook heel veel meer verdacht dan ie nu (wel of niet) is?

(btw, dit was geen kritiek op iemand in het bijzonder – meer een reactie op de algemene teneur in de commentaren bij dit artikel)

0
Txirrindularitza 29 november 2021 om 09:41

Een 10 voor grote rondes is evident te hoog. Kon het niet beter, was het perfect? Neen. Ik zou niet met tienen strooien als er geen perfecte prestatie geleverd is.

0
Derierre de la course 29 november 2021 om 11:56

Voor een 10 verwacht je minimaal winst in een van de 3 grote ronden. Dikke 9 voor dit team op dat onderdeel, jazeker.

0
jappe666 29 november 2021 om 09:44

Ik steek er mijn hand absoluut niet voor in het vuur, want er waren inderdaad een aantal opmerkelijke prestaties te noteren dit seizoen, maar als iedereen bij Bahrain plots een wondermiddel ter beschikking heeft, hadden gevestigde namen als Landa, Bilbao, Poels, Teuns,… dan ook geen betere resultaten voorgelegd dan ze nu gedaan hebben?

Kan me gezien hun uitslagen wel vinden in een 8 à 9.
Samen met o.a. Alpecin-Fenix en Uno-X toch wel 1 van de ploegen die het peloton (letterlijk en figuurlijk) kleur hebben gegeven afgelopen seizoen.

0
Michelangelo 29 november 2021 om 09:45

prestaties: een 9
reputatie: een 2

Als je volledig naief naar prestaties kunt kijken dan zijn Colbrelli, Mohoric en Caruso echte smaakmakers geweest dit seizoen. En met Mader hebben ze denk ik ook een stukje toekomst in handen.

Maar helaas kijk ik al iets te lang wielrennen, en ben ik wat zurig geworden.

0
Maillot à Pois 29 november 2021 om 10:03

Als je al lang wielrennen kijkt, dan weet je ook dat het gebruik van een bepaald middel zich nog nooit tot één ploeg beperkt heeft.

Denken dat Bahrain niet zuiver op de graat is en er bij de andere topploegen geen vuiltje aan de lucht is, dat is pas naïef.

0
Michelangelo 29 november 2021 om 10:21

@Maillot,
Ik denk ook dat veel andere ploegen niet zuiver rijden. Waarbij ik meteen wil aantekenen dat de ene ploeg een verdachtere entourage heeft dan de andere.

0
Maillot à Pois 29 november 2021 om 10:33

@michel
er zijn natuurlijk figuren actief die bezwaard zijn door het verleden.
Maar ook dat vind ik relatief.

Ofwel is het wielrennen clean(er) geworden, en houden ook deze oude vossen zich (beter) aan de regels. Ik ben er sceptisch over, maar het kan.
Ofwel zijn de oude vossen hun streken nog niet verleerd, en doet ook de nieuwe generatie mee om competitief te kunnen zijn. Alleen weten we het nog niet over de nieuwe generatie.

Dat de oude vossen jolig verder doen, terwijl de nieuwe generatie braaf binnen de lijntjes kleurt, dat is in mijn ogen wel het minst aannemelijke scenario.

0
Michelangelo 29 november 2021 om 10:44

@Maillot,
Er is hier niet zwart of wit. Er zit ook een hoop grijs tussen denk ik. En ik denk wel degelijk dat de wielersport iets zuiverder is geworden.

Maar het zijn vooral enkele dubieuze figuren die nooit afstand genomen hebben van hun verleden, nooit openheid van zaken hebben gegeven, en altijd hebben ontkend dat er iets aan de hand was. En dat zijn volgens mij ook de figuren die het niet in zich hebben om binnen de lijntjes te kleuren, en altijd op zoek zijn naar middelen om harder te gaan dan anderen.

In die zin heb ik ook wel extra respect voor ploegen die juist dit soort middelen afzweren. Helaas worden die ploegen hier met een hele dikke onvoldoende afgeserveerd, terwijl zij misschien wel het bewijs zijn dat andere ploegen aan de andere kant van de lijntjes kleuren.

0
Maillot à Pois 29 november 2021 om 11:00

@michel
Ik hoop het met je, dat de sport zuiverder is geworden, maar ik ben er niet van overtuigd.
De dubieuze figuren die nooit afstand genomen hebben van verleden zijn zeker een probleem voor de sport. Daarnaast denk ik dat de druk nog steeds zeer hoog is om mee te doen in de race naar de zoektocht naar middelen om harder te gaan, legaal en illegaal, ook voor wie nieuw binnenkomt in de sport.
Akkoord met je laatste alinea trouwens. Iemand als Romain Bardet komt op mij over als iemand die heel bewust die ratrace heeft verlaten en op een andere manier aan wielrennen wil doen. En er ook het gevolg bij neemt dat hij nooit meer mee zal doen voor een podium in de Tour.

0
KimJungPoels 29 november 2021 om 09:45

Ploeg die altijd enorm veel potentie had en waar het dit jaar eindelijk uit is gekomen. Enorm knappe prestatie die voor mij zelfs meer naar een 10 neigt dan naar een 9, gebaseerd op de verwachtingen voorafgaande aan het seizoen.

Toch opvallend dat mensen bij een Bahrain dan weer vinden dat het stinkt. Terwijl het bij het eigen nationale knuffelploegje allemaal zo leuk was toen dat een paar jaar geleden ineens als een trein begon te lopen.

0
John Bidon 29 november 2021 om 09:54

Meeste hier zijn gewoon racistisch en spreken met onderbuikgevoel. Omdat de ploeg uit Midden Oosten komt en renners uit het Oostblok is het verdacht. Een ploeg uit het westen met westerse renners die dezelfde uitslagen rijden bulken van talent.

0
jooprioolpijp 29 november 2021 om 10:44

@john Kijk even hier (https://www.cyclisme-dopage.com/actualite/2021-07-17-cyclisme-dopage-com2.htm), en dan doorklikken op de bespreking van Bahrain. Dat heeft weinig met racisme te maken hoor. Ik weet, onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar ik neem aan dat je weet waarom velen hier niet zondermeer het voordeel van de twijfel geven.

0
KimJungPoels 29 november 2021 om 11:45

@Jooprioolpijp,

Zelfs op die site staan er nog heel wat ploegen lager dan Bahrain qua geloofwaardigheid. Dit constant roepen bij deze ploeg is gewoon echt hele selectieve verontwaardiging.

We zitten qua wielrennen in een tijdperk waarbij een aantal renners week in week uit het ene record na het andere uit de boeken rijden. Waarin aanvallen weer constant loont, en renners zelden uitgeblust lijken.

Dus óf je zorgt dat je kritisch kijkt naar ieder team. Of je moet je van de domme houden bij ieder team wat mij betreft. Maar af en toe een keer lekker gaan prikken op een team wat je wat minder bevalt is gewoon irritant.

0
jooprioolpijp 29 november 2021 om 12:43

@KimJungPoels Wie zegt dat ik alleen kritisch naar Bahrain kijk? Daarbij maak ik met de beperkte kennis die ik heb ook nog een soort van eigen afweging. Opmerkelijk opbloeiende mid-dertigers (Caruso) en een geldschietende prins die uit de recent uit de paardensport is gekieperd wegens doping helpen dan niet. Om maar eens twee dingetjes te noemen.

0
John Bidon 29 november 2021 om 13:19

Die 2 voorbeelden zeggen genoeg. Allebei suggestief. Een dertiger kan tegenwoordig zeker verbeteren (kijk naar interview van De Gendt die zegt beste waardes te rijden in jaren) en je denkt toch niet dat Nasser bin Hamad Al Khalifa (foute vent geef ik toe) zich bezig houdt met doping beleid van de ploeg. Die paar miljoen investering is wisselgeld voor hem en zal hem een zorg zijn hoe die mannen rijden.

Er is gewoon geen bewijs en dan wordt er wel bewijs gecreëerd zodat het onderbuikgevoel gevoed kan worden.

0
jooprioolpijp 29 november 2021 om 16:14

@John – Je hebt gelijk wat betreft onderbuik, geen bewijs en zo, en daar ben ik me van bewust. Ik beweer dan ook niet ‘bewijs’ te hebben of te creëren, ik geef aan waar mijn twijfels vandaan komen.
Om even in te haken op dat citaat van de Gendt: in datzelfde interview gaf hij volgens mij aan ondanks die all-time high waardes het peloton amper bij te kunnen houden. De verbetering van Caruso zou dus van een heel andere orde moeten zijn. Wat betreft die prins, die geeft echt geen miljoenen om zijn ploeg dan a là (of erger nog: naast) Israël Startup Nation achteraan het peloton te zien bungelen.

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:28

Ook over Caruso is al meer gezegd. Zo reed hij vrijwel z’n hele cariere in dienst. De giro is een paar jaar sterker bezet geweest met mensen die meerdere grote rondes reden, froome in z’n toptijd nog. Caruso heeft al veel vaker tot in week 2 in de top 10 gestaan. Amador heeft ook top 4 gereden in giro, hindley vorig jaar podium, Peter velits podium Vuelta. Er zijn zoveel voorbeelden van uitschieters. Kruijswijk die op een ijsmuur de giro wint, die vorm heeft ie daarna nooit meer gehad. Daar wil je graag redenen bij bedenken, waarom het juist wel kan. En dat is OK want wielrennen is verhalen en emotie. Maar om dan je onderbuik gevoel tot regel te maken, tsja dat zegt veel over jezelf vooral

0
Lalsacien 29 november 2021 om 21:06

@Mwielerfan ik ben het gedeeltelijk met je eens maar Kruijswijk heeft vaker top 10 in grote rondes gereden dan Caruso.

0
Murcia 29 november 2021 om 21:38

Juist de vergelijking met Kruijswijk gaat mank omdat die als klassementsrenner veel meer heeft laten zien dan die 'uitschieter' in 2016. Hij reed zichzelf nog naar het podium in 2019 van de Tour maar daarvoor al de knappe prestatie in 2018 om na de vijfde plek in de Tour nog vierde te worden in de Vuelta. Voor het sneeuwmuur jaar was hij al opgevallen met twee keer een Top 8 notering in de Giro en in 2017 nog een negende plek in de Vuelta. Dan kun je zijn carrière onmogelijk neerzetten als bestaande uit één uitschieter. De onderbuik gevoelens mbt Bahrain heb ik ook niet meegenomen in mijn beoordeling want het gaat hier puur om de prestaties maar de mensen die dit hebben kan ik ook wel begrijpen met het nieuws rond de inval in de Tour en de pure uitschieter die Padun's optreden dit jaar was.

0
Wielerfanaat67 29 november 2021 om 09:55

Als deze ploeg “riekt” zoals sommige commentaren hier zeggen wat zal Jumbo-Visma dan “stinken”. Ben blij met deze ploeg en de score van 9 is dik verdiend. Dat is een keer wat anders dan elk jaar dezelfde ploegen die (veel) winnen zoals een INEOS, Quick-Step en Jumbo-Visma.

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:20

Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen dat de renners die ze elke keer geïnterviewd zien worden, net zo goed zoiets zouden kunnen doen als mensen die je weinig voor sporza of nos cameras ziet. Dat heeft of met leeftijd te maken, van na de rabo jaren, of met geheugen.

0
lo squalo dello Stretto 29 november 2021 om 10:11

Wat een zielige reacties hier. Tuurlijk zijn er uitschieters en renners doorgebroken maar wat ga je dan zeggen van Landa, Bilbao en Teuns? Die kwamen niet in de buurt van hun beste niveau. Bauhaus is ook nog steeds geen wereldsprinter geworden. De jongens die doorgebroken zijn stonden trouwens al jaren bekend als een groot talent; er is geen enkele doorbraak à la Froome bij.

0
Murcia 29 november 2021 om 10:15

Terecht een hoge beoordeling van een ploeg die in de breedte zeer sterk opereerde. Ik ben altijd wat minder scheutig qua hoge cijfers maar dit was zeker een 8,5. Uitblinker voor mij Mohoric, zijn manier van koersen spreekt mij aan en de tegenvaller Landa die mede door een valpartij in de Giro weer niet een podiumplek in een grote ronde kon veroveren.

0
Wheely 29 november 2021 om 10:20

Een van de meest boeiende ploegen van het afgelopen jaar. Veel gescoord en bijna altijd op een fraaie aanvallende wijze. Qua echt grote prijzen valt het op Roubaix na nog hartstikke mee. Heb er van genoten, soms met verbazing gelachen maar nooit gefronst of de vinger opgeheven.

Een dikke vette verdiende 9!

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:17

Precies, veel wedstrijden zijn toch net onder de top, en heel fijn gekoerst. Ik snap niet wat deze gasten verdachter maakt dan sprinters die bergetappes winnen, iemand met wedstrijd ervaring van voornamelijk coppi I bartali niveau die 2de wordt in de tour etc

0
Murcia 29 november 2021 om 21:50

Vingegaard had toch echt wel wat meer kwaliteit laten zien dan alleen op Coppi en Bartali niveau. Winst in de Koninginnenrit van Polen in 2019, een voortreffelijk optreden in de Vuelta van vorig jaar met als hoogtepunt zijn optreden tijdens de beklimming van de Angliru en dit jaar in UAE en Baskenland. Voeg daarbij nog wat tekenen van klasse in de Dauphine en dat durf ik echt een aankondiging van meer moois te noemen wat in de Tour prompt gebeurde maar pas nadat de beoogde chef niet meer in koers was en hij dus ook carte blanche kreeg voor het AK.

0
klootje kriekeljon 29 november 2021 om 10:32

Dus grote speerpunt Landa valt door bekende redenen tegen in grote ronde en je haalt nog een 10.

Geloof niet dat ze bij de ploeg zelf vinden dat ze alles er uit gehaald hebben. Zeker niet met de vorm waarin Landa leek te verkeren.

Nou heb ik me toch laten verleiden tot een reactie. Maar zelfs als ik naar de in het leven geroepen maatstaven van Youri kijk snap ik er niks van.

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:16

Hier ben ik het dan met youri eens

0
S.t.B 29 november 2021 om 10:36

Even geheel los van het nare luchtje wat om deze ploeg hangt legt WF in deze beoordeling te zwaar de nadruk op Colbrelli’s PR zege.
Dat deze zege niet los kan worden gezien van Moscons pech zou m.i het vermelden waard zijn.

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:15

Mi niet half zwaar genoeg. Of eigenlijk, als je consequent zou willen zijn dan zou het overtreffen van doelstellingen hoger moeten scoren. Immers is bij andere ploegen ook op de doelstelling afgerekend en niet op algemene verwachting

0
Michelangelo 29 november 2021 om 10:49

Overigens blijft de mooiste zege van Colbrelli hier buiten beschouwing: hoe hij zichzelf als een kauwgom onder de schoen aan Evenepoel vastplakte op het EK, en hem daarna een les "afmaken in een 1 tegen 1" gaf.

Eigenlijk vond ik die zege minstens net zo knap als zijn zege in PR, aangezien hij daar een stuk verder uit zijn comfortzone zat qua parcours. Enige wat je kunt zeggen is dat de tegenstand op het EK wat minder was.

Natuurlijk was het in een italiaans shirt.Maar wel gewoon op zijn vertrouwde fiets van de sponsor…

0
williams 29 november 2021 om 12:29

Ik dacht zou hij echt meer dan 3 bijdree z

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:14

Precies. En daarna rijdt hij in ek trui voor de ploeg, dus het is wel degelijk relevant

0
WernerFranke 29 november 2021 om 11:32

Niets over spierverslappers?

0
Panache 29 november 2021 om 12:51

Dat was toch Arkea?

0
Davide Lappartiente 29 november 2021 om 17:58

Een welverdiende 10 voor het vak Medisch Begeleiden en Bedriegen. Doe zo voort!

0
lo squalo dello Stretto 29 november 2021 om 18:53

Erg volwassen

0
Mwielerfan 29 november 2021 om 20:13

Als Dylan theuns een tour etappe wint en bij de tegenvallers wordt ingedeeld, weet je dat het goed zit. Verder valt me op dat de klassiekers zonder Roubaix als voldoende beoordeeld worden en door Roubaix een 8. Dat lijkt mij niet consistent. Ze hebben hun doelstellingen dan al gehaald door goed mee te doen, daar zoudze toch al een 7 a 8 voor moeten krijgen. Andere teams worden ook zo beoordeelt. Vervolgens komt Roubaix eroverheen, dus moet het een 9 of 10 worden want doelstellingen meer dan gehaald.

0
vlaamse ardennen 29 november 2021 om 22:13

Haig ook het vermelden waard!

0
Scott Sunderland 30 november 2021 om 00:00

Absoluut. Haig stond ook erg scherp in de Tour hoor, tot hij eruit crashte. Dat hij zich in de Vuelta zo herpakte zonder koersdagen na die crash was zeer bijzonder.

0
Scott Sunderland 29 november 2021 om 23:58

De ploeg heeft het fantastisch gedaan. Als je het los bekijkt van alle insinuaties en verdenkingen. Natuurlijk, als bij een ploeg juist renners van de tweede rij topprestaties gaan leveren, dan fronsen we de wenkbrauwen. Ik denk aan een ploeg als Casino in het verleden (Rodolfo Massi !). Ik geniet van hun prestaties en als de ploeg echt niet deugd, komen we daar vanzelf wel weer achter. Tot dan, enjoy the ride.

0
Mystery Rider 30 november 2021 om 03:39

Sterk jaar! Ik kijk alvast uit naar 2023 – kunnen ze dit succes evenaren of zelfs verbeteren?

0
Aart van Woud 30 november 2021 om 07:53

Zullen we eerst 2022 even doen ;)

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone