Quinten Hermans zet Ethias Cross in Essen naar zijn hand

zaterdag 7 december 2019 om 16:00
Quinten Hermans zet Ethias Cross in Essen naar zijn hand

Quinten Hermans heeft de Ethias Cross in Essen gewonnen. In afwezigheid van onder andere Mathieu van der Poel was de Limburger duidelijk de beste in deze traditiecross. Laurens Sweeck en Tom Pidcock mochten mee op het podium.

Terugkeer van Zdenek Stybar
Slechts weinig toppers kozen ervoor om hun Spaanse stage vroeger te beëindigen om naar Essen af te zakken. Het was dus rekenen op namen als Quinten Hermans, Tom Meeusen, Laurens Sweeck en… Zdenek Stybar om volk naar Essen te lokken.

De Tsjechische gelegenheidscrosser temperde vooraf wel de verwachtingen. “Verwacht me zeker niet vooraan, ik ben totaal nog niet in vorm”, zei de drievoudige wereldkampioen in het veld. En dat bleek ook in de beginfase. Stybar knokte zich in de openingsfase nog in de top 10, maar speelde verder geen rol in het wedstrijdverhaal. Hij eindigde op plek 12.

Dat wedstrijdverhaal werd in de eerste plaats geschreven door de jongens van Telenet-Baloise. In de eerste ronde was het Thijs Aerts – vorige week nog smaakmaker met een vierde plek in Mol – die een stevig tempo oplegde. Achter hem vormde zich een lint van ruim vijfentwintig renners. Favorieten Sweeck en Pidcock zagen we daarin niet meteen vooraan.

Hermans wacht twaalf minuten
Dat zag ook Quinten Hermans, de winnaar van de vorige Ethias Cross in Beringen. De Limburger zette zich na twaalf minuten op kop en trok met enkele wilde rukken dat hele groepje uit elkaar. Tom Meeusen deed nog het langst een poging om aan te klampen, maar blies zich op. Alsnog Sweeck, dan maar? De Kempenaar begon aan zijn achtervolging met een achterstand van tien seconden, maar zag daar ronde na ronde alleen maar tijd bijkomen.

Een hypergeconcentreerde Hermans was vandaag dan ook superieur. De Limburger, die bezig is aan zijn laatste maanden bij Telenet-Baloise, won uiteindelijk met een voorsprong van meer dan een minuut op Sweeck. Daarachter strandde de jonge Pidcock na een mindere start en sterke achtervolging op plek drie.

Het podium in Essen – foto: Cor Vos

Ethias Cross Essen 2019
1. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise)
2. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-gb Tom Pidcock (Trinity)
4. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise)
5. flag-be Diether Sweeck (Pauwels Sauzen-Baloise)
6. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Baloise)
7. flag-be Nicolas Cleppe (Telenet-Baloise)
8. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal)
9. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus)
10. flag-nl Ryan Kamp (Corendon-Circus)

Dit artikel delen:

5 Reacties

Dolfy 7 december 2019 om 16:14

Hermans duidelijk de beste. Sweeck zat wel te ver in het begin maar kwam eenmaal los van de rest ook meteen niet meer dichterbij en verloor alleen maar.

Stybar goed, redelijke start, miste nog wel het startsnelheid en dat even kunnen doortrekken (zoals Boom dat wel heeft). Verstandig daarna met zijn krachten omgegaan, mooi rond 12e plek geëindigd. Pechvogel van de dag toch wel Bosmans, zo vallen in het begin is funest. Pidcock was ook niet goed weg met die wissel maar die kwam helemaal nog naar voren.

adelaarvanantwerpen 7 december 2019 om 17:12

Stybar had een lekke band na drie ronden en daardoor viel hij wat terug anders reed hij waarschijnlijk top tien. Ik vond deze cross van Stybar veel beter dan de crossen die Boom tot nu toe had gereden.

Dolfy 7 december 2019 om 19:19

Boom had niet de makkelijkste crossen uitgekozen eigenlijk. Maar Boom heeft wel laten zien dat hij nog die superstart heeft. Hij kan het alleen meestal niet meer volhouden. Stybar heeft die superstart niet maar heeft wel het vermogen om het vol te houden. De kans op top 10 was er zeker. Boom reed ook een keer rond die top 10-plek maar kreeg toen ook pech en toen was het ook op daarna.

Baik-Baik 7 december 2019 om 18:24

Knappe prestatie van Ryan Kamp!

Reed halverwege zelfs op plaats 7.

@Redactie, Ryan Kamp rijdt niet voor Corendon

sooike 7 december 2019 om 20:41

De wedstrijd in Essen zou in het wegseizoen worden betiteld als “een rondje rond de kerk”..

Headlines

Materiaalzone

Populair