Quinten Hermans wilde met negatieve hertest toch naar VS: “Was niet mogelijk”

Quinten Hermans wilde met negatieve hertest toch naar VS: “Was niet mogelijk”

foto: Cor Vos

woensdag 26 januari 2022 om 18:42

Quinten Hermans heeft er alles aan gedaan om, ondanks zijn positieve coronatest van zondag, alsnog naar de Verenigde Staten te vliegen voor het WK veldrijden. Zijn manager Hans van Kasteren heeft zich er ook mee bemoeid, maar de Belgische bond zei nee. “Een goede waarom hebben we niet”, aldus Hermans op een ingelast persmoment via Zoom.

Van Kasteren stak van wal. Hij vindt het jammer dat Hermans na zoveel voorbereidingen niet mee mocht naar Fayetteville voor het WK. “Hij werkte daar met volle overtuiging naartoe en liet ook Wereldbekers vallen. Dan is het, als je heel licht positief test (dat bleek uit een test en analyse die Hermans maandag gedaan heeft, red.), jammer dat je geen second opinion kan krijgen”, zegt de manager van de Tormans-Circus-crosser.

Hermans en Van Kasteren hebben voorgesteld om op eigen kosten een nieuwe coronatest te doen, en als die negatief zou zijn, dat hij op eigen gelegenheid naar de Verenigde Staten zou vliegen. “Al het materiaal was er al, de renner was er klaar voor en niet ziek. Want anders had hij niet kunnen presteren zondag (Hermans werd zevende in Hoogerheide, red.). Dat is heel zuur”, gaat Van Kasteren verder.

“We wilden na de vlucht, daar in Amerika, nogmaals een test te doen. Dan was hij er twee, drie dagen voor de wedstrijd en kon hij alsnog starten. Dat dat niet mogelijk gemaakt is, vind ik zuur voor een renner als Quinten. De wielerbond stond er niet voor open en wilde er niet naar kijken. Ik vind dat niet helemaal correct. Dat is in het nadeel van de sportman”, aldus de manager.

‘Weinig ruimte voor onderhandelingen’
Hermans bleef maandag en dinsdag nog doortrainen, maar stapte vandaag niet meer op de fiets. De bond stemde niet in met zijn voorstel. “Het was duidelijk dat het niet mogelijk was. Een goede waarom hebben we niet. Ze zitten aan hun eigen protocollen vast en willen die naleven, dus er was weinig ruimte voor onderhandelingen”, reageert hij kort.

Intermarché-Wanty-Gobert liet bij monde van een perswoordvoerder weten dat de afgelopen dagen veelvuldig contact is geweest tussen Belgian Cycling, bondscoach Sven Vanthourenhout, Hermans, Bart Wellens (ploegleider Tormans-Circus) en Aike Visbeek (manager Intermarché-Wanty-Gobert). Een gesprek om deze hele situatie rondom de positieve test van Hermans na te bespreken, is voorlopig niet gepland.


Lees ook:

Dit artikel delen:

28 Reacties

Michelangelo 26 januari 2022 om 18:59

Pijnlijk voor Quinten, maar het was ergens te verwachten. Zowel dat er renners besmet zouden raken, alsook dat er alles aan wordt gedaan om dan alsnog te kunnen gaan.

Dan maar de focus op een mooi wegseizoen. En jammer dat hij deze unieke kans moet missen.

Martino87 26 januari 2022 om 19:04

Maar was een volgende test ook echt negatief? Want nu wordt er heel moeilijk gedaan dat hij sowieso naar naar Amerika zou mogen, maar zolang die test positief bleef was helemaal niet aan de orde dat hij zou mogen gaan.

Cochise 26 januari 2022 om 19:12

Hij was naar eigen zeggen “heel licht positief op zondag, heel licht niet-negatief op maandag” en z’n dokter kon met 99% zekerheid zeggen dat hij op dinsdag negatief zou zijn. Maar die test heeft hij dus niet laten doen omdat het geen zin meer had.

Michelangelo 26 januari 2022 om 19:16

Ben ik heel slecht als ik denk dat zijn dokter misschien het wattenstaafje net wat minder ver in de keel heeft gestoken?

Vind overigens Quinten echt wel een leuke renner en gemis op het WK, maar dingen als “heel licht positief”, en “net niet negatief” roepen bij mij toch wel de gevoelens op van ‘een beetje zwanger’.

Turtlehead 26 januari 2022 om 19:18

Hij was dan weer zéér positief dat hij wilde deelnemen en is nog altijd zeer négatief over de Belgische bond die zich aan de vooraf gemaakte afspraken en procedures hield.
Alles bij elkaar is het voor hem positief een negatief eindresultaat.

reusjen 26 januari 2022 om 19:42

@Michelangelo
Verdiep je gewoon even in hoe een PCR-test werkt dan hoef je hier niet van die onderbuikonzin rond te strooien.

Panache 26 januari 2022 om 19:49

Michelangelo heeft gewoon gelijk. Positief = positief. Er is weliswaar een virus output die hoog of laag kan zijn, maar dat weet enkel de laborant en niet de arts en niet de renner.
Daarnaast is het inderdaad eenvoudig om negatief te testen wanneer je zelf, of jouw teamarts, de test afneemt. Laat vanuit het pipetje vier druppels op de strip druppelen en gooi het staafje weg: een gegarandeerd negatieve test.

Michiel 26 januari 2022 om 20:30

Tsja het zal allemaal. Maar wordt het onderhand niet tijd met omikron dat wanneer je besmet bent en geen klachten hebt, dat je dan gewoon je ding kan blijven doen? Dat zegt toch ook iets over je besmettelijkheid? Zeker wanneer je later negatief test. Anders gaan we nog heel veel kut sportmomenten krijgen dit jaar. We zagen t al met het handballen, de OS zijn in aantocht.,,

reusjen 26 januari 2022 om 20:59

@panache
In de test staat dat er geanalyseerd is. Dit is trouwens best een relevant punt, kritiek op de tests richten zich ook op het hoge aantal cycli.

Michelangelo 26 januari 2022 om 21:11

@michiel,
Vervelende is dat je in een vliegtuig zit, met veel anderen in hetzelfde vliegtuig. En sporters worden niet graag besmet door anderen, maar anderen ook niet door sporters…

kleomantre 26 januari 2022 om 21:26

Voor een virus dat er niet toe doet is dat helemaal niet erg. Al eens nagegaan wat voor gekke bacteriën je misschien wel niet bij je draagt of meeneemt. Kraait toch ook geen haan naar. Ook maar goed overigens want dan kan een groot deel van de bevolking wel eens bestempeld worden als een rondlopend biologisch wapen.

Michiel 26 januari 2022 om 22:33

Michelangelo. Maar als je besmet bent zonder klachten, dan is de kans dat je anderen besmet toch nihil? Zeker als je mondkapjes draagt en minimaal 2 meter afstand houdt. Want die 1,5 meter is ook maar natte vingerwerk. En gebaseerd op de veel minder besmettelijker alpha variant

Panache 27 januari 2022 om 08:45

"Maar als je besmet bent zonder klachten, dan is de kans dat je anderen besmet toch nihil?"

Dat klopt. Die kans is heel laag (wel een stukje boven nihil).

Echter hoe wil je dat vertalen naar wetgeving of adviezen? De subjectieve gewaarwording van jouw coronaklachten als maatstaf of je de deur uit mag? Of mensen voorzien van een hoestmeter en dat je dan bij 8x hoesten per 24 uur op de grens zit? Zo'n Quinten Hermans heeft er alle belang bij om te suggereren dat hij asymptomatisch is, zijn enige doel is (eigenbelang) aan het wk veldrijden deelnemen.

Nu met Omikron (laten we hopen dat deze variant nog heel lang dominant blijft) gaan maatschappijen stapje voor stapje open. Misschien trager dan we willen, maar wel in logische stapjes. Dus van essentieel naar niet essentieel, daarna inkorten en opheffen van nauwe contacten die verplicht in isolatie gaan en dan als allerlaatste stap het terug geven van de vrijheid van positief geteste mensen.

Rondje 25 26 januari 2022 om 19:43

t Ja, als het is zoals hier wordt gesuggereerd is het wel heel erg zuur.
Het is meestal met die bonden dat ze niet te vermurwen zijn. Hier had toch wel wat meer uitleg over gegeven kunnen worden door de wielerbond.
Dat is niet alleen in België hoor. In Nederland is het niet anders.

Turtlehead 26 januari 2022 om 20:28

Inderdaad heel vreemd. Regels zijn regels, dat is toch vreemd van zo’n instantie. Waren ze maar eens wispelturig en deden ze de ene dag zus, de andere zo……

Je kunt niet de ene dag positief zijn en de andere negatief. Positief is quarantaine, niet reizen (en niet deelnemen).
Heel sneu, echt balen, maar zo is het afgesproken.

Dikke Man 26 januari 2022 om 19:54

Als hij het op eigen houtje voor elkaar krijgt om toch dat vliegtuig op te komen, moet je dat als bond toch gewoon toelaten. Wat een gezever. Klinkt alsof daar teveel van die proceduregeilers werken. Die gemeenteambtenaren. Je kent ze wel, die wijsneuzen die 21 keer per dag de procedures door de hele zaal schreeuwen en daar geen centimeter vanaf kunnen wijken. Van die mensen die direct in paniek schieten als het allemaal niet helemaal volgens plan loopt. Ik ben geen fan.

Cochise 26 januari 2022 om 20:26

Hoewel ik het wel heb voor Hermans begrijp ik het standpunt van de wielerbond wel in dit geval. Hij bekijkt dat dat met z’n entourage enkel vanuit het eigen perspectief en als alles dan toevallig zou meevallen zou hij daar twee dagen voor de cross kunnen binnenvallen.
Maar de bond heeft obv de informatie van zondag een andere renner meegenomen naar de VS. Moet je die dan eventueel toch langs de kant houden om een renner te laten invliegen die misschien nog wel besmettelijk is, misschien ook gewoon ziek is en zeker en vast op twee dagen tijd moet zien te herstellen van een jetlag?

xistnc 26 januari 2022 om 20:20

Dat cero-cero-cero-cero-cinqo verhaal van de manager slaat natuurlijk helemaal nergens op. Positief is positief, negatief is negatief en dan heb je eventueel als extra smaak nog dat een test niet gelukt is en opnieuw moet. That’s it.

En die negatieve test was er kennelijk niet eens, dus is het allemaal nóg hypothetischer. Gevalletje helaas-pindakaas voor Quinten.

Deel Koeper 26 januari 2022 om 21:36

Klagen over geen goede waarom en daarna stellen dat er een duidelijke uitleg was dat de vooraf vastgelegde protocollen worden gevolgd, wat dan gewoon een heel goede waarom is.

Beetje absurd dat een orgaan, dat regels moet toepassen, schijnbaar niet duidelijk genoeg heeft gerechtvaardigd waarom ze regels hebben toegepast wanneer die van toepassing bleken te zijn.

Cochise 26 januari 2022 om 21:47

Beetje de ziekte wel van deze tijd. Bonden willen zich indekken tegen vermoedens van subjectiviteit en gaan protocollen opstellen zodat er (op z’n minst een schijn van) objectiviteit is. Sporters gaan dan klagen dat die protocollen te strikt worden gevolgd en er niet menselijk gehandeld wordt.
We hebben hier ook weer wat wintersporters in België die het oneerlijk vinden dat de – vooraf gekende – regels gevolgd zijn bij het uitdelen van de tickets.

Michelangelo 26 januari 2022 om 22:11

Ik moet daar ook wel om glimlachen… verongelijkte mensen als regels worden toegepast zoals afgesproken.

Deel Koeper 26 januari 2022 om 23:13

Bij die wintersporters wordt wel een belachelijke logica gebruikt. Goed, het was vooraf afgesproken en ze horen het te weten, maar als objectieve toeschouwer kan je daar nog wel stellen de afspraken ridicuul waren.

Je moet bepaalde prestaties leveren om naar de OS te mogen, maar we sturen dan niet de persoon die de prestaties heeft geleverd. Alsof je naar de OS mag voor het hoogspringen, op voorwaarde dat je iemand kent die het goed kan.

Cochise 26 januari 2022 om 23:58

Het probleem is dat er van die ingewikkelde berekeningen moeten worden opgesteld opdat een lijstje of een punt bepaalt wie er gaat en er achteraf geen discussie kan zijn, en het vaak achteraf pas ridicuul blijkt wat het resultaat dan kan zijn van die waterdichte selectieprocedure.

Dat verhaal van Smans is vanop een afstand bekeken inderdaad wel erg ongelukkig, de commotie rond Vanreusel begrijp ik minder, te weinig punten is te weinig punten (of te veel strafpunten was het zeker).

Michelangelo 27 januari 2022 om 00:07

Wij hebben in Nederland ‘de matrix’ voor het schaatsen. Iedereen op voorhand akkoord, en achteraf toch altijd gezeik over de laatste plekjes.

Hilarisch altijd….

Turtlehead 27 januari 2022 om 11:46

@Michelangelo, de Nederlandse matrix die Sven Kramer áltijd selecteert bedoel je? ;)
Die is nog wel wat vager dan de Corona-reisregels denk ik zelf.

gengen-wer 26 januari 2022 om 23:18

“heel licht positief” betekent dat je op het einde van je besmetting bent, volgens Sporza. Wat ik raar vind is dat veldrijders geen corona protocol volgen bij wedstrijden. ( Hij reed Hoogerheide en testte die avond positief en zat dus op het einde van zijn coronabesmetting ).

Barry Batsbak 27 januari 2022 om 08:17

Heel licht positief testen? Is dat net zoiets als een beetje zwanger zijn?

Turtlehead 27 januari 2022 om 11:48

Ja, en ‘een beetje aan iemand zitten’, of ‘een beetje foute opmerkingen maken’ en ‘een beetje suggestieve blikken werpen’.

Al die dingen zijn dan weer een stuk minder subjectief dan ‘een beetje dom’ zijn. Dat is namelijk zeer standpunt gevoelig.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair