Quinten Hermans boekt eerste seizoenszege in Beringen

zaterdag 26 oktober 2019 om 15:59
Quinten Hermans boekt eerste seizoenszege in Beringen

Foto: Cor Vos

Quinten Hermans heeft een sterk nummer neergezet in Beringen: de Limburger was in eigen provincie de beste in de gloednieuwe Ethias Cross in Beringen. Ploegmaat Toon Aerts kwam geruime tijd later als tweede over de aankomstlijn, voor de Brit Tom Pidcock.

De Ethias Cross in Beringen stond vanmiddag pas voor de eerste keer in de geschiedenis op het programma. Erwin Vervecken en co hadden op de Limburgse mijnsite een parcours uitgetekend waarin de hoogteverschillen centraal stonden. Zo begon iedere ronde met een lange klim van zeshonderd meter, meteen ook het zwaartepunt van de omloop.

Het deelnemersveld was echter niet super, met de Superprestigecross van morgen in het vooruitzicht. Zo was het gouden drietal van Pauwels Sauzen-Bingoal – Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout – toch een belangrijke afwezige.

De Brit Tom Pidcock kiest er dit seizoen zijn wedstrijden uit en wilde vandaag wel eens voor de overwinning gaan. De Brit maakte er een razendsnelle openingsronde van, waarin enkel Quinten Hermans het hoge tempo van de voormalige juniorenwereldkampioen kon volgen. Belgisch kampioen Toon Aerts was de grote afwezige vooraan: hij kreeg af te rekenen met een stuk prikkeldraad in zijn wiel, waardoor hij de nodige tijd verloor en van fiets moest wisselen. Na een rondje volgde Aerts al op 22 seconden van ons leidersduo.

Het feestje van Pidcock werd na zeventien minuten echter verpest. De Brit kwam ten val in een afdaling en beschadigde daarbij zijn versnellingsapparaat. Pidcock moest de daaropvolgende klim op een reuzengroot mes oprijden, en kwam zo in een klap bij de achtervolgende Toon Aerts terecht. Die had ook de verrassend sterke belofte Thomas Mein in zijn gezelschap.

Echt dichter bij de eenzame leider Hermans kwam dit drietal echter nooit meer. De twintig seconden werden halverwege een halve minuut, waardoor Hermans toen al gewonnen spel leek te hebben. Na twee rondjes op adem komen in de wielen, bracht Pidcock met een ultieme poging het verschil nog wel terug tot 25 seconden, maar na een nieuwe lekke band was het over and out.

foto: Cor Vos

Ethias Cross Beringen 2019
Uitslag mannen elite

1. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise Lions)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
3. flag-gb Tom Pidcock (Trinity Racing)
4. flag-gb Thomas Mein (Tarteletto-Isorex)
5. flag-be Nicolas Cleppe (Telenet-Baloise Lions)
6. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus)
7. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus)
8. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise Lions)
9. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal)
10. flag-be Pieter-Jan Vliegen

Dit artikel delen:

8 Reacties

limburgia 26 oktober 2019 om 16:11

Misschien ligt het aan mezelf maar ik vind dat de cross zijn spectaculaire wedstrijd verloop verloren is na Mathieu en Wout verloren is . De geweldige snelle versnellingen zijn er nu niet meer . Men vond dat de overmacht van MvdP de cross kapot maakte , maar dit brengt ook niet meer publiek naar de cross .

mijnnavenbranden 26 oktober 2019 om 16:50

Dat ben ik met je eens. Van Aert en Van der Poel stuwden elkaar naar een (technisch) niveau dat we op dit moment niet zien in de cross. Ze reden bijzondere lijnen, konden klimmetjes ronden die de rest van het veld niet haalde, en leken de limieten van het parcours altijd te kunnen vinden.

Het peloton van dit seizoen geeft me niet de indruk dat ik naar de wereldtop zit te kijken.

Guushovd 26 oktober 2019 om 17:02

Het is een kleine kwetsbare sport. Ik vind ook dat de races bij de mannen iets missen zonder aansprekende toppers. Zowel qua niveau als persoonlijkheid.

Maar wat mij daarnaast opvalt is dat de opkomst in België tot nu toe ook niet best is. En dan is er gedoe over de kalender, waarbij organisatoren aangeven het moeilijk te hebben. En dan moet je ook iedere race weer zoeken waar het uitgezonden wordt.

Ik hoop dat in december alles als vanouds is, maar eerst zien dan geloven.

Dolfy 26 oktober 2019 om 16:15

Iets te gretig was Pidcock, anders was het een mooie strijd geworden met Hermans voor de overwinning. Mein de verrassing van de dag.

kielabokki 26 oktober 2019 om 16:42

Sowieso al tof wat er rondom Hasselt met die oude kolenmijnen gedaan werd. Maar dit is voor de fan natuurlijk helemaal leuk. Mooi parcours!

Covadonga 26 oktober 2019 om 17:56

Mooi parcours, al vind ik het niet echt crossen zo.

Uppsala 26 oktober 2019 om 18:42

dit parcour is beter geschikt om op de mountainbike af te leggen .. ze zouden het regelement kunnen vrijgeven zodat de renners zelf kunnen kiezen op welke fiets ze starten. dit maakt het ook aantrekkelijker voor buitenlanders om deel te nemen

Jokke 27 oktober 2019 om 08:09

Ik betwijfel of je hier met een MTB snellere ronden zou rijden. Daarvoor is Beringen niet technisch genoeg. Op echte MTB-omlopen zijn de klimmen (en afdalingen) nog langer en steiler, komen rotspartijen voor, sprongetjes, etc… waarbij de technische gadgets van een MTB tot hun recht komen.
Voor de specialisten: begin jaren ’90 maakte de cross van Harnes (Frankrijk) nog deel uit van de Superprestige veldrijden. Hier moest elke ronde ook een mijnterril worden beklommen.

Headlines

Materiaalzone

Populair