PVV tegen WK wielrennen 2020

vrijdag 11 mei 2018 om 10:55
PVV tegen WK wielrennen 2020

De PVV in de Provinciale Staten van Groningen is tegen de komst van het WK wielrennen 2020. Een organisatiecomité is aan het lobbyen om de mondiale titelstrijd in 2020 naar Groningen en Drenthe te halen, maar Ton van Kesteren van de PVV Groningen is daar fel tegen. “Bij de meeste edities van de afgelopen jaren hebben de organiserende steden een flinke financiële scheur in de broek opgelopen”, stelt hij in een persbericht.

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat het provinciebestuur van Groningen een bedrag van 5,8 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor de organisatie. Volgens RTV Drenthe zal de totale begroting van het WK uitkomen op vijftien miljoen euro. De organisatie rekent op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het bedrijfsleven voor het resterende bedrag van ongeveer vijf miljoen euro. Bij de presentatie van het provinciebestuur werd gesteld dat het ‘WK wielrennen twintig miljoen euro aan extra inkomsten kan opleveren’.

Van Kesteren vraagt zich af waar deze cijfers op zijn gebaseerd. “Waar de Hanzehogeschool de rooskleurige cijfers voor het onderzoek vandaan haalt is een raadsel, omdat bij de meeste edities van de afgelopen jaren de organiserende steden een flinke financiële scheur in de broek hebben opgelopen. In 2012 leed Valkenburg 8 miljoen verlies, in 2014 leed het Spaanse Ponferrada 10 miljoen verlies en ook afgelopen jaar leed Bergen (Noorwegen) een verlies van 5.5 miljoen. Innsbruck, die dit jaar het WK organiseert zit nu al in de financiële problemen (3.2 miljoen). Deze feiten hebben ervoor gezorgd dat veel steden met een beetje realiteitszin zich niet kandidaat stellen om het WK wielrennen te gaan organiseren, waardoor de Internationale Wielerunie (UCI) het evenement aan de straatstenen niet kwijt kan.”

“Het provinciebestuur denkt echter dat het WK een impuls kan zijn voor de breedtesport in onze provincie”, schrijft Van Kesteren. “Als de provincie echt iets voor de breedtesport wil betekenen dan kan men die miljoenen beter rechtstreeks in de breedtesport investeren in plaats van in een verlieslijdend toernooi. De Partij voor de Vrijheid vindt dat het provinciebestuur te hard van stapel loopt door nu al te melden dat er geld beschikbaar is, terwijl Provinciale Staten er nog over moeten beslissen”

Veneto
Het WK zou aanvankelijk in Veneto plaatsvinden. In maart kwam echter het nieuws naar buiten dat de UCI aan de provincies Groningen en Drenthe had gevraagd of zij in 2020 de organisatie op zich kunnen nemen. Dit omdat de Italiaanse organisatie het WK terug zou hebben gegeven. Veneto ontkent echter dat het haar handen heeft teruggetrokken. De UCI neemt eind juni een beslissing.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Spartacus 11 mei 2018 om 10:58

Ik ben totaal geen PVV aanhanger, maar hier wordt door de PVV wel zeer relevante argumenten gebruikt om tegen het WK te stemmen.

xistnc 11 mei 2018 om 10:58

Dit is gewoon een truc. Als de PVV tegen is, dan moeten de Vereenigde Linkschen wel voor zijn. Geregeld.

Mark 11 mei 2018 om 11:03

Grootste probleem is natuurlijk teveel buitenlanders voor de PVV.

Viking 11 mei 2018 om 11:06

Snap niet waarom er hier bericht wordt over standpunten van politieke partijen, zelfs niet als het onderwerp een WK is.

Fort 11 mei 2018 om 11:10

Ze hebben een goed punt, ongeacht welke partij dit zegt.

erikvoncken 11 mei 2018 om 11:12

Even los van het topic: hebben ze dat logo nou echt in elkaar gedraaid met microsoft paint?!

xistnc 11 mei 2018 om 11:12

lol @ Mark

ikbenprocycling 11 mei 2018 om 11:15

Lijkt mij gezond verstand.

AWestie 11 mei 2018 om 11:33

Over het algemeen zijn provincialen van CU (mits niet in college) en soms geloof ik ook SP tegen in de provincie. What about them in this article?

albertooo 11 mei 2018 om 11:35

'PVV tegen WK wielrennen 2020'

Het zou knap zijn als de PVV er voor zorgt dat de kampioen van 2019 twee jaar de trui mag dragen. Misschien ook snel een campagne tegen het WK voetbal? Tot we wel weer meedoen natuurlijk.

TeamNL 11 mei 2018 om 11:49

Prima argumenten, zeker het direct investeren van het geld in breedtesport.

Kettingkast 11 mei 2018 om 12:17

Twee dingen:
1) zou niet de mening van 1 partij naar voren schuiven om deze kwestie te belichten. Voor Politieke spelletjes zijn andere fora prima.
2) Ton van Kesteren maakt gebruik van een politiek trucje. Hij steldt dat de investering niet terugverdient wordt omdat andere WK’s verlies hebben geleden. Wat hij niets over zegt is of er bij het opstellen van de begroting/berekenen van de investering niet ook gekeken is naar de andere WK’s en of de slimme mensen van de organisatie deze kennis ook niet mee hebben genomen in het opstellen van de begroting. Als we bijvoorbeeld voor Valkenburg 20 miljoen hebben betaald en uiteindelijk 8 miljoen verlies hebben geleden, dan wordt er winst gemaakt als de provincie slechts 5,8 miljoen investeert. Het is niet zo dat ik de cijfers weet, maar zonder argumenten stellen dat onderzoekers hun werk niet goed hebben gedaan is een walgelijke vorm van politiek bedrijven, alleen om die ene krantenkop te krijgen.

oscarito1908 11 mei 2018 om 12:19

Volgens mij zijn dit prima argumenten. Ik geloof ook niet dat alleen de PVV hier tegen is.

martini151 11 mei 2018 om 12:23

Hoe zijn de verliezen berekend? Kosten – sponsorgelden? Als je het zo bekijkt zal je snel verlies draaien. Maar over het grotere geheel. Horecainkomsten, hotels, toerisme, etc., etc. Stijgt dat in periodes rond het WK? En wat voor een effect heeft dat op de inkomsten van overheden. Ik denk dat Hanze deze zaken, in tegenstelling tot de PVV, wel mee berekend. Hoewel dit allemaal een aanname is uiteraard.

girardengo 11 mei 2018 om 12:28

Inkomsten kunnen worden verhoogd door toegangskaarten te verkopen. Dat deed men in Valkenburg niet.

Bikeage 11 mei 2018 om 12:31

Hopen dat Bouhanni wereldkampioen wordt in Groningen. Dat zal ze leren!

Geit in mijn Kelderman 11 mei 2018 om 12:33

Eerste keer in mijn leven dat ik het eens ben met die partij.

OscarV 11 mei 2018 om 14:29

Wat kettingkast zegt, zonder correcte onderbouwing is deze mening waardeloos.

roelieman2 13 mei 2018 om 14:13

Hoewel een uitgebreide inhoudelijke argumentatie mist (met uitzondering van de voorbeelden), ben ik het totaal eens met meneer van Kesteren. Er is nog geen sportevenement geweest dat geld heeft opgebracht. Een dergelijke evenement wordt alleen binnengehaald voor de exposure en het ego van de organisatoren.

Kortom, kan iemand hier een rationeel argument aandragen waarom een stad/land/provincie het WK wielrennen zou willen organiseren?

krypton 19 mei 2018 om 15:38

@roelieman2
Om een groot deel van je inwoners een leuk evenement te laten hebben bijvoorbeeld. En tegelijk een inspiratie te zijn voor jeugd om daar ooit zelf te staan.

Niets mis met wat geld steken in een groot evenement als je land zo goed als af is. In een arm Brazilië of Zuid-Afrika vind ik dat wat anders, maar hier kunnen we soms wel eens wat geld missen. Net als voor bijvoorbeeld cultuur.

timjokkmokk 20 mei 2018 om 12:34

Waar om niet gelijk alle sporten verbieden, daar moet ook overheids geld naar toe?

Headlines

Materiaalzone

Populair