‘WK wielrennen 2020 gaat tóch naar Noord-Nederland’

Door Nick Doup, dinsdag 20 maart 2018 om 08:18

foto: Sirotti

Een opvallende wending in de toewijzing van het WK wielrennen 2020. De UCI heeft namelijk Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (SCCNN) benaderd om het evenement te organiseren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Venetië en Vicenza waren topkandidaat voor 2020, maar de Italiaanse steden zouden zich in het geheim hebben teruggetrokken.

Lang geleden was al bekend dat Noord-Nederland, beter gezegd de provincies Groningen en Drenthe, interesse had in de organisatie voor het mondiale kampioenschap. Eerst werd gemikt op 2020 en later 2021. Eind vorig jaar gaf Renate Groenewold, oud-schaatsster en kopvrouw van de stichting, aan dat het plan vooruitgeschoven werd. “Een toewijzing aan Nederland is het meest kansrijk is in 2023”, zei ze destijds.

Politiek en maatschappij tegen WK in Veneto
De Italiaanse steden Vicenza en Venetië waren al bijna zeker van de organisatie in 2020, omdat er geen concurrentie was. In de regio Veneto staan politiek en maatschappij echter niet te springen om een dergelijk groot evenement. Door massatoerisme lijkt de historische binnenstad van Venetië te bezwijken en veel lokale bewoners zijn klaar met de toeristen. Een WK wielrennen past niet in het plaatje om die stroom aan aandacht te verminderen.

Lappartient stapt tijdens WK veldrijden in Valkenburg op stichting af
Tijdens het WK veldrijden van begin februari in benaderde UCI-voorzitter David Lappartient de stichting van Noord-Nederland, die op dat moment bezig was een basis te leggen voor de organisatie van 2023. Daarop is een haalbaarheidsonderzoek gestart, of een evenement in 2020 op zo’n korte termijn en financieel wel mogelijk is. Begin april hopen de provincies Groningen, Drenthe en de stichting SCCNN de resultaten te presenteren.

De begroting wordt geschat tussen de 15 en 16 miljoen euro. Van de betrokken provincies wordt verwacht dat zij zorgen voor een garantstelling van 10 miljoen euro. Daarnaast moeten het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2,5 miljoen euro) en het bedrijfsleven (de overige 3 miljoen euro) geld in het laatje brengen. Volgens de berekeningen zou er een financiële spin-off van 25 miljoen euro zijn.

Assen in het middelpunt
De UCI heeft de regio in noordelijk Nederland al enkele keren bezocht. Daaruit kwam de Drentse hoofdstad Assen naar voren als mogelijk middelpunt van het wereldkampioenschap. Onder meer het TT-circuit speelt daar een belangrijke rol in.


Ik ben voorstander van een WK voor sprinters in Nederland.

  • Eens (62%, 1.429 stemmen)
  • Oneens (34%, 794 stemmen)
  • Geen mening (4%, 97 stemmen)

Aantal stemmen: 2.320

Stem


In 2016 presenteerde de stichting haar plannen voor een bid in 2020. WielerFlits sprak met drie betrokkenen.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties