Primoz Roglic tweede op Grand Colombier: “Ik had de etappe graag gewonnen”

zondag 13 september 2020 om 18:03
Primoz Roglic tweede op Grand Colombier: “Ik had de etappe graag gewonnen”

foto: Cor Vos

Primoz Roglic had op de Grand Colombier de kans om zijn tweede ritzege te boeken, maar de geletruidrager van Jumbo-Visma kwam in een sprint tekort tegen zijn jongere landgenoot Tadej Pogacar. De UAE Emirates-kopman loopt door zijn ritzege wel vier seconden in op Roglic.

“Ik had de etappe heel graag gewonnen, dat staat buiten kijf”, aldus Roglic na afloop van de vijftiende etappe. Zijn ploeg Jumbo-Visma had de hele etappe de controle en rolde in de slotkilometer de rode loper uit voor een ‘sprint’ van de klassementsmannen. “De ploeg heeft geweldig werk geleverd, maar aan het einde kwam ik net te kort voor de ritzege. Voor de rest was het een goede etappe.”

Vooral op de slotkim was Jumbo-Visma indrukwekkend. Na beulswerk van Robert Gesink bepaalde Wout van Aert kilometerslang het tempo. Daardoor moesten onder meer Egan Bernal en Nairo Quintana vroeg lossen. “De jongens vlogen echt vandaag”, zegt Roglic over zijn ploeggenoten. “Chapeau aan iedereen die een aandeel daarin heeft gehad. Tot nu toe doen we heel goed werk in deze Tour de France.”

Pogacar en Bernal
Dat Pogacar de rit won, verbaasde Roglic niet. “Ik had liever vier seconden op hem gewonnen. Tadej is heel erg sterk op dit moment, dat blijkt. Hij heeft duidelijk heel goede benen. Mijn ploeg was erg sterk, maar Tadej was beter vandaag en daarom kwam ik tekort voor de overwinning.”

Roglic gaat met een voorsprong van 40 seconden op Pogacar de tweede rustdag van deze Tour in. Van Egan Bernal, die meer dan zeven minuten verloor op de Grand Colombier, heeft hij geen last meer. “Of ik daar blij mee ben? Ik kijk niet zo veel naar de anderen, wie het goed doet of niet. Ik houd de focus op onze ploeg. Dat hebben we zelf in de hand en dat gaat geweldig tot nu toe.”

Beelden slotfase:

Dit artikel delen:

67 Reacties

Stacey Dijkstra 13 september 2020 om 18:10

Hmm…het doet me echt denken aan de vuelta vorig jaar. Rogla is niet geïnteresseerd in de ritzeges. Eye on the price. Ik denk echt dat als het de laatste bergetappe was hij anders aangegaan was.

Deel Koeper 13 september 2020 om 18:13

De stoïcijnse Roglic ziet er altijd uit alsof hij het allemaal wel goed vindt en beter kon. Vanuit de helikopter zag het er al veel meer als niet veel beter kunnen uit.

goldone123 13 september 2020 om 18:14

Dat heb ik dus ook ze mogen niet in het rood roglic heeft ook veel minder energie verspilt dan pogacar hij kan er ook zomaar door heen zakken.

pirazzi 13 september 2020 om 18:17

Hij wist ook dat Pogacar 44 seconden achterstand had, nu nog 40.

CechRepublic 13 september 2020 om 18:17

TJV is geweldig sterk, maar toch ga ik langzaam denken dat Pogacar gaat winnen. Werd in Vuelta alleen maar sterker in de laatste week en hij kraakt gewoon niet. En die tijdrit…. kijk even naar het Sloveens TT kampioenschap dit jaar.

madeinstars 13 september 2020 om 18:27

Dat was een heel ander type tijdrit en de omstandigheden waren niet voor allebei gelijk. Roglic heeft nog altijd een streepje voor in de tijdrit, maar het zal uiteindelijk aankomen op vorm en wie er nog iets over heeft.

ghostwriter 13 september 2020 om 18:30

Als je naar die tijdrit kijkt moet je het wel ook even in de juiste context plaatsen. Roglic verloor die tijdrit door de keuze niet van fiets te wisselen terwijl Pogacar wel van fiets wisselde. De rest van de wielrenners die niet van fiets wisselde deden het allemaal slecht relatief aan de wielrenners die wel van fiets wisselde.

CechRepublic 13 september 2020 om 20:12

Mijn belangrijkste punt was het sterker worden in de derde week van de Vuelta van Pogacar.
En dat Roglic tijdrit verliest door verkeerde tactische beslissing maakt voor mij de uitslag niet minder waardevol. We gaan nu naar (uit mijn hoofd) een heuvelachtige tijdrit waar ik Pogacar nu individueel iets hoger inschat dan Roglic.

JumbowintdeTour 13 september 2020 om 20:13

@madeinstars,
Wat was het verschil in omstandigheden?

NDI22 13 september 2020 om 20:46

In etappe 18, ook in week 3 in de Vuelta, verliest Pogacar anders een minuut op vrijwel alle directe concurrenten. Enkel in de voorlaatste rit hersteld hij dat, veelal vanwege een tactisch steekspel bij de rest. En Roglic reed rustig mee want al 4-5 minuten voorsprong op dat moment.

sooike 13 september 2020 om 21:13

En de etappes vóór die tijdrit , daar denken we maar even niet aan ?

ghostwriter 13 september 2020 om 21:20

In de derde week van de Vuelta waren er vier bergetappes waarin Pogacar twee keer tijd verloor op Roglic en één keer tijd won maar dat was omdat Roglic hem liet rijden aangezien hij geen gevaar meer was en zich op Valverde richtte.

@sooike
Wat bedoel je? Wat hebben etappes voor de tijdrit in de tweede week te maken met de vraag of Pogacar een goede derde week reed?

john 13 september 2020 om 18:17

JA wat moet je anders zeggen als je, je beste vriend laat winnen Dit kan hem nog eens zuur opbreken de komende dagen ,want weg rijden doet hij hem niet ,en in de tijdrit maak die de 25 seconde ook nog wel goed ,want de komende drie etappes pak hij nog wel 15 seconde op Roglic ,in de sprint

ghostwriter 13 september 2020 om 18:31

Hij denkt dat Pogacar tijd goed zal maken in de tijdrit terwijl Roglic duidelijk de betere tijdrijder is? Pogacar zal minstens één minuut afstand moeten nemen van Roglic want anders zal hij in de tijdrit zijn voorsprong geheel verliezen.

john 13 september 2020 om 19:02

Ghostwriter Ja daarom is Pogacar sloveens kampioen tijdrijden ,of is roglic daar ook beter in maar heeft hij hem ook net zo als vandaag daar ook laten winnen

ghostwriter 13 september 2020 om 21:22

@john
Pogacar won die tijdrit omdat hij van fiets wisselde en Roglic niet en aan de uitslag (van ook de andere) blijkt dat een fietswissel de juiste keuze was. Misschien moet je wat verder kijken dan alleen de uitslag van een wedstrijd. Hetgene wat tijdens zo'n wedstrijd plaats vind is namelijk een belangrijke context.

Wheely 13 september 2020 om 18:21

Vanaf nu gaat TJV de ritzege en de boni’s dus aan de kopgroep laten. Pogačar begint een hele gevaarlijke klant te worden.

Giro_101 13 september 2020 om 18:29

Ze moeten gewoon eens Dumoulin vooruit sturen en dan kijken wie er gaat rijden.

fietsvriend 13 september 2020 om 18:46

Interessante optie, maar er zijn natuurlijk wel meer ploegen die dat niet toestaan – Dumoulin staat voorlopig nog achter 8 renners van 8 andere ploegen en staat minuten achter op de meeste renners. UAE, Astana, EF, Trek en Bahrein moeten gezamenlijk toch wel in staat zijn om Dumoulin niet zo ver te laten rijden. Tenzij ze eerst met z'n allen naar UAE gaan kijken, maar de derde week komt eraan en iedereen gaat voor zijn plekje rijden.

Wheely 13 september 2020 om 18:58

Dumoulin zou als hij de benen heeft weg kunnen rijden in de vroege finale om tijd terug te pakken mits er nog genoeg man van TJV bij Roglič is. De vraag is wel of ze er echt wat mee opschieten, dit is enkel een optie om Tom weer korter in het klassement te krijgen als soort back-up.

Frits van Jumbo 13 september 2020 om 20:26

Kuss had vandaag ook een goeie optie geweest. Ga hem maar terughalen als Pogacar

Magician 13 september 2020 om 22:51

Kuss staat op meer dan een half uur. Zelfs als die in zo’n etappe de vroege vlucht neemt maakt niemand die nog top 10 kandidaat is zich druk.

bobby bobsma 13 september 2020 om 18:30

Volgende week: “Ik had de Tour graag gewonnen.”

SprintMaster 13 september 2020 om 18:30

Hoe goed is Pogacar boven de 2000m?

lander luypaert 13 september 2020 om 18:56

Hij won in Cortel D’encamp 2000+ en Mount Baldy 1967 quasi bijna 2000M. Dus valt wel goed mee.

SprintMaster 13 september 2020 om 18:32

Pogacar nu 34 en Roglic 33 voor de bollentrui.

Murcia 13 september 2020 om 18:39

De mythe dat Pogacar alleen maar sterker wordt in de derde week klopt niet als je naar de Vuelta kijkt, hij won daar weliswaar de 19e etappe maar verloor in de 18e een minuut op Valverde en Roglic. Voor de rest geeft dit de spanning die een Tour nodig heeft al is de realiteit dat de strijd om geel nu gereduceerd is tot twee. Wat een voordeel is van TJV nu, is het feit dat Tom en Kuss nog beter lijken te worden en Wout en Robert hun hoge niveau vast houden. Je zou vluchtgroepen nu meer ruimte kunnen geven waardoor boni’s wegvallen en op een ruimere afstand als nog op dezelfde manier naar boven kunnen rijden.

YogiBear 13 september 2020 om 18:45

Zat ook nog eens even naar de Vuelta van vorig jaar te kijken en snapte al die verhalen over Pogacar al niet. Hij wint inderdaad de één na laatste rit, maar is in de dagen daarvoor al door Roglic op achterstand gereden.

La Primavera 13 september 2020 om 18:46

“De mythe”, klinkt bijna alsof heel de wereld al jaren roept dat Pogacar een goede derde week heeft. Ik heb het nog nooit iemand horen zeggen. Het omgekeerde kunnen we ook nog niks over zeggen aangezien dit pas de tweede grote ronde is van Tadej. Weinig referentie, andere omstandigheden en een jaar verder in de ontwikkeling. We zullen moeten zien hoe goed Pogacar en Roglic nog zijn straks.

ghostwriter 13 september 2020 om 18:59

Inderdaad, in de laatste week van de Vuelta van 2019 verloor Pogacar in twee van de vier bergetappes tijd en pakte hij maar één keer tijd terug toen Roglic hem in de laatste bergetappe liet rijden aangezien hij toch geen bedreiging was en zich op Valverde moest richten.

CechRepublic 13 september 2020 om 20:15

Ah, thnx. Mooie nuance van iets dat ik zelf ook klakkeloos de wereld in heb geblaat. Mijn geheugen is kennelijk ernstig in de ar gebracht door die etappezege.

rahimns 14 september 2020 om 08:25

Roglic was in die een na laatste etappe inderdaad wat minder maar dat waren de gevolgen van de val die dag ervoor, tot die tijd was hij gewoon in supervorm.

Turtlehead 13 september 2020 om 18:43

Pogacar heel gevaarlijk. Hopelijk tevreden met tweede plaats, wit mogelijk bollen en 2-3. etappes…

Roglic net als Giro en Vuelta: langzaam steeds minder dominant. Hopelijk lukt t.

ghostwriter 13 september 2020 om 18:46

In de Vuelta was Roglic in de 18de etappe juist het sterkst (relatief aan zijn concurrentie). Als ik me niet vergis was dat de op één na laatste bergetappe en in de laatste bergetappe was Roglic alleen bezig met het verdedigen van zijn gele trui tegen Valverde en liet hij Pogacar rijden omdat die geen bedrijging voor hem was.

Johnny7 13 september 2020 om 18:49

En in die Giro ging het al veel sneller veel minder dan in het begin dus dit zijn geen vergelijkingen.

Wel oppassen: Pogacar werd steeds beter in de Vuelta naar het einde toe. En ja Roglic liet hem rijden maar wat hij daar de laatste dagen liet zien was echt heel erg sterk.

ghostwriter 13 september 2020 om 18:50

@Johnny7
Pogcar werd helemaal niet steeds sterker. In de 18de etappe (de op één na laatste bergetappe) had hij juist zijn zwakste dag als klimmer en verloor hij meer dan een minuut op Roglic. In de laatste week van de Vuelta heeft Pogacar in totaal één seconden op Roglic gepakt en dat kwam doordat Roglic hem in de laatste bergetappe liet rijden omdat hij geen bereiging voor Roglic was. In de andere drie bergetappes die week had Roglic 1.41 minuut op Roglic gepakt.

Johnny7 13 september 2020 om 19:05

Oke duidelijk bedankt voor de uitleg. Toch moeten we oppassen. Die laatste etappe was echt heel sterk en ondertussen is Pogacar ook weer een jaar ouder.

ghostwriter 13 september 2020 om 19:08

@Johnny7
Roglic moet zeker oppassen voor Pogacar. Dat is namelijk zijn enige echte concurrent. Ik hoop trouwens dat Pogacar wint aangezien ik altijd hoop dat de tactiek die Jumbo-Visma nu hanteert mislukt. Ik vind het namelijk een tactiek die de Tour al jaren niet leuk maakt (al vanaf het tijdperk van de US Postal ploeg).

Murcia 13 september 2020 om 18:56

@La Primavera, Ik hoor toch al de hele Tour van Wuyts dat het bewezen is dat Pogacar beter wordt in de derde week en de enige referentie die hij kan hebben is de Vuelta van vorig jaar waar hijzelf verslag van deed en dus ook heeft gezien dat dit niet het geval was. Vervolgens wordt voortdurend gezegd dat Roglic verslechterd in de derde week wat niet klopt in de Giro waar hij door ziekte al in de tweede week verslapte en in de Vuelta juist helemaal niet leek minder te worden.

madeinstars 13 september 2020 om 19:07

Typisch commentatoren die het altijd spannend willen houden. Tot eergisteren waren ze er nog heilig van overtuigd dat Bernal in de derde week en op hoogte iedereen op minuten ging rijden.

Pogacar kan er net zo makkelijk doorheen zakken als Bernal natuurlijk.

La Primavera 13 september 2020 om 20:06

Ah Wuyts.. scheelt dat ik die niet meer aan kan horen en de Tour niet meer op de Belg kijk. Eens te meer reden om zijn gewouwel te skippen haha.

Wee-Bey 13 september 2020 om 19:09

Iedereen heeft en dan vooral wij Nederlanders hebben jaren lopen zeiken op de manier van koersen van SKY. En nu is iedereen super positief, de gele olifanten en weet ik wat voor termen over hoe goed Jumbo is. Maar ze rijden zelfs nog minder spannend dan Sky. Voor ons is het leuk maar als neutrale toeschouwer is het echt een heel saaie tour.

ghostwriter 13 september 2020 om 19:14

Nu is iedereen super positief?! Heb je de berichten wel gelezen Wee-Bey? Volgens mij is er juist veel kritiek op de manier van koersen van Jumbo-Visma hier op WF.

wielrenner 13 september 2020 om 19:56

Dat vind ik ook, niet om aan te zien, precies een kopie van Sky in zijn gloriedagen.

Angedelamontagne 13 september 2020 om 22:37

Mogen we dan ook valsspelen insinueren zoals dat jarenlang gefundenes Fressen was voor de commentaren op WF?

Romāns Vainšteins 14 september 2020 om 08:43

Lijkt me wel dat er gewoon gezegd mag worden dat Jumbo naast tactiek, teamsfeer en training programma’s zij ook alle andere randzaken op orde hebben sterker nog het beste van allemaal. En ja, dit zou heel goed HET verschil kunnen zijn dat ze er met 5 bij zitten waar de rest er hoogstens 2 heeft.

Brummel 14 september 2020 om 09:04

beetje gek om te klagen dat Jumbo te goed is. Moet de rest (m.n. Ineos) maar beter zijn.

Hallembay 13 september 2020 om 19:45

Bwof, Pogacar verdient gewonnen. Roglic misschien kans gehad, maar hij draaide te zwaar op een stuk dat steiler wordt, kon nooit de acceleratie (doorgaande acceleratie) van Pogacar beantwoorden met die versnelling op die korte afstand. Pogacar 32 slagen vanaf +/- 150m, Roglic 28 slagen….). Plus focus was op Porte, en hij zag laat wat er rechts van Porte gebeurde.

Tuubke 13 september 2020 om 19:57

Op deze manier heeft Pogacar helemaal geen ploeggenoten nodig. Die Jumbots slepen hem elke keer toch wel naar de finish en dan pakt hij weer wat seconden. Ik lag me een kriek als hij straks zo de Tour wint.

KennyKlimmen 13 september 2020 om 20:22

Zou het belang van klimtreinen weer wat minder groot maken wat goed voor de koers zou zijn.

S.t.B 13 september 2020 om 20:16

TJV kan in extremis met Tom toch weer een tweede front vormen en daarmee Pogacar dwingen om niet meer tot aan de finish mee te liften.
Zo zachtjesaan kan TJV de tactiek van begin Tour weer uit de lade trekken.

Bruine Koersbroek 13 september 2020 om 23:13

Eh, het feit dat hij nu weer 10e staat zegt daar niks over.. Tom heeft alleen maar meer achterstand op Pogacar en Roglic opgelopen..

GROCERY 13 september 2020 om 20:25

Pogacar wint de TDF 100%.

Frits van Jumbo 13 september 2020 om 20:29

Ok wat zet je erop in?

jooprioolpijp 13 september 2020 om 20:34

Zeg grocery, heet jij in het dagelijks leven Albert Heijn? En zijn de glazen bollen binnenkort in de aanbieding?

GROCERY 13 september 2020 om 20:30

Een 3e mindere week van PR

tdfan 13 september 2020 om 20:42

Ik geniet deze Tour van de sterke Van Aert, de taaie Gesink, de veerkrachtige Dumoulin en de revelatie Hirschi. Van Roglic heb ik nog geen seconde genoten. Hij is supersterk hoor, ontegenzeggelijk, maar hij brengt voor mij weinig amusementswaarde. Gelukkig genieten anderen er wel van.

S.t.B 13 september 2020 om 20:45

Tenenkrommend naïef geklaag.

Kruijswijk die moet afhaken, Tom die zelfonderschattend zijn klassement bijna om zeep helpt (bijna..)
En dan verwachten (zeg maar gerust eisen) dat TJV met hun enig overgebleven kopman, notabene in het geel, even lekker frivool gaat koersen. Je weet wel, zoals ze dat vroeger nog deden..

EricV 13 september 2020 om 21:06

Hij gunt zn’n Sloveense vriend wel wat etappes.

jv88 13 september 2020 om 21:11

Oei! Supporter Jumbo maar vond dat sprintje een veeg teken. Dit was niet met mes tussen de tanden maar ook niet weggeven ben ik bang!

mgubbels 13 september 2020 om 21:22

Natuurlijk had Roglic vandaag wil winnen. Eergisteren leek Roglic de betere, vandaag Pogacar. Dat is normaal in een ronde van 3 weken. Laten we afwachten tot de etappe van woensdag, lange klim met stijl einde. Ik verwacht dinsdag weinig spektakel tussen de klassementsrenners.

Headlines

Materiaalzone

Populair