Primoz Roglic: “Tour de France wellicht verstandigere keuze”

Primoz Roglic: “Tour de France wellicht verstandigere keuze”

foto: Raymond Kerckhoffs

zaterdag 17 december 2022 om 11:30
Interview

Door zware valpartijen in de Tour de France en de Vuelta a España moest Primož Roglič afgelopen seizoen beide grote rondes voortijdig verlaten. Daarna volgde een operatie aan zijn schouder en een ruim drie maanden lange revalidatie. Toch weigert de Sloveense kopman van Jumbo-Visma te spreken over een mislukt seizoen.

“Het is zoals het is”, vertelt Roglič in gesprek met WielerFlits. “Uitvallen is een onderdeel van het wielrennen. Ik heb het nu al achter me gelaten.”

De 33-jarige toprenner staat liever stil bij de successen die hij in 2022 boekte. “Parijs-Nice en het Criterium du Dauphiné zijn toch mooie wedstrijden. Natuurlijk was het mijn slechtste seizoen tot dusver, maar het was zeker nog geen catastrofe. We moeten het ook niet gaan dramatiseren. Ik kijk nu weer vooruit naar nieuwe doelen.”

Begin december kreeg Roglič van de artsen groen licht om weer op de weg te fietsen. Sinds zijn val in de 16e rit van de Vuelta a España heeft hij nauwelijks meer buiten op de fiets gezeten. “Acht weken moest ik, na mijn operatie aan mijn schouder, rust houden. Iedere week ging het beter, maar zo’n herstel heeft zijn tijd nodig. Ze hebben een deel van mijn bot afgehaald en dat op de plek in de schouder toegevoegd. De eerste periode na de operatie kon ik nauwelijks bewegen met mijn arm. Nu, kan ik mijn arm nog steeds niet helemaal strekken. Gelukkig ben ik geen zwemmer, want dan had zo’n ingreep een veel grotere impact.”

Roglič geeft aan dat hij een zware periode kende sinds zijn val in de Vuelta. “Zwaar is het omdat ik midden in mijn carrière nu een periode ken waarin ik ruim drie maanden niet aan mijn conditie heb kunnen werken. Ik moest nu ineens verplicht rust nemen om mijn lichaam goed te laten herstellen.”

Was die operatie noodzakelijk?
“Ik kon er niet meer mee verder. Ik kon nauwelijks meer slapen. Het is erg pijnlijk wanneer je arm uit de kom schiet. Dat is zeker 30 tot 40 keer gebeurd. Ik moest er iets aan doen. Een andere beslissing dan opereren had ik niet kunnen nemen.”

Wat is je planning op de korte termijn?
“De scan heeft aangetoond dat alles weer aan elkaar is gegroeid en geheeld. Daardoor kreeg ik groen licht om in december mee te gaan met het trainingskamp van de ploeg in Denia. In het tweede trainingskamp in januari hoop ik een gevoel te krijgen over hoe ik mijn seizoen kan indelen.”

Door de operatie en de lange revalidatie is het voor Roglič moeilijk om naar het komende seizoen vooruit te kijken. Al maakt hij, rustig zoals hij altijd is, zich niet al te veel zorgen. “Kijk, de Tour Down Under zal ik wel niet halen. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik in maart weer mijn eerste wedstrijden kan rijden. Dat was de afgelopen jaren ook pas het moment dat ik de competitie weer oppakte. Alles is nu afhankelijk hoe het herstel verder loopt. Hoe mijn seizoen gaat uitzien is op dit moment nog een mysterie voor mij. Het heeft geen zin om aan te geven of ik de Giro d’Italia, Tour de France of Vuelta a España ga rijden.”

Primož Roglič na zijn valpartij in de Vuelta a España – foto: Cor Vos

Richting het voorjaar lijkt Roglič op dit moment dan ook weinig ambities te koesteren. “Dit was een langere break dan normaal”, geeft hij aan. “Drie maanden is erg lang. Maar soms is een andere aanpak ook weer ergens goed voor. Misschien wordt het een seizoen waarin ik nauwelijks doelen in het voorjaar uitstippel en pakt dat weer beter uit voor de daaropvolgende maanden. Ik weet het nog niet. Ik moet nu vertrouwen hebben in deze aanpak.”

De erelijst van Primož Roglič is vrij rijk gevuld. Drie eindzeges in de Vuelta a España, de olympische titel tijdrijden, Luik-Bastenaken-Luik en ruim tien rittenkoersen prijken op zijn palmares. Op de vraag wat hij mist, is hij echter duidelijk: “In het wielrennen zijn veel wedstrijden, waardoor je veel doelen kunt stellen. Ik probeer nog diverse wedstrijden te winnen die nog ontbreken op mijn palmares. Dan denk ik aan de Tour de France, Giro d’Italia en zowel het WK tijdrijden als het WK op de weg.”

Er wordt druk gespeculeerd dat je in 2023 de Giro d’Italia gaat rijden. Is dat realistisch na deze lange revalidatie?
“Ik wil de Giro graag nog een keer rijden. Of dat in 2023 zal zijn? Ik moet eerst honderd procent herstellen van deze blessure. Daarna kan ik pas mijn doelen uitzetten. Ik vrees dat de Giro komend seizoen te vroeg gaat komen. Het ligt eraan hoelang ik door deze blessure niet voluit kan gaan. De maanden vliegen ondertussen voorbij. Ik vraag me nu af of ik komend jaar nog in topniveau aan de Giro kan beginnen of dat het verstandiger is om meer tijd te nemen en me optimaal voor te bereiden op de Tour de France.”

Is het parcours van de Giro d’Italia met meer tijdritkilometers niet beter geschikt voor jou dan het Tourparcours?
“Als je goed bent, dan ligt elk parcours je. Voel je je minder, dan heb je op elk parcours iets aan te merken. Ik ben nooit zo bezig met het parcours, maar concentreer me liever op mijn eigen niveau.”

Heb je nog een openstaande rekening met de Tour de France?
“Haha, dat is mooi uitgedrukt. We will see. Het is duidelijk dat mijn ‘job’ in de Tour nog niet klaar is. De toekomst moet het uitwijzen wat er nog mogelijk is. Ik wil zeker terugkeren naar de Ronde van Frankrijk. Mijn eerste opdracht gaat worden om weer eens Parijs te halen. Na de afgelopen twee teleurstellende edities moet ik terug naar de basis en dat eerste doel weer eens zien te halen. Maar natuurlijk wil ik meestrijden in de top van het klassement. De komende editie gaat sowieso bijzonder worden met Jonas met rugnummer 1 en moeten we als Jumbo-Visma de titel verdedigen. Daar ben ik graag bij.”

Hoe kijk je terug op de cruciale rit uit de afgelopen Tour de France naar de Col du Granon?
“Het doet me goed om te horen dat zoveel mensen van ons ‘teamwork’ op die dag hebben genoten. Zelf vond ik het ook mooi om een aandeel te hebben in die show op de voorlaatste col van de dag, de Galibier. Ik wist dat ik daar niet meer voor mijn eigen kansen reed en dat het de bedoeling was om Tadej Pogačar af te matten in dienst van Jonas Vingegaard.”

Primož Roglič – foto: Raymond Kerckhoffs

“Ik wist dat elke aanval die ik daar deed, waarschijnlijk een van mijn laatste wapenfeiten in die Tour zou zijn. We reden daar met de hele ploeg om de Tour te winnen. Als die mogelijkheid zich voordoet, dan maakt het niet uit wie van de ploeg gaat winnen. Ik heb daar gewoon alles gegeven om een zo goed mogelijke situatie voor de ploeg te creëren.”

Was je verbaasd dat jullie plan op de Galibier om Tadej Pogačar af te matten zo goed werkte en dat Jonas Vingegaard later op de Granon de gele trui kon overnemen?
“Om eerlijk te zijn heeft dat resultaat me wel enigszins verbaasd. De uitkomst was beter dan waar we op hadden gehoopt. Natuurlijk was het moeilijk om een paar dagen later de Tour te moeten verlaten. De pijn van de blessure werd ondraaglijk, waardoor het onverstandig was om door te fietsen.”

“Op het moment dat ik de Tour verliet overheerste bij mij het vertrouwen dat Jonas de ronde zou winnen. Ik had later vanuit thuis nog af en toe contact met de ploegleiders, maar veel adviezen heb ik niet hoeven te geven. Alles functioneerde prima. Hun uitgestippelde tactiek werkte uitstekend en de ploeg was heel sterk. Natuurlijk was het pijnlijk dat ik er in de slotweek niet bij was. Op het moment dat je het Tourcircus echter verlaat, heb je direct ook het gevoel dat er afstand is.”

De Tour de France was de laatste jaren voor jou een grote teleurstelling. Na je tweede plek in 2020 twee keer uitgevallen door valpartijen. Geloof je dat je de jongere garde in de Tour ooit nog de baas kunt zijn?
“Zeker. Waarom niet? Het gaat niet om het resultaat, maar om de inspanningen die je doet om dit doel te bereiken. Ik zie mezelf zeker nog vier jaar op het hoogste niveau fietsen. Valverde, Nibali… het zijn allemaal renners die op oudere leeftijd nog mooie prestaties hebben gerealiseerd. Waarom zou ik dat niet kunnen?”

“Ik heb nog altijd genoeg plezier in het fietsen. De harde trainingen zijn voor mij geen opofferingen. Ik geniet nog altijd van de zware arbeid richting een doel. De vonk om het maximale uit mijn loopbaan te halen, om er alles voor te doen, is er nog steeds.”

Roglič met de gevolgen van zijn valpartij zichtbaar na de kasseienrit naar Arensberg – foto: Raymond Kerckhoffs

Heeft Remco Evenepoel je verbaasd in de Vuelta a España?
“Niet echt. Hij hoefde mij niet te laten zien dat hij zo goed was. Voor de Vuelta won hij al genoeg grote wedstrijden. Iedereen wist wat voor een groot talent en super sterke kerel hij is. Ik was klaar om in de slotweek van de Vuelta een groots duel met hem aan te gaan. Ik keek echt uit naar die laatste bergritten. Je zag dat ik iedere dag weer beter ging fietsen en in die Vuelta steeds beter in vorm raakte. Helaas…”

Hoe kijk je als 33-jarige naar deze jonge generatie klassementsrenners? Evenepoel (22 jaar), Pogačar (24 jaar) en Vingegaard (25 jaar) zijn een stuk jonger. 
“Ik vind het een goede ontwikkeling. Zij leggen de lat hoger en zorgen ervoor dat wij onszelf ook moeten verbeteren. Ik hou van concurrentie, ik vind dat iets gezonds in de sport. Het zorgt voor strijd en legt de lat hoger. Altijd komen er jonge renners en staat er een nieuwe generatie op. Ik ben er niet zoveel mee bezig. Ik heb geen invloed op hun ontwikkeling en focus mezelf liever op de zaken waar ik zelf iets aan kan doen. Ik moet er zelf voor zorgen dat ik verbeter en op m’n best naar voren kan komen.”

Voel je je niet al een beetje oud tegenover een elf jaar jongere Evenepoel?
“Oud voel je je wanneer je een stuk trager bent dan hen. Als ik nog altijd mijn goede vorm haal, dan merk ik weinig van dat leeftijdsverschil.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

Wheely 14 december 2022 om 10:11

Wat een fantastische vent is Roglic toch, top mentaliteit. Denk dat die drie maanden verplichte rust weleens beter kunnen uitpakken dan hij denkt, die staat er snel weer op hoor!

11
Michiel 14 december 2022 om 10:17

wat verlaat op gang en dan 1 grote, dikke, vette piek richting TDF

4
Shinzawai 14 december 2022 om 10:20

Roglic zou na een gedwongen mindere vorm in het voorjaar wel eens op zijn allerbest kunnen zijn in de Tour. Ik gun het hem van harte om daar met de besten mee te doen: hij heeft enorm veel karakter, wordt alom gerespecteerd en lijkt er nog altijd veel plezier in te hebben.

9
IK 14 december 2022 om 08:23

Bedankt voor dit leuke interview met Primož.

Zijn schouder 30-40 keer ontwricht? Dit is echt ondraagelijk. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit alleen moet doorstaan.

Natuurlijk had hij niet het laatste woord over de Tour gezegt. De route van volgend jaar ligt hem beter dan Jonas. Eerst revalidatie na deze schouderoperatie, daarna prima voorbereidingen en ik hoop dat hij in de zomer weer gaat schitteren in Frankrijk. Vingers gekruist daarvoor.

Degenen die volharden in hun doelen worden beloond.
Allez Primož!

4
Tony 14 december 2022 om 11:33

Wat zit et toch een kop op deze man. Niet zeuren maar doorgaan. Ik ben altijd al fan van deze man geweest en hoop er nog lang van kunnen genieten.

4
Jean Dumas 14 december 2022 om 14:36

Hup Primoz!

4
Schollekop 15 december 2022 om 11:43

Fan van deze rustige, niet-mekkerende klasbak. Niet zeuren maar gewoon doorgaan. Waar hij ook rijdt, strijd levert hij altijd en daardoor een feest voor het oog van de wielerliefhebber.

3
Eroba 14 december 2022 om 18:00

Valt me op dat in de opmerkingen over de nieuwe toppers Egan Bernal niet eens meer wordt genoemd. Lijkt wel of hij dood en begraven is.

2
Promiz Rigloc 15 december 2022 om 19:40

Mooi interview uit de gazzetta dello sport van een persoon waarvan ik dit jaar graag zijn wens zou zien uitkomen, het winnen van de Tour.

Ajde Roglič najboljši si !!

2
Limal 14 december 2022 om 09:51

Mooi interview.

In principe zouden ze zijn keuze Giro – Tour kunnen laten afhangen van zijn vormcurve in maart en april, maar de andere renners willen natuurlijk bij de start van het seizoen hun doelen al kennen. Het meest logische is dan inderdaad om de Giro toe te wijzen aan Kruijswijk+Foss en gewoon weer met Vingegaard+Roglic de Tour aan te vatten. Vooral benieuwd dan waar en hoe Kelderman uitgespeeld gaat worden – mede-kopman in de Giro of luxe-helper/backup in de Tour?

1
thorsen 14 december 2022 om 11:04

Kelderman vindt al dat gedoe in de Tour eigenlijk maar niks, dit heeft hij meerdere keren duidelijk gemaakt. Aangezien ze genoeg spankracht hebben voor de Tour zou ik hem lekker naar de Giro sturen. Dan kun je hem later ook nog inzetten in de Vuelta als kopman of knecht, afhankelijk van hoe het seizoen voor de rest verloopt en wie er daar allemaal gaan starten.

1
achilles 14 december 2022 om 18:51

Ik zou als Roglic zijnde, indien fit, altijd voor de combi Giro (maakt zijn palmares compleet) – Vuelta (maakt hem recordhouder) gaan.

Om de simpele reden dat ik hem Pogacar niet zie kloppen en Evenepoel misschien wel.

Iedereen heeft het over de fantastische collectieve prestatie, en dat was het ook, maar het was echt nog wel aan Vingegaard om daarna nog sneller te gaan en Pogacar op minuten te zetten. En al die aanvallen te beantwoorden maw, de benen moeten er zijn.

Pogacar is sterker dan in de Tour 20 en Vuelta 19 en Roglic bijna 34. Bonne chance, maar zie het niet gebeuren.

1
Marik 14 december 2022 om 07:53

Het parcours van de Tour is ook nog eens een echt Roglic-parcours.
Lijkt mij een prima plan. Kruijswijk en Foss lekker naar de Giro.

0
Wheely 14 december 2022 om 10:14

Zowel de Giro als de Tour liggen hem maar zoals hij zelf zegt:
“Als je goed bent, dan ligt elk parcours je. Voel je je minder, dan heb je op elk parcours iets aan te merken”
Schitterend toch?

8
Shinzawai 14 december 2022 om 10:18

Ik zie eerder Kelderman als kopman in de Giro en Kruijswijk als meesterknecht in de Tour.

0
Marik 14 december 2022 om 10:26

Oh ja Kelderman hebben we ook nog. Dan mag Wilco lekker knechten in de Tour en voor eigen succes gaan in de Vuelta.

-1
vevie 14 december 2022 om 14:04

Idd, en mooi gezegd. Als je echt goed bent, ga je lekker op bijna elk parcours. Dat is ook echt zo. Al kan ik mij best voorstellen dat de tijdrijdende klassementsmannen graag naar de Giro 23 gaan en de klimmers naar de Tour 23. Om het meeste uit je carrière te halen zullen de meeste renners toch wel naar het parcours moeten kijken. Zeker als je niet de klasse hebt van een Pogacar, Vingegaard en Roglic, die zo allround zijn dat elk parcours in principe te doen is.

3
Marcel de Gendt 14 december 2022 om 09:22

Mooi interview met een boeiende renner.

Bijzondere achtergrond (wisten jullie dat ie ooit schansspringer was), maar vooral eentje die vaak valt en steeds weer opstaat. Waarbij dit laatste seizoen er volgens mij heel hard heeft ingehakt, gezien dit interview maar ook zijn reactie richting Wright na zijn val in de Vuelta. Alsof hij dicht tegen de grenzen aan liep van zijn incasseringsvermogen…

0
Michiel 14 december 2022 om 10:36

Ja, dat weten we wel toch haha. Als ie alleen rijdt en daalt zie je t er ook wel aan af dat ie graag op hoge snelheid zich naar beneden stort.

Ja, die val in de Vuelta met Wright was een heel nare. Je zag em ook echt ff zwabberen op zn benen en een blik in zn ogen richting niemandsland. Die val heeft er zeker ingehakt. Maar wat zeggen ze ook alweer, what doesn’t kill you makes you stronger

2
Jean Dumas 14 december 2022 om 14:36

Wat vertel je me nou?

2
Dr. Freakowitz 15 december 2022 om 08:43

Wisten jullie dat hij geen zwemmer is?

0
Anton van Valouwe 16 december 2022 om 10:49

Schansspringer..? Nee, dat was me ontgaan.

0
Posterix 14 december 2022 om 13:48

Wat een vent die Roglic. Tegenslag? Ja, en? Dat is in het verleden toch? En weer door…
Prachtig lekker nuchter. Past prima in de Hollandse ploeg zou ik zo zeggen ;)

0
Wim Kruithof 15 december 2022 om 10:47
Quote:
We reden daar met de hele ploeg om de Tour te winnen. Als die mogelijkheid zich voordoet, dan maakt het niet uit wie van de ploeg gaat winnen.

Ik geloof ook oprecht dat hij dit meent en mede daarom is ‘ie één van mijn favoriete renners en – voor mij – de grootste klasbak van de klassements-top. Mooi interview van een formidabel sportman.

Ik droomde onlangs dat Jumbo-Visma een konijntje uit de hoed haalde en met Vingegaard in de Giro op de proppen kwam. Het parcours is hem zeer geschikt, de strijd met Evenepoel eentje om bijvoorbaat van te likkebaarden en bijkomend voordeel is dat Vingegaard de hysterie rondom de Tour ontloopt dan. En dan Roglic maximaal voorbereiden op een heuze Sloveense clash deze zomer. Dan maakt Jumbo-Visma serieus kans in iedere grote ronde.

Karig dat het niet zal gebeuren.

0
Wieler-Joke 17 december 2022 om 00:04

Veerkracht heeft die mens in overvloed maar de giro of tour winnen zie ik hem niet meer doen tegen deze jonge talentvolle garde.

0
VerstandOpNul 14 december 2022 om 12:20

Wel mooi dat hij er nog vol voor wil gaan.. Ik had hem zelf al een beetje afgeschreven voor de absolute top.. Maar bon, vroeger was een renner over het algemeen rond zijn 33e op zijn best..
Wie weet krijgen we een herhaling van vorig jaar in de Tour!!

-1
Jumbo 14 december 2022 om 10:52

Zolang ene Evenepoel meedoet aan de Giro met zijn zeventig tijdritkilometers maakt geen enkele andere renner een centimetertje kans. Dus Roglic, wees zo slim en laat die hele Giro aan je voorbijgaan en vertrek volledig fit aan de start van de Tour, waar je een goeie kans hebt op de eindoverwinning.

-8
Tony 14 december 2022 om 11:35

Helemaal mee eens. Deze man (zonder valpartijen)is in staat om de Tour te winnen.

2
11 na 11 14 december 2022 om 12:44

Ik sta niet meteen gekend als anti-Evenepoel, maar waarom zou niemand kans maken door die 70km tegen de klok? Laat ons zeggen dat hij gemiddeld 1,5s pakt per km in de tijdritten op een andere toprenner (als Roglic). Dan betekent dat dat hij 1m45s pakt in de tijdritten. Dat lijkt me niet echt een onoverkomelijke kloof. Zoals we in de Vuelta zagen, een mindere dag, een valpartij met wat pijntjes, en je bent een minuut kwijt, zelfs zonder inzinking.

Op een Bernal of Hindley zou hij natuurlijk meer pakken dan 1,5s per kilometer, maar we hadden het hier over Roglic en of die kans zou maken. Volgens mij zou een top klassementsrenner met een goeie tijdrit helemaal niet a priori geklopt zijn omwille van de tijdritten.

Mij lijkt het eerder een probleem om na maanden rust, op tijd klaar te raken voor de Giro, terwijl de Tour misschien zijn laatste kans is, met een sterk team en gedeeld kopmanschap.

1
VerstandOpNul 14 december 2022 om 13:12

Ik zou toch niet bij voorbaat de handdoek in de ring gooien, moest ik Roglic/TJV zijn.. Een grote ronde is ook 3 weken lang (nagenoeg) geen fouten maken.. En juist daarin schat ik TJV net een treetje hoger in dan Quickstep (ook al was dat in de afgelopen Vuelta precies omgekeerd)..

0
Dave Dubbeldammer 14 december 2022 om 16:48

Wat 11 na 11 en VerstandopNul zeggen. Die 70 km is een (t.o.v. Roglic beperkt) voordeeltje voor REV, maar niet meer dan dat. 1 mindere dag bergop en dat voordeel kan weggevaagd zijn.

-2
tramontana 15 december 2022 om 02:00

De Giro wordt slopend, alles draait om recupereren, ik zie Roglic eerder door het ijs zakken dan Rempo Evenekoel.

-4
Mathieu van der Evenepoel 17 december 2022 om 01:26

Ik vind het bijzonder om te zeggen dat dan niemand een schijn van kans maakt, volgens mij is roglic olympisch kampioen tijdrijden, en heeft hij ook podiums op het wk tijdrijden behaalt, hij doet echt niet onder in die disciplinr voor evenepoel, als evenepoel een half minuutje/40sec pakt op roglic in alle tijdritten is het al heel veel, en over het algemeen is roglic een gelijkwaardige/betere klimmer, Evenepoel heeft de vuelta in zijn schoot geworpen gekregen door de uitval van roglic, roglic was im de laatste week beter in de bergen, dus deze reactie klopt niet echt. Desalnietemin heeft Evenepoel de Vuelta verdiend gewonnen, maar tegen Roglic had het een verhitte strijd geweest, al had Evenepoel voldoende kans om alsnog te winnen

2

Headlines

Populair

Materiaalzone